icon

Je brnění a úzkost příznakem tetanie? Diskutujte.

24. led 2022

V cca roce 2010 mi byla diagnostikována tetanie, měla jsem brnění, pálení po těle,měla jsem rozjeté úzkosti z důvodu složitého vztahu. Musela jsem brát antidepresiva, po těch mi to přešlo, ale brnění na jedné straně těla(část ruky, část nohy, část jazyka, trochu na zádech) se mi objevuje čas od čas doposud. Už mě to docela dost obtěžuje a samozřejmě mám obavy z RS. Je to tak, že mám pár let klid, jsem v psychické pohodě, ale když se dostanu do stresu (porod prvního dítěte, potrat, porod druhého dítěte), tak se mi brnění zase rozjede. Horčík beru, ale nemám pocit, že by mi nějak extra pomáhal. Cítím na sobě i úzkost. Antidepresiva jsem brala pak ještě 2x, tzn. že za svůj život už 3x(rok, půl roku a 3m), vždy to pak přešlo a hodila jsem se do pohody a říkala si co jsi to řešila za blbosti, jaká RS... Jenomže když se dostanu do psychické nepohody je to tady zase. Přece nemůžu a ani nechci brát pořád AD. To si je mám teď zase nechat nasadit a čekat jestli to přejde? U neurologa jsem byla již několikrát, zjistil poklepem akorát, že mám masivní tetanii. Teď už se v tom zase hrabu několik dní, do noci si čtu různé články a jsem z toho vyřízená..K neurologovi se asi zase objendám, ale čekací lhůty jsou dlouhé. Začala se mi teď i točit hlava, pořád se doma sleduji jestli chodím rovně. Cítím se taková mimo...Pokud mám přes den stres, úplně cítím jak mi to v té ruce pálí nebo i ten jazyk. Když jsem více v klidu, brnění přejde...Co my myslím pomůže je jaro a pohyb. Ráda na jaře a v létě běhám..Myslíte, že to vše může být opravdu z tetanie? Neurolog mě vždycky proklepnul, vyšetření, které jsem měla bylo to na tetanii a dívala jsem se na zprávu a byly dělané i nějaké SEPy, kde ja napsáno bez léze zadních provazců.

Strana
z2
priefi
25. led 2022

@orisek56 základ je, uvědomit si, co Tě tíží a rozebrat si v hlavě, proč Tě to tíží a co je důvodem toho vzorce chování. Neříkám, že tahle analýza je snadná - není. Každopádně problém je v hlavě a d tou je třeba pak taky pracovat. Pak je základ precizně a pravidelně používat hořčík.

autor
26. led 2022

@danvitka Ty jo, tobě vypadl zrak? Tak to bych se asi úplně zhroutila...a jako ty myslíš, že je to vše důsledek tetanie? Tak žádanku na MR ti ale někdo musel dát ne? Obvoďák?

autor
26. led 2022

@barunka1408 Tak dneska jsem si něco přečetla o tom Uhthoffovu fenomenu. Takže mám to asi chápat tak, že když mi je vyloženě koupel v vaně s teplovou vodou příjemná, nezhorší se mi nějaké to brnění, tak je to dobře a v případě toho mého oblíbeného běhání asi taky že? Po běhání se cítím lépe...NO já nevím, dneska a včera jsem zas cítila takové nějaké tlaky v hlavě nebo co. Jakoby trochu zalehlé uši nebo nevím jak to nazvat, tak si zas říkám co to je...

autor
26. led 2022

@aarriel NO jo, ale víš co. Když si do googlu zadáš brnění jakékoliv končetiny, tak ti všude vyjede RS, takže pak člověk panikaří...Mě brní i jazyk,kousek ucha, dost ta noha a jedna ruka. Já se třeba bouchu kousek o futra, když jdu a hned mě napadne, že se netrefím pořádne nebo nalévám něco do hrnku a říkám si, že se musím maximálně soustředit nebo klepnu třeba o linku, když vytahuju něco z šuplíku, tak si říkám, že mi to tělo nefunguje správně. V poslední době i cítím, že když se mi chce na malou, tak je to takové intenzivnější ta potřeba, nevím jestli to vše může být z nervů...

autor
26. led 2022

@orisek56 A proč si myslíš, že RS nemám? jako že ty příznaky by byly jiné? Na to MR pokud to chápu dobře, tak bys šla na mém místě z důvodu, aby se mi zklidnila psychika že? Já se toho MR úplně děsím...Navíc jako já do nemocnice teď kvůli toho nepůjdu, takže pokud se objednám k neurologovi, tak to je na dlouho než mě vezme a čekání na MR je na dalších xměsíců...Nevím jak k tomu přistoupit no. Jestli si znovu nasadit ty AD a čekat jestli to přejde nebo co. Jako nechce se mi do nich, fakt ne...úplně tě chápu, že se ti strašně ulevilo, když ses dozvěděla výsledek. Fakt si pamatuji, že jsi to tady řešila a tvé velké obavy z té nemoci...Ty si myslíš, že to motání hlavy je od zad? Jako je fakt, že já když se prudce otočim, tak někdy cítím takové točení, jednu dobu se mi to i stávalo, že když jsem si lehla, tak se mi začala točit hlava, pak jsem si sedla a bylo to zas dobré. Mě dneska a včera i nějak divně bolela hlava, takové nějaké tlaky přes uši nebo co to...JInak jak jsi psala, že máš tlak na hrudníku, tak to já mívám taky. To je podle mě ale z té tetanie. Mívám to hlavně k večeru a přisuzuji to už takovému vyčerpání po celém dni...

autor
26. led 2022

@priefi Děkuji, že jsi napsala. Ty si myslíš, že to co mám jsou klasické projevy tetanie? Ale mě brní jen polovina těla víš. Jakoby pálení na zádech, v ruce, noze. Ten jazyk brní, někdy ucho..Hořčík beru, většinou si dám magnosolv někdy magne B6, ale nemám pocit, že by mi to jako nějak extra pomáhalo. Někdy si řeknu, že už je to lepší a pak večer třeba zase. Teď třeba úplně cítím, že mě jakoby pálí na zádech a v noze a to jsem relativně v klidu..Ten CBD olej myslíš, že by mohl pomoct? Asi bych si koupila ten co tady propagovala jednou jedna uživatelka..Leniczka už nevím jak 🙂 Od Herbforce...

orisek56
26. led 2022

Myslím si to podle toho, že se ti to po AD zklidní, což mě ne...já se motam v podstatě pořád. Na MR bez, to je paradoxně vyšetření úplně v pohodě a čekání na výsledky je stresující u každého vyšetření. Zato lumbalka nevím, jestli mi na tom motání nepřispěla, protože mě postpunkcni syndrom srazil bytelne. , Ale už je to přes 2 měsíce. Ano motání hlavy může být od zad, kór jestli to máš takhle, tak to může být klidně krční páteř. Já jsem ve fázi, kdy je mi nanic ale pro doktory je zdravá, což je nejhorší varianta, i když jsem samozřejmě řada, že RS údajně nemám. Ono takhle. Těch neurologickych obtíží je hrozně moc a spoustu z nich nelze ani odhalit. Mám kamarádku co se dva roky po porodu nepostavila na nohy. Říkala mi že ji bolelo si i jen vytřít zadek a ležela pořád. Byla kromě pitevny snad všude i chlastala kontrastní látky kvůli vyšetření na rakoviny a nikde ji moc nezjistili. Byla úplně vyřízena, div neskočila z okna. Nakonec se z toho musela vyhrabat sama, nikdo ji nepomohl, protože nikde na nic nepřišli. A to se obávám, že bude asi i můj případ.

aarriel
26. led 2022

Prave proto pisu, negooglit 😉 pak z toho budes jeste vic v prd... Vetsinou na googlu najdes RS a nebo rakovina. Ja to mela asi lehci v tom, ze nez mi rekli ze mam nejakou RS, tak jsem vubec nevedela, ze takova nemoc existuje. Zacala jsem googlit az potom a malem jsem se slozila. A muzu rict, ze z toho, co se tam pise, se mi skoro nic nedeje. Chodim normalne, beham, nic me nebrni, nic mi nepada z ruky, chodim do prace, zvladla jsem porodit zdrave dite. I kdyby se ta RS potvrdila, tak v dnesni dobe to neni takova tragedie, se spravnou lecbou muzes fungovat uplne normalne.

autor
26. led 2022

@aarriel máš pravdu s tím googlením, ale tím, že mě to brnění začalo už před tolika lety, tak já jsem samozřejmě googlila i před těmi xlety, takže já mám toho o RS nastudováno už hodně. Už když jsem šla poprvé na neurologii před těmi xlety, tak jsem z té nemoci měla strach a vím, že jsem hodně čučela na internet a četla si o tom. Mě jak to brnění vždycky přejde a dostanu se do psychické pohody, tak si říkám co jsem blbla, ale jak mi to brnění začne intenzivněji zase, tak mám zas ty obavy a točím se v bludném kruhu..Možná bych i řekla, že v létě, na jaře je to více v klidu, že spíš podzim, zima mě to trápí. Ale už nevím 100% jestli i na jaře v létě jsem někdy nebyla v knedli 🙂 Úplně poprvé to bylo na jaře, ale to jsem byla vystreslá z bývalého přítele. víš co, já si říkám proč mě neurolog neposlal na to MR už v tom roce 2017 když jsem tam byla. Jestli jako to všechno přisoudil té tetanii a nervům. To samé ta neuroložka v roce 2010 nebo kdy to bylo. Ta mě poslala jen na ty Sepy nějaké a Emg a EEG myslím. Ale jako to pálení kůže co mám tak to si myslím, že to je z nervů..
JInak je moc dobře, že funguješ normálně a jsi v pohodě...a tak teda fakt myslíš, že jako za těch více než 10 let by se to nějak projevilo jo?

autor
26. led 2022

@orisek56 A ty jsi začala řešit ty problémy, protože ses motala? Ty jsi měla spíš to rozostřené vidění ne? Nebo i motání? Já jsem myslela, že to motání máš spíš až po té lumbální punkci. JO, řekla bych, že to brnění mi po AD přejde, motání jsem dříve neměla, to až teď, ale je možné, že to je po porodu, že se furt skláním k mimču a trpí krční páteř. Já mám s páteří potíže dost, bederní bolí, krční bolí..S tou kamarádkou to je šílené teda, ale je pravda, že v hodně případech lékaři nedokáží pomoct a lidi si nějak poradí sami...A tebe i něco brní a ani po AD to nepřestalo? Z toho ucha to mít nemůžeš to motání? Nějaké ty krystalky vím, že tady holky řešily...

barunka1408
26. led 2022

No podle toho co tu pises by sis spis měla srovnat hlavu, tohle RS není co popisuješ. Jinak ten fenomén je ve zkratce to, ze by se ti neuro problémy mohly zhoršit po fyzické zátěži. A přesně jak pises @aarriel RS je nemoc jako každá jiná a v dnešní době pokud je pod kontrolou se s ni dá prožít zcela normální život. Za sebe bych ti doporučila spis návštěvu psychologa. A třeba spolu najdete kde je zakořeněny pravý problém.

orisek56
26. led 2022

U mě byly primární těžký bolesti hlavy, lehké motání a najednou z ničeho nic zrak. Já řídila, a najednou temno a málem do mě střelilo auto, spa jsem si lehnout a druhý den mě manžel vezl na urgent, protože jsem zkolabovala a měla velké bolesti hlavy a pak ten celý kolotoč začal. Co je u mě příčinou kdo ví. Ještě mě pár vyšetření čeká. Do toho mne bolí asi slinivka už delší dobu. To by bylo na výčet, jsem průběžně sypu. Ucho by to mohlo být taky, protože mě průběžně pořád bolí a tlačí, kdo ví. Ale já to mám horsi vtom, že já měla covid, pak tehu, zánět ucha, pak porod a pak hned lumbalka....takže moje tělo dostalo pomyslne přes drzku.

autor
26. led 2022

@barunka1408 Děkuji no 🙂 Já mám úzkostlivou povahu, vím to. Ne, já k psychologovi určitě nepůjdu. Byla jsem u dvou a ani jeden mi nepomohl. U jednoho jsem si teda hezky popovídala, to byl chlap, druhá byla ženská, která se zřejmě léčila s rakovinou, měla úplně holou hlavu, bylo mi nepříjemné se na ní dívat a ještě měla tendence mi říkat, že za svůj potrat si můžu sama, že lidé můžou za to co se jim v životě děje. Pamatuju si jak nasraná jsem u ní byla, navíc furt mlčela, nevím co to jsou za léčebné metody. Já jsem pak mlčela taky. a říkala si ať už je konec. Na pojišťovnu si pak naúčtovala cca 3500..Já vím, že se říká, že psycholog může pomoct, ale nemyslím, že všichni lidé jsou prostě svěřovací povahy. Ano je možné, že mi ani jeden psycholog nesedl. Možná nějaká KBT metoda by mohla pomoct. No tak nemoci jsou horší a méně hrozné a taky každý člověk je individuální a reaguje na léčbu nějak, pokud jsou v dnešní době metody, které drží nemoc na uzdě, je to moc dobře. Já si prostě jen nejsem jistá jestli všechny své potíže můžu svádět na psychiku, psychosomatiku...

autor
26. led 2022

@barunka1408 a jak to myslis podle toho co tu pises? 🙂 co se ti zda jako uz pres caru? Me by to zajimalo jak to nekdo jiny vnima,co uz neni v mysleni ok..tak jestli mi věnujes jeste malou chvilku..treba mi to odcituj...

aarriel
26. led 2022

Kdyz jsem ze zacatku nedavala injekce a nechtela jsem si je pichat, tak mi rekl muj neurolog ze bude se mnou jednat na rovinu. Bud si budu pichat injekce nebo do deseti let budu na vozejku. V ty dobe mi nasadil AD, protoze jsem z tech injekci byla uplne psycho.
A moje babi mela taky RS a byla na vozejku a slepa, ale to jsme se dozvedeli az asi pred 10 lety kdyz uz jsem vedela ze mam RS. Moje mamka pochazi z decaku a patrala, proc ji tam jeji prava mama dala, tak jsme zjistili, ze se o ni nemohla starat.
A v tehotenstvi kdyz jsem vysadila leky, tak do mesice jsem mela ochrnuty oblicej 😉 takze myslim, ze s nelecenou RS bys vypadala jinak 😉

priefi
26. led 2022

Ano, tohle jsou projevy tetanie. Hořčík je třeba brát pravidelně. Pak Ti může chybět ještě železo a vitamín D. To taky umí udělat paseku a příznaky tetanie zhoršit. Ano, CBD pomáhá. Osobně nemám zkušenosti s tím, co doporučuje Lenka. Manželovi, jsem taky řekla, že chci ty, co je propagovala, ale manžel přečetl všechny možné recenze a z toho se rozhodl, že je lepší konopný táta. Já mám 20% a beru 1 až 2 kapky. Každopádně jsou taky kontrolované a certifikované. Doporučuji, aby sis prošla recenze a na základě toho se rozhodla.

autor
27. led 2022

@aarriel Děkuji, že jsi mi to tak napsala. Budu se teda snažit hodit do pohody a toho neurologa ještě zvážím jestli má cenu tam zase letět..To už bych musela k jinému, ten u kterého jsem byla a řekl mi to o těch 10 letech už neordinuje...on by si o mě stejně myslel, že jsem fakt blázen, když tam jdu zas řešit brnění. Já mám kamarádku s RS, takže něco jsme už i spolu probíraly. Má jí už cca 14 let a zdá se mi,že je OK, ale zas až tak často se o zdraví nebavíme, vím, že nějaké potíže měla.

autor
27. led 2022

@priefi Děkuji, že jsi napsala. Ještě se prosím tě zeptám. To je teda asi normální, že se mi to objevuje ty potíže po nějakém stresovém období že? Já bych řekla, že mě to i více trápí na podzim, v zimě...Ale je to i tak, že mám stres a nic nic a pak najednou to brnění příjde a nemůžu se toho zbavit...Jinak já běžně během roku ten hořčík neberu, když jsem v pořádku, myslíš, že bych ho měla brát dlouhodobě? A ještě jsem četla, že i vápník s tím souvisí, nevíš? Na ty CBD od konopného táty jsem se dívala, vypadají dobře a i recenze jsou fajn. Nevíš jestli kdybych začala těmi 20% jestli to není moc? Jestli bych neměla začít spíš těmi 10%...ale zase ať to má efekt. Já jako spím dobře, takže na noc bych si to asi nedávala. Vstávám v noci i k mimču, tak mám takový lehčí spánek. Spíš přes den na zklidnění bych to potřebovala..

orisek56
27. led 2022

@priefi dneska skoro neskubu, ale začala jsem schválně pít ten Magnosolv 2x denně, tak uvidíme co to udělá

orisek56
27. led 2022

Odpovim za @priefi hořčík určitě dlouhodobě a já začínám zjišťovat že asi potřebuji vyšší dávky. Hořčíkem se nepredavkujes, tělo ho umí odbourat (maximálně se pos....)

priefi
27. led 2022

Ano, je to normální, že při stresu se to zhoršuje. Stres je spouštěč. Navíc během podzimu a zimy se to taky zhoršuje i díky nedostatku slunce (vit.D) a živin.

Stres je spouštěč, takže ne hned, když máš stres, tak to přijde, obvykle ten stres je delšího rázu a pak to udeří jak blesk z čistého nebe. Proto je důležitá prevence, i když je dobře, brát hořčík (případně vápník, jsou dva druhy tetanie). Každopádně, když už se to objeví, tak hned to neodejde, tělo má nedostatek a stres, který vyčerpává tělo, takže chce to čas, než se to zase zlepší. Ono než to propukne, tak to plíživě přichází maličkostmi, které přecházíme a pak to hold nabere spád.

Ano, základ je brát hořčík dlouhodobě a preventivně. S rukou na srdci, kdo to dělá? Málokdo, je mi dobře, není třeba a pak je zle, až se toho nahromadí.

Ano, vápník tak, jednak je třeba doplňovat vápník a vitamín D, druhák může být i valníková tetanie, jak jsem psala výše.

U CBD jsem uvažovala stejně, ale manžel rozhodl dle recenzí, že 20 je ideální. Za mě ušetříš peníze, když si koupíš 20, protože bude stačit pro začátek jedna kapka na den. U slabších bys brala kapek víc. Mám hraniční BMI k podvaze a jsem mega čítá, takže za mě určo 20 je akorát. Já osobně to beru ráno, jsem spokojená. Když je horší období a mám potíže se spánkem, tak i na noc. Důležité ale opět to brát déle a nevysadit hned, jak se člověk cítí lépe, protože se to rádo vrací. Ale za mě lepší CBD než antidepresiva.

priefi
27. led 2022

@orisek56 tak super, já musím pít jen půlku, jinak mě prohání 😔 ale potřebovala bych teď celé, mám nonstop křeče ve škapkách a tiká mi oko, už mi to leze na nervy.

priefi
27. led 2022

Klidně napiš SZ a já Ti napíšu, jakou paseku u mě udělala tetanie 😉

orisek56
27. led 2022

@priefi taky ti skube oko? Já se toho s přestávkami nemůžu zbavit už měsíc

priefi
27. led 2022

@orisek56 jj, už 2 týdny 😉 ale už mi skubalo i 2 měsíce 😏 pomohla kombinace s Bkomplexem.

orisek56
27. led 2022

@priefi snad to bude i mě to stejne. Dneska je mi zase na nic a do toho strašná bolest zad. Říkám si skoro, jestli někdy ještě budu normální.

vera99cz
8. únor 2022

Chtěla bych se zeptat, která AD vám při tetanii pomohla a jak dlouho jste je užívali?

vera99cz
8. únor 2022

Jaká AD jste při tetanii užívala a po jakou dobu než přišlo zlepšení? Mám diagnostikovanou latentní tetanii, zkoušela jsem homeopatika, ale zlepšení bylo jen částečné. Často mě pálí nohy, ruce, někdy i kolem páteře, bolesti hlavy. Zhoršení potíží je vždy odpoledne nebo večer a problémy narušují i spánek každou noc. Nevím jestli to vše je tetanie.

priefi
8. únor 2022

@vera99cz místo AD zkus prvně CBD kapky, mi pomohly

Strana
z2