Jak si pomoci při trávicích problémech s ABKM?
Zdravím, mám zistené ABKM a ďalšie potravinové alergie. Všetko čo obsahuje mlieko som vyradila zo stravy, taktiež ostatné potraviny na ktoré som alergická,lenze aj po vyradí všetkého mi býva zle. Minimálne 1-2x týždenne a to naozaj podstivo kontrolujem zloženia aby potraviny neobsahovali mlieko. Je to normálne po mesiaci a pol dodržiavania diéty ze mi je stále zle? (ABKM potvrdená koncom decembra) včera mi dokonca bolo zle 3 x. Silné kŕčovite bolesti brucha, hlasné škvrkanie a silná hnačka. Samozrejme čakám už na vyšetrenie na gastro ale dovtedy viem si nejako pomôcť? Môžem nejaké tabletky ktoré by mi pomohli na tie kŕče a hnačky? Alebo len treba čas dokým to prestane?
@dashyyy no mne bývalo zle viac ako rok dokým mi doktorka dala výmenný lístok na testy na intolerancie kde mi zistili alergiu na mliečnu bielkovinu.. Momentálne neberiem nič, som na tom tak ze chodím do práce hladná lebo sa bojím ze mi príde zle a to mam bolesti a hnačky niekedy 1-2 hodiny vkuse :/
to mě mrzí, musí to být hrozně náročné.. pokud ale máš testy i na ostatní potraviny vyřešené, nic než přísná dieta nepomůže.. co mám odzkoušené z domu, tak člověk nesmí v začátku uhnout ani o kousek, jinak je to okamžitě potrestáno ☹ drž se
Alergie na mléčnou bílkovinu ale neznamená konec světa. Dneska je snadné najít rostlinné náhrady. Je potřeba si sledovat složení potravin. Je to náročnější, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Neděláš dobře, že hladovíš kvůli tomu. Je potřeba se s tím naučit žít.
@osaka_9 áno, používam náhrady, ale mne býva zle aj keď nezjem nič co obsahuje mliečnu bielkovinu, fakt si podstivo sledujem zloženia potravín a nejedla som nič co by to obsahovalo ale stále mi býva zle.. Akurát pred prácou posledne dní nejem lebo sa bojím ze mi dôjde zle.
Ale ABKM se netýká jen mléka, to víš, jo?
@osaka_9 no čo viem nesmiem potraviny co obsahujú mlieko v akejkoľvek forme, teda mliečne výrobky samozrejme ale nasla som vo veľa iných veciach, sladkosti, dokonca čaje niektoré sirupy a veľa ďalších základných potravín, všetkému sa podstivo vyhybam pokiaľ viem.. Mne dokonca alergologii povedal ze mam skúšať jogurty a syry že možno budem tolerovať.. A teda nejem nic a aj tak mi je zle
Nesnědla jsi třeba omylem nějaký bezlaktózový výrobek? Ten by ti také udělal v těle paseku. Víš jak to je, někdo to koupí v dobré víře, že ti to neuškodí. Teď se to stalo kolegyni.
@1pomnenka práveže bezlaktozove nekupujem, maslo používam len flóru - rastlinné a na varenie veganske zo zdravej výživy. Tiež som rozmýšľala ci som nezjedla niečo čo obsahuje mliečnu bielkovinu a nevšimla som si ale pozerala som zloženia ešte raz a všetko čo som jedla bolo bez obsahu mliečnej bielkoviny :/ mam taktiež alergiu na vaječný bielok, mrkvu a zeler 1stupen a orechy 4 stupeň. Týmto potravinám sa tiež vyhýbam. Akurát na tie vajcia, v pecive ich neriešim keďže na alergologii povedali ze je to len 1 stupeň takže nejesť len varené vajcia praženica atď, že v pečive by to nemalo vadiť ale z toho nemám bolesti brucha ale trpnutie úst zas
Složení pečiva sis zjistila? Spousta pekáren zadělává i blbé rohlíky syrovátkou, vícezrnné pečivo má často ve složení 'vita mix' nebo 'milky mix' či co jsem to nedávno viděla, strašné šmakulády toto. V celém sortimentu nebyla jediná věc bez mléčného alergenu.
Hm, tak to nevím. Potom tam budou přidružené ještě nějaké alergie nebo intolerance, myslím.
Zkus ještě mrknout, jestli někde ve složení nemáš syrovátku a kasein. To je také k mléčné bílkovině. Může být i v šunkách, salámech, u nás má Lidl rohlíky a housky se syrovátkou. 🙄 Případně pak vypozorovat, jestli ti nevadí i něco jiného/dalšího.
A nezkoušela jsi vyřadit hovězí a sóju? Mají podobné bílkoviny jako mléko. Kuřecí zase může vadit pokud vadí vejce. Já jsem teď také na dietě, kvůli dceři, kojím. Syn má Abkm, hovězí a sóju. Dceři vadí mléko, sója, hovězí, zřejmě i vajíčko a možná kuřecí. Je dobré si psát co sníš a začít se základními potravinami. Třeba rýže, vepřové, zelená zelenina je fajn, ta hojí i střeva. Ty základní potraviny jíst třeba dva dny a postupně pomalu přidávat různá jídla. Testy ne vždy ukáží všechny alergie, jsou alergie, které se na testech neukáží. Zkus vynachat na týden i lepek a uvidíš, ale jela bych opravdu základní potraviny, které většinou nevadí. Rýže, králičí maso, vepřové, tepelně zpracovaná zelenina, to je stejně nejlepší i na průjem a pak přidávat. Je to na palici, ale je to asi nejlepší metoda jak zjistit co vadí.
Po 6 týdnech diety ještě nebude zánět střev pryč, tudíž mohou střeva reagovat nežádoucím způsobem i na jiné suroviny či jejich kombinace, stejně tak můžeš mít rozjetou HIT. A dost záleží, čím jsi mléčné bílkoviny nahradila - velmi často je vedle ABKM i alergie na sóju či luštěniny celkově. Může vadit i hovězí maso. A mnohdy se přidá i alergie na vejce a případně kuřecí. Chce to nízkohistaminovou a protikvasinkovou stravu.
Sama mám ABKM od druhého porodu, k tomu alergie na sóju a lupinu. Časem jsem začala reagovat i na jiné luštěniny, včetně arašídů a také na vejce. Nemusím je vynechávat zcela, jednou dvakrát týdně je zvládám, ale častěji ne. Mám podezření, že se mi k té původní alergii prostě rozjela HIT a časem očekávám i celiakii, ke které mám genetickou predispozici.
Jak už bylo uvedeno výše, piš si, co jíš a vysleduj souvislosti.
@guliii môže sója vadiť aj keď mi na ňu nevyšla alergia? Totiž robili mi testy na základné potraviny a sója bola negatívna.
Krevní a kožní testy umí vysledovat pouze IgE alergie, u nichž tato protilátka roste. Vedle toho však existují Non_IgE alergie, které se nedají nikterak vytestovat, vysleduješ je pouze eliminační dietou, kdy se ti jejich vynecháním ze stravy uleví a při následném expozičním testu se ti po nich znovu přitíží.
Ano může. Jsou totiž alergie IgE a non IgE, ty nejdou zjistit testy, u nich je potřeba zjistit co vadí eliminační dietou.

Ano může být, bohužel, můžeš mít podrážděná střeva a trvá to týdny i měsíce než se to srovná.. řeším to s holkou od září, v listopadu potvrzená intolerance laktózy a stejně i přes přísnou dietu jí bývá zle, dr. říkala, že to chce prostě čas.. bereš nějaké doplňky nebo laktobacily? S tím případně opatrně, já jsem dávala hylak v akutním stavu na doporučení dr., a situace se akorát horšila než jsem si přečetla, že v tom je taky laktóza 🙄🙈