Endometrióza. Je normální, že nemám menstruaci, nebo to řešit?

tatana123
23. srp 2020

Ahoj, mám endometriozu pobřišnice. V únoru jsem vysadila antikoncepci po půl roce užívání s tím že se pokusíme o miminko. Březen menstruace i ovulace normální další měsíce jen špiním a ovulace žádná. Teď už ani menstruaci nemám. Dneska 15dni zpoždění když beru špinění minulý měsíc jako menstruaci. Je normální že nemám menstruaci nebo to mám řešit dál?

levandule_k
23. srp 2020

Můžeš být těhotná nebo můžeš mít hormonální nerovnováhu, někomu po vysazení antikoncepce "blbne" menstruace třeba půl roku.

tatana123
autor
23. srp 2020

@levandule_k
Test jsem si samozřejmě dělala a nic. Spíš by mě zajímalo jestli nato že nemám menstruaci má vliv ta endometrioza nebo ta antina.Hned po vysazení jsem ji měla normálně tak že by se zastavila až po měsíci, dvou... A hlavně když nemám menstruaci, nemůžu mít ovulaci a naopak. To si pak můžu dělat těhotenský testy jak chci....

levandule_k
23. srp 2020

Endometrioza může být jednou z příčin nepravidelné menstruace.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
martaskaaa
24. srp 2020

Při endometrióze může být problém otěhotnět, proto se často dělá laparoskopicky zákrok. Při endo může být problém s pravidelnou menstruaci a také velké bolesti při ní. Záleží i v jakém stádiu ji máš. Ale pokud víš od Dr, že ji máš, tak ti nic nenavrhl, co s tím?

tatana123
autor
24. srp 2020

@martaskaaa já už byla na operaci před rokem. Brala jsem hned po zákroku antinu do toho února. Nic jiného mi nenabidl..

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
tatana123
autor
24. srp 2020

@kelerub co mi říkal dr tak tam je porad. prý se nedá jen tak odebrat, ale jen částečně opláchnout z toho "největšího"..

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
tatana123
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
tatana123
autor
24. srp 2020

@kelerub dekuju za radu. Nechtěla jsem běžet na gyndu zbytečně, můj doktor je zastánce toho že všechno nenormální je při endometrioze normální. Až mě někdy překvapuje ten ležérní přístup. Prvně mi řekl ať otehotnim co nejdřív a jakmile byl problém tak všechno se časem srovná. Ale už je to nějakou dobu a zatím se to spíš všechno zhoršuje.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
tatana123
autor
24. srp 2020

@kelerub jó mám v plánu ho změnit, jen čekám až bude po dovolených. Doufám že ženská bude mít větší pochopení než chlap. Zkusím pít konthyhelove čaje, četla jsem na ně skvělý recenze. Nemáš s ním zkušenost?

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
24. srp 2020

Ještě je dobrý čaj řebříčku, ten taky pomáhá na různé ženské potíže 🙂

betysch
24. srp 2020

@tatana123 kontryhel nepit!!!Je to fytoestrogen a endometriozu podporuje.Pusobi i na prokrvení sliznice což je u endo nežádoucí.

mari2
24. srp 2020

Není to normální ani při endometrioze... Může to být něco dalšího /jiná hormonální nerovnováha.
Kontryhel se u endometriozy úplně nedoporučuje, myslím, že by bylo lepší nejdříve zjistit, co je přesně důvod absence menstruace.
Každopádně zopakuji, u endometriozy půlroční absence menstruace normální není.

tatana123
autor
24. srp 2020

@mari2 zkusím si tam zajít až bude po dovolené a uvidím. Díky

katkatomaskova
24. srp 2020

@tatana123 K endometrioze můžeš mít i anovulační cykly, více mužských hormonů a už to je problém, proč není menses . chce to udělat hormonální profil 🙂

katkatomaskova
24. srp 2020

@mari2 Normální to sice není, nicméně pokud není menses, nezhoršuje se endometrioza 🙂 což by se dalo říct, že je na jednu stranu dobře, dokud není slečna/paní vyšetřená, co dalšího se kromě endometriozy děje

levandule_k
24. srp 2020

Tady je dobrý článek, které bylinky jsou fajn u endometriozy. https://www.znamyterapeut.cz/clanky/endometrioza/

Kontryhel pít můžeš, ale ve správnou dobu, tj. 4-7 dní před menstruací a během ní. Jelikož zabraňuje křečím a je proti nadměrnému krvácení a zároveň pomáhá tam, kde se krvácí málo. V ostatních částech cyklu podporuje růst sliznice. Samozřejmě pokud cítíš, že ti nějaká bylinka nadělá dobře, tak ji přestaň pít.

Ad šalvěj, tu je dobré povařit, jelikož obsahuje nějaké látky, které jsou jedovaté, ale varem se ničí.

tatana123
autor
24. srp 2020

@levandule_k zajímavý článek, díky za info. Zase jsem o něco chytřejší. Jestli jsem to dobře pochopila tak pokud se snažíš otěhotnět, tak ho pít můžeš. Dřív mi vycházeli plodný dny a ovulace hned týden po menstruaci. Navazovalo to na sebe, tak by to mohlo být akorát. Pokud se mi ta menstruace spustí že jó 🙈

mari2
24. srp 2020

@katkatomaskova ano, souhlasím. Ale nesouvisí to s endometriozou. Endometrioza je hodně estrogenu, ne mužské hormony jak je výše. Často mají ženy s endo i další nemoci. Např. polycystické vaječníky můžou mit u endometriozy. Každopádně nejlépe ten hormonální profil a řešit to. Pro endo možná fajn, ale určitě ne pro otěhotnění

levandule_k
25. srp 2020

@tatana123 obecně je kontryhel dobrý pro ženy, které se snaží otěhotnět. Ty, které mají endometriózu, tam je to s kontryhelem složitější. Na základě tohoto článku, jsem pochopila, že ženy, které mají endometriózu by ho neměly pít celý cyklus, kvůli tomu, že podporuje nárůst sliznice. Takže bych byla velmi opatrná s pitím po celou dobu cyklu. Rizika znáš. Pokud cítíš, že ti něco nedělá dobře, přestat užívat.

katkatomaskova
26. srp 2020

@mari2 Ano já vím, mám endometriozu, polycystické vaječníky a nadmíru mužských hormonů, proto mám i anovulační cykly, k tomu štítnou žlázu, a to je problém na hypotalamo-hypofyzární ose, která je nadřazená všem orgánům s hormonální sekrecí - včetně slinivky, protože pcos má co dělat s inzulinovou rezistencí buněk těla na příjem inzulínu ze slinivky. To není jen černobílé, a navazuje na to spousta dalších věcí.
Proto jak už jsem psala, a ty též, je potřeba udělat hormonální profil a zjistit, co se děje, vyšetřit i tu štítnou.
Menstruace nemá nic společného s ovulací, protože ovulace je řízená tou osou, zatímco menstruace se spouští vlivem hormonů - nejdřív prudce stoupnout estrogeny, a pak prudce klesnou (v řádech pár dní), což má právě vliv na endometrium a spouští se menses. Proto mají menstruaci i neovulující ženy, ale myslí si, že normálně ovulují , když mají měsíčky, což bohužel pravda není 😉
Proto říkám, že do vyšetření příčiny neplodnosti je svým způsobem výhoda, že ta menstruace nechodí pravidelně, protože každé krvácení způsobuje zánět v těch již vytvořených ložiscích, a navíc způsobuje vznik nových