icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
24. říj 2020

@marketka_m tak oni asi budou rozhodovat a zakazovat dle toho jaka bude situace,je otazkou zda se pujde nastehovat a od kdy by to bylo zakazane,muze byt omezen pohyb kolem mista bydliste,tezko predjimat...🤷🏻‍♀️

marketka_m
24. říj 2020

@marcicek84 a jak mi můžou zakázat bydlet v jiném domě 😀 já nevím příjde mi to vtipné...tohle přece už by bylo trochu moc co se tyče svobody. Vše akceptuji, ale že by někdo mě udal, že se ke mně nastěhovali na týden rodiče.. at jdou věichni do .....

marcicek84
24. říj 2020

@marketka_m no podivej se na Slovensko jakym.zpusobem tam maji prikazano dobrovolne testovani 😀 takzre kdyby to navlekli jako bonus na plosne testovani aby byl zajem,ja uz bych se nicemu nedivila popravde...

marulu
24. říj 2020

@marketka_m víš co, ale teď už to přestává být o svobodě, bohužel. Máme omezený pohyb, tak jsme se schválně dnes večer, ve čtvrt na 8 cestou z lesa, projeli centrem města. No a u některých hospod stále, hloučky, o dost míň než před 2 týdny, ale stále jsou. Prostě tady dokud se to nezavre úplně a tvrdě, tak se z toho nedostaneme, obávám se. Lidi to furt budou očurávat.

marketka_m
24. říj 2020

@marulu já chápu, co píšeš, ale příjde mi drsné, že by udělali domácí vězení.. jak říkám, já nemusím chodit do obchodu.. klidně pujdu jednou týdne.. je mi to jedno.. nebo jednou za 2 týdny.. pečivo si upeču... ale příjde mi drsné, aby mi někdo zakázal mít stědrý den.. nebo mě někdo kontroloval podle občanky že nás je doma více než by mělo.. a co? když mi praskne kotel, pujdu bydlet k našim stuj co stuj. s miminkem nebudu v zimě.. nevím zda chápete mé pochody...

anehap
24. říj 2020

@pratensis super článek 😉

meesha
24. říj 2020

@marketka_m chapu, mam to stejne, Vanoce-narozky si uziju asi kdekoliv, ale na takove veci "oni" asi nemysli. (I kdyz treba v Britanii se o tom ted vedla docela debata, protoze se tam nesmi potkavat vic nez 6 osob a vypada to, ze to tak bude i na Vanoce, Johnson je pry Grinch)
Havlicek mlel porad o tom, ze potrebuje dostat lidi do obchodu, aby neutrpely predvanocni trzby, a ze potrebuji, aby lide nedavali penize do banky, ale utraceli. Aby se otevrela OC, i kdyz za prisnejsich podminek. Bartos suse poznamenal, ze se obava, ze lide z urcitych segmentu fakt nebudou mit ani za co utracet. A pokud nejake zbytky penez budou mit, tak si je schovaji na horsi casy. Pak uz jsem to vypla, je mi z olizovace Havlicka nevolno.

marcicek84
24. říj 2020

@marketka_m jo to chapu,ze te nemuzou nutit byt nekde v nevyhovujicich podminkach,to by asi proslo,do byteu jestli by mohli prijit kontolovat,no pokud je stav nouze tve obydli uz neni nedotknutelne,takze i to muzou,ale jeste by to udelali,mozna jen na udank by museli...no ja doufam,ze uvahy timto smerem jsou liche...

@meesha no a jak si takove utraceni na vanoce predstavuji,pokud lidi nevi co bude,neutraceji a nebudou utracet,ja obchod podporila uz nekolikrat jak ve vetsich nakupech,tak v nejakych vylepsenich bytu ale ze bych kvuli Vanoc utracela letos za vic zbytecnosti to uz ne,kdyz nas zavrou doma tak co potrebujeme,uz ani to obleceni ne,ani sminky ne,sperky taky ne, aby lezely ve skrini,kdo by je asi potreboval nutne koupit,ano hracky pro deti,at maji radost,ja myslim,ze letos ty trzby obchodnici moc ocekavat nemuzou,asi poleti doplňky stravy a vitamin D,C a betaglukany 🙈🙉🙊

marulu
24. říj 2020

@marketka_m Štědrý den ti nikdo nezakaze, ale ty návštěvy. Víš co, já tě samozřejmě chápu, lidsky absolutně, taky by mi to bylo strašně líto nenavštívit rodiče, rodiny našich sourozenců, ale když si to vezmeš z epidemiologickyho hlediska, tak to je strašně kontaktů. Nikdo by nikde neseděl v roušce, vždyť jsou přece Vánoce. Teď jsem dočetla článek co tu sdílela @pratensis a musím říct že to tam je krásně popsané jaké cesty k epidemii jsou možné a jaký je výsledek. Za mě skvělý článek, škoda, že to někomu z odpovědných nedošlo dřív. 😒

marcicek84
24. říj 2020

@marulu Taky by mohl byt koncem roku ve hre total i lock down - ve stylu nakupte si na svatky a sedte doma,mohlo by to byt 14 dni,vse by bylo zavrene krom kriticke infrastruktury,ale to by tady asi fakt musely byt uz ty chladirenske vozy s mrtvymi...ale kdyby nahodou tak nasmeruji na cas kdy si hodne lidi ke konci roku bere dovolene,aspon muj tip.

marketka_m
24. říj 2020

@marulu já nemluvím o tetě, strejdovi, bratrancích... já tu mluvím o rodičích, kteří jsou sami a nechci aby byli o vánocích sami doma.. to jich zabije a ne nějaký covid.. zbytek rodiny mi je u prd... doufám že to nečtou 😀

marulu
24. říj 2020

@marcicek84 to budeme čekat na chladirenske vozy s mrtvými? Já vůbec nechápu na co se čeká. Furt se to zkouší, ale tady už je taková virová nálož, že se to jen tak nezastaví.naopak kdyby se teď udělal lockdown, tak na Vánoce už by se mohlo začít mírně rozvolňovat.

marketka_m
24. říj 2020

@marulu a jak by ten lockdown by mohl podle tebe vypadat?

marulu
24. říj 2020

@marketka_m víš co, já tě chápu,mně by to taky bylo líto a doufám, že to nenastane. Ale není lepší obětovat jedny Vánoce než mnoho životů, potažmo ekonomiku atd. Víš co, mně přijde, že furt řešíme jen to, abysme se náhodou nemuseli omezit, v ničem, o nic jiného nám nejde.

marcicek84
24. říj 2020

@marulu taky by me zajimalo jak si to predstavujes,protoze ta uplne nejdrsnejsi forma jeste neni na stole,ale co vime treba v listopadu prijde. Jinak mne o Vanoce az tak nejde,my si je doma udelame pekny tak jak tak,ale bylo by to lito tchyni,ale zase jestli to bude o tom,ze zavre v prosinci a neumozni se svatky a v lednu otevre,tak se ten problem stejne presune na leden,lidi tech 14 dni pockaji...🤷🏻‍♀️

marulu
24. říj 2020

@marketka_m no prostě totální utlumení všeho, ven mohou jen ti,co musí-kvůli práci, vyvencit psa, k lékaři, nakoupit např. jednou týdně....Myslím si že k tomu stejně dospějeme. Strašně ráda bych se spletla,ale myslím, že jen prodluzujeme agónii.

marketka_m
24. říj 2020

@marulu jasně, chápu... ale bohužel si myslím že v tom nemáš pravdu... že to není o rodičích, je to o rouškách, nákupech, odstupech atd.. upřímně. .navštívila jsi rodiče ted někdy? a ten lockdown by mě zajímal.. jak bys to udělala, protože tady většina psala že nelze zavřít "ježdění do práce". Tak jak bys to udělala ty

marketka_m
24. říj 2020

@marulu aha, promin, psala jsi a já neaktualizovala stránku...
ale více méně ted už to je jenom do práce a z práce ne? nákupy - jak? že se budeme hlásit? nebo že nastoupí vojsko kolem vesnic a měst?

marcicek84
24. říj 2020

@marulu @marketka_m prave ze pokud by uvazovalo o zavreni i jezdeni do prace padne to na vanoce a svatky,kdy si stejne hodne lidi bere dovolenou nebo jsou odstavky....proto si nemyslim,ze to udelaji ted,ale treba jo,tady se rozhoduje ze dne na den...

30bar
24. říj 2020

@pratensis diky za odkaz na super článek. Zni hodně rozumně

pratensis
24. říj 2020

@marcicek84 To s tím lockdownem na Vánoce by bylo ideální načasování, kdyby... Do Vánoc je ještě strašně daleko. Na exponenciální křivce i malé rozdíly mezi dny teď budou znamenat obrovské rozdíly v počtech nemocných za dva tři měsíce. Není na co čekat, bohužel. Jen nevím, jestli vedení státu to dochází.

blondynka400
24. říj 2020

@marulu víš co je problém, když ho uděláš? Po Vánocích bude půlka lidí žít v takové bídě, že to nedají. Už nejsme na jaře, ty rezervy prostě nejsou.... Tak jako tak budeme muset někoho "obětovat" a je otázka, která verze je horší.....

marcicek84
24. říj 2020

@pratensis tak asi bude zalezet jak ted zaberou ta opatreni ktera vydali a jak budou vypadat cisla,dokonce jsou schopni nechat otevreny obchody at lide utraceji a prave na ty vanoce to stopnout,no budou velmi zajimave mesice...a jestli vlade neco dochazi netusim,ale kdyz si ani vlastni rady neumeji ukocirovat a lide jim neveri,tak si muzou narizovat co chteji ale masy to odmitnou dodrzovat...maji to dost na prd a vlastnim pricinenim...
Souhlasim s @blondynka400 ty ekonomicke rezevy u lidi uz nejsou,takze pokud se lide nemaji jit past,tak bude solit stat a ten neukociruje verejne finance tak se pak pujdeme pak casem vsichni i nase deti a jejich deti...vzdycky se bude muset balancovat mezi zivoty lidi a ekomikou,ktera ovlivni zivoty dalsich lidi

marketka_m
24. říj 2020

cas na konspiracku🙂))) cilem.je prece udelat lockdown tak aby lide nemeli prachy.zacali byt zavisli na state.a stat zacal klast podminky a pravidla..
jinak vim damy ze spime o hodku dele...ale moje telo to nechale.jdu na kute.dobrou vsem

blondynka400
24. říj 2020

@marketka_m to si myslím, že je konspiračka dost mimo 😀

marulu
24. říj 2020

@marketka_m ono by to asi stačilo, kdyby k tomu všichni přistupovali rozumně, jenže spousta lidí stále jezdí na návštěvy, spolecné víkendy, atd.My se třeba s rodiči teď nenavstevujeme, resp vidime se jen když si něco potřebujeme předat, zpravidla v rouskach nebo respiratorech.rodiče sice jeste pracují, ale zazasobila jsem je respiratory a nanorouskami a pořád jim opakuji, jak se mají chovat.

marcicek84
24. říj 2020

@marketka_m na slovensku si stat klade podminky na vychazky po ucasti na celoplosnem testovani i bez uplneho vyhladoveni lidi a jak vidis proslo mu to...dobrou

marulu
24. říj 2020

@blondynka400 ano, budeme muset obětovat, bohužel jsme čas získaný na jaře nevyužili podlehli "falešným prorokum" a nabyli dojmu, ze je vše ok. Populistická vláda přistoupila na vox populi, zrušila se všechna opatření....I přesto v jakým jsme průseru jsem přesvědčena, že čím dřív se vše úplně zastaví, tím míň lidí na to dojede na životě i ekonomicky.

blondynka400
24. říj 2020

@marulu já to vidím jinak... Na jaře jsme vše zbytečně stopli a teď to máme o to víc. V mezi čase jsme neudělali vůbec nic, aby jsme k tomu přistoupili "moderně", roušky a pod nás fakt nespasí. Za mne naopak, čím víc se vše zastaví, tím víc na to dojedeme, jen to není vidět tak na první pohled a naopak to bude vypadat tak, že jsme vyhráli, jenže opak je pravdou prohrajeme a bohužel na hodně let dopředu.... A nejde jenom o ČR, ale o Evropu globálně....

marulu
24. říj 2020

@blondynka400 já vím, že to vidíš jinak.😀 Já netvrdím, že nás spasí jen roušky, ale je to jeden díl skladačky do celku. Jasně, že tu mely být ty 3R v kombinaci s chytrou karanténou, dukladne trasovani a masivní testování. Pak by přechodná prisnejsi opatření stačila jen u lokálních ohnisek. Ale když pojedeme v současném stavu 3-4 měsíc, tak myslíš,že na to nedojedeme? Ještě se k tomu zhroutí zdravotnictví, budou umírat nejen covid, ale i necovid na diagnózy s kterými bys normálně přežila. To tu pak ze spousty dětí můžou být polosirotci, možná i sirotci. Já vím, že to píšu trochu extrémně, ale do vakciny nám ještě pár měsíců chybí a minimálně na začátku nebude pro všechny. Účinná léčba zatím taky není, tak jak to jinak řešit.presti si článek, co tu asi před 2 hodinama sdilela pratensis, tam je to hezky popsané.

Strana