Jaké volně prodejné léky na stres a úzkost doporučujete?
Zdravím, nemáte zkušenosti s volně prodejnými léky na stres a úzkost? Manžel tím hodně trpí, je v neustálým stresu ( i když není proč) atd. K psychologovi moc nechce, skrz že se stydí a je to taky velmi nákladné. Začínám se obávat o jeho zdraví do budoucna, aby si takovým stylem brzo nepřivodil nějakou nemoc. Tak jsem se právě chtěla zeptat, jestli nemáte s něčím zkušenost, co bych mu mohla pořídit na zkoušku. Jinak spíš teda léky, než nějaké čaje.
Moc děkuji
Sirup novo-passit
Ashwagandha je taky super
Mimo zmiňované i Persen, Persen forte, nagnezium+vitamin B ve vyšším dávkování. Psycholog jde u na pojišťovnu, jen jsou dlouhé čekací lhůty.
Lehká antidepresiva napíše i praktický lékař, ale zároveň doporučí i terapie. Terapie jdou i na pojišťovnu. Jinak triptophan nebo homeopatika sedafit, plus magnesium. Chce to ale hlavně přijít na to co ho může trápit. Někdy si pomáhá myšlenky zapsat a tím si je uspořádaš.
Moje osobní zkušenost. Vyzkoušela jsem snad všechny možný AD. Trpěla jsem uzkostmi, po rozchodu jsem měla hodně plactivy období. Snažila jsem se to ventilovat sportem ale nepomahalo. Až si říkám...Tak já prostě zkusím to nejjednodušší a to Horcik. Už dlouhodobě beru 200mg rano malat a 200mg večer bysglicinat. Je dobre k tomu přidat B ale to většina hořčíku má jako doplněk. Vás muž by potřebovat nejspíš dávku vyšší. A ťuk ťuk ťuk musím říct cítím se fajn, dobrá nálada, dobře spím, jsem optimista...zkuste uvidite
Persen Forte mi fungoval
Stačí zajít ke svému praktickému lékaři a může mu něco na úzkosti předepsat nebo doporučit. Péči o duševní zdraví není dobré zanedbávat. Mám zrovna dva případy v okolí, roky svůj stav neřešily a skončilo to hospitalizací.
Třezalka je na úzkost, mučenka pletní je nervozitu, úzkost. Něco si o těch bylinkách načti.
Začala bych k tomu brát hořčík a vitamíny skupiny B, je to důležité pro nervy. Hořčíku je více druhů, některý je lepší brát ráno, protože dodává energii, některý zklidňuje je lepší ho brát odpoledne/večer.
Nikdo nechce jít dobrovolně na terapii, pro chlapi je to těžší ještě víc než pro ženy. Řekni mu, že to není slabost řešit své problémy, ale odvaha. Zlomeninu také neřešíš tak, že se to snažíš zafixovat doma, ale jedeš s tím na chirurgii. Úplně stejné je to s úzkostí.
Pokud máš o něj obavy, tak co budete dělat, kdyby ho to dostihlo zdravotně, kdy by byl v dlouhodobé pracovní neschopnosti?
A pokud je přítel ve stresu, tak on zřejmě důvod má. Něco ho trápí, má nějaký problém, i když ty to jako problém nevnímáš. Píšeš, že terapie je drahá. Dala jsem dotaz, dle AI se cena pohybuje od 600 - do 2000 tisíc za sezení. Kdyby si našel někoho za 1200, měl ji jedenkrát za 14 dní. to jsou 2400 za měsíc. To zas není tak závratná suma. Pokud je to hodně, tak přítele může třeba trápit, že nemáte vyšší životní úroveň, že nedokáže zabezpečit rodinu a to je dost velký stres. Spoustu mužů pořád cítí velkou zodpovědnost za to, aby uživili rodinu. Tak mi prosím netvrď, že tvůj přítel nemá být čeho ve stresu, zkus otevřít oči a podívat se na to, co ho trápí.
Terapie on-line na hedepy.cz začíná za 890 Kč. Kamarádka psycholožka má cenu 1080 za 50 minut za sezení, pracuje on-line.
Pokud s tím udělá něco teď, nebude tak to tak bolet, jak když to nechá vyhnít.
@jana5382 chlapi jsou nejvic ve stresu ze spatne prace , z mozne vypovedi = z mala penez = nezaopatri rodinu ... neni to vas pripad ?
( samozrejme pak i jine duvody)
Třezalka je na úzkost, mučenka pletní je nervozitu, úzkost. Něco si o těch bylinkách načti.
Začala bych k tomu brát hořčík a vitamíny skupiny B, je to důležité pro nervy. Hořčíku je více druhů, některý je lepší brát ráno, protože dodává energii, některý zklidňuje je lepší ho brát odpoledne/večer.
Nikdo nechce jít dobrovolně na terapii, pro chlapi je to těžší ještě víc než pro ženy. Řekni mu, že to není slabost řešit své problémy, ale odvaha. Zlomeninu také neřešíš tak, že se to snažíš zafixovat doma, ale jedeš s tím na chirurgii. Úplně stejné je to s úzkostí.
Pokud máš o něj obavy, tak co budete dělat, kdyby ho to dostihlo zdravotně, kdy by byl v dlouhodobé pracovní neschopnosti?
A pokud je přítel ve stresu, tak on zřejmě důvod má. Něco ho trápí, má nějaký problém, i když ty to jako problém nevnímáš. Píšeš, že terapie je drahá. Dala jsem dotaz, dle AI se cena pohybuje od 600 - do 2000 tisíc za sezení. Kdyby si našel někoho za 1200, měl ji jedenkrát za 14 dní. to jsou 2400 za měsíc. To zas není tak závratná suma. Pokud je to hodně, tak přítele může třeba trápit, že nemáte vyšší životní úroveň, že nedokáže zabezpečit rodinu a to je dost velký stres. Spoustu mužů pořád cítí velkou zodpovědnost za to, aby uživili rodinu. Tak mi prosím netvrď, že tvůj přítel nemá být čeho ve stresu, zkus otevřít oči a podívat se na to, co ho trápí.
Terapie on-line na hedepy.cz začíná za 890 Kč. Kamarádka psycholožka má cenu 1080 za 50 minut za sezení, pracuje on-line.
Pokud s tím udělá něco teď, nebude tak to tak bolet, jak když to nechá vyhnít.
@levandule_k já to vůbec nemyslím tak, že bych jeho stav podceňovala, to vůbec ne. Ale on sám mi tvrdí, dám příklad, díváme se na Tv večer v klídečku a on řekne, že je nervózní a nedokáže říct proč. Nebo má dobrou náladu a v momentě se mu otočí a říká, že ho přepadne úzkost a špatná nálada a taky neví proč. Že někdy ty stavy má bezdůvodně. Finančně jsme na tom normálně, momentálně jsem na mateřské takže je to znát, ale když jsem v práci, tak nestrádáme, máme i slušnou rezervu. Za ty terapie mu přijde zbytečně vyhodit "tolik" peněz za to, že s někým mluví. V práci spokojený není, práce mu hodně škodí psychicky, ale zároveň má strach i odejít, ze změny atd.
@levandule_k já to vůbec nemyslím tak, že bych jeho stav podceňovala, to vůbec ne. Ale on sám mi tvrdí, dám příklad, díváme se na Tv večer v klídečku a on řekne, že je nervózní a nedokáže říct proč. Nebo má dobrou náladu a v momentě se mu otočí a říká, že ho přepadne úzkost a špatná nálada a taky neví proč. Že někdy ty stavy má bezdůvodně. Finančně jsme na tom normálně, momentálně jsem na mateřské takže je to znát, ale když jsem v práci, tak nestrádáme, máme i slušnou rezervu. Za ty terapie mu přijde zbytečně vyhodit "tolik" peněz za to, že s někým mluví. V práci spokojený není, práce mu hodně škodí psychicky, ale zároveň má strach i odejít, ze změny atd.
@jana5382 takže je to hl. prace ... jinak bych nechala zkontrolovat i krev - zelezo apod ...;)
@jana5382 Promiň, jsem to blbě pochopila z příspěvku. Je fajn, že hledáš nějakou cestu, jak to zlepšit. Ve výsledku tyhle manželovy stavy dopadají na celou rodinu a drtí je. Můžeš někoho dotáhnout na terapii, ale terapii do něj nenarveš, přesto tohle téma úplně neshazuj ze stolu. Třeba se k ní časem odhodlá.
Možná by mohl pomoct psycholog, rozklíčovat, co za tím je. Může to být nějaké potlačené trauma, nebo má milion drobných starostí. Žádná z nich není tak velká, aby tomu přikládal váhu, ale ve výsledku ho to drtí. Tyhle stavy nikdy nejsou jen tak, vždycky za tím něco.
Asi s ním budeš muset probrat párkrát téma terapie, protože ono se to samo většinou nezlepší. Něco volně prodejného může zlepšit stav, ale také nemusí. Je to taková metoda pokus omyl. Záleží, co za tím je, nemusí to být přímo potlačené trauma, to bylo jen první, co mě napadlo. Pokud by měl rozházenou štítnou žlázu, tak to také může vést k těmhle stavům.
Terapie jde i na pojišťovnu. Sice třeba nesezenes hned, ale lze to. Nebo některé pojišťovny mají příspěvky. Dle toho co píšeš, tak to bude dlouhodobá frustrace z práce. Ať třeba zkusí rozebrat co ho tam nebaví, zda by z toho něco nešlo zlepšit. Případně si udělat rezervu a zkusit hledat novou práci. Po nové práci se může rozhlížet i v té stávající. Případně si rozšířit vzdělání a počkat až se vrátíš ty do práce.
Můžete zkusit i aromaterapii - Salus nebo Nobilis Tilia prodávají aroma roll on, čichací tyčinku na stres, dále na náhlé stavy pomáhá, když se naučí pracovat s dechem a smysly (pokud má neklid, úzkost, tak prodýchá, dá si třeba čokoládu, mačká míček), aby došlo k úlevě - ale to poradí a naučí právě třeba psycholog. A jako prevence stresu u chlapů fyzická aktivita.
Ja bych doporučila na začátek magnesium ( napr. Magne B6 ten už je i s vit. B) a hlavně vitamin D, ten má každý nízky, co ho neužívá a opravdu to poznat i na náladě. Dále za mě homeopatika, Sedativ PC. A chodit ven na procházky, do lesa, sportovat, to hezky zvedá náladu, uvolňují se při tom endorfiny, můžete začít spolu třeba procházky to nic nestojí.. A i již zmíněný Persen Forte je fajn..
Zdravím, úplně chápu, jak je to náročné, když je člověk pořád ve stresu. Sama jsem kvůli tomu zkoušela různé volně dostupné podpory a dlouhodobě mi pomáhá Adaptogap od White Elephant. Je to přírodní směs s adaptogeny, kterou beru spíš jako doplněk k běžné péči o psychickou pohodu. Mně při pravidelném užívání přišlo, že lépe zvládám náročné situace a mám větší klid během dne. Třeba by to mohl zkusit i tvůj manžel, pokud hledáte něco bez lékařského předpisu.
@jana5382 Zdravím, úplně chápu, jak je to náročné, když je člověk pořád ve stresu. Sama jsem kvůli tomu zkoušela různé volně dostupné podpory a dlouhodobě mi pomáhá Adaptogap od White Elephant. Je to přírodní směs s adaptogeny, kterou beru spíš jako doplněk k běžné péči o psychickou pohodu. Mně při pravidelném užívání přišlo, že lépe zvládám náročné situace a mám větší klid během dne. Třeba by to mohl zkusit i tvůj manžel, pokud hledáte něco bez lékařského předpisu.

@jana5382 Lavekan.