Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@odula Trochu zdejsiho folkloru... Mate to tam take, nebo tyto historky v ruznych obmenach u vas nejsou?
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/famy-za-casu...
@blondynka400 já si nemyslím, že by byl můj pohled jednodušší, to vůbec ne. Korejská cesta trasovani a testování je jistě dobrá- i když co jsem dohledala, tak tam mají i rousky atd. Jenže korejskou cestou jsme se měli vydat v červenci, teď, když jsme v exponenciale,tak je k ničemu. Takže teď je podle mě řešení tvrdý lockdown, bohužel v našem případě asi na docela dlouho a potom najet na např. Korejský model. Už končím pro dnešek 😀.
@marulu není to o pohledu, ale o cestě. Protože aj už jsem napsala, čísla nemocných a mrtvých budou na první pohled vidět, ale ten zbytek ne, protože to přeci není potřeba někde zviditelňovat. Nejde o červenec, jde o kontinuální práci, která nebyla.... I teď by nebyla k ničemu, kdyby se 100% dodržovala místo nesmyslných řešení a totálního utnutí všeho. Podle tebe ano, podle mne je to cesta do totálního pekla, z kterého bude dlouhá cesta zpět a pro hodně lidí bude cesta slepá a pro mnohem větší část lidí (a ty ekonomicky aktivní), než když to tak nějak necháme.... Navíc stát to nikdy nemůže utáhnout, takže zadlužíme naše děti, vnoučata, ale jasně, musíme myslet na lidi, že?...
@blondynka400 v tomhle se neshodneme. Cesta do pekla? Vždyť my už v tom pekle jsme. Moc ráda bych se mýlila, ale exponenciální růst zastavit jen tak nejde. Na kolik se musíme dostat, abysme zvládli dokonale trasovat? Někde jsem četla, že na 2000, a jsme na 15 000 a stale to roste. A na co jiného bysme měli myslet než na lidi? Pokud tu budou čísla narůstat, tak u lidí stejně časem vypukne panika, pak umře někdo blízký a už si ani jídlo z hospody neobjednaji, budou se bát. Někteří se bojí už teď. pokud to bude trvat měsíce, tak na to ekonomika stejně dojede. Myslím, že ukáže čas, jaká cesta byla lepsi. Ani jedna z nás není ani epidemiolog ani matematik. Takže uvidíme. 😀
@marulu v žádném pekle nejsme. Jenom si ho uměle děláme. Manuální trasování je nesmysl. V dnešní on line době? Proboha kde to jsme.... Je jasné, že x leté pracovnice hygieny, co nikdy nic pořádně nedělaly, toto nemůžou v životě zvládnout. Měli bychom myslet na lidi, jenže nemyslíme. Možná se opakuji, myslím pouze na ty, kteří jsou vidět a budou nás volit... To co píšeš je bohužel pouze panika o tom, co vyvolávají media, ne faktický stav.
Ad epidemiolog, ti lidi nemají reálné zkušenosti, pouze teoretické, nezajímá je ekonomická část, proto to vypadá jak vypadá, a matematik zase pracuje se pouze se vstupními tady, která nejsou relevantní. Takže ani jedné není směrodatné.
@blondynka400 já s tebou vesměs ve většině souhlasím, cos výše napsala, ale nesouhlasím s tím, že to je jen panika, co vyvolávají média...uz teď léčí covid pacienty lidí z úplně jiných specializací než jsou infekcionisti a internisti, plicari. Zatím jsou na běžných luzkach, takže podle manuálu tu péči zvládnou.ale na jip už jen tak někdo léčit nemůže. Mně zrovna to blížící se zhroucení nem. systému přijde jako dost velký problém.
@marulu asi jak v které nemocnici. Většina jich je stále ok, nemají problémy... Ale souhlasím s tím, že se to může rychle změnit a proto je na místě příprava co je. Problém je i nedostatek personálu, co jde dle testů pozitivní. Ale bohužel tu paniku média vyvolávají, už jenom těmi tendenčními jednostrannými články,.... Už je to od jara, toto není nezávislá novinářská činnost.
@blondynka400 hele já myslím,že média dávala právě dost prostoru těm co tvrdili, že se nic neděje, že virus zmizí do Vánoc atd. A lidé se toho chytli, protože nabízeli snazší cestu (A vlastně i vláda se toho chytla).Ano, menší nemocnice to přestávají zvládat, větší jsou ok, ale za cenu přesunů zaměstnanců a začínají utlumovat běžnou péči. Přístroje a postele doplniš, personál bohužel ne, zvlášť ten kvalifikovaný. Tak už vážně končím. Dobrou😀.
@marulu pořád se dává větší prostor těm, kteří to přehánějí a vytvářejí zbytečný stres. Prostor druhé straně je minimální. Ač je pravda, že se dával i prostor těm, kteří z toho dělali loutkové divadlo, což též asi není úplně ok. Personál je problém a bude, dokuď budou doma lidé, co jim nic není, ale mají pozitivní test a nebo se musí starat o své děti, co nemůžu chodit do školy.....
@pratensis s tim rozhovorem souhlasim.
https://www.echo24.cz/a/SdYS7/ano-je-to-blatny-... tak kdo o nem neco vic vi?
@blondynka400 S tou školou zase počkej, děti zaměstnanců IZS do škol chodí, jsou pro ně školy vyčleněne. U nás ve městě také jedna je.
@jelenice_zavodnice čoveče, nezaznamenala jsem. Tady ale třeba konkrétně systém odběru těch testů je jinej takže mě nenapadá vhodnej narativ. ;) Jinak - slyšela jsem podobnou historku (od známýho z Čech), ale s negativním výsledkem testu.
https://denikn.cz/477609/kdyz-se-vse-povede-bez... takze optimisticky to nekteri vidi do Vanoc,takte deti do skol asi az v lednu 🙊🙉🙈
@blondynka400
@marulu
Jestli vám do toho můžu vstoupit - pokud jde o media, ten jejich způsob informováni je kapitola sama pro sebe. Obávám se, že už od jara byl velmi tendenční a zkreslený. Na jaře bylo potřeba ospravedlnit lock down (pri kolika - 150 nakažených? ) Takže se děsilo. V létě přišlo rozvolnění ( dost jedinečné v rámci Evropy ) a média -, opět nemístně a nepodloženě - uklidňovala. A teď se zase děsí. Nemůžu tak nějak dohledat aspoň pokus o vyvážený pohled na tu situaci. Jak píšeš - @blondynka400 - jako nezávislá novinařina to opravdu nepůsobí.
Clanek seznamu je zamereny na ochranu nefunkcniho systemu,objednani lide opravdu na ty odbery nakonec cekaji nekolik hodin,posledni zkusenost me kamaradky ucitelky MS v Uherskem Hradisti pred 14 ti dny,cekala cca 3 h a byla nastvana,proto mi to rozhorcene psala a psala jsem to i sem (neni to znamy znameho,je to fakt)
@odula ta prehnana novinarska prace je ale snad jen u nas...no jo,kdo ma koupeny media,ten rozhoduje o cem se bude psat a jak...
@marcicek84 to určitě není. Nesleduju sice moc zahraničních médií. Ale například ty v Británii 😱 to jsou ti naši novináři ještě velmi umírnění ;)
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/druha-vlna... takze pro nektere 6-8 mesicu,kdo tady psal o tom,ze ten druhy lockdown bude mnohem horsi mnohem delsi a mnohem nicivejsi???a pak povinna ci dobrovolne donucena vakcina na konci...
@odula z okolnich zemi jsme top,toto je snad jen v USA,jestli to chytla i VB tak nemuzu soudit,uz dlouho jsem odtamtud nic necetla...
Myslim si,ze by lide meli prijmout fakt,ze par mesicu, bude zivot jiny. Ne jako driv. Proste jsme v situaci,kdy to je nutne. Lide by si meli uvedomit,ze ted holt nebudou tolik cestovat, parit v barech ci lozit po obchodech. Kdyby porad nekdo jen nerval,jak ho neco omezuje ( a ne jen rousky), dala se nemoc udrzet zkratka. Je super,jak to zvladli v asijskych zemich. Ale je nutne si uvedomit,ze tam ti lide poslechnou, delaji nutne,prijmou jiny zivot a nervou. Tady lide resi ,,sva prava,,. Ale co pravo druhych? Pravo na zivot by melo byt na prvnim miste. To,ze se budeme muset uskromnit, je proste holy fakt. Ale na rozmazlenecke kecy, uz asi fakt neni cas.
Tak hlavne nejde o rousky,cestovani nebo parby,ale ty zavrene skoly treba jsou pruser jak vrata,pak je pruser ze jsou pozavrirane nektere dalsi zivnosti lidi,co ti lide budou dalsiho pul roku jist,proc by meli prijmou nejakou statni almuznu a byt v klidu,ocekavam raketovy narust nezamestnanosti...
@marcicek84 baba jedna :D tak to je ono - ono se to absorbuje :D ale optimalni to neni a proc tomu chodit naproti. Mela by apeloovat na zodpovednost nebo se vyjadrovat neutralne, takhle to zase vypada, ze pohoda. Ale ja s ni mam teda osobni nedobrou zkusenost a nejsem objektivni. Pije mi krev jen ji vidim :D
A chdaci ty zamestnanci 😱
@meesha no nezaujate ma tak trochu pravdu,s tim strasenim se to uz prehani...a lide ve vetsine pripadu stejne uz nereaguji,nedivim se,uz je to ohrana pisnicka,takze plna naplavka apod.Lide uz i vedi,ze skoly letos asi neotevrou a myslim,ze se pripravuji na jine Vanoce,vsichbi mi znami nakupuji darky pres e-shopy,protoze nevedi jake by mohlo byt omezeni pohybu pri celostatnim testovani viz Slovensko,kdy ani na tu postu lidi nechteli pustit,ani do obchodu,proste nikam,takze vzhledem k tomu,ze je vsechno mozne,ten kdo o ty testovaci saskarny nema zajem,tak se uz zarizuje...ale zas at ty obchody nechaji zavrene nebo budou otevrene,tak tak ci tak utracet se asi uzvmoc nebude,cim bude horsi situace,tak nebude zajem a nekteri zase nebudou mit penize....
@marcicek84 tak nejde o to strasit (a priznam se, ze me teda nedostihlo ani straseni medii, nic takoveho jsem nepozorovala, ale ja jsem teda docela rezistentni, mozna jsem se mela bat), ale vysvetlit jak to je a co se stane kdyz...
@meesha to vysvetleni jim docela pokulhava,takze lid uz na ta opatreni moc dobre nereaguje...

@marulu mne se spíš líbí systém, co fungoval v Koreii a pod. Proč se nepoučíme od těch, kteří s tímto fakt umí nepochopím..... Ano, je to omezující, ale dává to smysl. Neřekla jsem že nedojedeme, dojedeme na to tak jako tak. I když to vše stopneme, tak taky budou sirotci a polosirotci a ještě spoustu dalších lidí, kteří budou totálně na dně. A bohužel to bude skupina, která je ekonomicky aktivní a pak už nezbyde ani na tu skupinu, kterou máme teď chránit.... Já chápu tvůj pohled, je to jednodušší a viditelnější, ale v konečném důsledku je to mnohem horší varianta pro lidi celkově, bohužel.