Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
I já uvažuji o předčasném odchodu do důchodu, manžel už je, ale vlastní stavební firmu, takže normálně pracuje. Rozhodujeme se, jestli zůstaneme v ČR nebo odejdeme. Nikdy jsme o tom dřív neuvažovali, dokud nepřišel covid. Teď se nám zdá, že jsou tady lidi úplně šílení. A nic nás tu nedrží.
@pratensis ne,mylne zavery nedelam,jelikoz jsem te odkazala dale a na dalsi mnou v minulosti vlozene zdroje,takze jediny zaver je,zes to necetla,jelikoz v kazdem z tech zdroju je neco a misto toho zase plisnis,ale to je uz tvuj styl.Ja ti porad dokola fakt servirovat nebudu.
Tak jestli mi Kaja napslala cituji: Dve ruzne casti imunity?🙂 Aha. Zkus si o tom promluvit s imunolozkou tvoji dcery. Ja, kdyz neco nevim, tak se ptam primo doktora, mela by ti to vysvetlit, mas ty informace spatne."
Tak jsem ji zde vykopirovala,ze imunita se opravdu deli na vrozenou a ziskanou a krome bunecne je i latkova vc. toho co je ceho soucasti.
@babanci no tady tem pomatenym silencum co se boji bez rousky dychat nevysvetlis...
@marcicek84 Ano, v každém z těch zdrojů "něco" je. 😀 Problém je pak v těch interpretacích, které z toho vyvozuješ. Zaměňuješ serologické vyšetření protilátek a stanovení přítomnosti virové DNA pomocí PCR screeningu, takže je zřejmé, že vůbec nemáš základní pojem, oč jde. Mluvíš o homologaci, což je termín, který PCR metodika nezná. Prezentuješ to zde suverénně a s dikcí člověka, který přesně ví. A pak stačí požádat o upřesnění a jediná odpověď je seznam odkazů, kde si to má člověk nastudovat sám. Ano, četla, ne, fakt to tam není. 😀
Jen jsem tě chtěla upozornit, že je potřeba rozlišovat "pojmy" a "dojmy" a podle toho s nimi nakládat. Fakta předkládej jako fakta a svoje dedukce jako svoje dedukce. Pak bude vše v naprostém pořádku. Může se stát, že tě někdo slušně upozorní, že se můžeš plést. Není špatné se zamyslet a nejdřív hledat chybu u sebe, jestli na tom nemůže být něco pravdy. A teprvé když tam opravdu není, tak startovat. A nejlépe ne osobním útokem a urážkami, ale formou kultivované diskuze a věcných argumentů. Ne vždy má ten, kdo se ptá na podrobnosti dlouhé vedení nebo neumí číst. Někdy se prostě jen zamyslel a vidí nesrovnalosti. Zkus to taky.
Podobně k té imunitě - já vůbec nezpochybňuji, že má různé složky. Ale zkus si opravdu promluvit s imunologem, jaké konkrétní souvislosti a důsledky má která složka pro život a jak s těmito informacemi prakticky naložit v životě tvém a rodiny. Zavádějící byly tvoje příspěvky na téma imunita a nemocnost tvojí dcery, které předcházely, ne pak ten vkopírovaný elaborát o imunitě. To je to, co se ti tu Kája snažila naznačit. Není žádná ostuda, že se v tom nevyznáš, když nejsi zdravotník. Ale je trochu zbytečné se tu do krve hádat, když tě někdo slušně upozorní, že to asi nebude úplně tak, jak si představuješ.
@marcicek84 Jinak ještě - proč plýtvám časem a reaguji: Situaci kolem covidu stíhám sledovat jen večer prolítnutím zpráv. Moc ráda bych tu viděla věcnou a přátelskou diskuzi, kde se člověk něco nového dozví. Kde to k něčemu vede a netočí se to v kruhu pořád jen kolem roušek. Zkusme se oprostit od osobních výpadů a manýrů dětí z mateřinek. 😉 Ještě tomu dám dvě stránky a jinak vypnu upozorňování.
@pratensis amen...mozna jsi pro tebe v uplne spatne diskuzi,takze prosim te klidni hormon...tady opravdu lekare ani zdravotniky moc nenajdes....jsi na strance modry konik,vse o materstvi.Proste za svym stojim,to ze reknu nepresne nebo ne tak odborne,jak bys rada,s tim se musis bohuzel smirit...
Ano PCR tento termin nezna a protoze neni mozne ji udelat,tak se tim nema co testovat a brat z roho relevantni vysledky,coz se dnes deje....
@pratensis - vypni si co chces,je to tvoje pravo i volba,ale na to,ze to neni diskuze,kterou by sis prala cist jsi vydrzela 235 stran,tak si rikam co ti to vlastne dava🤔
@marcicek84 Nepřesné nebo neodborné vyjádření nevadí, to si lze vzájemně vyjasnit a upřesňovat. Pokud je vůle o tom věcně diskutovat. Vadí nepravdy, pokud na nich trváš a nedáš si je vysvětlit. Jak to, že není možné PCR udělat? Nebo co není možné udělat? Tu homologaci? Potíž je v tom, že pořád není jasné, co tím termínem myslíš. Já PCR rutinně provádím v práci. Zatím nevidím důvod, proč by při stanovení virové DNA neměla při použití zavedené metodiky poskytovat relevantní výsledky. Ale ráda se nechám poučit.
@marcicek84 No už mi to právě dlouho nedává nic. Na začátku tu Odula přispívala se svými postřehy ze Švédska, ale ta to zabalila už dávno. A pak tu byly vzácné záblesky plodné diskuze, když ses chvíli nezapojovala (promiň, že to říkám na plná ústa, nejde o tebe, ale o styl diskuze).
@pratensis tak nam vysvetli proc je v tech testech tak velka chybovost,proc se musi vzorek tolikrat kopirovat aby se dalo neco najit a kdyz to prekroci 26 nasobek,zda je vubec relevantni takove male mnozstvi viru povazovat za to,ze ten clovek je pozitivni.Neni to uz cilene hledani pozitivity?
@pratensis Tady se už nic kloudného ani pravdivého nedozvíš. A pokud se něco náhodou objeví, tak to je hned "ubito" kvantitou nesmyslů než jediným kvalitním zdrojem. Chce to občas sledovat KZ, některé uživatelky dokážou vést i normální diskuzi. Pár stránek v historii tady jsem zahlédla příspěvky k tomu, jak jsou ve Švédsku vysmátí, bez roušek a bez omezení, snad na základě nějakých článku v českých mediích. Chtěla jsem označit @odula, jestli by mohla napsat poznatky, jak to tam teď doopravdy mají ale vzdala jsem to vzhledem k tomu, kam se tato diskuze ubírala 😉. Tak si s dovolením půjčím jeden z její příspěvků, třeba časem napíše víc, tohle je staré tři dny.
"Update k situaci ve Švédsku - na včerejší tiskovce Tegnell uvedl že zvažuje zavést dodatečná opatření pro Stockholm kvůli nárůstu případů. Jaký opatření to budou nespecifikoval. Šéf zdravotního resortu pro Stockholmskou oblast uvedl, že je unavenej z lidí kteří se chovají jako by pandemie skončila. Takže vyzval všechny ať neustále dodržují doporučení. Takže určitě se tu nespí na vavřínech. Mě se líbí jak tady Tegnell a spol. stojí nohama na zemi. Ze začátku brutální hysterie jak to nefunguje, a experiment atd (měla jsem ji taky... ) - Tegnell stoicky trval na strategii a nemrkl okem. Teď zase hysterie "podívejte se jak to ve Švédsku funguje" a s tegnellem to zase nehne, s tím že je ještě brzo na závěry a pandemie není u konce... Aspoň je to... Předvídatelný, když už nic jinýho.🙂"
@pratensis tomu se rika zaujatost a predpojatost,plodna diskuze tady neni dlouho,taky myslim odula nikdy moc neprispivala,mozna v te puvodni diskuzi,presto jsi i tady v teto nove rikuzi zvlastni a k zamysleni.Tebe to tu i tak bavi cist ty dohady,jen se priznej,holka 😂 priznani je polehcujici okolnost
@marcicek84 Co znamená "tak velká chybovost"? Podle mě pořád mícháš dohromady stanovení protilátek (tam je spolehlivost a interpretovatelnost výsledků skutečně problematičtější) a té PCR (kde se skutečně mnohonásobně kopíruje DNA, ale test je spolehlivý vysoce). Kopírovat virovou DNA je potřeba proto, že v izolovaném materiálu je jí málo. DNA je makromolekula, chemikálie. PCR je metoda, která nedělá nic jiného, než podle té původní virové DNA syntetizuje (vyrábí) mnoho a mnoho stejných kopií té původní makromolekuly (nebo směsi makromolekul, pokud je ve výtěru víc virových patogenů). Dostaneme koncentrovaný materiál, se kterým se pak lépe a snadněji pracuje. Následují kroky, pomocí kterých se ověřuje, jestli získaná DNA patří sledovanému viru (Sars-Cov2) - a tam taky nevidím problém, používá se hned několik molekul (markerů), které jsou specifické pro virovou DNA a identifikují ji.
@marcicek84 Jo, jsem drbna, nakukuju, co se děje. 😀 Ale v této formě je to ztráta času, to si přiznejme. 😉 Tobě to něco přináší?
@pratensis vis ono posledni dobou to jen o utoceni rouskarek proti vsem,ktere toto rouskove nabozenstvi neuznavaji,at na alcar,tak na babanci,tak na me,tedy kdybychom se bavily o nejake plodne diskuzi,tak nas nazor tady taktez neni respektovan,vzdy se tady docteme jak za vsechno muzeme my odmitanim noseni rousek a ukazou na nas prstem,ale my ty rousky nosime,jen s tim nesouhlasime...Ja u to tu beru jako usmevne forum,kdy se kde kdo chodi vypsat,kdyby to melo byt v jine forme,nevim,zda bys tady nezbyla nakonec sama 😂
@pratensis jenze neni to tak,ze pri tom mnohonasobnem kopirovsnim nad urcity pocet kopii,uz to taky neni uplne nejspolehlivejsi metoda?a to se tady mnohdy deje....
Jinak co se tyce nastaveni,predstav si,ze se setkas s pozitivnim clovekem,na zaklade dedukce te daji do karanten,pak te tesuji ty negativni,presto te tam porad drzi,druhy test taky negativni,myslis,ze toto snponeuje ochrsnu verejneho zfrsvi,kdyz ten clovek nebyl testovan pozitivne a byl drzen v karantene v rozporu s listinou zakladnich prav a svobod?kdyz to lide zacnou hnat k soudu,bude pruser a stat jim bude muset doplacet mzdy...
@ilonne zase sis me privolala,nebo ja to volani do lesa slyselaaaa, uz jduuuu 😂😂😂😂
Urazite se tady samy za pravdu,tomu se rika sebestrednost...
@jelenice_zavodnice tak já okopiruju ještě k těm opatřením. ;) Napíšu postupně co sedí a co ne. Co je pravda: Ta opatření co autor popsal fungují všechna. Lidi jsou velmi disciplinovaní, striktně dodržují odstupy. v kazdem obchodě, v (téměř) každé restauraci jsou desinfekce rukou k dispozici. V restauracích jsou pořád stoly 2 metry od sebe a jsou otevřene pouze pro sedící. Omezení skupin lidí nad 50 stále platí. Odstupy děti dodržují i ve školách - v jídelnách. U nás opravili schéma obědů, aby mohly deti sedet v rozestupech, stojí frontu v rozestupech, a každou přestávku jsou venku. Do školek se nesmí, děti se odevzdávají a vyzvedávají pouze venku, může s nimi jít jenom jedna osoba. Autobusové spoje jsou extra posílené aby nedocházelo ke tlačenicím a každý mohl sedět - v nejlepším případě jeden na dvousedačce. Naseho kamarada (duchodce) jsme nevideli od března, maximálně mezi dveřma. Takže ano, Švédsko opravdu nebylo a není bez opatření, to co se psalo v českých mediích byla klasická "fake news".
Jo a ještě jedna věc - studuju dvě školy - obě mají omezený vyučování prezenčně. Univerzita je pouze online, vyšší odborná pouze jeden den v týdnu prezenčně , zbytek online.
Dneska jsem minula tiskovku - zkusím si doplnit info ;)
Kdyby někoho zajímala situace specificky ve Švédsku, mrkněte sem. https://www.modrykonik.cz/blog/aglaja13/message...
@marcicek84 Mně nevadí nesouhlas, když je formulovaný slušně a s respektem. Pak je taky třeba umět takový nesouhlas přijmout a téma uzavřít s konstatováním, že se neshodneme. Nebo uznat chybu, když se člověk mýlí. Jinak se diskuze točí v kruhu a začne být ztrátou času. To pro nás samozřejmě platí pro všechny. Tak můžeme udělat tlustou čáru a třeba to není ztracené. 😉
Mnohanásobné kopírování při PCR není důvod k nespolehlivosti, na tom je ta metoda založená. Lze si libovolně volit počet kopírovacích cyklů, na výsledek to nemá vliv. Je to rutinně zavedená molekulární metoda, používaná k mnoha různým účelům (s patřičnými metodickými modifikacemi).
Nastavení podmínek karantény u jednotlivců je úplně jiné téma. Přesné podmínky neznám, osobní zkušenost nemám, ani z okolí. Třeba tu bude někdo povolanější, kdo okomentuje právní stránku, nebo i tu praktickou... Slabiny tam určitě jsou, to se shodneme. Neměli "jsme" v létě usnout na vavřínech a leccos mohlo být předpřipraveno mnohem líp.
@odula Dekuju moc za to, ze jsi se ozvala, to je presne ten typ prispevku, ktery ma smysl. Na zaklade tvych predchozich prispevku jsem se zacala o tu Svedskou cestu zajimat vic a dost jsem zmenila nazor. V nasich mediich to bylo opravdu velmi zjednodusujici a chapu, ze jsi uz musela byt tim "strasenim Svedskem" dost otravena
@pratensis snazily jsme se vsechny, nema to smysl. jedine, co by vratilo diskuzi k necemu aspon trochu zajimavemu by bylo proste Marciny prispevky ignorovat.
No nerikejte mi, ze ty sahodlouhe tupe elaboraty nekdo fakt komplet ctete? Ja teda uz ted 80% preskakuju :D
https://m.vtm.zive.cz/vedci-objevili-ultrafialo...
No v kombinaci s vysokymi teplotami by to mohlo vyjit.Pristi rok po tom viru asi ani pes nestekne...
@meesha no tupejsi nez tvuj posledni odstavec urcite nebudou a presne o tom se tady psalo,nevzala sis z toho nic,no marne....
@marcicek84 zdejsi normu bohuzel udavas ty 🙂). a ze tato diskuse klesla hodne hluboko, je vsem jasne. hadas se v podstate s kazdym, opovrhujes vsemi, napadas jakoukoli odpoved a odlisny nazor, nez mas ty sama. navic zde pises bludy a mystifikujes zbytecne ty, kteri by se chteli dozvedet neco noveho.
@odula no vida, dekujeme za upresneni, jak to ve svedsku vypada. je to presne - u vas se dodrzuje vse, i doporuceni,,. v cr je to trosku jine. co neni narizene, na to vsichni kaslou. odlisna mentalita obyvatelstva se nezapre.

@marcicek84 dobre, jsem na něj zvědavá 😀