icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

jelenice_zavodnice
10. bře 2020

@odula Sněmovna zavřená nebude. Tyto "akce" spadají pod výjimku.

odula
10. bře 2020
anuliinka2013
10. bře 2020

Ve zpravach to vysvetluji tak, ze jim nejde o zastaveni nakazy (to nejde), ale o jeji rozlozeni... deti nemusi mit pomalu priznaky, ale muzou to masivne sirit. To by se mohlo vymknout kontrole a pak ty vazne pripady, co potrebuji plicni ventilatory, by byly v takovem mnozstvi, ze by to polozilo zdravotnictvi... takhle doufaji, ze sice nakazeni budou pribyvat, ale pomaleji, a zdravotnictvi zvladne ty vazne pripady.

autor
10. bře 2020

@odula 😂😂😂
@odula no je fakt, že ČR je docela ateistický stát, takže do 100 se nejspíš vejdou. Ale právě kostely jsou docela kritická místa.
@marketa_sob aha, já myslela, že jsi tady už přispívala před tím 😉 to asi byly jiné diskuze 😅

autor
10. bře 2020

@anuliinka2013 no ale v tom případě nechápu MŠ, proč je taky nezavřou.

odula
10. bře 2020

@anuliinka2013 mno ale to muzou i děti v MŠ že....a při 20-25 dětech v jedný třídě....

anuliinka2013
10. bře 2020

@odula, Já neříkám, že tomu rozumím, jen píšu, co jsem slyšela v televizi. :o) Nesnaží se udělat plošnou karanténu (vše zakázat, nikam nechodit), ale eliminovat některé vlivy a rozšíření, rozhodli se zatím takto, třeba MŠ přidají (říkali ostatně, že rozhodnutí o provozu je na zřizovateli), třeba vše brzy opět povolí... to teď nelze hodnotit

puhelin
10. bře 2020

Vysvetli mi nekdo, jak toto omezeni v CR zamezi sireni koronaviru, kdyz ve svete se bude dale rozsirovat a pronikat tak do CR?

autor
10. bře 2020

@puhelin jde o zpomalení

kajalka
10. bře 2020

@puhelin Znovu a dokola. Jde o to ho ZPOMALIT!!!!

puhelin
10. bře 2020

A to zpomali nase mala zemicka?

autor
10. bře 2020

@puhelin jde o zpomalení i v naší malé zemičce, aby najednou nebyl velký nával na nemocnice. Jakmile by se spustila lavina případů po celé ČR, byl by mega velký problém. Jedná se o ochráněni starších seniorů atd atd ats

mourovatakocka
10. bře 2020

@puhelin Nechceme spasit svět, stačí když zpomalime výskyt u nás, aby se z náporu pacientů neposr# v nemocnicích. A mezitím třeba vznikne účinný lék.

puhelin
10. bře 2020

Ale tohle prece nevyresi, ze zavrou skoly. Vite, kolik lidi se denne potkava v jedne hale v tovarne? V open space kancelari? V metru apod.?

crejzy
10. bře 2020

Dneska v TV 24 někdo řekl, že u malých děti ( v návaznosti na MŠ) nebylo prokázáno, že by byli přenašeči. Ale za hodinu už to neplatilo tak jsem z toho jelen.

bbn
10. bře 2020

@crejzy i malé děti mohou být virem nakaženy, jen většinou nemají příznaky a nemoc u nich nepropuká jako u dospělých - viz ten potvrzený případ ročního dítěte. Takže z logiky věci, pokud se může nakazit i dítě po 2 roky, tak může být i přenašečem.

bbn
10. bře 2020

@puhelin u dospělých lze riziko přenosu aspoň trochu snížit - mytí rukou, nepodávání si rukou, jednání na vzdálenost 1,5m atd, ale u dětí? Realita? Mám 3 děti, 2 ve škole a v celé škole není jeden antibakteriální gel nebo desinfekce, děti na sebe vzájemně šahají, předávají si svačiny, pití, stále ještě kašlou bez ruky před pusou (ruka nestačí, víme), na všechno šahají při hře o přestávce. Děti to chytají stejně jako dospělí, jen u nich toto onemocnění neprobíhá stejně jako u dospělých (většinou nemají teploty ani kašel), ale mohou (a taky že jsou) přenašeči. A všichni moc dobře víme, že v dětském kolektivu se všechny nemoci šíří raketově a ač dítě nebude mít žádné příznaky, tak může nakazit hromadu dospělých. Proto já třeba nechápu, že nechali MŠ otevřené.

bbn
10. bře 2020

@puhelin přečti si tohle https://kechlibar.net/2020/03/09/bergamo-v-oble...

O tohle jde: "Případy se množí, denně máme 15 až 20 nových hospitalizací z toho samého důvodu. Výsledky z laboratoře chodí jeden za druhým: pozitivní, pozitivní. Pohotovost se hroutí. Improvizujeme, všichni pomáhají na pohotovosti. " Kolik volných lůžek má každá okresní nemocnice? Kolik JIP lůžek? A kolik personálu? A jak dlouho je ten personál schopný fungovat vpodstatě nonsop?

mourovatakocka
10. bře 2020

@bbn Jé, tohle vesele čtení jsem sem včera taky vkládala 🙂 Za chvíli to budeme mít v přímém přenosu u nás.

odula
10. bře 2020

Tak tak projíždím zprávy - korona korona korona - a najednou.... Skutečně důležitá zpráva.... https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/prase-zpu...

puhelin
10. bře 2020

@bbn Ano, ja za tim take stojim. Ale to prave vuvec nevyresi, kdyz zustanou otevrene tovarny. Kolik v nich dela lidi, kteri si nikdy po WC nemyli ruce...

puhelin
10. bře 2020

@bbn Vzhledem k tomu, ze my doma mame jedinou lahvicku dezinfekce a jen dve baleni dezinfekcniho mydla, protoze mam male deti. Pochybuji, ze kazdy dospely ma doma dezinfekcni mydlo

mourovatakocka
10. bře 2020

@odula A ony zprávy o koroně důležité nejsou? Pro mě třeba ano, včera potvrzen případ u jedné paní z městečka, kde má byt moje babička, takže pro mě třeba zprávy důležité jsou 🤔 A myslím, že kdo chce číst i jiné zprávy, nejsou všechny jen o koroně.

odula
10. bře 2020

@mourovatakocka twe... Rozklikla sis to?? Ten link?? 🤦

mourovatakocka
10. bře 2020

@odula Ano, mělo mě tam něco konkrétního zaujmout?

odula
10. bře 2020

@mourovatakocka to je jedno hele ;)

bbn
10. bře 2020

@odula joooo, tak to je fakt extra zajímavá zpráva 🙂 Opravdu často pochybuji o zdravém rozumu většiny redaktorů kdekoliv 🙈 Tohle nepatří ani na hlavní stránku......

odula
10. bře 2020

@bbn ja myslim ze se normálně museli zhulit nebo tak něco... ,🙈🙈

bbn
10. bře 2020

@mourovatakocka jj, taky díky tobě jsem ho četla.

Btw máme v Itálii spřízněnou rodinu a zprávy od nich taky nejsou moc pozitivní, spíše dost podobné tomu, co napsal ten lékař. Takže já za sebe můžu říct, že pro mne už je to osobní a prostě nevěřím tomu "klidu" tady.

Od začátku všude čteme, že "je to jako horší chřipka", "je to nebezpečné jen pro nemocné a staré jedince, mladý zdravý člověk to ustojí bez problémů". Ale když vezmu, že jako ČR nejsme moc zdravý národ, hromada lidí má nadváhu, cukrovku, cholesterol, nemoci srdce, máme snad nejvyšší % třeba lidí s rakovinou tlustého střeva atd, tak bys "mladého a ZDRAVÉHO fakt pohledal. Ano, Itálie má vysoké % starších lidí nad 60 let, je to jedna z "nejstarších" zemí, ale naše země na tom není o moc lépe, % starších lidí máme taky dost vysoké. A starších a nemocných lidí! A k tomu podhodnocené zdravotnictví, nedostatek lůžek a personálu......

Osobně si myslím, že už je pozdě. Razantní opatření se měla udělat hned na začátku, před měsícem, prostě zakázat vstup cizincům, turistům, zákaz vycestovat ze země, ...Jenže na to nikdo, žádná země, globálně, nemá koule. Ale díky tomuto viru se snad všichni poučíme. Snad. Protože další pandemie se očekává už desítky let, to je známé.

Mě jen fascinuje x věcí. Asi po měsíci od začátku této nákazy bylo známo, jakou má ten vir pravděpodobně nakažlivost, (smrtnost se mění neustále a ještě se bude měnit), víme, že mimo hostitele přežije několik (až 9) dní, víme, že testy nemusí být průkazné, že je potřeba je opakovat, protože při prvním testování třeba nebyla dost vysoká hladina rna nebo protilátek v krvi? (nevím, jestli to píšu správně medicínsky, asi ne), u toho očního lékaře z Wuchanu, který jako první varoval před nákazou se musely testy opakovat 6x!, než mu byla nemoc potvrzena a to příznaky už dávno měl a byl nakažlivý,............tak najednou se lidi diví, že wow máme tady jedince bez zjevné cestovatelské anamnézy! Máme tady pacienta 1 a nevíme, kde se nakazil, když osoba z Číny, se kterou byl v kontaktu měla testy negativní?! (jako fakt? A kolik těch testů dělali?)...Máme tady komunitní přenos na taxikáře, který nikam necestoval? Ale turistů v centru Prahy, Českého Krumlova,.....hafo okolo a ten vir je schopen přežít mimo hostitele až 9 dní?! Čemu se všichni diví, proč ta čísla narůstají? Jak už jsem psala v minulé diskuzi, ti turisté (nebo i přicestovalí našinci, abychom všechno neházeli na cizince) někudy jeli (mhd), někde spali, někde jedli, s x lidma v kontaktu dokud neměli ani žádné příznaky........

Čeká nás doba osobních tragédií. Spousta firem tohle neustojí, spousta rodin tohle díky firmám neustojí, spousta rodin přijde o blízkého/blízké,..... Moc ráda bych za měsíc/dva tady na zdi četla pozitivní komentáře "že to nic nebylo". Obávám se ale, že jak na začátku se spousta lidí smálo, tak že teď bude spousta lidí brečet.......

bbn
10. bře 2020

A tohle je taky dobrý "Nová čínská studie zjistila, že koronavirus COVID-19 může v uzavřených prostorách cestovat vzduchem až 4,5 metru daleko. To je podstatně více než původní bezpečná vzdálenost, která byla stanovena na 1–2 metry."
Tady není o čem 😀

Strana