Kdy je zapomínání vážným problémem paměti?
Potíže s pamětí.
Nejde o běžné zapomenuti na něco, ale udělat činnost a později o ni nevedet. Jakoby se nestala. Příklad: uklidit něco do ledničky a nevedet o tom, nemoci si na to vzpomenout.
Běžně se stane, ze na to zapomenete protože to je věc kterou děláme automaticky, ale manžel třeba řekne “vždyť jsi uklizela to mliko a dala jsi tam i jídlo” a vy si vzpomenete. Klasické “a jooo mas pravdu”, ale ne. Jde o to, ze si nevzpomenete a do krve se budete hádat, ze jste tu věc neudělali. Proste o ni nevíte. Nevíte, ze někdo něco řekl, ze vy jste něco řekli, ze jste něco udělali apod.
Není to úplně ojediněle. Celkem se to děje často.
Všímám si toho chvilku…
Mam to odjakziva. S vekem se to dost zhorsuje🤪🤣
Taky bych řekla, že je to běžné nebo aspoň my to teda tak s manželem máme, věčně se kvůli tomu hádáme, že ten to určitě řekl,ale druhý tvrdí že tonon by v životě neřekl, přestože ten první si je stoprocentně jistý, že to řekl...
@ajja87 no jde mi spis o to, ze spoustu věci vůbec nevím, ze se staly. No proste na sobě pozoruji v to to směru změny. Až budu mít čas tak to třeba proberu s dr. Třeba se to upraví časem zpět a je to teď jen stresem, tlakem 🤷♀️.
Původcem může být stres. Něco, co tě rozhodilo, co jsi horko těžko dávala. Co tě paralyzovalo. Už se mi to stalo - a byla jsem z toho vyděšená. Jako bych byla mimo - stalo se to, ale já o tom nevím. A přitom se to 100% stalo. Jakmile jsem se uklidnila, vše se vrátilo do lepších kolejí, zmizelo to. Stojí to za konzultaci s psychologem, vysvětlí ti, že je to přechodné. Ale řeš to, pls.
S tim já žiju uz peknou řádku let... Nekdy jsem mimo víc jindy méně. Nedavno ksme s muzem koukalk na film, kterej jsem nikdy nevidela a muz mi tvrdi ze jsme se na nej koukali spolu uz pred dvemi lety. Bývala bych přísahala ze ne a ze na nej kiukal s jinou a ted se mu to plete. Ale znám se, tak mu verim.
@berenika39 dekuju.
Takže řešit s obvodakem ať napíše doporučení?
Úplně běžná normální věc. Nepíšeš, kolik je ti let, ale kam si myslíš, že tě praktik pošle na vyšetření? MR nebo CT to bys musela mít i jiné příznaky, aby k tomu byl důvod např. časté omdlévání, bolesti či motání hlavy. Tohle řešit nebude, není důvod. Doporučí ti, ať trénuješ paměť a bude mít pravdu. Musíš pro to něco udělat, mozek musí makat.
A jinak na sobě nepozoruješ nic jiného, co by nebylo v pořádku? Pokud se to někdy takhle děje a že to není nonstop a pravidelně, tak si myslím, že to bude mít souvislost s něčím, například se stresem, nepohodlím...
@1pomnenka jako dobrý já taky neříkám, ze chci běžet k dr., proto se ptám tady na názory a zkušenosti. Nejsem úplně člověk, co běží s kde čím se léčit. Ke to změna, kterou jsem na sobě začala pozorovat a vypadly činností mi v poradku nepřišly. Trénovat paměť se pokusím a chci počkat jestli se něco bude měnit. Pokud ne tak mi to v poradku a běžné nepřijde.
POkud máš možnost - psycholog, dá se s tím pracovat.
Nemáš teď třeba nedostatek spánku? To by taky mohlo být příčinou.
Pokud jiz sama na sobe citis,ze je neco jinak. Pokud jiz i tve okoli si vsima,ze je neco jinak, tak necekej bez ke svemu dr. Opravdu nemusi jit o banalitu ci bezny stav jak se pise vyse. Problemy s pameti mohou byt prvnim priznakem vicero nemoci. Dr te pravděpodobně bude smerovat na neurologii.
Taky mám poslední dobou docela problémy s pamětí, i když jiné než ty. U mě je to důsledek dlouhodobého stresu a nekvalitního spánku (už se mi to stalo).
Ale ty tvoje symptomy mi nepřijdou jako normální stav. V první řadě - všímá si toho i někdo jiný než partner? Nebo se ti to stává jen v jeho přítomnosti? Pokud to první, řešila bych s praktickým lékařem. Pokud to druhé, dávala bych si sakra pozor, jestli s tebou muž jen nemanipuluje. Nechci malovat čerty, nechci tě děsit, ale najel mi do hlavy teď ten případ z Francie (manželé Pelicotovi)...
@emillyhk No, manžel není moc všímavý. Řekla jsem mu to já, ze to na sobě pozoruji a on to hned zlehcil, ze je to nějaká blbost. Jenomže asi dva dny na to si toho všiml, ze jsem mu o něčem tvrdila, ze se to nestalo a on najednou obrátil, ze teď už to vidí.
@klpoiu jako těžko říct já nechci běhat k dr. jen tak s necim. Když jsem u ni byla, ze bych asi uvítala psychologa zda mi to napíše. Potíže k to u jsme měli doma dost velké (ne v partnerství) tak mi řekla, ze psychologa nepotřebuji, spis se vypovídat u kamarádky. Já mám hlavu celkem srovnanou, ale občas v tom plavu. Máme dlouhodobě těžké období v rodině, nedávno jsem spala asi týden s lexaurinem, abych v pohodě usnula a vyspala se. Už spim par tydnu zase normalne. Před několika mesici jsem
Byla v narkoze tak si říkám, jestli to není tím, ale zase už je to několik měsíců zpět.
Po minule zkušenosti se svou dr. nevím jestli s ni chci o něčem takovém mluvit.
Debilni pristup ma doktorka. Asi bych premyslela na vymene. Ona neni psycholog,aby ti mohla rict,ze ho nepotřebuješ. Tohle bych ji asi vpalila hned,pri te jeji odpovedi. A to stejne ted, pokud by ti zacala tvrdit,ze je to normalni. Ty si stuj za tim,ze citis zmenu a chces to radeji prekontrolovat. Tvuj duvod neni malichernost.
Je mozne, ze muzes byt mimo, protoze premyslis nad temi tezkostmi, co prozivas. Prepnes se do svych myslenek a ve fyzickem svete jedes na automat.
Jestli je to o zapominani banalit jako je mliko v lednicce, tak bych byla v klidu. Pokud si nejsi schopna vybavit, ze jsi byla rano v obchode nebo ze jsi odvedla dite do skolky, tak to uz bych teda zpozornela. Je rozdil pokud si nevybavis beznou rutinu a nebo vetsi udalost.
@klpoiu když já jsem v tomhle celkem “lempl”, pokud nemám jasno tak se těžko braním a tehdy jsem sama nevedela jestli už na psychologa jsem anebo ne a tak jsem ji odkyvala co si mysli ona a bylo to takže teď by to bylo možná podobný.
@exbordelar Abych byla upřímná tak těžkosti co jsem prožila moc zpětne neprozivam. Úplně si je v hlavě nerozebiram takže vědomě určitě ne. Možná někde v podvědomí, ale zase třeba sny mám normální. Takže hlava se v tom asi nebabra. Stává se mi, že mi úsek něčeho v tom dni chybí, ale nejde rozhodne o to, ze bych zapomněla jestli jsem dala děti do školky. Spis nepodstatné věci nebo reci. Manžel mi oznámí třeba akci v práci a já mu pak tvrdil, ze mi o ničem neřekl apod.
podepisuje se na tobe stres. Resila bych to, nez se to posune dal. Terapeut/psycholog.. Pokud mas moznost placeneho, tak to sezenes driv, i kdyz teda lhuty jsou stejne silene. Na pojistovnu sezenes jeste hur. Drzim palce. Za sebe - stres ve mne vyvolaval uzkost. Kdyz jsem zazila po treti panickou ataku, sla jsem k terpaeutce. Uz jen to, ze jsem vyhledala pomoc, mi pomohlo. Za par mesicu jsem terapii nepotrebovala, bylo to vlastne celkem kratkodobe a dost ucinne.
Já jsem jednou ležela na neurologii z holčinou, která měla výpadky paměti. Odešla z pokoje a když se vrátila , tak nevěděla kde byla, co tam dělala jestli s někým mluvila prostě nic. A nakonec ji zjistili po lumbální punkci boreliózu. Takže pokud máš nějaké podobné výpadky nechala bych se pro jistotu vyšetřit.
@evaviki to je fajn číst, myslím, ze pokud to je opravdu psychicky problem tak je řešitelný a vidím to též na par sezení 😊

Ahoj, jestli mas pochybnosti o svém zdravi, tsk res s praktikem. Muze to být nedostek něčeho, ale i třeba známka nějaké nemoci.