Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@pajula123 jj, je to tak 😉 ale já jsem už raději sticha 😂🙈
24h uplynulo a pořád nic 😒 tolik k tomu... Čekáme dál...
@anonym: A mohu se zeptat, proc jste se, manzel nebo ty, nenechali otestovat jako samoplatci? Ptam se ve vsi vaznosti, nerypu, jen se proste ptam. Jako chapu pokud je pro vas tech cca 1700 kc dost penez ale pokud trpite, na testy hrazene pojistovnou cekate tyden nebo vic, pak cekat ve fronte s pravdepodobne nemocnymi, nebylo by lepsi se objednat a zaplatit si to a mit hned jasno? Vim, ze treba v Praze nektere laboratore testuji jen lidi bez priznaku ale bez problemu se da objednat hned a vysledky jsou dalsi den rano. Na jednu stranu kazdy, kdo mel tuto zimu nebo jaro nejakou tezsi virozu si mysli, ze to rozhodne mel ale dle testu to tak nevypada, protilatky moc lidi nema, vlastne nikdo, na stranu druhou se ale nikdo testovat moc nenecha. Zrejme je to cenou, nechat si udelat komplet test vcetne protilatek, tak clovek zaplati 3500 kc ani nemrkne. @werumka Jinak souhlasim, v Praze ty rousky lide fakt nosi vsude, kde je to treba. V mhd musi clovek nekoho bez rousky cilene hledat a pak je jich par, co jim trci nosy. V obchodech nosi vsichni co pozoruji a venku na ulici tak 60% lidi take. Az jsem prekvapena, ze se to dodrzuje a jsou ukazneni. Jedine misto, kde jsem nevidela rousky, byla restaurace. Ale take nikde nikoho, na to, ze byla nedele obed a v obvyklou dobu to je porad natresk, tak ted max tri stoly.
@barchen pokud trpíte? Trochu nechápu. Jako ano, není (nebo spíš) nebylo nám nejlépe, ale hlavně mě překvapily ty vysoké horečky (vyjma mě). A co by nám pomohlo, kdybychom si to zaplatili a věděli zdřív, zda to máme nebo nemáme? Léčba by byla naprosto stejná a jen bychom zbytečně vyhodili peníze. Spíš se jednalo o to, zda manzel má nebo nemá jít do práce. Jelikož mu nebylo dobře, děti na tom nebyly lépe, šel na nemocenskou a dr.ho poslala na testy. Testy v našem případě byly o tom, abychom chránili okolí 😉 takže sedíme doma, kluci už jsou všichni 3 ok, já mám ještě dozvuky, ale už to je mnohem lepší a čekáme na výsledek. Buď nás čeká dlouhá karanténa, anebo si oddechneme
@barchen jen bych ještě podotkla, že obvyklá čekací doba je mnohem kratší, ale jelikož je na Karvinsku situace jaká je, okolní testovací místa všechny praskají ve švech a myslím, že termín pro samoplátce by byl cca za stejně dlouhou dobu. Jen pro představu, před tím, než vypuklo ohnisko na Karvinsku, tak dr.poslal člověka na testy ráno, dotyčný si mohl vybrat místo a ještě ten den byl testováný (známý) a ještě ten večer byly výsledky. Teď to je jiné, absolutně nestíhají. Navíc manžel byl na místě, kde testují jen a pouze v autě (a jen a pouze osoby s žádankou, samoplátci tam nejsou), takže v tom to je bezpečnější, žádné shlukování osob nehrozí. A z druhé strany, částka, která se platí za testy pro samoplátce, není pro nás malá, čili nejsou to pro nás drobné, které bychom jen tak vyhodili oknem, takto rozhazovat peníze opravdu nechceme a tuto částku raději utratíme na věci, co mají smysl
S těmi testy pro samoplatce jsem dnes četla zkušenosti paní v diskuzi na FB, je zde prakticky nemožné se tu na testy dostat, jak jsou odběrová místa přeplněná.
@anonym, tak uz je to skoro dva tydny co si tady psala o manzelovi, ze mu neni nejlip, stejne tak deti. Tak mi z toho prislo, ze trpite, proto jsem se ptala a take jsem dodala, ze nerypu, protoze v teto diskuzi clovek nikdy nevi 🤔. Ok, ted mi je jasne, ze finance hraji roli, coz je naprosto v poradku. Ono s tim testovanim na pojistovnu to v Praze neni ruzove. Musis byt zdravotnik v prvni linii a jeste v kontaktu s nekym aby te lekar poslal na testy “zdarma”. Jinak je to temer nemozne. Tahle to rikala moje obvodacka, rodinna znama. Ja jsem si za test take platila. Jinak v Praze jsou lidi, co se nechavaji testovat preventivne treba 2x do mesice, pro vlastni potrebu, samozrejmne za vlastni, vetsinou z ohleduplnosti ke svemu blizkemu okoli.
@alcar Mas pravdu, koukam, ze od dnesni pulnoci zdrazeli tam, kde jsem byla i ja. Ale je to mazane vymyslene. Cena testu je stejna, tak aby vladni narizeni nebylo porusene ale je tam priplatek 650 kc za individualni odber. To ja jsem min. tyden jeste neplatila.
Prvni den bez rousek v okresu Ostrava mesto,jsem zvedava kdo je v te MHD jeste bude mit 🙂
Anonymni - cekate nezvykle dlouho,ja bych na placene testy taky nesla,na co,protilatky skoro nikdo mema a bud me tam posle doktor nebo nezajem,je to jen dalsi kseft a zpusob,jak ocesat lidi,stejne jako prodej rousek a respiratoru...kdo chce,at si plati,asi maji lidi penez dost,ze jim ksefty takto kvetou...koronavirus v Karvine je taky vtipny,kdyby se zaclo ploste v CR testovat ve vetsich firmach,bude tech bezpriznakovych lidi dost i ohnisek,kde se netestuje,tam se to nevi,tu se to taky nevedelo 3 mesice a vesele to tu behalo a vsichni byli v klidu,tak pokud si zbytek CR,ze to jen tady,tak jsou dobri blazni...
@barchen aha, tak to vymysleli teda fikaně. Vydřiduši to jsou! Oni ty lidi fakt chtějí odradit. Nakonec to dopadne tak, že ten, kdo bude mít dva dny teplotu a pak už nic se ani nebude namáhat, aby vyžadoval nejaký test, natoz se nechal soukrome otestovat. Jeste abych pomalu premlouvala obvodaka, aby mi indikoval test zdarma. Na ktery stejne budu tyden cekat. 🤦♀️
Holky, už máme výsledek. Manžel je negativní. Otázka do pranice je, zda je negativní, protože to neměl a přitáhl domů jiné svinstvo, anebo kamen úrazu byl v tom, že test byl udělán 11 dní po tom, co mu bylo špatně. Jel tam a už mu nic nebylo. Teď se pro změnu snaží od rána dovolat k lékaři, aby zrušil nemocenskou a pořád mu to pokládá. Snad se teda dovolá 🙈 Každopádně uffff nebudeme v létě sedět v bytě jako ve skleníku
@barchen to asi bude rozdíl v tom, že jsi z Prahy, výdělky jsou u Vás mnohem vyšší než u nás (i v Ostravě jsou lepší výdělky, než tady u nás, no co už, bydlíme tady, práce v místě bydliště má taky své vyhody...) a tam u Vás si tento nefér přístup můžou dovolit. Tady u nás není problém, aby Ti dali žádanku, když jsi nemocná, nebo bylas v kontaktu (intensivním) s pozitivním člověkem. Ale tím, že je tu ohnisko, je problém se na testy dostat hned
Ale stejně je to hnusný přístup, jaký je u Vás. Udělali si kšeft
@marcicek84 všude v pokynech měli, že výsledky budou do 48h, při odběru říkali do 24h. Včera jsem tam i volala, že říkali, že do 24h a že pořád nic a bylo mi řečeno, že je teď hrozně moc testů a že laboratoř (e) nestíhají
@alcar týden se čeká jen v MSK díky ohnisku na Karvinsku, jinde je to hned
anonymní, tak supr, ale pořád ta otázka opravdu visí ve vzduchu, protože testovat lidi bez příznaků je jasné, že nic nenajdou...ale jak jsi psala, aspoň nemusíte trčet doma 🙂
Nicméně plno lidí volá po zavření okresů Karviná a Frýdek-Místek, přijdete i zpěvák Vojtěch a prý budou jedna to dalších mimořádných opatřeních, tak se asi máme na co těšit...
@marcicek84 konečně se dovolal... Mno... Tak mu Dr. řekl, že to klidně mohlo být ono, protože 11 dní je dlouhá doba. Kdybychom šli my na testy, tak nás vezmou nejdříve za týden a to by už taky nic nenašli. Děti už jsou ok, já ještě křupu (ale já jsem to chytla o dost později, takže za dva/tři dny taky asi budu už úplně ok.
Dr.mu řekl, že kdyby chtěl, je možnost ještě jednoho testu, který je na protilátky a že lidé, co to měli, obvykle ty protilátky krátkou dobu mají. Test je placený. Já sice chtěla, aby manžel šel, ale řekl mi, že ani náhodou, že tak dobré u doktora něco chytnout. On už prostě to řešit nehodlá a nehodlá jim podporovat ten business, co si na koróně vytvořili. Takže šmitec konec, uzavřená kapitola. Já se tedy budu stranit lidem, než budu úplně ok.
No potěš koště SuperStar přijede... To nevěstí nic dobrého...
@marcicek84 pokud uzavřou okres Karviná a FM, doufám, že aspoň to bude společná uzavírka a budeme moci jezdit do okresu FM, protože chceme jezdit na hory 😂 to by nám asi nenarušilo plány 😂🙈
Mno... Ale Tys jednou psala, že jsi taky z okresu FM, takže to by se týkalo i Tebe, ne?
@anonym Ale tento pristup nema jen Praha, to bude vetsina republiky. Pojistovny zrejme udelaly dostatecne bububu na lekare a ti uz nikoho ze zdrav. pojisteni testovat nebudou. Krom tedy Karvine a pripadne jinych ohnisek. Ale je to jedno. Proste uz neni vule dal testovat ani ty, kteri jsou ochotni si zaplatit. Nevim koho z toho vinit, jestli stat, ktery stanovil maximalnu moznou castku, nebo neochotu soukromych spolecnosti, resp. zamereni na zisk (coz je normalni podnikani) a vidina moznosti vytriskat z covidu co se da. Protoze trochu nerozumim tomu, ze napr. ve Francii stoji tento test 30 eur (790 kc), v CR ted cca 2400 kc anebo v UK kde si ani nemuzes zaplatit, protoze to skoro nikdo nedela. Osobne si myslim, ze vase rodina covid nemela, stejne tak jako vetsina ceske populace.
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/koronavirus...
Konečně se bude někdo zabývat tím, jak tragicky funguje hygiena a jak se to tu vše zametá pod koberec
Anonymni - nejsem okres F-M psala jsem zde uz nekolikrat,ze jsme okres Ostrava-mesto,ty me mas porad nejak podvedome zarazenoh pod F-M.
K testovani ani je jasne,ze po zmizeni priznaku jsou testy negativni,takze do te doby nez se dojde na testy m,tak se nedivim,ze se to mezi lidmi siri...to ale dost razantne u nas nezvlada hygiena...v Karvine riziko vzrostlo uz na 7 u cisla 8 budou zavirat okresy...
MHD Ostrava a rousky,rano to melo 90 procent lidi,odpoledne jen 50 procent,nicmene DPO zada cestujici z ppstizenych obkasti aby onjmi rousky meki stale dobrovole nasazene a nemoc nesirili,ale ma jit o zodpovednost kazdeho z nas.Dneska se nedalo dychat ani bez rousky....
@barchen to je divné, co jsem tak zjišťovala, tak když někdo má příznaky, lékař ho automaticky posílá na testy a nejenom tady na Karvinsku, ale různě po ČR, třeba jsi měla jen smůlu na doktorku (známá/neznámá).
@marcicek84 a to riziko se určuje na základě čeho?
@anonym Tak to pak Praha a zbytek CR muzou slavit 😀 protoze pak tady nikdo nema ani rymu. Za dnesek se udelalo jen 4000 testu a z toho vetsina tam u vas na Karvinsku a v okoli a jeste jsou v tom zahrnute i testy samoplatcu a opakovane testy horniku. Kdyby se testovalo s priznaky, tak tech testu musi byt mnohonasobne vic, nemyslis? Predminuly tyden se delali stezi 2 tis. denne, to je strasne malo na to, ze by se mel testovat kazdy kdo zakasle. Jako pokud u vas testuji kazdeho s priznaky tak je to jenom dobre ale tvuj manzel cekal na tu moznost strasne dlouho, dokonce mozna i tak dlouho ze se uzdravil a nedostal do statistiky, tak usuzuji, ze ani u vas neni snadne to mit uhrazeno.
@barchen ale to jen díky tomu, že to tu teď je totálně zahlcené těmi, co se testují. Ještě měsíc zpátky to bylo tak, jak jsem psala, v jeden den byla žádanka, test a výsledek (pokud test byl v dopoledních hodinách). To až teď tak spadlo. 2 týdny zpátky to tu sice začalo, ale odběrové místa stíhaly a byly termíny relativně brzo. Najednou byl zrovna teď byl totální booom, odběrová místa přehlcená.
Tak teď ale moc lidí právě virózy a chřipky moc nemá. Spíše teď řádí alergie a byl docela klid po pěšině, takže mě nepřekvapuje, že se netestovalo, když v podstatě teď, co se týče viróz, je nejklidnější období v celém roce.
@barchen každopádně, jak píšeš o té statistice, že pokud to měl můj manžel, že tam není, tak nejenom on, ale my všichni, tj. 4 osoby. A takových jako my je habaděj. Někteří ale jsou nezodpovědní a trajdají mezi lidi, i když mají příznaky nemoci. Však co, o nic nejde... A že jich je...
Anonymni - a o tom to he,plno lidi nestihne test vcas,nejsou ve statistice a ani nejsou tradovany jejich kontakty a pak ze jsou ta lokalni ohniska...
Podle ceho to urcuje hygiena netusim...
@pratensis jj, to souhlasím,často to psali. Ale už jsem zaznamenala případ, v blízkém okolí, že test byl pozitivní, člověk ale byl bez příznaků a za týden od testování už byl daný člověk negativní. Takže je možné vše. Já mám spíš takový pocit, že ten virus začíná se chovat jako klasické víry a začíná mít mírnější příběhy než na začátku. Ale to neznamená, že z jiné země např.z dovolené, někdo nepřiveze jiný typ, který je ještě silný a nebezpečný. O tom taky pořád píšou
@anonym Kdyz bylo uzavrene Litovelsko a Unicovsko, tak si vybavuji, ze lidem testy vychazeli pozitivni tak 2-3 tydny. Nekteri i 4 tydny a jeden chlapek byl pozitivni 6 tydnu, porad tam za nim jezdil stab Novy. Nevim, porad jsem toho nazoru ze vy jste covid nemeli, bylo by to rychle uzdraveni. Sice virozy ted moc nejsou ale soucasne pocasi dava zaprah organismu, teplo, zima, destivo, chladne rana, studeny vitr, vykyvy teplot.
@barchen doufám, že to nebylo ono 😉 protože kdyby jo, tak sice manžel negativní, ale my nemusíme být, že... manžel má totiž ukázkovou imunitu... Jinak i v našem městě to bylo tak, že první případy byly pozitivní 2 měsíce, jestli ne víc. Jedno je u toho víru jasné, průběh je velice individuální 😉 a doba, kdy je člověk pozitivní, je taky různá....To, jestli jsme to měli nebo ne, to už se asi nikdy nedozvíme 😅 ale tvářilo se to jako klasická viróza (u mě), u kluků mě zarazily horečky, protože mladší měl i 40,2, starší kolem 39 a manžel nad 38,5, ale na 39 mu to nešlo. To u virózy u nás není běžné, obvykle se teploty pohybovaly kolem 37,5.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vondrak-na...
Jsem to říkala už před pár tydny, že se zdejší mentalitou to jen tak nebude