Dlouhý Covid. Kam s tím?

jejule
16. lis 2023

Ahoj,

Už od září se potýkám s následky covidu. Nejdřív dlouhé období akutní nemoci, která se mi i několikrát vrátila a od října jsem ve stavu, že jsem fyzicky vyčerpaná a slabá, ale hlavně jakákoliv trošku větší fyzická nebo i psychická námaha znamená, že potom 2 až 3 dny proležím jako kdybych měla zase virozu - schvácenost, bolest hlavy, kloubů, píchání na hrudi, zrychlený tep, pocení, někdy i zvýšená teplota. Po 3 dnech se to zase začne lepšit a někdy mě to po týdnu složí opět samo od sebe. Ale vždycky po nějaké námaze.

Byla jsem u obvoďačky, ale ta mi není schopná nebo ochotná pomoct. Podle ní stačí čekat.
Mně už to normální rozhodně nepřijde a hlavně takto nemůžu fungovat.

Měl někdo taky takové problémy, kde vám pomohli a jak? Nějaký nápad, kam se s tím obrátit? Napadlo mě třeba infekční nebo interna?

Díky.

lichozroutsudy
16. lis 2023

@jijulka By mozna vedela, co dal.

ada22
16. lis 2023

Zažila jsem po prvním Covidu. Přišlo mi, že se zlepšilo po očkování na kterém jsem byla po třech měsících. Nebo prostě čas. Pamatuji si, že jsem byla dost zoufalá. Dokonce jsem si koupila i zelený čaj apod.

jejule
autor
16. lis 2023

@ada22 Ano, já už do sebe od října liju a sypu úplně vše, co by teoreticky mohlo pomoct, ale je to všechno bez efektu. Jsou to už 3 měsíce a nemůžu fungovat. Nad očkováním taky přemýšlím, ale všude je napsáno, že na dlouhý covid už nepomůže. Před prvním covidem v roce 21 jsem byla očkovaná, byl taky velice těžký, ale po 2 měsících už jsem fungovala. Teď nebyl průběh tak bouřlivý, nebyly horečky přes 40°C. Ale celkově jsou ty následky mnohem horší.

klokanka31
16. lis 2023

@jejule Nechci tě strašit ale my měli covid loni v únoru, a dodnes to prostě není ono... loni v létě myslím že 3 měsíce opakované záněty průdušek, pak na podzim zase 3 měsíce opakované angíny, člověk se při všem hned unaví, bolí hlava, klouby, cítím se o takových 100 let starší...

lv
16. lis 2023

Zkus velký fakultní nemocnice, v Brně Sv. Anna

klaruskaholubinka
16. lis 2023

My ho měli v roce 2021 přelom listopad a prosinec, vážně musím říct hůř nám nikdy nebylo. A doteď když tlacim kočár do kopce tak jsem zafunena, nikdy jsem to neměla. Manzel je od te doby taky unavenejsi, nema tolik sily. A starsi dcerka ktera ve 2 letech usla 9 km, ma problem. A nemoci od té doby taky horší, od té doby mě od podzimu do jara skoro nonstop trápí zadní rýma a vždy chvíli kasel pak dobrý, za chvíli zase. Nebo alespoň v noci jak mi tam stece ta rýma, která nejde ven.
Ale moc ti přeji ať je brzy lépe !

ada22
16. lis 2023

To mi mrzí je to hrozně frustrující. V době Covidu byly nějaká oddělení pro lidi s long covidem, není ještě něco takového nebo se zeptat v nemocnici, kde byly, zda by ti nedokázali pomoct. Kamarádka dlouho před covidem byla celkově vyčerpaná a chodila na nějaká injekce na podporu imunity. Myslím že to bylo nějaká vysoká koncentrace vitamínů B

jejule
autor
16. lis 2023

@lv Právě jsem tam volala. Do Bohunic. Přepojování do deseti ambulancí, aby mi nakonec řekli, že přes dlouhý covid je tam už jen plicní a řeší jenom to, pokud pacient nemůže dýchat. Jako to je strašný tohle ☹ Nejdřív takový halo kolem toho a teď, když někdo má potíže, tak dělej jak umíš ☹

jijulka
16. lis 2023

@jejule Ahoj, mesic je kratka doba. Vim ze to je na hlavu, denne resim několik takových pacientu, včetně sebe samotne.
Za ty dva nebo kolik let.. jsem zjistila ze to fakt chce cas. Přiměřenou fyzickou aktivitu, pestrou stravu a substituci vitD v davce alespoň 2000Miu denne + magnesium 3x denne 100mg. Efekt lze cekat nejdrive za 3-4 mesice.
Nic jinyho skutecne delat nelze.

ada22
16. lis 2023

@jejule to je naprostá depka. A praktická ti dělala krev apod.

jejule
autor
16. lis 2023

@jijulka ono už jsou to 3 měsíce od začátku nemoci ☹

jejule
autor
16. lis 2023

@ada22 obvodní doktorka naprosto nezájem. Ani krev, nic. Jen jsem si vyslechla, jak je špatně placená, v infekčním prostředí a že sama má po covidu problémy. Z 30 minut u ní jsem já mluvila 2 minuty. Nemám nic proti tomu si vyslechnout problémy doktora, je to taky jenom člověk, ale na druhou stranu jsem čekala aspoň nějakou snahu o pomoc. Právě proto už zjišťuju sama, jestli by se nedalo něco dělat. Vypadá to docela beznadějně.
Možná zkusit to očkování, ale to je fakt zoufalost.

ada22
16. lis 2023

Jestli už očkovaná jsi tak nevím. Taky možná záleží, které očkování jsi měla. Je to 50 na 50, že ti to pomůže a nebo taky dodělá. Asi bych to nepokousela. Zkusila bych jak píše @jijulka , smířit se s tím, že to ještě chvilku bude trvat. Jestli jsi dušna a snadno se zadychas, tak zkus i to plicní. Třeba se tím dostaneš v nemocnici do nějakého kolečka.

petramana
16. lis 2023

sz

jijulka
16. lis 2023

@jejule 3m od zacatku nemoci, ale mesic co “neco” beres a nema efekt. Nepises ani co beres a v jakým množství.
Lab nema smysl, nikdy se (u mých pac) nic nenašlo, pokud chodíš na prevence, tak tam je krev hlidana

zaklad je to D a hořčík

jijulka
16. lis 2023

@ada22 ono je dulezity pochopit, ze ani dnes neexistuje instantni lecba na cokoliv, ze přehnaný vyšetřování spis skodi, ze je potreba umet odpočívat a byt trpělivý, nechtit se uzdravit z virozy za dva dny. Lidi neumi odpočívat. A všichni mame malo vitD.

jejule
autor
16. lis 2023

@ada22 Mně covid nikdy na plíce nešel. Ani u prvního jsem nekašlala. Vždycky mi to jde jakoby na srdce, objeví se mi arytmie, bolí mě na hrudi, tep i v klidu přes 100. A samozřejmě ty další klasické příznaky virózy. Sice se teď zadýchám i při chození po domě, ale od plic to není, na to bych vsadila boty.
Jinak ano, ono evidentně nic jiného než čekat a doufat nezbývá... 😔

jejule
autor
16. lis 2023

@jijulka Multivitamín, k tomu ještě Déčko (800IU) zvlášť. Magnesia máme ve vodě mraky, to netřeba. Echinaceu, Zázvor, extrakt z česneku.
Prevenci moje Dr. nezná 😉

martt
16. lis 2023

@jejule Kolegyně z práce se z covidu hrabala zhruba rok. Hodně ji pak pomohla čínská medicína a různé míchané bylinkové čaje. Zkus se podívat u vás v okolí jestli někdo nedělá čínskou medicínu. Možná bych zkusila pro začátek očistu a posileni jater to po covidu pomohlo manželovi . Bral tinkturu z ostropestřece Mariánské.

jijulka
16. lis 2023

@jejule toho vitD mas malo, prijem to chce ty 2000 denne několik mesicu.
Tak na prevenci musis prijit a rict si o ni sama, nejsme nici chuvy, dospely člověk si musi své zdravi hlidat sam. Na prevenci na gyndu ci k zubari se taky objednavas sama.
Takze pokud ty nechodis na prevence, neni to vina lekare😉

2veverka
16. lis 2023

@jejule ahoj, slysela jsem, ze se na to specializuje fakultni nemocnice v Hr. Kralove

jijulka
16. lis 2023

@2veverka plicni.

barulina
16. lis 2023

@jejule hele mě covid probudil mojí Boreliózu, o které jsem do té doby možná někdy tusila, ale potvrzenou jsem ji neměla. Rozjel mi astma. Borelka mi napadla nerv. Soustavu. Co se týče unavyy byla jsem jak spící panna, furt mě něco bolelo. Z nejhoršího jsem se dostávala půl roku, tedy skoro půl roku na meschopence. Když už jsem byla konečně v pohodě, astma léčeno, neurologické potíže(mam doživotní) uklidněné, tak js teď chytla covid znova. Po něm začínající zápal plic, tak čekám co přijde. Jen takový mistr couzes zkusit hledat a kde.

erchia
16. lis 2023

Ahoj, říkáš, že plicní ne, tak mě napadá kardio, když uvádíš problémy s tepem. A pak, jak někdo zmiňoval, tak by se třeba člověk dostal do toho kolečka...
Jo a to s tou fakultkou v Hradci je fakt, vím, že se o tom mluvilo, že tam vzniklo nějaké speciální výzkumné oddělení. Měla jsem teda za to, že jich bylo po republice víc... ale možná by to byla cesta...

marianarem
16. lis 2023

@jejule Mojej susede pomohlo na postcovid prave ockovanie. Covid mala vo februari, odvtedy chronicka unava, uzkosti. Niekedy v juni/juli bola na ockovani a zmizlo to. Mne ockovanie tiez pomohlo, ale ja som mala viac ako 3 roky chronicku unavu po inej podobnej viroze, ktoru son mala este v 2016. Zrazu po druhej davke vakciny som si vsimla, ze to akosi ustupilo, vobec som s tym uz ani neratala. Moze to byt ale teoreticky aj nahoda a za zlepsenim bolo nieco ine.
Ale teda viem aj o ludoch, ktorym vakcina vobec nesadla, takze urcite nechcem nikoho presviedcat, ze je uzasna. Mozno by to stalo za pokus, ak si predchadzajuce vakciny dobre znasala. Ja som taky typ, ze ziadnu vakcinu od detstva som ani nejako necitila, nikdy ziadne vedlajsie ucinky. Po covidovej ma len ruka bolela a trochu unava. Ale nema to vobec kazdy takto, viem.

jejule
autor
17. lis 2023

@2veverka Díky, zkusím se s nimi spojit. Ale asi to bude taky jen plicní, jak mi řekli v Brně a jak zmiňuje @jijulka

jejule
autor
17. lis 2023

Ještě se zeptám, když už tu máme lékařku a skoro každý už měl Covid. Někdy během covidu se mi vzadu v krku udělaly takové puchýřky. V první fázi byla i bolest v krku, ta už pak zmizela, ale ty puchýřky tam mám pořád. Je to normální? Já se totiž laicky nemůžu zbavit dojmu, že ten virus tentokrát moje tělo nezničilo a při nějakém oslabení, ať už stres nebo fyzická námaha, je mi potom několik dní hodně špatně proto, že se "aktivuje".

Je to úplná blbost?

jijulka
17. lis 2023

@jejule je to blbost

jejule
autor
18. lis 2023

@jijulka V tom případě nemůže fungovat ani dodatečné očkování. Jedině jako placebo ☹