icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

meesha
22. pro 2020

@hojda to teda. 😀 a to jsem dnes slysela, ze to prvotni nadesignovani trvalo snad dva dny. (To az se “provali”...), .no ale vazne..cele je to obdivuhodne, i ten pribeh BionTechu, ktery stal na pocatku, jak jsem pochopila, tak az pak tam vstoupil Pfizer vpodstate jako “investor”.
(Uz to tu muzu napsat ...🙂 a mozna ani nebude sprdunk, to je fajn)

marcicek84
23. pro 2020

Tak uz nam PES steka vsude na petce,jeste se ceka na Prahu,pak se pritvrdi...

marcicek84
23. pro 2020

@meesha az na to,te tu vakcinu Pfizer vyvinul nekdo,kdo zadnou v zivote nevyvinul,jsem zvedava kdy nam to budou nutit,mozna proto stale budou udrzovat nouzovy stav,aby mohli nutit,bude to jeste zajimave...

gramar
23. pro 2020

@pratensis No musím uznat že by bylo dokonale kuriózní, kdyby vlastně nejúčinnějším lékem na kovídka bylo vypnout v čas telefon a jít spát... :D Nepopírám fakt, že by to bylo naprosto dokonalé a byla bych opravdu šťastná 🙂
@meesha Pravdou je, že i když se na očkování nechystám, tak sledovat rychlost s jakou našli možnou vakcínu a jak neuvěřitelně rychle šla schválit (když to například porovnám s léčbou SMA), je až obdivuhodné. Takže doufám, že toto bude třeba pozitivní precedent pro budoucí schvalování nutně prospěšných léků i pro jiné skupiny obyvatel, pro které hraje čas velkou roli...
@marcicek84 Tak to že zahučíme zase na pětku je více méně jasné, tomu se moc vyhnout nedalo, díky předvánočnímu šílenství, které pravda předchozím letem konkurovat nemůže, ale že by to vypadalo úplně bezkontaktně, o tom si můžeme nechat zdát...
K té škodovce, je to logické. Mají obrovský objem zaměstnanců, včetně těch zahraničních a když si vezmeš jak dané závody vypadají, tak jeden nakažený by dokázal vyřadit z provozu neskutečné množství lidí a tedy zapříčinit nemalou finanční ztrátu. No a to že se budou všichni snažit zaměstnance motivovat, to není zas tak špatné, je to stejné jako článek co sem někdo vkládal o tom, že za každý pracovní den dostanou o polovinu více peněz. Pozitivní motivace mě nechává chladnou, jen se to nesmí zvrtnout v tu negativní... Špatné by to bylo v okamžiku, kdy by řekli že nesmíš do práce/kina/fitka (dosaďte dle libosti), bez očkování... Pokud jsme přesvědčená o tom že se nechci nechat očkovat a ze svého pohledu mám neochvějnou argumentaci, tak mě nezlomí ani to že dostanu dárek, pokud prostě jen nevím a váhám protože jsem si přečetla "moudra" na internetu, tak mě dárek zlomí a pak je to možná dobře... ;)

hojda
23. pro 2020

@marcicek84 Ježíš, co to je zase za blbost. Víš jak funguje věda? To jako může s novou vakcínou přijít jen člověk, který už nějakou v minulosti vymyslel? 🙏

meesha
23. pro 2020

@marcicek84
@hojda tak hlavne zase keca

Copak to nema nikde vypinac?.... 😀

A mame zase vytapetovano

marcicek84
23. pro 2020

@hojda muze,ale kdyz neco nikdy nemas v praxi,tak je to zvlastni,bude to bezpecne?

gramar
23. pro 2020

@marcicek84 Technicky vzato to bude stejně ne/bezpečné jako kdyby to vymyslel někdo jiný, musí to projít stejným systémem schvalování a stejnými nároky... Více polemizovat by se o tom dalo kdyby to vymyslel agrofert a vázáno by to bylo na schvalování v rámci čr, to bych věřila i tomu že se nám snaží napíchnout vodu z Bečvy, ale to díky bohu není tento případ 🙂

marcicek84
23. pro 2020

@meesha dej uz si svatek a jestli se ti nelibi,chodis sem dobrovolne,nikdo te nenuti...

marcicek84
23. pro 2020

@gramar ta pozitivni motivace jeste jde,ale obavam se,ze zacne casem ta opacna,staci si precist nektere zdejsi uzivatelky,jedna co rekla,ze nikdy uz vaha a pak az bude by to odmitacum naridila povinne,takovych lidi,kterym splouchne na majak bude vice...

gramar
23. pro 2020

@marcicek84 Tak ono bude hodně záležet na tom, jak to bude pokračovat, pokud i po očkování to půjde stále do kopru, tak to pravděpodobně přijde a pak bude záležet jak moc silné bude osobní přesvědčení o tom proč se nenechat očkovat... Já třeba vím že fakt, že nebudu moci jít např. do kina nebude důvodem proč si půjdu stoupnout do řady na očkování, navíc v našich zeměpisných délkách toto u "neznámé" vakcíny nařídit nemohou, pokud neošetří případné náhrady za vzniklé škody na zdraví (což už jsme tady měli mít dávno, jen zase někdo hodně zaspal)...

meesha
23. pro 2020

@marcicek84 marci, ale ty fakt nemas pravdu. A me to fakt stve, protoze to muze nekdo vzit vazne a zase tu informaci sirit dal

meesha
23. pro 2020

@gramar oni neschvalili ty nahrady za pripadne nasledky? O tom mluvili jako o samozrejmosti, ale asi mebtu neprekvapi vubec nic 🤣
Agrofert pobavil 😀

gramar
23. pro 2020

@meesha Myslím že nakonec právě ne... Ale ruku na srdce druhou půlku dohadů jsem slastně prospala, abych měla dostatek melatoninu :D Takže soudím jen podle toho že se o tom pak najednou přestalo úplně mluvit...

hojda
23. pro 2020

@marcicek84 Když chce vědec přijít s něčím novým, tak na to musí mít praxi? To bychom asi neměli žádné vynálezy, protože každý začíná tím, že má první objev. Nejde začít až druhým, nebo pátým. Tohle je naprosto irelevantní faktor. Musí to projít nějakým testováním, ale to jestli ten vědec má 10 objevů nebo 1 s tím nemá nic společného.

marcicek84
23. pro 2020

@meesha tak mi ji vyvrať, jaká vakcína od pfizeru či BioNtech se aktivně používá/používala?

meesha
23. pro 2020

@hojda tak hlavne ta firma se zabyva mimo jine vyzkumem RNa vakcin, nevim, jakou lepsi kvalifikaci by meli mit
Pouzivaji je v ramci nadorove biolecby
Jestli si to pamatuju blbe, tak me klidne opravte.

marcicek84
23. pro 2020

@hojda zkušenosti jsou vždy důležité, aby se nepominulo nějaké bezpečnostní hledisko...to tak prostě je...
@meesha myslíš, ty mRNA Které nikdy ještě nebyly použity a byly vždy jen ve fázi výzkumu? Aha...
@gramar jestli nebylo schváleno odškodňování, tak to je ještě větší průser, protože se poškození nebudou mít kde dovolat, určitě to nebudí důvěru...

marcicek84
23. pro 2020

@meesha a není ta léčba náhodou ještě experimentální??? No vidíš, takže tvé výroky o lži jsou mimo, viď...

meesha
23. pro 2020

@marcicek84 neni az tak experimentalni

hojda
23. pro 2020

@marcicek84 Na to bezpečnostní hledisko je právě ta fáze testování.

marcicek84
23. pro 2020

@meesha o širším použití nevím na nádorové buňky nevím a vstříknout něco do nádorových buněk, aby chcíply a nebo do organismu jako celku aby nechcípl a imunizoval se, je trochu něco jiného...hele oni očkování nikdy nevytvářeli, nemusí si být vědomi všeho co ostatní, kteří ty očkovací látky dělají nějakou dobu a které se aktivně používají....

meesha
23. pro 2020

@marcicek84 Hele, mne je uplne jedno, ze nejaka marci kdesi na opacnem komci republiky se nechce ockovat. Ze to nechces vime, nemusis kolem toho delat takove tanecky a vymyslet kdejake problemy. Proste nechces, hotovo. Nechodim sem proto, abych se dozvedela jak ses vyspala a co si osobne myslis, ale proto, ze sem ostatni (mineno doslova krome tebe) prispivaji docela zajimavymi informacemi. I jejich osobni zivot je mi putna.
Ze doktori blbe leci, vedci blbe vynalezaji vakciny a ucitele blbe uci vime a nemusis to 1000x opakovat.
Pokud jim ani trochu neveris, mas fakt tezky zivot v paranoie, ale to je tvoje volba.
Ale vymyslej aspon argumenty zalozene na faktech.
Tvuj argument byl: nemaji s tim zkusenosti-ja ti rikam, ze to neni pravda. Tecka.
Podrobnostem nerozumis ani ty ani ja, ti lide neprodavaji v lahudkach, ale leta studuji a pracuji, aby takove veci dokazali.

teri_92
23. pro 2020

@marcicek84 nezlob se, ale to snad nemyslis vazne :D
---
"marcicek84

Včera v 15:08
@mourovatakocka jestli to nebude tím, že to léčí špatně a připojení na ventilaci ty lidi spíše dobije...teď jsem četla článek, že odpojili paní, která na tom bylo hodně špatně, že si mysleli, že umř, rodina se přišla rozloučit, hned po odpojení se ale paní usmála a přežila to..."
---
ja se fakt musim uplne smat. z tohoto jasne plyne, kolik toho vlastne o tomto celem procesu vis, nebo teda vlastne "vis". kdybys videla v zivote aspon jednoho pacienta, ktery byl odpojovany od ventilatoru a extubovany, tak vis, ze to nefunguje tak, ze se vypne ventilator, behem triceti vterin vytahne trubka z krku a pacient s tebou normalne mluvi...

plus to tvrzeni, uplne vytrzene z kontextu, ze "spatna intubace muze cloveka zabit" - to je asi jako kdybych rekla, ze jodova dezinfekce muze nekoho zabit - jo muze, kdyz si ji nenastrika na odrene koleno, ale vypije ji. spatna intubace muze cloveka zabit, pokud se ta trubka nestrci do plic, jak ma, to je pravda. ale jednak na to jsou samozrejme mechanismy, jak se overuje, ze se takovy stav nenastal, jednak to dela skoleny personal a ne uklizecka, co sla zrovna kolem, a jednak zrovna spatna nebo nemozna intubace je stav, na ktery zname (a pouzivame) nekolik variant reseni... a navic se u pacientu intubaci lekari snazi hlavne vyhnout, intubuji az v okamziku, kdy je to nezbytne nutne, ze pokud by pacienta nezaintubovali a nepripojili na pristroj, ktery za ne dycha (coz je v okamziku, kdy pacient uz sam dychat nemuze), tak by pacient zemrel hned (a k takovemu pristroji pripojeni bez intubace v podstate neni mozne). tak to jen pro info, abys to sve kuse tvrzeni mela i v souvislostech...

marcicek84
23. pro 2020

@teri_92 přednáška byla zcela zbytečná, když jsi zde potvrdila, to, co jsem napsala, že špatná intubace může člověka zabít...já netvrdila nic navíc, jen že může zabít a to je fakt...

marcicek84
23. pro 2020

@meesha ok, takže když tomu nerozumíš ani ty ani já, tak nevím, proč vždycky jdeš po hlavě do souboje, protože co řekne marci přece nemůže být pravda, ale mýlíš se ty...tobě může být očkování úplně okradené, tys napsala, že nemůžeš, takže fakt si už dej svátek...

teri_92
23. pro 2020

@marcicek84 ne, spravne tvrzeni je - spatna intubace muze cloveka zabit za urcitych podminek (podminek, ktere v nasem zdravotnictvi, nebo spis asi kdekoliv na svete, nenastavaji). to, co pises ty, je neuplna informace ;) siris tim padem nesmysly - po moji "prednasce" snad ostatni, kteri by se tebou sirenych bludu bali, treba pochopi, jak to ve skutecnosti je

gramar
23. pro 2020

@marcicek84 Tak ta důvěra je pochmurná, ale na druhou stranu nejvíce se to řeší u nás, británie i amerika očkuje primárně zdravotnický personál, což by se mohlo zdát jako důvěryhodné, za jedno člověk který o tom něco ví, si to nechá píchnout a za druhé nehrají si na Hitlera a v současné době by asi jen málokterá země riskovala že jim vymře zdravotní personál, takže třeba to je pro mě informace která hraje pro to, že se třeba jednou rozhodnu pro očkování...
Špatná intubace tě může zabít stejně, jako požití penicilínu, nebo sepse po operaci, či otrava z tříštivé zlomeniny. Zdravotníci jsou také jen lidi (a i když je pravda že ne všichni umí komunikovat s lidmi, což je s ohledem na povolání smutné) a i při vší snaze se vždy může něco podělat, bohužel v jejich případě ne vždy je možnost to opravit...
Ohledem zkušeností, ten výzkum je celosvětový, informací mají víc než dost a to že daná vakcína může být "špatná" je riziko i renomovaných výrobců, Nepamatuji si přesně podrobnosti a výrobce vakcíny, ale před lety jedna z velkých firem - s mnohaletou zkušeností - pustila do oběhu vakcínu, která byla po pár letech tak průserová... takže ne/zkušenost v tomto směru nehraje dle mého až takovou roli. Však i penicilín vznikl náhodou, zplesnivěním petriho misky a do dnes je to nejpřevratnější objev v dějinách medikace...

marcicek84
23. pro 2020

@teri_92 jenže já jsem laik, nemůžeš předpokládat, že se tady budu vyjadřovat odborně a popisovat vše od A do Z, na to jsou jiná odborná témata, kde se můžeš realizovat do sytosti. Tady se baví lidé s lidmi, víš...

Strana