icon

Kdy je zapomínání vážným problémem paměti?

15. led 2025

Potíže s pamětí.
Nejde o běžné zapomenuti na něco, ale udělat činnost a později o ni nevedet. Jakoby se nestala. Příklad: uklidit něco do ledničky a nevedet o tom, nemoci si na to vzpomenout.
Běžně se stane, ze na to zapomenete protože to je věc kterou děláme automaticky, ale manžel třeba řekne “vždyť jsi uklizela to mliko a dala jsi tam i jídlo” a vy si vzpomenete. Klasické “a jooo mas pravdu”, ale ne. Jde o to, ze si nevzpomenete a do krve se budete hádat, ze jste tu věc neudělali. Proste o ni nevíte. Nevíte, ze někdo něco řekl, ze vy jste něco řekli, ze jste něco udělali apod.
Není to úplně ojediněle. Celkem se to děje často.
Všímám si toho chvilku…

felis
15. led 2025

Ahoj, jestli mas pochybnosti o svém zdravi, tsk res s praktikem. Muze to být nedostek něčeho, ale i třeba známka nějaké nemoci.

konidana
15. led 2025

Mam to odjakziva. S vekem se to dost zhorsuje🤪🤣

ajja87
15. led 2025

Taky bych řekla, že je to běžné nebo aspoň my to teda tak s manželem máme, věčně se kvůli tomu hádáme, že ten to určitě řekl,ale druhý tvrdí že tonon by v životě neřekl, přestože ten první si je stoprocentně jistý, že to řekl...

autor
15. led 2025

@ajja87 no jde mi spis o to, ze spoustu věci vůbec nevím, ze se staly. No proste na sobě pozoruji v to to směru změny. Až budu mít čas tak to třeba proberu s dr. Třeba se to upraví časem zpět a je to teď jen stresem, tlakem 🤷‍♀️.

berenika39
15. led 2025

Původcem může být stres. Něco, co tě rozhodilo, co jsi horko těžko dávala. Co tě paralyzovalo. Už se mi to stalo - a byla jsem z toho vyděšená. Jako bych byla mimo - stalo se to, ale já o tom nevím. A přitom se to 100% stalo. Jakmile jsem se uklidnila, vše se vrátilo do lepších kolejí, zmizelo to. Stojí to za konzultaci s psychologem, vysvětlí ti, že je to přechodné. Ale řeš to, pls.

martinka_33
15. led 2025

S tim já žiju uz peknou řádku let... Nekdy jsem mimo víc jindy méně. Nedavno ksme s muzem koukalk na film, kterej jsem nikdy nevidela a muz mi tvrdi ze jsme se na nej koukali spolu uz pred dvemi lety. Bývala bych přísahala ze ne a ze na nej kiukal s jinou a ted se mu to plete. Ale znám se, tak mu verim.

autor
16. led 2025

@berenika39 dekuju.
Takže řešit s obvodakem ať napíše doporučení?

1pomnenka
16. led 2025

Úplně běžná normální věc. Nepíšeš, kolik je ti let, ale kam si myslíš, že tě praktik pošle na vyšetření? MR nebo CT to bys musela mít i jiné příznaky, aby k tomu byl důvod např. časté omdlévání, bolesti či motání hlavy. Tohle řešit nebude, není důvod. Doporučí ti, ať trénuješ paměť a bude mít pravdu. Musíš pro to něco udělat, mozek musí makat.

nel_ias
16. led 2025

A jinak na sobě nepozoruješ nic jiného, ​​co by nebylo v pořádku? Pokud se to někdy takhle děje a že to není nonstop a pravidelně, tak si myslím, že to bude mít souvislost s něčím, například se stresem, nepohodlím...

autor
16. led 2025

@1pomnenka jako dobrý já taky neříkám, ze chci běžet k dr., proto se ptám tady na názory a zkušenosti. Nejsem úplně člověk, co běží s kde čím se léčit. Ke to změna, kterou jsem na sobě začala pozorovat a vypadly činností mi v poradku nepřišly. Trénovat paměť se pokusím a chci počkat jestli se něco bude měnit. Pokud ne tak mi to v poradku a běžné nepřijde.

berenika39
16. led 2025

POkud máš možnost - psycholog, dá se s tím pracovat.

saralinda
16. led 2025

Nemáš teď třeba nedostatek spánku? To by taky mohlo být příčinou.

klpoiu
16. led 2025

Pokud jiz sama na sobe citis,ze je neco jinak. Pokud jiz i tve okoli si vsima,ze je neco jinak, tak necekej bez ke svemu dr. Opravdu nemusi jit o banalitu ci bezny stav jak se pise vyse. Problemy s pameti mohou byt prvnim priznakem vicero nemoci. Dr te pravděpodobně bude smerovat na neurologii.

emillyhk
16. led 2025

Taky mám poslední dobou docela problémy s pamětí, i když jiné než ty. U mě je to důsledek dlouhodobého stresu a nekvalitního spánku (už se mi to stalo).
Ale ty tvoje symptomy mi nepřijdou jako normální stav. V první řadě - všímá si toho i někdo jiný než partner? Nebo se ti to stává jen v jeho přítomnosti? Pokud to první, řešila bych s praktickým lékařem. Pokud to druhé, dávala bych si sakra pozor, jestli s tebou muž jen nemanipuluje. Nechci malovat čerty, nechci tě děsit, ale najel mi do hlavy teď ten případ z Francie (manželé Pelicotovi)...

autor
17. led 2025

@emillyhk No, manžel není moc všímavý. Řekla jsem mu to já, ze to na sobě pozoruji a on to hned zlehcil, ze je to nějaká blbost. Jenomže asi dva dny na to si toho všiml, ze jsem mu o něčem tvrdila, ze se to nestalo a on najednou obrátil, ze teď už to vidí.

autor
17. led 2025

@klpoiu jako těžko říct já nechci běhat k dr. jen tak s necim. Když jsem u ni byla, ze bych asi uvítala psychologa zda mi to napíše. Potíže k to u jsme měli doma dost velké (ne v partnerství) tak mi řekla, ze psychologa nepotřebuji, spis se vypovídat u kamarádky. Já mám hlavu celkem srovnanou, ale občas v tom plavu. Máme dlouhodobě těžké období v rodině, nedávno jsem spala asi týden s lexaurinem, abych v pohodě usnula a vyspala se. Už spim par tydnu zase normalne. Před několika mesici jsem
Byla v narkoze tak si říkám, jestli to není tím, ale zase už je to několik měsíců zpět.
Po minule zkušenosti se svou dr. nevím jestli s ni chci o něčem takovém mluvit.

klpoiu
17. led 2025

Debilni pristup ma doktorka. Asi bych premyslela na vymene. Ona neni psycholog,aby ti mohla rict,ze ho nepotřebuješ. Tohle bych ji asi vpalila hned,pri te jeji odpovedi. A to stejne ted, pokud by ti zacala tvrdit,ze je to normalni. Ty si stuj za tim,ze citis zmenu a chces to radeji prekontrolovat. Tvuj duvod neni malichernost.

exbordelar
17. led 2025

Je mozne, ze muzes byt mimo, protoze premyslis nad temi tezkostmi, co prozivas. Prepnes se do svych myslenek a ve fyzickem svete jedes na automat.
Jestli je to o zapominani banalit jako je mliko v lednicce, tak bych byla v klidu. Pokud si nejsi schopna vybavit, ze jsi byla rano v obchode nebo ze jsi odvedla dite do skolky, tak to uz bych teda zpozornela. Je rozdil pokud si nevybavis beznou rutinu a nebo vetsi udalost.

autor
17. led 2025

@klpoiu když já jsem v tomhle celkem “lempl”, pokud nemám jasno tak se těžko braním a tehdy jsem sama nevedela jestli už na psychologa jsem anebo ne a tak jsem ji odkyvala co si mysli ona a bylo to takže teď by to bylo možná podobný.
@exbordelar Abych byla upřímná tak těžkosti co jsem prožila moc zpětne neprozivam. Úplně si je v hlavě nerozebiram takže vědomě určitě ne. Možná někde v podvědomí, ale zase třeba sny mám normální. Takže hlava se v tom asi nebabra. Stává se mi, že mi úsek něčeho v tom dni chybí, ale nejde rozhodne o to, ze bych zapomněla jestli jsem dala děti do školky. Spis nepodstatné věci nebo reci. Manžel mi oznámí třeba akci v práci a já mu pak tvrdil, ze mi o ničem neřekl apod.

evaviki
17. led 2025

podepisuje se na tobe stres. Resila bych to, nez se to posune dal. Terapeut/psycholog.. Pokud mas moznost placeneho, tak to sezenes driv, i kdyz teda lhuty jsou stejne silene. Na pojistovnu sezenes jeste hur. Drzim palce. Za sebe - stres ve mne vyvolaval uzkost. Kdyz jsem zazila po treti panickou ataku, sla jsem k terpaeutce. Uz jen to, ze jsem vyhledala pomoc, mi pomohlo. Za par mesicu jsem terapii nepotrebovala, bylo to vlastne celkem kratkodobe a dost ucinne.

martt
18. led 2025

Já jsem jednou ležela na neurologii z holčinou, která měla výpadky paměti. Odešla z pokoje a když se vrátila , tak nevěděla kde byla, co tam dělala jestli s někým mluvila prostě nic. A nakonec ji zjistili po lumbální punkci boreliózu. Takže pokud máš nějaké podobné výpadky nechala bych se pro jistotu vyšetřit.

autor
20. led 2025

@evaviki to je fajn číst, myslím, ze pokud to je opravdu psychicky problem tak je řešitelný a vidím to též na par sezení 😊