Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@shaun40 a vy nemáte odbory, v Hyundai se taky bránili, některá nařízení poškozují zaměstnancům zdraví...myslím, že byla i chyba, že jste vůbec něco takového všichni podepsali, kdybyste se vzbouřili hned, moc by nezmohli...teď už to je nařízeno všude, takže de facto vám to už moc nepomůže, už to musíte akceptovat, jenom si nemyslím, že by tě mohl zaměstnavatel pokutovat, na druhou stranu stát by už mohl, kdyby to nahlásili...
@marcicek84 Né odbory nemáme.Jsme asi jedna z mála fabrik kde nejsou odbory.A lidi vždy remcají za zády a když přijde na to že je schúze z vedením tak mluvím jenom já a múj kolega.Pak jedeme ze schúze a plácají me po rameni že jsem im řekla pravdu .Je to tak už léta pořád stejný scenář.Vše se řeší na satnách a u obeda.Lidi se bojí ozvat a pritom me se nikdy nic nestalo.Jenom oni si řeknou že to vadí jenom me tak proč by neco menili.Když človek mluví slušne a má nejaké výtky tak ten nadřizený si to vyslechne ale při počtu 2 osob je to málo.Nevím čím to je jestli výchovou nebo mentalitou.Své deti učím aby řekli svúj názor.Nechápeš látku nestyď se požádat učitelku o výklad podruhé.A kolikrát se přidá dalších 6 detí že se ozvou.Syn se vždy stydel pak to skusil a učitelka mu to ochotne vysvetlila.Asi by jsme meli vychovávat generaci lidí kteří se nebudou bát mluvit říkat své pocity a názory.Jinak se to zametáni z lidmi nikdy neskončí.
@martiniquest Nejmenuje se kamaradka Anicka? V olomouckym regionu doufam tolik posahanych spravcu neni, takze mame zrejme spolecnou znamou. Svet je maly 😉 Ja tu story se spravcem sleduju na jejim fcb a to uz je hardcore...
Já myslím,že každému musí být jasné,že vir,který má 120 nanometrů klidně projde otvorem v tkanině. Jestli klesne počet nakažených,tak jedině snad proto,že s tou ohavností nebudeme lozit po obchoďákách a chodit do divadel a kin. Než bychom se v tom přidusili a vypadali jako paka, budem čumákovat doma.
@babanci Tam ale nejde o vir, ale o kapénky, které vyletují z pusy při mluvení, smíchu, pokašlávání. Ty viry (a nejen ony) jsou v nich a roušky jich zadrží převážné množství... Když na hlavní zdi koloval vtip o tom, kudy všude projde pšouk, než se nám dostane do nosu, a že teda co čekáme od roušky, tak jsem si seděla na rukách. Přitom reakce by byla podobná: molekula plynu má přece jen o moooc menší velikost než kapénka aerosolu. Tak tady snad svou odpověď ventilovat můžu. 🙂
Před chvíli jsem si přivedla díte mé kámošky ze školy.Ona je učitelka a musí letet z práce domú nechala tam třídu 23 žákú.Jenom pro to že její syn si dovolil zakašlat.Zvonila jsem na zvoneček školy že pro nej teda jdu.Vydešená učitelka mi říka máte roušku povídam mám tak mi otevřete.Ona mi odpovída víte co radši vás jsem nevpustím jó nezlobte se.😤A ptám se. To ho tu mám nechat?máma je v zácpe na dálnici.Né to né ja vám ho přivedu ven.No to je néco.Jsem naprosto zdravá chodím normálne do práce a dnes jsem si připadala jak obeť z morového sloupu.Tak za týden nebude kdo učit pro to že ucitelky co mají deti budou po zakašlání muset letet pro svou ratolest.
@shaun40 Nic si z toho nedělej. Ode mne odskočila prodavačka v galanterii se slovy...nepřibližujte se ke mě, když jsem platila kartou a měla roušku na čuni. Připadala jsem si jako prašivá. Doma jsem to obrečela a jako bolestné jsem dostala od manžela coverlock. 😀Nakonec mi ta hysterka pomohla. 😀
@pratensis Jenom mi není jasné že o účinnosti roušky mají vzdelaný lidi tak rozdílne názory .Já jsem laik covid je pro me velká neznáma.Přesto si myslím že když vejdu do haly z okolní teplotou 36 stupňu tak moje télo reaguje potem je mi horko špatne se mi dýcha přes to plátno.Za cca 15 minút je vlivem tepla plátno vlhké.Tak dejme tomu že i mokrý hadr ochrání od viru.Ale co moje plíce ?Neustále bolesti hlavy (nikdy jsem na to netrpela)jsem pernamentne zahlenená mám suché rty a musím si kapat do nosa kapky sliznice mi nefungují jak by meli.Tak od covidu se ochránim a spúsobim si vleklé respirační onemocnéní.No neber to.Já jsem fakt ohledne diagnóz nevzdelaná nemám žádne VŠ ale jsem v tom denne 10 hod.a cítim že mi to škodí.Nechápu to .Úmyselne si ničim zdraví.
@shaun40 Já s tebou souhlasím, za těchto podmínek, bez možnosti vyměňovat roušku a vydechnout si někde v nižší teplotě, je to opravdu zátěž pro organismus. Jako přenos (nejen) covidu mezi spolupracovníky se možná i tak trochu ztíží - i když vlhká rouška má pak už mnohem nižší účinnost. Ale jak píšeš, vznikají zase jiná rizika pro každého jednoho z vás tím, že si na obličeji pěstujete kulturu mikroorganismů a jste tomu vystaveni denně. Na druhou stranu, pár minut v obchodě, městské atd., kde se potká hromada lidí v uzavřeném prostoru, to je úplně jiná situace a tam, dle mého názoru, rouška pro snížení pravděpodobnosti přenosu rozhodně smysl má a ty lidi jejich vlastní re-infekce za tu chvíli (i kdyby to bylo 45 min) nijak neohrozí. Pak je samozřejmě hromada případů, kde to není tak jednoznačné a o smyslu roušek se dá diskutovat (5-6 lidí v jedné kanceláři, kteří se stýkají denně x openspace s hromadou lidí, kam proudí každou chvíli ještě pracovníci zvenčí). A teď jak nastavit ty hranice a podmínky, že?
Já se tady nechci boxovat za nošení roušek, i když se nepokrytě hlásím k tomu, že v uzavřených prostorech s větším množstvím lidí (mhd, supermarkety apod.) jsem jednoznačně pro ně. A jsem přesvědčená, že smysl mají.
Jen jsem musela zareagovat na tu zmínku o velikosti viru a propustnosti tkaniny. To je zkrátka velké nepochopení toho, jak roušky fungují a proč se ve zdravotnictví používají.
Tak přemýšlím,co vede lidi k tomu,aby na sobě nechali testovat vakcinu na covid. Jestli peníze?U nás jedna kolegyně testuje léky za peníze. Nebo jsou tak uvědomělí a pro blaho lidstva?Přijít s tím za mnou moje dcera,tak jí radši zpřerážím ruce,nohy.☺
@pratensis Vidím to úplně stejně. Na místech, kde se setkává větší množství anonymních lidí mají roušky smysl (MHD, obchody, úřady, aj.). Pokud jde o roušky v práci, tak musí zaměstnavatel uvážit, jaké je situace na pracovišti a jaká opatření přijmout. Pokud chce roušky v zátěžovém provozu, tak je musí zaměstnancům zajistit a dále jim nabídnout více času na oddych. I práce v horku má svá pravidla a přijde mi, že u shaun40 se nedodržují ani tato pravidla. Je to těžké, nikdo nechce přijít o práci☹.
@babanci Já všechno chápu i strach lidi i to že je nekdo rouškomil.Každý jsme jiný každý vnímame své zdraví jinak.Nekdo je vetší strašpitel nekdo dokáže přežít i řezání bez anestéze(myslím obrazne)ale buďme k sobe slušný a zdvořilí respektujme se.Respektujme i lidi co ji nemají je to jejich véc.Nedopusťme aby jsme se nemohli vedle sebe snést.Když má nekdo předurčené že covidem onemocní žádný hadřík mu nepomúže.A od lidi které mám ráda si odmítam delat 2m odstupy.V práci jsme dobrý kolektiv a chceme spolu obedvat a večeřet tak kašleme na nejaké nálepky na stole.Léta si u jídla popovídáme a nebudeme to menit.Máme tam kolegyní tá se od nás vzdaluje vyhýba se nám. Je nám to líto máme ji rádi.Je vydešená tak se ji snažíme pochopit.Já si roušku nasadím jsem človek který dodržuje pravidla i autority .Jsem radši vedená vyhovuje mi to.Nechtela bych lidi vést.Snažím se i deti vychovávat tak aby ctili pravidla a nemeli problém z autiritou.Ale nehodlám šílet když moje kámoška nebo kolega nemá roušku je to jeho rozhodnutí a klidne si s nim sednu za jeden stúl a budeme si povídat já z hadrem on bez.Nelíbi se mi ta netolerance ktera tu panuje mezi lidmi.Bonzováni na sousedy ,lidi chodí se sklonenou hlavou.Zamysleme se a říkejme si.V jednote je síla.
@blondynka400 Jak jsi přišla na to, že Německo nemá lepší zdravotnictví? Oni mají největší počty plicních ventilátorů a na rozdíl o nás už v březnu tvrdili, že jejich zdravotnictví je připravené. U nás byl pravý opak, zdravotníci nás žádali, abychom zůstali doma. Pokud máš Německo jako vzor, tak zrovna Německo nás tedy dost kritizuje za současný stav.
@shaun40 napsala jsi to moc hezky ❤. Je to hodne o tom respektu. Jen napisu svuj pohled... Vadi mi ti lide, co nenosi rousky jen natruc, nebo proto, ze by meli "oschle rty" a podobne. To mi prijde, ze prave respektuji jen sami sebe, ne druhe. Dam priklad... moji mamince v lete zjistili rakovinu. Ceka ji ted pres celou zimu chemoterapie, spis preventivni, ale znici ji to imunitu. My jsme jedini, kdo ji muze pomahat (fyzicky i psychicky). Samozrejme se chranime, co to jde, ale kdyz nekdo v tramvaji nebude mit rousku, protoze "chudak jeho rty" a treba me nakazi (protoze rouska nezabrani vsemu), a ja treba mamku... tak to vnimam jako to nerespektovani a mysleni jen na sebe. A stejne tak to muze mit pulka lidi v te tramvaji, proto si tu rousku vemu i ja, je to minimum, co pro ne muzu udelat... v tom mi prijde ten respekt. Extremy jspu spatne na obou stranach, ale vzdycky byly a asi budou no...
@shaun40 mne uz taktez provazeji zdravotni problemy,porad citim jako bych byla zahlenena,boli me hlava,pali sliznice nosu a to v tom nejsem 10 h denne.Je to proste silene,co se po nas chce,tohle neni o ohleduplnosti,tohle je sobectvi od lidi co po nas chteji,at si kvuli nich znicime zdravi a oni pak tady po diskugich pisou,ze se ockovat dobrovolne nedaji,to mi prijde od nich dost velka podpasovka,co byvhom jeste nemeli pro ne obetovat,aby byli spokojeni.Myslim,ze kdyby doslo k nejakemu soudu,ze by to clovek vyhral,pokud ma z rousek zdravotni problemy a komplikafe ma pravo si chranit nase zdravi i nenosenim rousky,navic nikdo dosud nebyl schopen predlozit relevantni studii o tom,ze ty rousky jsou ucinne...
@anuliinka2013 a tady je kamen urazu. Ty chces chranit maminku (potazmo spis sebe) a vezmes si jen to “minimum” (ano, v dnesni dobe je to pouze minimalni ochrana) - rousku a domnivas se, ze jsi takto zodpovedna.
Čtu na netu,že 20.6.2020 Prymula zahájil podnikatelskou činnost v oblasti výroby zdravotnického materiálu. Asi mu ta trafika,co dostal,málo sype.
@anuliinka2013 tvou mamku ochrani jen respiraror,takze to cos napsala je populisticke a sobecke vuci jinym,kteri se s tim potykaji s musi to mit i 10 h denne,to fakt neni jen o oschlych rtech. ..
Ono vypadá moc hezky napsané,jsem ohleduplná a záleží mi na zdraví ostatních. Ale...každému záleží pŕedevším na vlastním zdraví a není na tom nic špatně. Nejsem pokrytec,tak to přiznám. A mě rouška opravdu neprospívá. Hlava mi třeští a není mi jedno,co do sebe zpátky vdechuju.
@alcar No jina ochrana zatim neni, resi se tady rousky, omezeni kontaktu atd.je samozrejmost... A ne, potazmo sebe nechranim, ja si to klidne prodelam...
@marcicek84 Respiratory samozrejme mame objednane, ale kdyz to muzu pojistit i jinak, pojistim... a sobecke to neni, psala jsem to s mamkou jen jako priklad, ze tohle muze resit kazdy druhy clovek (s nemocnym ditetem, rodicem...). A ja nemluvim o 10 hodinach v praci, ale ze treba v te tramvaji mi to jako extra omezeni svobody neprijde... a ze se tu jako argumenty uvadeji ty oschle rty. Kdyz mi nekdo napise, ze ma fakt potize, beru... ale napsat, ze mu to vysusi rty proti treba zachrane zivota byt jen jednoho cloveka, to mi prijde dost sobecke... nemyslim to vuci nikomu zle, vim, ze ja s tim stejne nic neudelam, jen pisu, ze me tyhle argumenty rozciluji, kdyz ja ted resim, jestli moje mamka bude zit...
@alcar Jeste dodam, ze ochranu konzultuju, kde to jde... mluvila jsem o tom s primarem v nemocnici a dnes s onkologem. Oba rousku bez diskuze doporucili (potazmo respirator). Neni to muj laicky nahled a pocit, ze delam vse...

@hojda myslim, ze jsi me vubec nepochopila, ale to je asi fuk. 😃