Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@hojda pro mě je 50% účinnost chabá, pro mě neúčinné, pro těbe je to zřejmě dost, to je jak bys turošku neměla, to máš taky 50:50 jestli se nakazíš nebo ne. O tom, že to funguje ne některé viry jste si tady udělaly závěr sama, psala jsem, že ve školce byla i jiná opatření, ale ty pořád vytahuješ jen to, co chceš slyšet, to je marné...
@hojda jo škoda, že tam nenapsali, co má dělat máma od dětí, když se musí starat o batole nebo co má dělat máma, když má nemocné malé dítě a to prostě na 24 h do pokoje nezavřeš, opravdu hraběcí rady...
@marcicek84 Ty hodnotíš roušky pořád jenom ve smyslu, co to přinese tobě. Jde ale o opatření, které je potřeba dodržovat kolektivně a pak bude mít i kolektivní pozitivní dopad.
Ta 50% účinnost neznamená jen to, že ty to máš padesát na padesát, jestli se nakazíš. Znamená to taky to, že místo dvou lidí nakazíš jen jednoho. Takže, kdyby všichni nosili i jen tu látkovou roušku a používali ji důsledně a správně, tak by reprodukční číslo viru kleslo ze 2 na 1 (nebo teď, jestli je nějakých 1,5, tak na 0,8) a virus by se v populaci přestal šířit. Zjednodušeně řečeno, faktorů se podílí samozřejmě víc, ale jen chci demonstrovat roli těch 50% účinnosti. Proto ty roušky v začátku epidemie můžou šíření zastavit. Zatímco až se to rozjede moc a číslo R stoupne nad 2, tak už roušky ani při sebelepším užívání šíření nezabrání a bude třeba dalších oatření, které už nás budou něco stát.
@hojda a tady máš pro připomenutí z února jak to s těmi rouškami je, přesně tak, jak jsem psala: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3038794-rous...
Ani ta nejlepší rouška se nevyrovná nejslabšímu respirátoru nejnižší filtrační třídy. Světová zdravotnická organizace dokonce uvádí, že při nesprávném použití mohou roušky riziko přenosu virem ještě zvýšit. Celý problém roušek a respirátorů je poměrně složitý, důležitá informace ale zní: pro ochranu před virovými onemocněními opravdu fungují jen respirátory filtrační třídy FFP3, částečně FFP2. Ideální variantou jsou ty s vydechovacím ventilkem.
@pratensis tobě se zdá 50% jako dostatečné? Tak na to asi máme každá jiný názor, jako asi takhle, jestli by to mělo být o tom, že to vydržíme v obchodě nebo na úřadě, či MHD, tak to asi většina bude kousat těžko, ale jo, zkousne to. Jestli si někdo myslí, že to lidi dodržují masově uvnitř budov, tak možná tak děti ve školách, které mají dohled učitelů - ano je mi jich skutečně líto. A jestli někdo spoléhá na kolektivní dodržování, tak rovnou říkám, že to je neudržitelný stav a policie i kdyby to kontrolovala, nemůže být všude. A navíc jede masová móda nošení na půl žerdi, tedy pod nosem.
@marcicek84 Tak to napiš ty, ne? Zatím jen všechno kritizuješ a přínos žádný.
@marcicek84 Já pořád nerozumím tomu slovu dostatečné. Dostatečné pro co? Má to účinnost, jakou má. Navíc všichni máme volbu chirurgické roušky nebo respirátoru, které mají účinnost ještě vyšší. V začátcích exponenciální křivky, kdy se virus šíří zatím pomalu, nám to může významnou měrou pomoct ho zastavit a stojí nás to jen naše pohodlí. Místo toho radši koukáme, jak to kdo kde používá špatně a čekáme, až za to přijdou sakce od policie (ano, nemůže být všude, navíc má důležitější věci na práci). Taky se smějeme, že nárůsty ještě nejsou takové a kde že je ta exponenciála. Jenomže až bude zjevná, tak z výše zmíněných důvodů už roušky a další levná opatření nepomůžou. Takže pěkně zaděláme na ty dluhy pro naše děti.
@marcicek84 1% je když se šaškuje😉 Kolik to je bez šaškování se vlastně neví, protože šaškujou všichni, včetně Švédska, jen trošku jiným způsobem.
@pratensis Napsala jsi to výborně. Dost se vyvarovávám sem jakkoli přispívat, ale to tvrzení, že 50:50 nemá cenu mě úplně nadzvedlo. Lépe než Ty bych to ale nenapsala, přestože jsem obsahově chtěla napsat to samé, takže díky za skvělou formulaci.
50:50 je v populaci velmi významné omezení šíření. Teď jsem konečně pochopila, že i tohle hraje velkou roli v tom odmítání roušek - neschopnost podívat se na situaci z nadhledu, zvenku, mimo svoji obvyklou perspektivu a prostě nesobecky. Tedy nejen, co to teď hned přinese mě v téhle konkrétní situaci, když stojím v MHD, potím se a špatně se mi přes to dýchá a ke všemu támhleten člověk to má stejně pod nosem, ale co to přinese společnosti jako celku (můj kousek jehličí na mraveništi), o který při epidemii jde především, protože bez ochrany celku a omezení šíření se jedinec bude moci sám chránit stejně jen velmi špatně.
@bombat Přesně tak, šíření epidemie, stejně jako třeba zavalování životního prostředí odpadky a další, je kolektivní záležitost. Prostě je, s tím nic nenaděláme. Můžeme ovlivnit jen ten svůj individuální příspěvek k tomu stavu. Nebo můžeme křičet, že to nemá cenu řešit, že Pepa od sousedů taky chrlí tuny odpadků. Tak proč já bych měla přemýšlet, co si v jakém obalu kupuju a jestli to třídím?
Já už sem taky radši nepíšu. Jen mě občas právě vyburcuje ten pocit bezmoci z té omezené perspektivy a sobeckého přístupu - to jsi zas naprosto přesně formulovala ty.
@pratensis @bombat až se budou řešit zdravotní následky z roušek a přehnané používání desinfekce, doufám, že budete první v řadě, které tady přiznají, že se to zbytečně přehánělo.
Je to o úhlu pohledu, kdyby lidé nebyli sobci, tak nemocní nikam nechodí a pak ty roušky by se v takové míře nemusely vytahovat, navíc i když se vytáhnout, nejsou všehospásné, chovám se úplně stejně jako lidí v celém MSK v létě, když bylo oranžově a jak vidno stejně to kleslo, i když lidi ty roušky až tak nežrali. My už jsme si to tady vyzkoušeli, tak je třeba si to zkusit i jinde a možná dojdete k osvícení, že útlum případů zdaleka nebude jen z rouškové lobby.
@marcicek84 omg, za co 🙈 existuji bezpriznakovi, jestli porad nechapes, co to je, tak to jsou lidi, kteri o tom nevediii, lidi pred vypuknutim jsou 2 dny minimalne taky infekcni. V obouch pripadech nevime jak moc, ale predpoklada se, ze to klidne muze byt infekcnost na urovni 75% cloveka s priznaky. Proto si musis ten hadr na xicht dat i kdyz ti zatim nic neni 🙈 ja uz fakt nevim, ty zijes v nejaky rouskovy bubline nebo co. Vubec nevnimas fakta a zpravy.
@marcicek84 hele, nechces uz opustit tema rousky, ze by se dostalo i na jine informace. tady vzdycky nekdo neco nadhodi a ty pak prispechas a prebijes to zase tematem: rousky, rousky, rousky nebo knikani. Pak se tocime v kruhu a diskuze je pak celkem o ho....porad tom samem.
@meesha ale ty delas jak by tady chodily mraky bezpriznakovych lidi... 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ A pokud chodi,tak uz musi byt za chvili zakonite po korone,protoze jsme davno vsichni promoreni...
@marcicek84 bezpriznakovych je pravdepodobne (!) kolem 40%, takze tady chodi mraky bezpriznakovych lidi
@meesha tak pak plati to,ze uz musime byt davno promoreni a ted se blizime do velkeho finale,tak vydrz prďka,vydrz...
@marcicek84 My možná za hranice můžeme, ale oni už nás pomalu nikde nechtějí 😁😁😁😁
@ilonne vsak,at nechteji,letni sezona daleko,to nas zase chtit budou 😜😜😜
@marcicek84 neni to pravda, kdyby to bylo tak jednoduche :D muzes epidemiologum poradit :D my proste spoustu promennych nevime. Je to proste komplikovane, kdyz se sledovala hladina protilatek u lidi, kteri bydleli v pomerne postizene oblasti, tak presto vsechno ty hladiny byly max v jednotkach procent. navic ta imunita opravdu neni trvala. Promoreni proste neni mozne. Vsichni, kdo chteli promorovat, tak zkrachovali a take se uchylili k jistym restrikcim. Boze, ty nectes noviny? 😲 vzdyt techto informaci jsou vsude hromady
@meesha ja ziju realny zivot a vidim kolem sebe,priklad kamaradka je ucitelka v MS (posizene Uherskohraditsko),jeji kolegyne,taky ucitelka si sla do prace nemocna,pak uz sla na nenocenskou a pak se neozyvala,ze ceka na teaty,ze ztratila chut a cich a ma koronu,v sobotu potvrzeno,po tydnu cekani na termin.S ta moje kamaradka do dneska (4 dny) nema ani karantenu ani ji nikdo nevolal a klidne si vesele muze behat s tim dal.A kdo teda myslis,ze tskovym pristupem muze za ty narusty,hygiena neplni svou funkce a nam chteji kazat vodu a bosit rousky...amateri,tolik ke spolupraci se statem a jeho aparatem,ktery je jak jinak placen za nasich dani
@meesha jo a pokracovani,uz je pozitivni ve tride i chuva,tajze 3 ucitelek dve,tu teidu musela z vlastni vulemzavrit reditelka,hygiena se doted neozvala!!!a jeji dcera ve skole v 1.tride maji uz taky zvlastni rezim,ze tam byl nekdo pozitivni,chodi zvlastnim vchodem a tak...a to je spatna prace tamni hygieny,ktera muze za to,ze netrasuje s neudeluje karanteny w tim se to jak jinak siri,my uz to v MSK zname,nam to same udelali s doly a beztak se to deje i v Praze...
@marcicek84 Ale to se prece nevylucuje 🙏
@babanci super,hlavne si to uzij,kdo vi kdy bude moct byt dalsi dovolena

@marcicek84 No vidíš, už mají účinnost 50%, před tím dle tebe nefungovalo vůbec🙂, tedy vlastně úplně na začátku to fungovalo, pak to nefungovalo vůbec, pak to fungovalo jen ve školce na ostatní viry a teď to funguje 50% na vše....... Bude ještě nějaká změna, nebo už je to konečné?😨