icon

Jak zvládnout ztrátu zubů a protézu ve 24 letech?

pppppppp
11. lis 2025

Ahoj , jsem tu po prvé.
Mám takový problém a chtěla bych vědět, jestli má s tím někdo vůbec zkušenosti. 😭😭😭Mám tři děti , všechny kojené, z toho mám radost, ale bohužel mi to sebralo tři přední zuby a několik zubů no nějak zablokované . Děsím se protézy 😭, jelikož je mi 24 let. Mám několik otázek v případě že by měl někdo zkušenosti.
Děkuji mockrát a doufám že v tom nejsem sama 😓

miryp
11. lis 2025

Tak pokud zub nejde opravit běžným způsobem, tj. vyvrtat a vystavět do původního tvaru prostřednictvím plomby, dá se zvolit korunka. Pokud musí zub pryč celý, dá se zvolit pevný můstek. Pokud není můstek na co nalepit, můžeš zvolit fixní implantát. Pokud nemáš peníze na korunku, můstek či implantát, popř. pokud to stav dutiny ústní neumožňuje, tak ti zbývá jen ta snímatelná náhrada. A ve výsledku to bude stále vypadat lépe, než chodit s prázdnou pusou nebo shnilými zuby...
Já mám kvůli genetické vadě chrupu můstek od cca 24 let, kdy jsem si konečně našetřila na rovnátka a mohla jsem řešit důsledky nevyvinutých stálých zubů a žiju s tím úplně v pohodě.

kakba
11. lis 2025

Dnesni medicina je zazracna. Pokud mas penize, implantaty to jisti, pokud na to finance nejsou tak nahrada. I s ni se da plnohodnotne zit. Jsi mlada, bezzuba je vetsi zlo nez nahrada.

1pomnenka
11. lis 2025

Ve 24 letech a se třemi dětmi asi nebudeš mít našetřeno na implantáty. Zubař ti najde levnější variantu, zřejmě můstek či snímací náhradu. Také záleží, zda máš ty 2 okolní zuby zdravé nebo ne. Klapaček se neboj, nikdo to nepozná. Večer si je vyčistíš a dáš zpět do pusy. Na noc bez zubů nebudeš, to se neboj.

izz76
12. lis 2025

@pppppppp Proc hned protéza? Muzes si nechat udělat můstek, nebo implantát.

1pomnenka
12. lis 2025
@izz76

@pppppppp Proc hned protéza? Muzes si nechat udělat můstek, nebo implantát.

@izz76 Protože je jí 24 a má 3 děti. Kolik let si myslíš, že pracovala? Víš, kolik stojí implantát a ona potřebuje 3. Kdo myslíš, že jí to zaplatí? Proto se bojí protézy, dost možná nebude mít ani na můstek. Proto píšu, že protézu nikdo nepozná, není se čeho bát.

izz76
12. lis 2025
@1pomnenka

@izz76 Protože je jí 24 a má 3 děti. Kolik let si myslíš, že pracovala? Víš, kolik stojí implantát a ona potřebuje 3. Kdo myslíš, že jí to zaplatí? Proto se bojí protézy, dost možná nebude mít ani na můstek. Proto píšu, že protézu nikdo nepozná, není se čeho bát.

@1pomnenka Kdyz dokáže zabezpečit, uživit 3 děti, mela by mit na zubaře… Ale mas pravdu, lepsi protéza než nic.

gruyerre
12. lis 2025
@izz76

@1pomnenka Kdyz dokáže zabezpečit, uživit 3 děti, mela by mit na zubaře… Ale mas pravdu, lepsi protéza než nic.

@izz76 možná spíš právě proto, že potřebuje uživit a zabezpečit 3 děti a dost pravděpodobně je nyní na rodičáku, na 3 implantáty nemá.

lauralaurinka
14. lis 2025

@pppppppp Lepší je prý zuby co nejdéle mit svoje a doladit korunkou, můstkem ,částečnou protezkou která se přidělá k zubům ( nevím jak přesně se to jmenuje). Celá náhrada je sice levná varianta, ale ne pro mladé. Prý jak by časem ubývala čelistní kost, tak by se mohlo stát , že třeba v 50-60 letech už by vám protéza nemusela držet vůbec. Píšu to hodně laicky🙂

kubesovaadelka
14. lis 2025
@lauralaurinka

@pppppppp Lepší je prý zuby co nejdéle mit svoje a doladit korunkou, můstkem ,částečnou protezkou která se přidělá k zubům ( nevím jak přesně se to jmenuje). Celá náhrada je sice levná varianta, ale ne pro mladé. Prý jak by časem ubývala čelistní kost, tak by se mohlo stát , že třeba v 50-60 letech už by vám protéza nemusela držet vůbec. Píšu to hodně laicky🙂

@lauralaurinka pokud vím, na novou umělou celou protézu máte nárok vícekrát za život, tuším co 5 let🤔, to bych kecala, každopádně určitě by neměla 1 protézu na celý život a při každé nové, se dělají nové otisky, podle které se dělají.

lauralaurinka
15. lis 2025
@kubesovaadelka

@lauralaurinka pokud vím, na novou umělou celou protézu máte nárok vícekrát za život, tuším co 5 let🤔, to bych kecala, každopádně určitě by neměla 1 protézu na celý život a při každé nové, se dělají nové otisky, podle které se dělají.

@kubesovaadelka To máte pravdu, nebude mít pořád stejnou. Jenže jde o tu čelistní kost . Ta protéza bude prostě ve stáří bez zubů špatně držet. Teď by ji mohli částečně uchytit o její zuby. Časem je ta čelistní kost bez zubů prostě menší, nižší a protéza špatně drží. Píšu to opravdu laicky, ale tak nějak to říkal zubař.
Takže ano, může teď mit protézu a měnit ji ,ale ve stáří s tím bude větší problém a ta protéza nebude mít na čem držet .
Ale do vysokého jejího věku může být všechno jinak , vše se vylepšuje a pak třeba budou úplně jiné možnosti 🙂

kubesovaadelka
15. lis 2025
@lauralaurinka

@kubesovaadelka To máte pravdu, nebude mít pořád stejnou. Jenže jde o tu čelistní kost . Ta protéza bude prostě ve stáří bez zubů špatně držet. Teď by ji mohli částečně uchytit o její zuby. Časem je ta čelistní kost bez zubů prostě menší, nižší a protéza špatně drží. Píšu to opravdu laicky, ale tak nějak to říkal zubař.
Takže ano, může teď mit protézu a měnit ji ,ale ve stáří s tím bude větší problém a ta protéza nebude mít na čem držet .
Ale do vysokého jejího věku může být všechno jinak , vše se vylepšuje a pak třeba budou úplně jiné možnosti 🙂

@lauralaurinka jo takhle, jak říkáte věda jde dopředu a už teď existují pomocníci v podobě lepidla na protézu, když nedrží sama. Tím autorku k ničemu nenabadam, jen se zkušenostmi s blízkého okolí, kdy člověk též neměl jinou možnost z důvodu financí, než zvolit nejmíň nákladnou možnost a to právě umělou protézu v brzkém věku, vím, že se s tím dá žít a nikdo nic nepozná pokud to člověk neřekne

hojda
16. lis 2025
@1pomnenka

@1pomnenka jestli je to vedle sebe, tak může mít dva na 3 zuby. https://zubni-implantaty.com/vse-o-implantatech...

pppppppp
autor
17. lis 2025
@kubesovaadelka

@lauralaurinka jo takhle, jak říkáte věda jde dopředu a už teď existují pomocníci v podobě lepidla na protézu, když nedrží sama. Tím autorku k ničemu nenabadam, jen se zkušenostmi s blízkého okolí, kdy člověk též neměl jinou možnost z důvodu financí, než zvolit nejmíň nákladnou možnost a to právě umělou protézu v brzkém věku, vím, že se s tím dá žít a nikdo nic nepozná pokud to člověk neřekne

@kubesovaadelka a mohu se zeptat jak si užívá života, jestli se směje a kolik mu je , a jak s tím žije dnes?
Děkuji mockrát 😓

miryp
17. lis 2025
@pppppppp

@kubesovaadelka a mohu se zeptat jak si užívá života, jestli se směje a kolik mu je , a jak s tím žije dnes?
Děkuji mockrát 😓

@pppppppp pokud žiješ v přesvědčení, že s protézou život končí, člověk se zavře mezi čtyři stěny a zbytek života je tam schovaný před okolím, tak chápu, že se ti to špatně přijímá. Doporučuji v takovém případě terapii. Každý zdravě uvažující člověk totiž ví, že není-li jiná možnost, tak protéza je společensky vždy přijatelnější varianta, než ty shnilé zuby či prázdná ústa, stejně tak to bude i pro tebe a konzumaci jídla mnohem lepší, než to žvýkat pahýly či dásněmi. Mimochodem prateta má protézu od 27 let, teď jí táhne na 80. Myslíš, že těch "50" let proseděla schovaná doma v koutě? Ne, užívá si života a většího optimistu bys těžko hledala. A ne, usmívat se fakt nebojí.

kubesovaadelka
17. lis 2025
@pppppppp

Děkuji mockrát 😓

@pppppppp má je od 20-21 let takže nějakých 7 let, má nyní druhou náhradu hrazenou pojišťovnou a za celých 7 let si v práci nikdo ničeho nevšiml. První bych řekla byla lepší, tuhle druhou si musí lepit nicméně ani teď nikdo nic nepozná, normálně se směje, komunikuje se všemi, sni si v práci třeba bagetu a jak říkám, nikdo nic nepozná . Někdy se náhrada uvolní, ale lepidlo si bere s sebou do batohu, zajde si na toaletu a zuby přelepí a funguje dál. Více jak fyzická změna a zátěž bych řekla je to o psychice, dříve se dotyčná osoba hodně styděla, teď už svým blízkým kolegům normálně řekne že má klapačky ale co, život jde dál, přijala to jak dotyčná osoba tak kolektiv úplně v pohodě

pppppppp
autor
19. lis 2025
@miryp

@pppppppp pokud žiješ v přesvědčení, že s protézou život končí, člověk se zavře mezi čtyři stěny a zbytek života je tam schovaný před okolím, tak chápu, že se ti to špatně přijímá. Doporučuji v takovém případě terapii. Každý zdravě uvažující člověk totiž ví, že není-li jiná možnost, tak protéza je společensky vždy přijatelnější varianta, než ty shnilé zuby či prázdná ústa, stejně tak to bude i pro tebe a konzumaci jídla mnohem lepší, než to žvýkat pahýly či dásněmi. Mimochodem prateta má protézu od 27 let, teď jí táhne na 80. Myslíš, že těch "50" let proseděla schovaná doma v koutě? Ne, užívá si života a většího optimistu bys těžko hledala. A ne, usmívat se fakt nebojí.

@miryp jak to tak dlouho zvládla? Má nějaký trik jak si zachovat tak dlouho tu kost v puse ? A kde si tu protézu nechala dělat? A je na cvočkách přichycená či ne? A kolik za ní platí ? Z jakého materiálu ji má?
Já vím hodně otázek, ale jsem velmi zoufalá. A nechci aby kvůli mě děti nějak trpěli 😓. Za případnou odpověď děkuji a velmi si vážím vaší zkušenosti.