Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@ilonne osobní zkušenost to není, to máš pravdu, nejsem zdravotník. Ale mám hodně známých, kteří doktoři nebo doktorky jsou. Ani jeden tam už dítě nedává a všichni mluví stejně (tedy ti, s kterými jsem běžně ve spojení), tedy cca 10 lidí, což už si myslím, že je docela relevantní vzorek.
@marulu tak za mne přehlcené zdravotnictví vypadá jinak. Do toho máme pořád ještě daleko (ale neříkám, že se tak nestane). Jinak za mne právě Korea a asijské státy jsou ideální příklad. I v těžké situaci nezaříznou vše, ale tvrdě jsou po jednotlivcích. A to je za mne cesta, jak to nejlépe zvládnout a přitom neohrozit ekonomiku a celkově co nejvíc lidi ochránit v komplexu.
@blondynka400 Tak vždycky je to o tom, že to nemusí každému vyhovovat. Já to chápu. Navíc dneska to riziko nákazy je všude vysoké, tak je zcela pochopitelné, že také chtějí zůstat doma s dětmi.
@blondynka400 S tím asijským přístupem souhlasím. Akorát teď už je na něj u nás bohužel pozdě.
K zahlcenému zdravotnictví máme krůček - nestačí koukat na momentální počty lůžek, ale na tempo, jakým se zaplňují. A vzít do úvahy, že jde o exponenciální nárůst. ☹️
@pratensis to si nemyslím, že je pozdě. Kdyby se to začalo aplikovat, bylo by to lepší, než ty všechny jejich nařízení, kde stejně nebudou úplně fungovat.
To samé, za mne kdyby se lůžka využívala efektivně, máme stále ještě velký krok. Jenže to u nás nehrozí....
@ilonne jako v základě je to fajn přístup, který ale bohužel úplně fungovat nemůže (Ač možná třeba někde na malém městě ano, to netuším, tam je to přeci jenom jiné). Ale určitě to není o tom, že se někdo bojí nákazy (opět mluvím o tom vzorku, o kterém vím), ale prostě třeba prvnáčka doma samotného nechat nemůžeš a většina to spíš lepí, dává děti všude možně, střídá se a partnerem, protože v tom nechce kolegy a pacienty nechat. Ale jak dlouho to kdo vydrží, toť otázka....
@hlasil hezky vysvětleno, díky. Když v několika různých článcích čtu vždy stejné znění, tak mě ani nenapadlo stahovat dokumenty a hle - je to tam napsané jinak 🙆 I když pořád nešťastně nejednoznačně 😄 Kdo chce, tak v tom to 1 + 1 plus členové domácnosti vidí. Ale alespoň už to nejsou všichni rodinní příslušníci 🤭
@marcicek84 návštěvy rodin tedy se vší pravděpodobností zakázané jsou - formulkou, že jsme povinni se zdržovat v místě pobytu až na vyjímky
@blondynka400 jo, ale já se ptala na stát, kde to měli tak hodně rozjetý, jako máme my. Jinak je samozřejmě ten model dobrý, ale ne tady a teď. A já psala na pokraji prehlceni....o tom asi polemizovat nebudeme.
@blondynka400 To chápu, jako bývalá policistka a manželka policisty docela vím, o čem to je. Také jsme pár opatření zažili a manžela se týká i současná situace. Jenže jiné řešení teď není, bohužel.
@marulu a chceš říct, že asijské státy to na jaře neměli rozjeté tako jako my? Měli a ještě víc než u nás, protože vykazují správná čísla a ne to, co se děje u nás. Já si stále na pokraji zahlcení představuji prostě jinak.... (čím ale netvrdím, že se tak nestane)
@ilonne teď se zeptám asi blbě (neber to jako rýpání, ale fakt mne to zajímá), v čem to teď policie toho má víc? Ok, může být vyšší nemocnost, ale v čem se jich to jinak až tak týká?
@marulu Přesně tak, model Korea, Nový Zéland atd. může fungovat jen pokud se aplikuje úplně od začátku, respektive dokud jsou počty nakažených minimální. Je to hezky vysvětlený v tom článku https://www.respekt.cz/externi-hlasy/covid-a-ma...
Tohle ČR prokaučovala asi tak v červnu. Jenže na to tehdy nikdo nebyl zvědavej. Představ si udělat tvrdej lokální lockdown a roušky všude kvůli 4 případům jako na tom Zélandu. To by bylo keců o svobodě a nesmyslných zbytečných opatřeních... Nojo. A kde jsou teď oni a kde my?
@blondynka400 máš pocit, že nevykazujeme správná čísla? Pokud vím, tak jedním z pilířů chytré karantény je masivní testování a zrovna v těchto zemích testují masivně, např. Všechny přijíždějící do země atd. Takže nemocnice na pokraji prehlceni jsou ty, kde leží nemocní na chodbách úplně všude? Jaká máš kritéria?
@blondynka400 Pracují v jiném režimu. Zrušili jim veškeré dovolené. A neví, kdy a kam je pošlou. Doslova. Mají mít sbaleno a čekat na pokyn.
@blondynka400 no vlastně máš pravdu, nevykazujeme správná čísla, máme kolem 30% testů pozitivních. A aby byla jistota, že máme podchycenou drtivou většinu případů, tak je ta hranice kolem 5-10% pozitivních testů. Takže vykazujeme značně pohhodnocena čísla, realita je mnohem vyšší.
Tak ono asi za tech 14 dni az tro tydny pozname,jestli k tomu prehlceni dojde,nebo to byla jen ciselna ucelova manipulace...trochu mam pocit,ze jde stale o straseni,aby lide zacali dodrzovat ta opatreni...
ale neni to prehlceni nemocnic spise o tom ze nejsou zametnanci (z duvodu covidu,nebo karanteny)..nez o tom ze je hodne nemocnych?
@bigbig tak tomuhle říkám fakt nezávislá novinařina 😀 😀 To jsou přesně typy článků, které bych zakázala.....
@marulu ano, mám ten pocit, že nevykazujeme ty správná čísla 😀 Tedy ne pocit, ale vím to jistě. Proč používáme jinou techniku, než třeba Německo, Rakousko?....
S větším testováním souhlasím, u nás je nedostačující. Čekačka třeba 7 dní je masakr... Aneb ať opět žijí relevantní denní přírůstky. Proč reaguješ agresivně? Není to zbytečné? Přetížená nemocnice je ta, která to nezvládá a musí posílat pacienty do jiné.
@ilonne tak to mi přijde docela v pohodě, v tom nevidím žádný velký problém. Takže je to tak jak jsem si myslela. Každopádně díky za odpověď 🙂
@blondynka400 Čteš rychle 😉
@blondynka400 Když myslíš.... Ale jo, mají to jednoduché, vždy. Proto jsem po téměř 20ti letech odešla....
@marulu a kolik z těch rádoby pozitivních testů vůbec pozitivní nejsou? 😀 Když někdo nepřijde, je automaticky pozitivní, když ztratí test, opět pozitivní, opakované testy, kdy se počty načítají, PCR testy, kdy někdo má covid v dýchacích cestách, ale pozitivní není, opět bereme jako pozitivní.... To jsou fakt realná čísla.... Proto je ten podíl tak vysoký 😀 😀
@bigbig tak to asi není až takový problém ne? V první třídě jsem byla a číst jsem se naučila .-)
@blondynka400 tak teď jsi mi tu ocitovala snusku hoaxů. Neříkám, že se v tom počtu nestanou chyby, ale jsou to jednotky. Opakovane testy se nezapocitavaji, koukni se na stránky mzcr, ta žádanka na test tam je a jasně se tam zaskrtava o jaký test se jedná. Pak by mě zajímalo co znamená, že někdo má covid v dýchacích cestách, ale pozitivní není?
@ilonne tys prece odesla z casovych duvodu a ze staras o rodinu a deti,ze jste se tak domluvili,ne?Jinak zatim pro tveho muze to je jen teoreticka moznost,ze ho nekde preveli o ten vyber dovolene snad zas tak nejde,tu uz stejne nema kde kdo,moune je zklicujici ten pocot nejistoty,ale trn mame ted vsichni,nikdo nevi co bude...
@marcicek84 Netušila jsem, že ti musím dopodrobna rozebírat časově důvody - tím bylo myšleno to, že nemůžeme oba odjizdet do práce kdykoliv zavolají, např. ve 3 ráno, což se u nas dělo a děje dost často a přijet domu třeba za 3 dny apod.. Jak píšu - jednoduché.
@marulu mysli si co chceš. Na stránkách si můžou psát co chtějí. Ale realita je jinde.... . Laborky fungují jak fungují. Bohužel. PCR test není přesný, zkus si o tom něco najít a pochopíš (ale ne na českých stránkách 😀 ). Ale ve zkratce, to se ho někde nadýcháš, ale tvoje tělo funguje jak má a neprojeví se je naprosto běžné a zůstává na sliznici, PCR test toto vyhodnotí ale jako pozitivní. A dost často je to i naopak, člověk je pozitivní, ale test je negativní. Nebo-li ať žije testování .-)
@blondynka400 vis neco vic o metodice vykazovani pozitivnich? Mne by to dost zajimalo.
P.S. Promin 😉 kdybys vedela kolik jsem se toho naposlouchala, od rad, ze mleko zahlenuje pres aloe vera po hladovku a herbalife, tak jsem trochu precitlivela 😀 jak nekdo zacne s osklivou zapadni civilizaci etc... tak cuju alternativce minimalne s regresni terapii 😀 Uz nebudu 😉
@marketka_m ano, zdravotnici jsou nejslabší článek systému, sehnat postel je celkem jednoduché, kyslík trochu těžší, ale žádná trága, ventilátory by mohly dojít, ale to nam pomůže např. EU, ale ty lidi, navíc kvalifikovaní.....tech je málo
@blondynka400 ne ne, pcr je dost presny z podstaty testu, negativ muze byt chyba pri odberu nebo prilis casny test
A ze laborky funguji jak funguji...tim myslis co? 🤔

@blondynka400 Nemyslím, že by kvalita byla nízká. Alespoň pokud to nevíš z vlastní zkušenosti na 100%. A to, že se připojuji online také není na škodu. Učitel na to dohledné. Spíš je to o té možnosti využití OCR, což chápu. Nikdo nemůže nutit nikoho chodit do práce, tohle je prostě na jednotlivcich.