Jak se zbavit blokády po porodu?
Ahoj,včera jsem se tu ptala na plotýnku,no od té moje potíže zřejmě nebudou, protože výhřez je moc malý, ale od těhotenství mám blokádu SI,nemůžu chodit, od září kulhám. Porod proběhl v listopadu, ale nic se nezměnilo. V hýždí mi to píchá a křečuje. Rehabilitační lékař mi od prosince neustále dává jen magnety a elektro. Prosím vás, měla jste to taky některá? Jak se toho zbavit 🙁už fakt nemůžu, péči o miminko jakž takž zvládám ale nemůžu ji vzít ani do kočáru. Prosím poraďte, zkoušela jsem sama už všelijaké cviky ale nic se nemění.
@mysh_me byla jsem párkrát na fyzio ještě v těhotenství,ale ta se mě ani nedotkla prtz se bála jen mi ukázala pár cviků, nepomohlo to,ani Dornovka ta jen na chvilku a bloklo se to zpátky. Rehabilitační mi dělal jen něco se zebrama a řekl mi že kříže mám pořád zamčené tak pořád elektro a magnet a takhle to jde od prosince. Takže myslíš zařídit si soukromou fyzio a nečekat na doktory?
@insportline tak předne to chce klidový režim a léky. Pak fyzio.
Zaplať si dobrou fyzioterapeutku, ať to stojí co to stojí. Mně dala dokupy po obou porodech. Chce to takovou, co pracuje s celým tělem, u mě třeba se blokovala kyčel, pracovala se žebry, pod lopatkami, s bederní páteř atd. +cviky doma a neskutečná úleva.
@enoli měla jsem klidový režim v těhotenství a nic...léky jsem nemohla tak to taky nic
@honatko092 jo diky
Určitě fyzio. Mne se v těhotenství neco podělalo, tehdy říkali že je to normální. Ale proste jsem šlápla a z ničeho nic jsem tahala nohu, šílená bolest. Pak to slo, ale se zadama to slo do haje, pravidelně se mi blokovaly. Nedávno zase léky na bolest a fyzio. Takže určitě resit. Ono to může vypadat, ze je to dobrý, protoze to nebolí potom, ale nenechte se oklamat!:D
@pampeliska1313 přesně tak, dva doktoři mi tvrdili že je to v těhotenství normální a stává se to a nejspíš mě to samo přejde, já blbá jim věřila
@insportline mrzi me tvoje zkusenost, nedovedu si predstavit ze se te fyzio ani nedotkne, chapu ze se asi bali neublizit tehotne ale tak je potreba jit k nekomu kdo ma na to patricne vzdelani a zkusenosti a vi co dela. Pokud mas blokle esicko, tak s tim podle me doktori ani nic neudelaji, daji ti leky na bolest, zjisti jestli to nedela vyhrezla plotynka a pokud ne, tak zadne “lekarske” reseni neni, maximalne treba obstrik jenze to je stejne jako leky jen tlumeni bolesti a ne odstraneni priciny. Fakt si najdi dobrou fyzioterapii, kde te prohmataji, promasiruji a z toho zjisti presne v cem je kde problem. Pak ho muzes resit pomoci cilenych cviku, ale jako ja jsem uz primo od ty terapeutky odchazela s vyraznou ulevou (jako ne ze by to bylo uplne pryc, ale uz jsem netahala nohu za sebou, jestli chapes jak to myslim). Doufam ze ti brzo nekde pomuzou, musi byt hrozny trapit se tim tak dlouho. Ja to mela tyden a byla jsem uplne vyrizena, na nervy ze si nemuzu uzivat miminka atd, a to byl jen blbej tyden…
@mysh_me
@insportline já mám blokády SI docela časté + vyhrez, ale ten není problém, mám naštěstí hodně široký páteřní kanál. Chodila jsem na fyzio i k doktorce do CPM Pavla Koláře. I doktorka i fyzioterapeutka mi rekly, že v akutní fázi to chce léky a klid (na bolest i na uvolnění svalstva - u mě kombinace Nimesil a Sirdalud). Pak začít cvičit a uvolňovat pod dohledem fyzio. Takže není pravda, že doktoři nic neudelaji, naopak. Navíc můžeš podstoupit kaudalni obstrik pod CT. Ale nejdřív to chce opravdu vyšetření u dobrého neurologa včetně RTG a MR, ideálně doplnit i o odběr krve.
Soukromy fyzioterapeut jasna volba. Doporucuji lidi, kteri jedou S-M system Dr. Smiska. Pracuji s takovymi specialnimi gumami a paradne si pri tom uvolnis krecujici svalstvo.
Je to dvouhodinovy program, kdy prvni hodinu cvicis a druhou hodinu probiha naprosto dokonala uvolnujici masaz. Stoji to sice ranec, ale zkusenost super. Ja jsem se na to fyzio stezi dobelhala shrbena jak stara babka a po dvou hodinach jsem odtamtud doslova odskakala jako lesni srnka.
Ono tech programu bude asi vic - usitych primo na miru. Predtim jsem jeste absolvovala hodinu s lekarem + MR, a ten pak naplanoval terapii.
Ale ja jsem mela dynamickou blokadu, tam to bylo hodne blby. Kamaradka byla jen na samotne masazi a taky dobry 👍🏼
Jinak blokady zad a celkove bolest zad velmi casto znaci pritomnost dlouhodobeho stresu. Zkus popremyslet, co krom cerstveho materstvi (coz je samo od sebe zahul) se v tobe a kolem tebe deje, jake mas vztahy s blizkymi, finance, zdravi rodiny atd. Protoze to byva casto spoustec vsech tech problemu..
@enoli ano doktori ti poradi leky, to jsem presne napsala, to doktori prece delaji. Ale leky ti nevyresi/neodstrani blokadu. Ja tyhle problemy resila v tehotenstvi a po porodu, kdyz jsem kojila novorozence, takze mi doktori rekli, dejte si leky, jo aha, vy nemuzete, tak to nic. Zadne leky ktere by se v techto pripadech mohly uzit nejsou. Takze zbyva fyzioterapie. Klidovy rezim moc s miminkem taky nejde dodrzovat, a navic pokud autorka uz ma ten problem mesice, tak nevim na co by mela na tech lecich jeste cekat??
@mysh_me presne, dobra masaz/fyzio vyda za tisic mydokalmu, guajakuranu a diclofenaku 😀
Ale protoze doktori placeni z verejneho zdravotniho pojisteni nemaji cas se pacienty tohoto typu zabyvat dele nez 20 minut, tak zkratka moc nepomuzou. Tady (a nejen tady) je potreba ten problem resit komplexne - prijit na to, co vlastne je pricinou tech problemu, co ten pacient v poslednich mesicich/letech proziva, jaky je jeho zivotni styl, jake ma vztahy, jakou dela praci, atd atd. To vyzaduje spoustu casu a pece, kterou ve statnim sektoru nedostanes. Tam te vetsinou odbydou jen leky.
@mysh_me jo jsem z toho už fakt vyřízená ☹️najdu si někoho soukromého,já spoléhala aspoň na toho rehabilitačního doktora právě ale přijde mi že mě skoro ani pořádně nevyšetřil
@enoli RTG jsem měla i MR bederní páteře a zjištěna jen malá protruze 3 mm
@exbordelar chápu...měla jsem to víc řešit dřív a sama ne se pořád na někoho spoléhat a čekat
@exbordelar a ta dynamická blokáda je co? Jimak vsechno by u mě v životě bylo v pořadu nebýt tady toho ...myslím.ze stresem to nebude ale děkuju
@exbordelar jo o ten SM už se zajímám slyším na to jen chválu
Děkuju vám všem za odpovědi...už jsem z toho opravdu na nervy..nikoho takového neznám že by s tím měl takové problémy jak já, už se bojím aby mi to nezůstalo napořád
@enoli odběr krve kvůli revmatu? Já si dělala jen odběr jako samoplatce na HLA 27-Bechterev...ale negativní
@enoli ten obstrik pod CT bude asi bolet že? Z toho mám docela respekt..Máš osobní zkušenost?
@enoli a taky ti u toho tak křečuje ten zadek? Někdy mi připadá že tam mám místo svalů šutr
@insportline rehabilitace a fyzio, které jsou placené pojišťovnou jsou z mojí zkušenosti úplně na 💩. Opravdu to jsou dobře investované peníze do soukromého fyzioterapeuta. Doktoři vám na to neporadí nic. Doktor je od toho, aby předepisoval léky nebo operace. Znám několik lidí, kterým byla nařízena operace zad, ve výsledku jsou pod dohledem fyzio už roky zdraví bez operace. Vyhledejte fyzio. V soukromém sektoru jsou i většinu dostatečně soudní na to, aby vám předem řekli, zda konkrétně s tímto problémem umí pracovat, případně vám dají typ na jiné pracoviště. Fyzioterapeut umí bolestivé stavy uvolnit a zadá a ukáže cviky na doma.
@insportline operace je až úplně poslední řešení.
Já pracuji na CT a tam se dělají obstřiky míšních kořenů. Někomu to zabere hned na celý život, někdo chodí vícekrát a někomu to nepomůže. Někdo dokonce chodí na ozonoterapii (k míše mu aplikujeme ozon, dělá se více sérií).
Jak je psáno výše, che to podrobné vyšetření a žádanku napíše většinou neurolog.
Já sama jsem měla blokadu SI po porodu a také mi pomohla dobrá fyzio. Naučila mě cviky, které jsem poctivě cvičila několikrát denně a byla to teda obrovská bolest proti bolesti. Ale fyzio řekla, že je to tak správně. Tak jsem cvičila poctivě dál. A až za 5 týdnů poctivého cvičení ta bolest odezněla a už se nikdy nevrátila. Už mám skoro 7 let od toho porodu a žádné problémy nemám.
@insportline obstřik pod CT bolí, když se dr dostane k tomu místu, které způsobuje ty bolesti. To když napichne, tak ti to může střílet do nohy a do zadku. Dáváme lečebnou směs kortikoidů, anestetika a trochu kontrastu. Lidi musí mít s sebou doprovod, nesmí řídit auto a 3 dny mají mít klidový režim. Někdo odejde po svých, někdo vláčí nohu za sebou a někoho si odvezou na vozíku. Noha může být pak gumová a táhneš jí za sebou. Když je obstřik moc 'dole " tak může nastat i retence močení. Protože se to kolem páteře umrtvuje. Všechno má svá rizika.
Za mně je první cesta dobrá fyzio. A to píšu jako někdo, kdo s tím problémy měl. Taky jsem myslela, že mi to už zůstane napořád.
@insportline nemám, já měla nakonec nález takový, že tam není nic, co bych nevycvicila. Jsem hypermobilni a mám oslabený střed těla. Ale neurolozka mi právě před vyšetřením nastínil všechny možnosti. Mně to jde spíš do krize a do kyčle. Krev mi udělala komplet, i revma faktor. A já tedy revmaticka jsem- v remisi už hodně let. U Koláře to platíš a stojí to dost peněz, takže mi udělala všechno, co šlo. Ale ty peníze za to staly. Věděla jsem, že nejdu do žádného "experimentu", ale jsem opravdu v dobrých rukou.
@insportline Nečetla jsem všechny, tak se možná budu opakovat. Mě se SI bloklo ve 14.tt v prvním těhotenství. Co měsíc jsem chodila na mobilizaci podle Mojžíšové (tu jsem cvičila před otěhotněním i v průběhu), bez toho nevím, jak bych přežila. Po porodu lepší, ale často jsem klekla na zem k malému a dostat se nahoru bez bolesti bylo nemožné. Časem to bylo lepší, ale vracelo se to. Opět jsem začala Mojžíšovou - pod dohledem fyzio. Sama to určitě nedělej! Druhé těhu v pohodě, po porodu zase sem tam střílelo. Na RHB mi dala individuální cvičení, to mi popravdě míč nedalo, teď chodím v rámci RHB na skupinový bazén a tělocvik a super. Tím, že se fyzio střídají, tak každý dělá jiné cviky a já si doma dělám ty, které mi nejvíce pomáhají. Na Mojžíšovu není tolik času, ale nedám na ni dopustit. SI je na celý život, ale může pozlobit jen občas, ale chce to odborné cvičení. Opravdu léky a klid nepomůžou, jak někdo píše…
za mě ještě lepší než fyzio je chiropraktik, chodím pravidelně na masáže a při blokádách je to top.. řešila jsem s ním SI a krční páteř, vezme promasíruje, nahodí a je klid.. pak je dobrý fyzio, který pomůže blokádám předcházet

Fyzioterapie! Proboha s tim nemuzes prece fungovat. Me se to bloklo kratce po porodu a asi tyden jsem byla v tomhle stavu, ze jsem nemohla jit ani s kocarkem, nez mi dali termin na fyzio. Tam me odblokovali a dali par cviku na doma, ktery pomohly. Urcite se nepoustej do civceni sama, kdyz nejsi odbornik, muzes si i ublizit nebo si to nejakym cvikem zhorsit…