Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Cich a chut ztracim jiz cca 3 roky pri kazde ,,viroze,,. Pokud to je priznak jen u covidu a u virozy ci chripky nikoli, tak buh vi, jak dlouho to tady je. Byvam nemocna 1-2 x za zimu, vzdy neco dotahne syn ze skolky.
Kazdopadne letos na prelomu ledna a unora to byl mazec, nemohla jsem se z toho dostat.
@marketa11112 já taky ztrácím čich a chuť. To je celkem běžný.Jenže u normální virózy je to proto, že máš zasaženy sliznice a horní cesty dýchací.U covidu (a jenom u covidu) je ale důvod víc "prčovni" protože neztratíš čich kvůli zasažení dýchacích cest, ale protože ti zasáhne čichový nerv, a tedy vlastně nervovou soustavu. Včetně, potencionálně, mozku.
@odula To se myslelo původně, podle nové studie je ztráta čichu způsobena napadením podpůrných buněk, ne přímo těch nervových. Poprvé jsem to slyšela v pořadu Petra Ludwiga na YouTube (něco jako kritické myšlení a covid) a jsou tam někde myslím i odkazy na různé ty zmiňované studie.
@alexovka Teď to hlásili v rádiu, má to být nové nařízení hlavní hygieničky. Že prý i nejmenší děti je třeba otestovat a nelze nahradit jen čtrnáctidenní karanténou, aby se zabránilo šíření nemoci. Chápu to tak, že v případě jejich pozitivity by šly do karantény i všechny jejich kontrakty (zatímco teď, pokud ony spadnou do podezření třeba kvůli pozitivitě rodičů a zůstanou v karanténě bez testování, tak nikdo další už se neřeší, protože na to není páka a odůvodnění). Nevím, jestli je můj výklad správný... Každopádně těch mrňousků je mi líto... Ale asi holt za současné situace je potřeba dělat vše pro minimalizaci přenosu. Končí legrace. Resp. ona končila během září, ale spousta lidí to nechtěla vidět.
@pratensis ale tak to uz je buzerace,pokud okamzite zaroven s tim nezavedou jinou metodu testovani nez pouze ty nechutne PCR.A stejne k cemu jim to pomuze jake trasovani. Realne clovek zjisti priznaky 2 dny pred nimi se trasuje,nez se dostane na testy v lepsim pripade po 5 dnech nez je vyhodnoti je 7-9 dni pryc a pak nez zavola hygiena to trva dalsich 4-5 dni jsme u 11. - 14. dne pro kontakty nakazeneho,takze tento uz bud priznaky ma a testy je indikovan nebo je sam po testovani...Ne, to urcite neni o epidemii jako takove,ale to je o tom honit cisla,kdyz trasovani zcela selhava,neni k tomu duvodu...
A i kdyz je nekdo indikovan na ty testy a priznaky nema koho asi nahlasi?manzela a nejblizsiho kolegu,s ostatnima prece v rousce,tak jaky rizikovy kontakty...🙈🙉🙊
@pratensis no pave, konci legrace a fakt u @marcicek84 neni cas na to, resit, jestli je treba ta SMS zavazna nebo ne. Zodpovednost a zdravy rozum, ne vymyslet, jak to ocurat zase.
Co se perlicek tyce, ke mne se dostala krz fb perlicka :D nemela jsem na to nervy to cist cele, ale vyklad co eje Covid: "Kdosi nebo cosi narušuje/mění/bojuje o/s vaší DNA. Je možné, že se vás snaží připojit na svoji síť.
Podle mého názoru tento stav způsobuje mix přírodního (kosmické + sluneční záření z korony Slunce) a nepřírodního (EMF, elektromagnetické vlny, wifi a mobilní + všechny další vysílače, mobilní telefony) záření."
A tohle nasdili prumerne inteligentni vs vzdelany clovek, ja tomu proste nemuzu uverit, nemuzu. Uklidnete me, ze je to mensina a ze lidstvo totalne nedegeneruje :D
@meesha nezlob se na me,ale PCR test neni vhodna diagnosticka metoda,nesplnuje zlaty standard,nerekne,zda pozitivni ma ten vir zivy ci mrtvy (u tech udajne bezpriznakovych),testovani touto nechutnou metodou je dost velky hnus a ze to uz i nase deti maji podstupovat je opravdu pres caru,to se doufam zvedne vlna nevole celorepublikove.A at si narizuji co chteji,clovek se musi podvolit,at to dostane pisemne doporucene postou.Tedy pokud urychlene nezavedou normalni testy ze slin nebo z krve,tak testovani lidi se jim vymkne...a nejlip nebrat cizi cisla a neotevirat cizim lidem,lidi uz na to prisli a buzerovat se nenechaji...
Co s etyce zavaznosti SMS neni to datova schranka,tady opravdu neni co resit,preber si to jak chces.
@meesha tak podle te definice covid jsou nekteri do te site napojeni uz dlouho a dokonce si to ti lidi neuvedomuji 🙊🙉🙈
@marcicek84 ten test není nic hrozného. Jako znám lepší zážitky, ale tohle trvá pár vteřin a žádná újma nikomu nevznikla. Byla jsem já i dcera.
@marcicek84 Na test máš jít ideálně 5-7 den od kontaktu, nejpozději 10ty den. Druhý den dostaneš výsledky. A vím to 100%, byla jsem ve čtvrtek. Bylo nás hodně a všechny jsme dostaly výsledky v pátek podvečer.
@ilonne no moje kamaradka Zlinsky kraj se dostala do karanteny jen na 2 dny,takhle totiz stiha tamni hygiena a PCR test byl dle ni opravdu krajne neprijemny...
@marcicek84 Jenže to nemůžeš pausalizovat a strašit tím ostatní. Hele moje 9ti léta dcera vyvádí, jen co zjistí, že má jít k doktorovi. Když zjistila, že jde se mnou na test, den předem prošla migrénu včetně zvracení. Do stánku šla s barekem, sestra si s ní sedla, vysvětlila ji, že to příjemné není, ale je to rychle a neboli to. Během pár vteřin ji vytrela krk i nos, dcera si odkaslala, řekla fuj a bylo po všem. Žádné slzicky po akci se už nekonal. Všem říká, že krk byl v pohodě a v nose to stiplo.
Ale přesně kvůli těm recem, co tu píšeš ty, měla den před tím tu migrénu, protože někde slyšela, že je hrozně a strašně to bolí....
Ahoj, měla bych dotaz, dozvěděla jsem se, že tady u nás v jedné firmě se objevili nakažení covidem, nemocní jim přibývají (nevím jestli se nechávají testovat, zřejmě ne), ale firma si vesele jede dál jako by nic. To je dnes tento postup normální, hygiena to neřeší? Takže nakonec nás zavřou doma, ale do práce kde se to bude šířit budeme chodit pořád, super vyhlídky.
@kockopes2724 U nas je to stejne. Velke provozy pouze vycisti pracovni prostor a pokracuje se dal.
@ilonne prosim te, ukaz mi,kde jsem psala,ze to strasne to boli?
S tema testama mi to prijde jako s porodama a kolonoskopii 🤣
Kdo to mel nejhorsi a jak je to strasna procedura 🤣
@marcicek84 ukaž nám ty, kde psala
@ilonne že tys psala, že to strašně bolí 😝
Zase jeden hodně dobrý komentář - k testování, kolektivní imunitě, reprodukčními číslu, ekonomickým aspektům lockdownu aj. Stojí za přečtení:
https://www.lidovky.cz/nazory/palat-petice-a-bl...
@marcicek84 Nechytej mě za slovo, tohle jsem nikde nenapsala.
@pratensis a právě proto by se měla testovat infekčnost a ne pozitivita. To bych u dětí brala. Než se mě dovolala hygiena, všechny kontakty měli vlastně už 8 dni z 10 za sebou a ani to nevěděli. Pak mi volala hygiena znovu a chtěla mluvit s moji dcerou ...je jí 16m, to by si fakt pokecali.
Já jsem naše kontakty obvolala hned jak jsem měla výsledek testu a nečekala na hygienu, nikdo z nich není pozitivní. A všichni dostali ohledně dětí to samé info - stačí 14 dni karanténa.
Mě a manželovi končí karanténa v pondělí. Než se dovolám dětské DR, než proběhnou testy, a pak dalších 10 dní v karanténě s dětmi? Tak to máme skoro 3 týdny...chudáci rodiče, co jsou doma za 60% platu!
@ilonne cituji: "Ale přesně kvůli těm recem, co tu píšeš ty, měla den před tím tu migrénu, protože někde slyšela, že je hrozně a strašně to bolí...."
--- Nezlob se na me ja tady zadne reci o tom,ze to boli nepisu.A pochybuju,ze si cte MK,jedine,ze bys ji to vykladala ty a slysela to primo od tebe...
@alexovka pokud to neni ofiko narizeni a neni,odmitla bych a udrzovala bych pro dceru 14 ti denni karantenu,at se staveji na hlavu,nemuzou chtit neco co jeste neni cerne na bilem...no a souhladim PCR netestuje infekcnost ale jen pozitivitu a neurcuje zda je vir mrtvy ci zivy,neni to vhodna metoda k diagnostice...a nezapomen naridit vam to museji doporucene dopisem a tam se lze urcite i odvolat a to dtiv skonci tak 14 ti denni karantena a co ti muzou,nic.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/prymu... Doufam,ze vsichni rouskari zaplesaji,az to ten pan vyhlasi a vsem vam venku zakaze dychat,pokud bydlite v bytech,tak se uz ani nebudete mit sanci nadechnout cerstveho vzduchu...a jaky asi bjde mit ucinek navlhla rouska ze sychraveho pocasi??? 😂😂😂 a to ma mit lekarske vzdelani a ridit epidemii....hlavne ,ze svatby jsou zarizle od 19.10. a to jsem slysela,ze jeho dcera se vdava 17.10. tak driv to neslo,ze jo...🙊🙉🙈
@marcicek84 Tak jestli umíš číst, tak někde slyšela, že je to hrozně a že to bolí. Nikde jsem nepsala, že jsi přesně tohle řekla ty. O tobě jsem napsal kvůli těm recem, co tu píšeš ty. A ty jsi psala o té tvé známé a že pro děti je to "hrozne". Tomu se říká porotumeni textu a učí se to už na 1.st. ZŠ.

@alexovka jo a jeste perlicka,kdyz clovek nezvedne telefon nebo mu prijde SMS o karantene,tak sms nema pravni charakter,pokud maji zakon o ochrabe verejnehi zdravi tak ten rika,ze vam musi byt dorucen dopis o karantene...Takze maji tam sotka a poradneho...