Jak překonat strach z jízdy autobusem?
Ahoj holky, už 4 rokem jsem nejela autobusem, mám atak.. beru antd cipralex, jak ho vidim rozklepu se a už mi tvrdne v krku a je mi zle a to nemluvim o dálkovým, to mi je úplně zle.. nepomáhá ani sedět vepredu ani vzadu.. naposled jsem jela když syn měl 2 měsíce a hned se mi udělalo po 2 zastávkách zle a vystoupila jsem, od te doby nic.. ale teď se nám rozbilo auto a já se synem musim k MUDr (pěšky to máme tak hodinu a půl) busem 10 min max.. Synovi je 16 m.. já jsem proste hotova.. jak překonat strach? Jen o tom píšu a už se mi dela zle 😭 musim to s nim zvládnout a nebo jít proste pěšky 😔
Prošla jsem sibtim několikrát, vždy období třeba půl roku (u nás dědičná záležitost). Kdybych to řešila hned, ušetřila bych si x let trápení. Psycholog, když nebude vyhovovat, tak jiný. Pokud u vás mají čekací doby jako všude, třeba rok - jít na krizové centrum, mají psychologa tak na pár prvních sezeni jako rychlá záchrana to je řešením.
Napis mi IP 😉
Znám, chápu. Jediná KBT terapii. A tu doktorku presuň, pokud to máš takto rozjetý, je zbytečné to hrotit. Začni s lehčími kroky a pak jdi na těžší situace. Takto to máš jak z amerického filmu, že musíš někam, ještě s dítětem, na určitý čas... To je jako když filmový hrdina napíše román za noc, nebo odjisti bomby za 16 vteřin... Nejsi McGuiver🙂 Doktorku presuň, začni odjinud, ale ZAČNI. To KBT je na to jak dělané.
Jak jsi to dnes zvládla?
Celkem by mě zajimalo, jak to dopadlo... A je úplně běžné posouvat prohlídky i očkováni, nedělej si zbytecne víc starostí než je nutné...
Držím palce ať v sobě najdeš sílu s tím bojovat 🍀
jak překonat strach...? no postupně, tomuhle ze dne na den neporucis a neexistuje zadna magicka pomůcka, která to vyřeší aniž by to nebyl buď lék tipu neurol, lexaurin apod, nebo opravdu zrušení prohlídky, jízda taxikem nebo tak něco... KBT na tohle určitě pomáhá, v podstatě jde o terapii, kterou ti popisoval ten psycholog, jinak se toho nezbavis, jen to delat jak rikaji ostatni, pomalu a citlive... ja s tim ziju 18 let, byly doby kdy jsem nevylezla z bytu, byly doby, kdy jsem se bala zustat s detmi sama atd... je to hnus, je to tezky a je to fakt boj, ale musime to dat, musime! vice ci mene podobnym vyzvam cas od casu pořád celim, ne ze ne, ale zatim jsem se vzdycky vyhrabala, takze to jde... ono to zni hrozne nepredstavitelne, ale ver mi, ze az se zacnes v tehle vyzve posouvat a ujedes jednu zastavku, dve zastavky atd budes na sebe nesmirne pyšná! dej si cas a az se budes citit na nejaky prvni mini krucek zkus ho zvladnout, pojmi to nejak jakoze muzu ale nemusim, treba ujedte s malym jednu zastavku a domu procházkou, cestou si kup neco dobryho za to zes to zvladla a uvidis ze to časem vytrenujes... ja jsem ted doma na matersky a prave izolace od lidi se mnou dela to, ze pak mezi ne nechci vubec... tak si takovyhle treninky ordinuju sama pravidelne... hezky jednou dvakrat do tydne ven! vzit auto, prcka a vypadnout na pokec kamkoliv, zajit si do kramu atd, je to masakr nekdy se na to chystam jak na dobiti severniho polu, ale jde to.. musí, kdybys chtela napis
@smajlinka Šla jsem pěšky.. a bylo to v pohodě.. snad to překonám😔
Všem moc děkuji holky
moc a moc ti drzim palce! a nezapomeň, že to, že tohle nedavas neni duvod o sobe smyslet nejak spatne, taky jsem si to vycitala, ale tyhle strachy clovek vuli neovlivní, oni proste prichazi... jediny co muzem ovlivnit je to jak se k tomu postavime, zda je budeme odmitat a tim i zivit, nebo prijimat a zkouset to zvladat i s nimi... drz se!
@holkaokomodra děkuji moc😔❤️
Vem si taxika nebo popros nekoho at vas odveze.
@zelenaesmolda už to máme za sebou
Reaguji na to zvracení.. mám problém s tím samým, bojím se do MHD, co kdyby se mi udělalo zle… pomáhalo mi. Ze jsem s sebou vozila blici pytlik/tašku.. roky jsem bez nej nevytáhla paty z domu..
jinak držím palce.. osobně bych asi dala ty peníze za ten taxik než ty nervy 🤷🏻♀️
Co zkusit regresní terapii? Vrátí tě do kritického okamžiku, podíváte se na tu situaci z různých úhlů, zjistíš že se zas "tak moc" nestalo že není čeho se pro další jízdy bát. Pak tě přivolá zpět a budeš v pohodě 🙂 držím pěsti ať se s tím popasuješ ✊✊
Udělala jsi dobře. Udělala jsi to tak, jak jsi to vyhodnotila jako zvládnutelné. Jen neusni na vavřínech a mazej na tu KBT, další kontrolu dej jednu stanici busem. Jen jednu. A bude to pecka! Držím palce.
Řeš to, ono se sice dá bez autobusu žít, ale je blbé žít se strachem. Navíc dětí se učí nápodobou, takže ti dítě může začít bojkotovat autobus jenom proto, že to vidí u tebe. Navíc by tak přišlo o školní výlety a ty bys musela taxikařit i tam, kde by mohlo jet mhd.
Holky moc děkuji za velkou podporu ❤️

A vzít si něco proti nevolnosti, ze které máš tolik strach by to trošku nezmínilo? Já jako malá nesnášela auto i autobus ze stejného důvodu. Pomohlo mi udělat všechno tak, aby mi zle nebylo. Vzít si prášek na nevolnost, sáček do kapsy, žvýkačku, telefon a sluchátka. Když je mi zle teď, hned zaměstnám hlavu a začnu si zpívat ( nahlas nebo jen říkat slova v hlavě) a dýchat. Nevyřeší to celý problém, ale v kombinaci s psychologem bys to mohla po krůčcích překonat.
Určitě bude spousta situací, kdy budeš muset s malým cestovat jinak než autem. Až trochu povyroste výlety autobusem a vlakem pro něj budou dobrodružství. Byla by škoda na sobě nepracovat a spoléhat jen na auto.