icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
28. srp 2020

@anuliinka2013 mozna kdybys dospela a podivala se a poptala ses kolem,zjistila bys kolik lidi s tim nesouhlasi,ze to zdaleka neni o jedne uzivatelce na MK,ve chvili ukonceni narizovani se lide vrati k beznemu zivotu a po rouskach ani pes nestekne

ilonne
28. srp 2020

@marcicek84 Nemůžeš přece srovnávat očkování s nošením roušky. Očkování může mít řadu NU. To rouška nemá. Ano, dá se souhlasit s tím, že v zimě venku žádné benefity nepřinese. Ale ve vnitřních prostorách nemrzne. Nemůžeš tvrdit, že ten, kdo nemůže být naockovan (z lékařského hlediska) je neohleduplny k ostatním. Pro něj by také to očkování mohlo mít fatální důsledky.

marcicek84
28. srp 2020

@ilonne musis pocitat i s tim prechodem.l z vnitrnich do venkovnich prostor,to aby se clovek poradne poutiral kapesnikem...
Ale ja nikdy nepsala o lidech co nemuzou byt ockovani,psala jsem o rizikovych skupinach ve vztahu ke covid,v CR je plno odmitacu ockovani z principu a ne z lekarskeho hlediska,z lekarskeho hlediska je to minimum populace.

marcicek84
28. srp 2020

Anonymni - neboj ja Markete to posledni slovo milerada prenecham,kdyz uz tady niceho jineho nedosahla,snad uz bude klid....

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 A ty už víš dopředu, že se roušky budou nosit i venku? S tebou to má okolí asi dost těžké, když si takhle domýšlíš věci dopředu, které třeba vůbec nenastanou..... Znovu opakuji, že se tu bavíme o situaci teď, kdy platí nějaká nařízení ohledně roušek. Já nemám problém s tím, že se roušky odloží. Až se bude vědět, jak to s virem bude a jeho sílou bude na podzim, tak se podle toho zařídíme.

marulu
28. srp 2020

@marcicek84 víš co, ty bys každýmu určila co má dělat, ale hlavně abys to nemusela dělat ty - rousky nosit nebudeš, očkovat se nenecháš. Ono by totiž bylo nejlepší, kdyby každý začal sám u sebe než radil ostatním. Všichni chceme žít normálně....takže kdyby každý dělal drobnosti tak by to asi fungovalo. Vzít si roušku do mhd, obchodu a když se třeba nebudu úplně cítit,tak buď zůstanu doma nebo si vezmu roušku do práce. Občas si dám dezinfekci, když si zrovna nemůžu umýt ruce. Vždyť je to tak jednoduché a nic to nestojí.

marcicek84
28. srp 2020

@hojda a ty víš, že nebudou? Nezlob se, ale pokládáš otázky jako malé dítě. Řeknu ti to asi takto, i kdyby se nosily jen uvnitř a v MHD máš zde přechody mezi teplem a zimou, tedy to budou olezlé pusiny jedná báseň (o tom MHD do března bylo řečeno Vojtěchem, o tom asi netřeba polemizovat). No v některých státech to nařizují už i venku, pokud bude pokračovat tento světový trend a jelikož vláda nic jiného není schopna plánovat a organizovat a nejjednodušší jsou pro ni nařízení kolem roušek, protože stát to přece nic nestojí. Vzhledem k tomu, že už články na toto téma vyšly, tak to určitě není nějaká dedukce, která by se vzala z čista jasna a měla úroveň nějakého sci-fi scénáře. Jediné vysvobození z rouškové demagogie je zjevně povinná vakcinace rizikových skupin nebo modlení se za to, že ten virus do konce roku chcípne, nebo oslabí natolik, že to nikdo nebude řešit

marcicek84
28. srp 2020

@marulu nesouhlasím s tím, že to nic nestojí, desinfekce stojí, antivirová rouška, která má smysl a správná denní spotřeba opravdu stojí za rok celkem balík. Představ si, že byť s tím nesouhlasím, tyto výdaje musím hradit. Proti desinfekci rukou nic nemám, s tím souhlasím. Látková rouška zmuchlaná po kapse není toliko účinná a pak je zbytečné zrovna toto nařizovat, ale o tom jsem už psala, tak bych nerada, abyste se tady zase o tom začaly hádat. O očkování bylo taktéž psáno, pro nerizikové skupiny to je pasé, tam můžou rizika převýšit nad benefity, rizikové skupiny by měly právě z očkování tyto benefity čerpat a riziko je pro ně přijatelné. Nicméně už teď vycházejí články, že pro zdravé nebudou k dispozici ani vakcíny na obyčejnou chřipku, na covid vakcíny by měl být pořadník a opravdu se zaměří právě na tyto rizikové skupiny, chod státu apod., protože když začne výroba vakcín, nebylo by ji stejně dost pro všechny, tedy i z této logiky vychází právě podání oněm vytipovaným skupinám. Očkovaní zdravých jedinců je kontraproduktivní a opravdu není na stole, z toho bychom se nevyhrabali nikdy a měli roušky na věky věků a obě víme, že pokud teď čeká národ půl rok roušek v různé intenzitě, tak se vyčerpá ten čas, kdy to lidi zkousnou. Když se nad tím zamyslíš, ono to ani jinak než tou povinnou vakcinací rizikových skončit nemůže. Nejsou zdroje, i ty vakcíny stát něco stojí, pořád je finančně vyjde lépe dát to jen rizikovým a strategickým profesím. Navíc pokud jsme jako národ spíše odpůrci očkování riskovali by při nařízení očkování pouze zdravé populace celkem velké nepokoje. Z toho důvodu je všechno předem dané, jedinou čáru přes rozpočet by udělalo to, že ten virus sám zmizí z povrchu zemského, tedy chcípne. A tato varianta by samozřejmě byla ideální.

marulu
28. srp 2020

@marcicek84 to bylo obrazně myšleno, že to nic nestojí. Samozřejmě reálně to něco stojí, ale nestojí to majlant. Jinak ale tvým myšlenkovým pochodům nerozumím, takže nejsem schopná tvůj příspěvek víc komentovat.

marcicek84
28. srp 2020

@marulu nožná nechceš porozumět, zkusím to trochu jinak, dívej, já nikomu nic nepotřebuji nařizovat nebo ho omezovat, pak tedy ať ostatní nechtějí nařizovat něco druhým. Kdo chce, může si koupit respirátor, klidně ať to rizikovým nakoupí stát z našich daní a chrání je, taktéž s tímto souhlasím. Kdyby přestali blbnout kolem roušek a žilo se dál normálně, tak mi je úplně jedno kdo se nechá nebo nenechá očkovat, bylo by to pasé, nikdo se do ničeho nemusí nutit. Pokud však někdo nějaké skupině nařizuje roušky, karanténu apod., je jasné, že očkování proti covid bude muset být pro nějaké skupiny taktéž nařízeno, protože nejde pouze omezovat zdravé jedince, chtít po nich akceptovat ztrátu příjmu z karantény, nebo zaměstnavatelům ovlivňovat a ztěžovat podnikání těmito opatřeními a pak na druhou stranu říct, máme očkování a to povinné pro ty rizikové nebude a celý národ se dále bude nosit roušky, lidé budou v karanténě, tedy půjdeme formou různých plošných nařízení a omezení. To si úplně nemyslím, že bude ta správná cesta a že by to obyvatelé nejen u nás v ČR, ale na celé planetě takto akceptovali.
Zeptám se jinak, v případě, že covid přetrvá, jak jinak bys tuto pandemii chtěla ukončit, než oočkováním rizikových skupin? Máš nějaké jiné řešení, které by nebylo tolik nákladné, které by státní rozpočet unesl, které by bylo rychlé a strategické, ale takové s ohledem na dostupné zdroje? Víš ono i ti hygienici netrasují zadarmo a stát to něco stojí, stát něco stojí i testy na koronavirus, stát stojí zajištování ochranných pomůcek ve fakultních nemocnicích atd.? Takové řešení, které nebude pro ostatní lidi nákladné a obtěžující? Takové abychom co nejdříve začali normální život. Opravdu by mě to zajímalo.

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 A proč řešíš některé státy? Jediný rouškofil jsi tu opravdu jen ty. Děláš z roušky největší zlo na světě. Řeš aktuální situaci u nás. To, co se tě opravdu týká a přestaň vymýšlet fantasmagorie. Už to začínáš překombinovávat. Špinavé roušky po kapsách snad ani nebudu komentovat. To je opravdu argument. Nikdo nikomu nenařizuje, že má nosit špinavou roušku. Kdo je prase, ten je prostě prase. Za mě to řeší dva zavírací sáčky v kabelce. Jeden na špinavé roušky a druhý na čisté. Za mě bude nejspíš vývoj ten, že to prostě bude bráno jako každé jiné respirační onemocnění a nebude třeba řešit ani vakcínu, ale chce to chvilku času na to ať to zjistíme a do té doby mi ta rouška přijde stále jako nejméně omezující řešení. Co jsem pochopila, tak pro tebe je nejhorší MHD, tak pro nejezdíš autem, když ti ta rouška tak hrozně vadí?

marcicek84
28. srp 2020

@hojda v globalizované světě neřešit ostatní státy Evropy je trošku mimo, pandemie se přelévá z jednoho státu do druhého, cestováním a právě tou globalizací jako celku má vysoký potenciál šíření. Pokud nedokážeš myslet globálně a s nějakým výhledem, tak bohužel těžko pochopíš co vše akceptací roušek v našem životě bude následovat, ale pravda to si uvědomí málo kdo. Co se týče vnímání chvilky, tak tu už máme za sebou, krátkodobý horizont je pro mě 3-6 měsíců. Kdo říká, že tím autem nakonec jezdit nezačnu, bohužel při uzavírkách a rozkopaných cestách se mi to teď jaksi neoplatí, jelikož MHD jsem rychleji. Navíc si myslím, že kdyby každý jel autem místo MHD, tak té ekologii to dá taky pěkně na frak, někdy i toto je trochu o uvědomění. Špinavé roušky jsou bohužel věc běžná a převládající, i to je právě důvod proč mi to nařízení vadí, vidím kolem sebe jak s tím lidé zacházejí a z toho je jasné, že jejich účinnost nebude valná. Definicie rouškofila = milovník roušek, jestli něco jsem, tak rouškofob 😉

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 Nevyplatí kvůli uzavírkám? A které konkrétní uzavírky máš na mysli, kde projede autobus a auto ne? Prosím o konkrétní uzavírku. Většina uzavírek je dělaná tak, že neprojede nikdo, takže auto i autobus jsou na tom stejně.

marulu
28. srp 2020

@marcicek84 no pokud si myslíš, že pandemii ukoncime oockovanim rizikových, tak to zcela jistě ne. Další věc je ta, že rizikoví jsou dost nehomogenni skupina. Kdo je dnes rizikový tak zítra být nemusí a naopak. Takže pokud bys chtěla zastavit pandemii zcela, tak bys musela mít velmi účinnou vakcínu a proockovat celou populaci až na výjimky.

marcicek84
28. srp 2020

@hojda no já v těch kolonách stát nebudu, autobusy mají přednost, mají svůj pruh, takže tím dáno to, že to je rychlejší...Nevím jak u vás, u nás je každé léto rozkopané téměř celé město a je to opravdu peklo a děje se to bohužel každoročně...

marcicek84
28. srp 2020

@marulu tím očkováním chráníš rizikové skupiny než se nerizikové promoří, nerizikoví nezatíží nemocnice, nicméně stále jsi mi neodpověděla a nenavrhla jiný návrh rychlého a efektivnějšího řešení s omezenými dostupnými zdroji vakcíny. A pokud nic jiného nemáš, pochybuju, že někdo jiný vymyslí něco lepšího, snad jen můžeme dát na modlení, ať virus chcípne, čemuž věří i dr. Peková.

marulu
28. srp 2020

@marcicek84 ještě posledni pozn.k rouskám, to, že ji někteří mají v hrozným stavu je pravda, ale jistě to nesnižuje jejich uccinost. To spíš oni riskují, že si něco napatlaji do obličeje, ale jinak to vlastnost rousky jako takové přeci nemění, takže to není argument k nenoseni rousek,resp. je stejný jako někdo nosí špinavé kalhoty a nepere je, tak by nikdo neměl nosit kalhoty.

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 Cože, kolona je pro tebe horší než rouška? A nemluv o tom, že to bude dělat každý, protože většina obyvatel se současným nastavením roušek nemá problém viz petice https://www.petice.com/stats.php?id=278951. To jen ty si stále myslíš, že většina obyvatel má názor jako ty, což není pravda.

marcicek84
28. srp 2020

@marulu už ses na to dívala, o těch rouškách tam hovoří i prof. Válek https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/102591/p...

marulu
28. srp 2020

@marcicek84 dobře chceš rychlé a efektivní řešení, máš ho mít. Rousky, dezinfekce, mytí rukou, sociální distanc a ohleduplnost. Nic lepšího nikdo opravdu asi nevymysli.

marcicek84
28. srp 2020

@hojda já řeším i ztrátu času a momentálně roušky povinné ještě nejsou, pokud vím, takže tvůj hejt je úplně mimo. O těch většinách jsme se tady už bavily, vyjdi mezi lidi, kde není nařízené nikdo to nemá, není to jen o peticích, jako kdo to chtěl pochopit, ten to pochopil, kdo ne, ten to nepochopí nikdy.

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 Přesedni si. Sedíš si celou dobu na vedení. Já se celou dobu bavím o povinném nošení roušek, tak jak je nastaveno teď a s tím máš problém ty. Já nemám problém s tím, že to lidé nenosí tam, kde nemusí!

marcicek84
28. srp 2020

@marulu bohužel to nemáš dlouhodobé řešení, tímto řešením by promoření trvalo několik let, nereálné bohužel...ekonomicky budeme zruinovaní, psychicky vyčerpaní a myslím, že ani pro lidstvo jako takové to není akceptovatelné. Tedy je zřejmé, že to očkování rizikových je jediné systémové řešení....

marcicek84
28. srp 2020

@hojda ty se bavíš jak se ti to hodí a vytáhneš vždy něco mimo aktuální linii rozhovoru, takže jako by řekl Babiš sorry jako, ale zblbla bych, pokračovat s tebou v konverzaci dále...

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 Tak to se mýlíš, já mluvím stále o tom samém. Klidně mi najdi, kde píšu něco jiného🙂. Tvůj problém, že neumíš číst. Na změny názorů a překrucování jsi tu expert ty, jak jsi tu už několikrát předvedla.

alcar
28. srp 2020

@hojda petice o nicem nevypovida. Jak uz jsem tu včera psala, v msk zruseny rousky a v tom okamziku ji meli v nejvetsim ostravskem nakupaku na tlame asi dva lidi. Vetsine lidem vadi zejmena v obchodech.
A to ted neni, takze se lidi uklidnili.
Mrkni na komentare k sudemulichozroutovi pod clanek o legislative k rouskam. 😉 Tady to nikdo nechce asi psat.

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 Znovu opakuji o jakém očkování mluvíš? Žádná vakcína zatím není. O vakcíně se můžeme bavit až bude, až budeme znát její konkrétní údaje. Teď je situace, když žádný jiná ochrana než rouška není. Rouška je někde povinná a ty jí nosit odmítáš a odmítáš to nazvat bezohledností z tvé strany. Věř tomu, že ti co jim nějaké riziko hrozí se snaží samotní riziko nákazy snižovat a od tebe se chce, jenom to, že pokud se vyskytuješ ve větším kolektivu, kde se vyskytuje více lidí, které by bylo možné těžko dopátrat, aby sis nasadila roušku. To je vše.

hojda
28. srp 2020

@alcar A to jako mluví o čem? Není tam rouška povinná, tak je to na každém jednotlivě, jestli ji nosit bude nebo ne. Já se od začátku bavím o tom, že většina lidí nemá problém s tím, jak jsou roušky teď nastavené.

marcicek84
28. srp 2020

@hojda to není jenom o mě, ty pořád nechápeš, že těch lidí co nesouhlasí je víc než těch co to chtějí a souhlasí, já myslím, že bychom tuto diskuzi měly ukončit, zřejmě se na tomto neshodneme. Očkovací látky jsou v poslední fázi, je jich přes 200, v prosinci se mají začít vyrábět, plánovaná distribuce do ČR je od února 2021, pokud tě tyto informace míjejí s tím bohužel nic neudělám.

hojda
28. srp 2020

@marcicek84 Tak mi je prosím ukaž? Kde je ta skupina nesouhlasících lidí? Nepleť si prosím remcání na internetu se skutečným nesouhlasem. Nikomu ta rouška není příjemná, ale pokud sis všimla, tak se ve společnosti nic zásadního kvůli tomu, jak je to teď nastavené neděje.

Strana