icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

gramar
2. led 2021

@ilonne A na to revma už není nějaký lék lepší? Vím že se svého času o něčem mluvilo, ale pak jsem to už nesledovala, nebyl důvod...
@marcicek84 Já se s nimi hádat nebudu, buď shledám očkování jako přínosné a půjdu, nebo ne a vykašlu se na to 🙂
@marulu Jo s tím TBC to bylo vtipné s velkou pompou se přestalo očkovat, odpůrci očkování slavili vítězství a tuším dva/tři roky na to se to nějak rozjelo, začali se množit případy nákazy a očkovací vakcína byla k sehnání hůř jak kokain :D

werumka
2. led 2021

@marcicek84 Jak se léčí cukrovka v zahraničí?

ilonne
2. led 2021

@gramar Možná, že dnes je. Tenkrát byl MTX, který se bral několik tablet, ale jednou týdně, pak sulfosalazin, ten se bral několik tablet jednou denně. Ke obojímu kortikoidy a další doplňky včetně léků na bolest. Pak byla nějaká bio léčba šetrnější, ale byla dráha a predepisovala se až v nejhorším stádiu, když už vlastně ani neměla cenu.

marcicek84
2. led 2021

@werumka uplne jinym pristupem,od podavani inzulinu se uplne upousti,blizky kamarad ma dite s cukrovkou,tak rikal,ze tady se musel jeste hadat o ten cip do paze,ktery by meril hladinu cukru pres mobil a objednaval do ze zahranici na vlastni naklady,ze to nechteli proplacet,ted uz jsem na to videla po 2 letech reklamu v TV.On jeho syn by si mel pichat inzulin,ale on mu to reguluje vhodnou stravou a pohybem a velkym energetickym vydejem,ze ten inzulin potrebuje jen v noci a ne porad,coz se na nej divaji cesti lekari pres prsty a jako sarlatana,pritom v zahranici je tento konzervativni pristup naopak doporucovan.

werumka
2. led 2021

@marcicek84 No hele, jak bych to vysvětlila jednoduše. Diabetes 1. typu má určitý vývoj. Když dítě cukrovku dostane, má ještě zbytkovou produkci inzulínu zachovanou. Obecně čím starší dítě, tím je autoimunitní proces destrukce langerhansových ostrůvků pomalejší. Takže docela dlouho stačí bazální dlouhý inzulín, než se musí přejít na bolusy. To je v pořádku. Ale autoimunitní proces se zastavit nedá. Některé děti (jako třeba kdysi já) neměly produkci inzulínu žádnou už po půl roce od diagnozy. Když děti dostanou cukrovku třeba v deseti letech, mohou mít zbytkovou produkci ještě mnoho let. Ale inzulín potřeba je a musí být dodáván v dávce, která zajistí energetický přísun k bazálnímu fungování metabolismu. O žádný čip se tu nikdo hádat nemusí. Od roku 2020 už je dokonce proplácený i dospělým diabetikům (ještě před rokem jsem si ho musela platit). Jsou různé typy senzorů. A pumpy se taky dávají už malým prckům. U nás je naopak hrazeno ze zdravotního pojištění v rámci diabetu strašně moc věcí.

gramar
2. led 2021

@ilonne a tu léčbu máš jako trvalou, nebo se to zastaví/zpomalí a ty léky se pak podávají jen při zhoršení stavu?

marcicek84
2. led 2021

@werumka a strasne moc zase proplacenych neni,ze to je nadstandard...vsak to zname...

gramar
2. led 2021

@marcicek84 cukrovka je mimo můj rozhled, ale nebude hlavně záležet na stupni? Můj děda má diagnostikovanou cukrovku posledních pár let a dle situace (co na to má vliv ani panda netuší) si inzulín buď píchá, nebo si bere nějaké tablety, případně nebere nic...

marcicek84
2. led 2021

@gramar zalezi na hodne vecech i na tom, jak ktery lekar k te cukrovce jako takove pristupuje...a jakou voli lecbu...

jelenice_zavodnice
2. led 2021

@werumka Souhlasim, cipy jsou bezne k dostani, nakupuji je take, hrazene pojistovnou, nikdo nema nikoho za exota, bezne vidim i dospele lidi s cipem. Pumpy jsou take k dispozici. Cesky trh zejmena pro deti je v tomto napred, stejne jako hrazeni diabeticke lecby, nakupuje tady i spousta Slovaku, protoze nektere cipy na SR nemaji a jsou cenove jinde nez jine znacky, Slovaci jsou v tomto hodne pozadu ve srovnani s CR.

gramar
2. led 2021

@marcicek84 Hele tady je ano spoustu věcí nadstandard, ale na druhou stranu si tu technicky nemáme moc na co stěžovat co se veřejného zdravotního pojištění týká. Třeba příbuzní z USA si sem jezdili dělat zuby a hlavně rovnátka, protože u nich toto například z pojištění hrazeno nebylo a bylo levnější i s cenou letenek jet sem. Když se podívám na to jak je to v británii, tam je trochu podezřívám z toho že jediné co tam je v rámci veřejného zdravotního pojištění, tak je to předpis na paracetamol... Jako netvrdím že není naše zdravotnictví poněkud "zasotalé" v mnoha věcech, na druhou stranu to bude mít co dočinění hlavně s tím, že není úplně dobře proplácené, ale oproti jiným státům tady ta standardní léčba tě nenechá exnout před špitálem, což se o mnoha zemích říci nedá... Navíc ještě stále je dost levná...

werumka
2. led 2021

@gramar Cukrovka nemá stupně. Jsou jen typy. Diabetes 1. typu, který dostávají děti, je autoimunitní onemocnění, které nelze ničím zvrátit. Vede k postupné destrukci buněk, které vyrábějí inzulín. Bez něj člověk nepřežije. Takže si ho lidé musejí po zbytek života píchat. Pak je cukrovka 2. typu - ta je způsobená špatným životním stylem. Základem není autoimunita. Její podklad je v rezistenci buněk vůči inzulínu. Protože buňky přestávají být vůči němu citlivé, slinivka ho musí postupně produkovat víc a víc, aby měl správné účinky ke snížení cukru v krvi. Po nějakém čase se vyčerpá. V době, kdy je cukrovka v počátku a problém je jen v rezistenci, je naprosto zásadní úprava životního stylu. Podávají se i léky, které rezistenci snižují. Když toto nepomůže, přidává se do terapie i píchání inzulínu. Je to tak ve zkratce. Ale příčina těhle dvou nemocí je úplně jiná a tím pádem i postup léčby. Pak je samozřejmě ještě mnoho podskupin diabetu - LADA (autominuntí diabetes, který vzniká v pozdní dospělosti, s pomalým rozvojem), MODY, Gestační diabetes... je jich víc.

werumka
2. led 2021

@jelenice_zavodnice Jojo, senzory na Slovensku jsou tragédie, je tady docela dost dobrovolníků, kteří repasují vysílače k Dexcomu a posílají je zdarma dětem na Slovensko, aby nemuseli platit tisíce za nové... U nás je to fakt úplně jiná písnička. Trochu mám obavy z budoucnosti, jak to bude s úhradami i dál. Při poslední ekonomické krizi chtěli rušit úhradu inzulinových pump. Tak radši šetřím, kdyby se něco po...o 😀

gramar
2. led 2021

@werumka Aha, já myslela že typy jsou jako označení závažnosti... tak v tom případě bůh ví co ten děda má :D Ne tedy logicky to vychází že má tu dvojku a proto ty léky a inzulín v pohotovosti. Takže jsem to dokopala jen tou neznalostí, já to právě celou dobu myslela tak že má buď léky, nebo inzulín a v mezičase nic, tak alespoň vím a budu moudřejší, až zase budeme zkoumat co za léky má brát a neber, mezek tvrdohlavá :D

werumka
2. led 2021

@gramar Má natuty dvojku. Ta je získaná. Člověk si za ní může z 90% sám. Zbytek je genetika. A na kompenzaci účinkuje jen změna životního stylu (vynechání rychlých sacharidů, pravidelný pohyb...) Většina diabetiků, kteří cukrovku dostanou ve stáří, už nemají vůli ani motivaci k překopání životního stylu. Takže to často končí rychle na inzulínu a pak ztrátou zraku, cévními potížemi...
Závažnost diabetu se neměří. Je buď kompenzovaný diabetes nebo nekompenzovaný. Bez komplikací nebo s pozdními komplikacemi... všechno to vychází z celkové kompenzace.

gramar
2. led 2021

@werumka No tak u něj je to složité, moc nechodí vlivem jiných diagnóz a miluje sladké... Je pravdou že hodně věcí změnil, to co šlo, ale zas na druhou stranu je mu skoro osmdesát, to už člověk má asi hodně jiný přístup než třeba ve třiceti, nebo tak 🙂

jelenice_zavodnice
2. led 2021

@werumka Jj, ja se angazuji take v jedne podobne iniciative, takze proto o tom neco vim 😀. Cesko je v tomto napred.

gramar
2. led 2021

@jelenice_zavodnice To bych neřekla že mezi námi a Slovenskem budou takové rozdílnosti...

werumka
2. led 2021

@gramar Tak tak, ono u starších lidí už se to často špatně reguluje. To sladké si dát chtějí. často mají pocit, že to vyřeší dávkou inzulínu, ale to není všespásné. Pokud má diabetik navíc nadváhu, tak je účinek inzulínu trochu jiný (může být zpožděný). Takže si lidé často mrsknou inzulínu víc, protože mají pocit, že pořádně "netáhne" a když pak táhnout začne, spadnou do hypoglykemickýho bezvědomí. Tahle nemoc není prča, je to trochu krasobruslení na zamrzlým rybníku 😀 Ale jinak to člověk vnímá, když má ještě život před sebou a jinak, když už si většinu života prožil.

marcicek84
2. led 2021

@werumka no cesko je napred jak v cem,min. rok ty cipy byly jeste problem a zase jinde jsou oproti nam.taky napred takze mozna jsme na tom lip nez na Slovensku ale zase hur nez Nemci nebo Rakusaci...

werumka
2. led 2021

@jelenice_zavodnice Taky jsem posílala vysílač a zase budu. Trochu mě štve, že už teď u nás budou za chvíli jen G6 - jsou drahé a se senzory se pak nevejdu do limitu, abych mohla mít pokrytou většinu roku. Přitom G5 jsou podle mě super. Ale na Slovensku jsou vděční i za G4...

gramar
2. led 2021

@werumka No právě a on ne že by vysloveně rezignoval, ale prostě už chce mít ten svůj klid a navíc on má těch diagnóz tolik, že jedna poněkud hatí léčbu těch ostatních... Ale i tak je na jeho povahu "velmi" disciplinovaný, mohlo to být i horší :D

gramar
2. led 2021

A prosím k čemu je ten vysílač, jako kdyby to bylo 5G, tak asi vysíláte koronu, podle některých informací, ale takto jsem zmatená :D

werumka
2. led 2021

@marcicek84 Já se s Tebou nechci hádat, ale troufám si říct, že o tomhle vím o fous víc než ty a vím, jak je to s úhradami senzorů. Potíž je v tom, že někteří diabetologové nemohli senzory předepisovat - senzory mohly psát jen v diabetologických centrech. Není problém tam docházet, ale spousta lidí to nechce. Chce chodit ke svému diabetologovi. Teď už je to myslím taky jinak - senzory mohou předepisovat i mimo diacentra. Jinak senzory mám už 3 roky. Bez problémů. Dia děti, které znám, je mají mnoho let též. Včetně pump. Nevím, jestli třeba nebyl v jejich konkrétním případě problém s něčím trochu jiným. Ale rozhodně tady úhrada senzorů pro děti v plné výši funguje už hodně let. Poslední rok se to navyšovalo pro dospělé.

werumka
2. led 2021

@gramar Chápu a nedivím se. Chce mít svůj klid. V jeho věku je to pochopitelné...

marcicek84
2. led 2021

@gramar cukrovka II.typu je sice omezeni,ale pokud nemusis cpat do sebe prasky a zvladas to dietou,tak je to jeste dobre,az si zacnes pichat u cuktovky I.tyou,tak to prestava byt stranda,inzulin potrebujes pro zivot,ale zaroven ti huntuje telo zevnitr...

werumka
2. led 2021

@gramar Vysílač je taková mrška, které se připne na senzor, který máš zavedený pod kůží. Vysílač vysílá data ze senzoru do přijímače. Jsou to hodnoty glykémie z mezibuněčené tekutiny, které se zobrazují každé tři minuty myslím. Je tam vidět vzestup, pokles a taky rychlost vzestupu nebo poklesu. Senzor vyhodnotí, jestli třeba nedochází k rychlému poklesu, který by mohl vést k hypoglykémii.

jelenice_zavodnice
2. led 2021

@werumka Je super vedet, ze se angazuje vic lidi a ze jsou i nejake dalsi iniciativy 😀. Patri ti velke diky, ze delas neco pro ostatni.

werumka
2. led 2021

@marcicek84 A víš, že ten inzulín máš v těle normálně i ty, viď? 😀 Tělo ti neničí inzulín. Ničí ho výkyvy glykémií. Ke kterým dochází, když je hladina inzulínu rozkolísaná 🙂

gramar
2. led 2021

@marcicek84 No jo, ale asi v tomto případě je volba priorit jasná, ne? Bez "umělého" inzulínu to tělo půjde do háje asi podstatně rychleji, než s ním...
@werumka Jo a to je pak "propojené" s tím automatickým dávkováním inzulínu z té pumpy...?

Strana