icon

Kojit nebo nekojit a nasadit antidepresiva?

barcuca
25. čer 2015

Dobrý den, dlouho jsem přemýslela, jestli se Vám s tím svěřit. Ale od těhotenství trpím kompulzivně obsedantní poruchou. Už jsem si s tím sama nedovedla poradit a kontaktovala jsem psychiatričku, u které jsem dnes byla. Podle mého vyprávění usoudila, že je to se mnou natolik špatné, že bych měla nasadit antidepresiva, jinak by to mohlo zle dopadnout. Ale to znamená ukončit kojení. A já teď řeším otázku...kojit a riskovat to, že to skončíš hůř než na práškách a nebo ukončit kojení (o které jsem tolik bojovala) a Eminka bude mít ,, zdavou mámu"???

Strana
z2
krupinka13
31. črc 2015

Mám 4 ,5měsíčního syna a po příjezdu z porodnice po císaři jsem měla muže stále na odpoledních směnách, takže finišování (testy) ve škole s dvěma dcerama 8 a 10 let 😢 , můj nic moc zdravotní a psychický stav (mám navíc výhřez ploténky a pořád vracející se recidivy), do toho kojení a péče o miminko, vařit co 2 . den, byla jsem věčně maxivyčerpaná, hladová (špatně jsem nesla koliky malého), tak jsem kvůli malému jedla pořád jen staré pečivo, sýr, šunku, vývar a dokola to samé, a to jsem byla předtím zvyklá opravdu MAXI JÍST! !!!...2 měsíce jsem to vydržela ve stresu, ale byla jsem na dně, malý prořval i 6 h vkuse, v noci jsme letěli do lékárny pro příkrm, který jsem pak ještě po každém kojení přidávala a to už jsem spala tak 2 hodiny za noc, nebylo kdy, byla jsem na tom ještě vycerpaneji (babičky a dedove u nás nemáme k dispozici),...Utla jsem kojení ze dne na den, malý přestal plakat!!!!!!! a já jsem klidnější, ale jen s ohledem na něj. Je to sice pro mne i tak pořád vyčerpávající (co jsem čekala před 40citkou), ale když čtu tento článek i příspěvky vás všech, asi navštívím lékaře, začala jsem se stranit i blízkým známým, a to mám jinak zaměstnání, kde denně komunikuji s 200 lidmi ....jsem najednou jiná, daleko od všeho a patlam se pořád dokola ve svých depkach, zalezla doma, nemůžu v noci spát ☹ ☹ a je mi smutno, pořád mám nějaké divne úvahy, strašnou úzkost, ..... píšu své pocity poprvé a mam i obavu napsat sem na MK svůj samostatný příspěvek, až sem jsem se odhodlala přispět do diskuze, .... omlouvám se, jen jsem chtěla původně zminit to useknuti kojení,..

anehap
31. črc 2015

@krupinka13 ahoj, urcite odbornika vyhledej, ta uleva za to rozhodne stoji! Hodne mi to pripomina me pocity, stavy....nevyspani dela hrozne moc, ja nakonec diky naprostemu vycerpani skoncila na AD(ale kojila jsem dal, i u kojeni se AD muzou brat). Uleva byla obrovska, po case jsem je mohla vysadit 😉 Vubec se toho neboj, tve deti potrebuji, aby jsi byla v pohode.Hrozne moc mi pomohl manzel, hodne pomahal. Drzim palce, at je ti lip 😵

pajdousekk
31. črc 2015

@hohe uplne presne vim o cem mluvis. Me pred 14 dni rekli, ze mam zanet mozkovych blan.. po urputnych bolestech doma jsme nakonec jeli na pohotovost, okamzita hospitalizace a zakaz kojeni dokud se neprokazalo, ze to neni zpusobeno klistetem (to je totiz MM prenosne). Odvezli me na infekcni oddeleni a zakaz navstev. Kdyz jsem se jim tam rozbrecela a psychicky zhroutila (mam 3 mes.holcicku) tak uznali, ze pro me udelaji vyjimku. Ale pres bolesti, spousty kapacek a casteho odsavani jsem o mleko temer prisla. Kdyz mi pak dovolili kojit, tak zadna zmena. Doma jsem tyden a i pres caste prikladani se mi nedari rozkojit. Dnes jsme zacali pridavat UM. Budeme kojit po nocnim spanku a pak ob jedno a snad to udrzime alespon takto. Jsem z toho hrozne smutna a psychicky spatna, nekolikrat jsem to obrecela... Ale rikam si, ze zaklad jsem ji dala a ted potrebuje spokojenou a zdravou mamu.

mitote
31. črc 2015

necetla jsem predesle komentare, ale jsou antidepresva ktera se daji uzivat i pri kojeni... sama jsem to nedavno resila skrz tehotenstvi, jinak dcera mela me mleko i s leky a problem nebyl zadny... ale musi se peclive vybrat ktere

hohe
1. srp 2015

@pajdousekk přesně základ si ji dala... pokud to nepůjde tak to nepůjde... jinak zkus i homeopatika - ricinus comunis...

ninusch
1. srp 2015

Já taky bojovala za kojení, dařilo se mi to jen měsíc a půl a nakonec jsem to stejně musela ukončit. Obrečela jsem to. Ale teď vidím, že mrňouskovi se daří na UM báječně, nic mu nechybí a já jsem mnohem míň ve stresu a on je taky evidentně šťastnější. Řekla bych, že dobrý psychický stav je opravdu důležitější než kojení. A příklad z druhé strany, kamarádka má dvě děti, jedno kojené rok a druhé vůbec. To které bylo kojené, je permanentně nemocné a to které vůbec, tak to není nemocné skoro nikdy.

2hanah
1. srp 2015

@pajdousekk Homeopatika na rozkojení nezabrala?

pajdousekk
1. srp 2015

@hohe
@2hanah homeopatika beru od pondeli a asi je zatim brzo

hohe
1. srp 2015

@pajdousekk tak uvidíš... chce to čas, ale zase pokud to nebude vyhovovat, tak to nelamej přes koleno...

2hanah
1. srp 2015

@pajdousekk to se mi nezdá, mně zabrala už druhý den, úplně jsem poznala rozdíl. Tak budu jen držet pěsti a popřeju štěstí. Ještě jen, řekla mi laktační poradkyně, že nejdůležitější je přikládat miminko hlavně v noci a to po třech hodinách, protože v noci se vyplavuje nejvíc "kojících" hormonů a má to ůdajně největší smysl.

anehap
1. srp 2015

@pajdousekk opravdu by jsi mela poznat rozdil do 2-3 dnu. Beres spravne redeni - nejlepe 5CH? Nespravne redeni ma opacny efekt - zastavuje tvorbu mleka. Drzim palce, treba se to jeste rozjede 😉

aklin
1. srp 2015

Před těhotenstvím jsem prošla psychozou, od samého počátku těhotenství beru antidepresiva. Když mi psychiatrička oznámila, že nemůžu kojit, docela mě to dostalo. Ale smířila jsem se s tím. Narodila se Eliška a měla jsem výčitky svědomí. Když to tak vezmu , vůbec mi nevadí, že nekojím. I přesto mi dítě prospívá.

aklin
1. srp 2015

Bude to ode mě tvrdé, ale lepší mít antidepresiva, léčit své onemocnění než skončit na psychiatrii. A tam se tě určitě nebudou ptát jestli prášky budeš chtít nebo ne.

pajdousekk
1. srp 2015

@anehap jojo beru ty spravne. Uvidime, bud se zadari nebo ne. Myslim si, ze je to tim, ze moje telo stale bojuje s nemoci a mleko je az druhotne ☹ Nastesti mame velke zasoby odstrikaneho mleka ze zacatku, tak dokrmujeme tim a Nutrilon jen vecer na spani.
@2hanah vim, ze v noci je tvorba mleka nejvetsi, ale mala usina v 19:30 a vstava nejdrive v 5 rano. Ma to takto od ctvrteho tydne a budit ji nebudeme. Ona pribira vic jak dost a ja se potrebuji kvuli te nemoci hlavne vyspat. Je mi jasne ze o to to mame tezsi, ale bud to pujde i tak nebo ne. Potrebuji se hlavne uzdravit..
Ale moc vam dekuji za podporu 😉

2hanah
1. srp 2015

@pajdousekk Tak to každopádně souhlasím, hodně zdraví.

klami
1. srp 2015

@barcuca pro miminko je důležité mateřské mléko... ale ne důležitější, než zdravá máma. Toť můj názor a zkušenost s nasazením antidepresiv ve 2,5měs. věku mého syna. Viz můj článek https://www.modrykonik.cz/blog/klami/article/muj-boj-bi9z4t/

diiia
28. črc 2017

Ahoj žienky. Brala niektorá z Vás AD počas celého tehu ? Ak áno aké ? Ďakujem 🙂

aklin
28. črc 2017

@diiia Ahoj, brala jsem. I po porodu. Byla jsem nestastna ze nemuzu kojit, ale dulezite bylo, ze jsem byla v klidu, zvladla jsem i sestinedeli, coz bylo pro me fakt narocne. Zrejme jsem prosla poporodnim blues. Kdo vi jak by to dopadlo kdybych je po porodu nebrala.

diiia
28. črc 2017

@aklin Aké si brala a v akých dávkach ? 🙂 Hlavné je, že si zdravá aj s drobcom aj, keď bez kojenia 🙂

aklin
28. črc 2017

@diiia brala jsem quetiapim 200 mg 1 krat denne pred spanim. Pred porodem davka snizena na 100 a pak na 50 a v den porodu jsem nebrala. Po porodu jsem najela na puvodni davkovani.

diiia
28. črc 2017

@aklin Škoda tieto AD nepoznám. Je z toho niečo aj benzák alebo je to všetko AD ?

aklin
28. črc 2017

@diiia vubec nevim. Me bylo fuk, co to obsahovalo, verila jsem doktorce ta vi co dela.

mahev
5. srp 2017

Guetiapin patří mezi antipsychotika .

Strana
z2