Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá
Ahojte. Jmenuji se Štěpán Machač, jsem gynekolog a porodník. Dnes (15.12.2015) jsem tady s vámi, připravený odpovídat na otázky a poradit vám.
Jestli máte jakoukoli otázku o těhotenství, porodu či umělém oplodnění, přidejte prosím nový příspěvek do této diskuze. Klikněte na “+ Přidej příspěvek”, napište svůj dotaz a odešlete. Odpovím vám přímo tady.
Protože je "Chat s oborníkem" na Modrém koníku poměrně nový formát, budu online jen dnes mezi 8:00 a 10:00. O to více se budu snažit, abych pomohl každému, kdo se bude ptát. Neváhejte položit otázku, jsem tu s vámi. 🙂
Přeji všem pěkný den,
MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.
gynekolog, porodník a odborník na léčbu neplodnosti
Reprofit International s.r.o.

Dobry den, chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že magnosolv v prášku muze mít negativní vliv na porod v rámci "ochabnutí"svalu delohy? Dekuji
Dobrý den. Jsem ve 22 týdnu a vždy při chůzi mě hrozně bolí v pravé části podbříšku. Někdy to přejde i na levou stranu, ale převládá pravá. Vždy se musím zastavit, prodýchat, ale i přesto bolest přetrvává. Čím by to mohlo být způsobeno? Děkuji
Situaci chceme resit ale uz nevime s kym,jelikoz mi gynekolozka rekla,ze ty bolesti pri styku jsou diky vnitrnim varixum a ze si mam vzit pred stykem ibalgin proti bolesti.Dekuji moc za Vas cas,pomoc a odpoved.
Dobrý den, jsem 8 týdnů po porodu a po sexu mám slabounké krvácení. Chtěla jsem se zeptat zda je to normální, či nikoliv? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, jsem v 17tt+3 a čekám dvojčátka ještě jsem nepocítila žádné pohyby miminek. Tak jsem se chtěla zeptat v kolikátém týdnu jsou pohyby nejpravěpodobnější. Předem děkuji za odpověď
@zzandulkaa
dobrý den, myslím, že je to způsobeno natahováním děložních vazů, pokud bolest nestříli do zad tak bych se nebál
Dobré ráno pane doktore jsem v 36+3 tt a trápí mě poslední dva týdny dost časté zvracení z pravidla večer. Snažím se nepřejídat , ale mám problém již několik let se žaludkem momentálně beru opramezol ale moc mi napomáhá. Svému lékaři jsem to řekla, ale bohužel to prý musím vydržet . Mám strach aby to neublížilo mému miminku. Váhově máme 2600 g myslíte ze je to v pořádku a nemůže se miminku nic stát? Díky za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak je možné, že některé těhotné ženy chodí do poraden co 14 dní, třeba jako já (11.tt), a jiné ženy 1x za 1-2 měsíce? Má kolegyně byla za celé těhotenství 3x u doktora, a já jsem na gynekologii co 14 dní. Kolegové i můj zaměstnavatel se kvůli tomu na mne dívají, v tom stylu, že si návštěvy snad vynucuji, že to není normální... Děkuji Vám za odpověď.
@karolinasolosi
dobrý den, to je věci každého lékaře kolikrát si Vás zve na kontrolu. Existuje doporučení odborné společnosti a to říká ve které fázi těhotenství a kolikrát má těhotná žena přijít.
Na váze naštěstí neztrácím moc díky za odpověď.
Dobry den , chcela som sa opytat stanovili mi dg. predcasna memopauza, mam 36 rokov, 2 roky mi vynechava menstruacia, chceli sme este 2 dieta. Dg. bola stanovena na zaklade FSH 79.15, HCG 1.38, to boli vysledky z 2. dec. predtym 9 .sept. boli vysledky FSH 41.12, PRL 18.72, PROG 2.76, TST 1.33, DHEAS 7.97, LH 43.09, HCG 0.68 lekar mi vravel ze je to prechod, je to spravna dg., chceli sme este dieta., moze ist o nieco ine, nador alebo neviem. V 17 rokoch som mala silne krvacanie, skoncilo to na 4 transfuziach, Hemog.bol 51, co si pametam, uzavreli to hormon.zmena, inak ma nevysetrovali bola som panna, v 19 rokoch som nala vred na krcku, cytologia bila ndgat., i po rokoch,potom som mala stale cysty na vajecnikoch, ale nijako sa to neriesilo, raz tam boli, raz nie, v 29 som mala dieta. Mama bola v prechode v 42 rokoch, teta 43. Chcela by som vediet, ako to teraz riesit, teraz menzes nemam od 21. okt. vobec, posleny rok viac menej s Agolutinom, a 2 mesiace som brala Dufaston. Som objednana na endokrin.do Lubochne. A este aj vapnik vysiel na 2. 08. Lekar mi povedal ze si mam najst ineho gynekol. Co by ste mi odporucali, liecbu.
Dobrý den, mám HPV vir , chtěla jsem se zeptat bude tím nějak ohroženo moje případné druhé těhotenstí? děkuji
Dobrý den,
je mě 40 let a snažím se otěhotnět.Mám už jednoho syna (7 let),před kterým jsem jednou potratila v 7 týdnu.Před 2 lety jsem opět otěhotněla,ale opět to nedopadlo dobře,v 10 týdnu přestalo bít srdíčko.Od té doby nemohu otěhotnět.Chtěla jsem se zeptat,zda mě může pan doktor předepsat nějaké ty prášky,nebo injekce na "popohnání " ovulace.....myslím Pregnyl?,aby se vajíčko uvolnilo?,nebo to předepisují jen u asistovaných reprodukcí?Děkuji za odpověď
@alzbetka11111
dobrý den
bohužel dle nepřítomnosti menzes a vysoké hladině FSH a LH jste v přechodu, u 98% pacientek je tento stav nevratný a šance na otěhotnění nízká, vzhledem k tomu, že jste mladá by Vám měl Váš gynekolog předepsat hormonální substituční léčbu
S pozdravem
@zlatulka89
myslím že ne, promořenost populace je okolo 60-70%
A este by som chcela vediet ci ak by mi bola robena laparoskopia, cca pred 2 rokmi zistili by prechod skor.?
@alzbetka11111
ne laparoskopií se přechod zjisti nedá - stanovuje se analýzou hormonů
Dobrý den, mám za sebou 2x zamlklé těhotenství, teď při třetím se embryo opět přestalo vyvíjet a začala jsem krvácet. Zajímalo by mě, jaká může být příčina, a co všechno by se mělo vyšetřit, aby se před dalším těhotenstvím vyloučilo co nejvíc možných příčin. Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně nateklého zduřelého ústí močové trubice. Jsem skoro už 3 měsíce po porodu / mám druhého chlapečka, oba přirozený porod/ a stále mi ústí trubice natéká, jakoby se nalévá tekutinou, pak to občas splaskne, ale zase hodně nateče.....byla jsem na gyn. prohlídce po šestinedělí a doporučili mi odvar z řepíku či černý čaj.....tak nevím, zda mám zajít někam jinam, nebo se to stává a chce to jen trpělivost? Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den .-)