EEG a CT mozgu, aký je rozdiel?

hana192
17. čer 2015

Chcem sa spytat, ci niekto nevie aky je rozdiel medzi tymito dvomi vysetreniami a ci sa da zistit z eeg detska mozgova obrna, alebo nejake degenarativne ochorenie mozgu, mam na mysli konkretnu diagnozu, ktora sa ale presne urcuje az na genetike, ale z eeg sa da zistit aspon, ze nieco nie je v poriadku?A co ct?Dakujem.

helulela
17. čer 2015

@hana192 CT mozku je zobrazovací vyšetření na principu rentgenu, zjednodušeně zjišťuje, jak mozek vypadá. Při eeg se snímá elektrická aktivita mozku, zjednodušeně, jak mozek funguje. Pro stanovení diagnozy je potřeba dát dohromady nález z neurologického vyšetření s výsledky např. toho CT nebo eeg. Jen jedno většinou nestačí, i když některé nemoci mají při vyšetření specifický nález, podle kterého se dá s vysokou pravděpodobností určit, že jde zrovna o tu nemoc.

simdan
18. čer 2015

EEG-namaže se čelo takovou mastí,zapojí se elektrody na čelo a snímá se činnost mozku cca 20minut. CT-zajedete do tunelu,něco jako rentgen,také asi 15minut.Obě vyšetření jsem absolvovala asi před 10lety...

hana192
autor
18. čer 2015

@simdan ako to asi prebieha viem, skor ma zaujimalo v com su rozdielne co do dignostiky, zistenia ochoreniatd,ale dakujem.