icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

gramar
23. bře 2021

@marge_s No vidíš to, to jsem nevěděla, i když je to logické stejně jako že se lékaři očkují např. proti žloutence, předpokládám že to bude na základě stejného zákona...

marcicek84
23. bře 2021

@marge_s az na to,ze ockovani ucitelu nebo tesrovsni v tech zvlastnich predpisech uvedeno nenk,testovsni probiha za nouzoveho stavu a ockovani je povinne jen u urcitych profesi.Pak to vymahaji je skutecne pritopravni

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 ale tady nikdo ockovani nevymaha 🤷🏾‍♂️

marcicek84
23. bře 2021

@gramar ale tady mame stale nouzovy stav a pak s jakymkoli testem a odberem musis souhlasit,nejde mit jakoukoli povinnost postavenou v rozporu se zakladnimi pravy a svobodami. I pandemicky zakon, i povinne testovani je napadeno aktualne u soudu,tak uvidime jak to dopadne...pokud nemaji v Izraeli prislusny zakon,ktery jim umoznil to pozadovat po ucitelich,tak postupoval soud protipravne.

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 jo taaaak, tak ted jsi jeste odbornice na izraelske pravo. Tyyyy jo, ty jedes, clouma mnou zavist 🤣

marcicek84
23. bře 2021

@marge_s hele,tys mi tim argumentovala jako prvni,ze vse v poradku,takze jsem na tebe opet reagovala,ze nemas pravdu a jestli to v Izreali stejne jak je popsano v clanku,ty odbornice (mohla by ses naucit aspon cist),tak pak to je ztratach te svobody...reagujes uplne na neco jineho a vubec nectes podstatu te veci a jeste pises,ze vse v klidu,takze z toho plyne,ze by ses te svobody tez vzdala...Za me je dost alarmujici,ze se takovi lide v dnesni spolecnosti najdou.

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 no protoze jsi to postavila tak, ze jde o situaci tady.

marge_s
23. bře 2021

Ze mas strach, ze to dojde az sem. Ja ti rikam, ze muze, nemusi, ale neni to duvod k panice, a ze tady ta moznost koneckoncu taky vzdycky byla a nikdo se nedivil.
Ja se bavim, ty si myslis, ze ja se doma klepu hruzou pred smrti (pricemz to ani neni pravda), ale sama vysilujes z neceho, co jeste neni a desis se toho, ze by sis musela v praci vybrat mezi ockovanim a testovanim 🤣🤣🤣

Tvoje interpretace svobody je...ehm...trochu...dost detinska.

gramar
23. bře 2021

@marcicek84 To není pravda, pokud je šíření nemoci trestný čin - což je zákon který není vázaný na nouzový stav a pokud je zaměstnavatel povinen dle výše uváděného zajistit dle zákona o bezpečnosti práce ochranné prostředky (nezaměnit s pomůckami ale i ty je povinen zajisti), tak by se v takovém případě nic neporušovalo. Navíc zaměstnavatel si může jako podmínku dát např. dané očkování, nebo respirátor, nebo... (lze dosadit kde co) a pokud je zaměstnavatelem učitele kraj (potažmo tedy stát), tak si tu podmínku stanovit může a ty máš dvě možnosti a) podřídíš se, nebo b) nepodřídíš ale pak si musíš najít jinou práci... A zájem ochrany obyvatelstva je i právně řazen dost vysoko...

marcicek84
23. bře 2021

@marge_s omyl psala jsem: stačí už jen to, že se někde rozhoduje v rozporu s právem, bez očkování nesmíš do práce... Zase fabulujes,dale se tam pise,ze pravnika mrzi,ze soud rozhodl v rozporu s platnymi pravnimi predpisy a nechal se ovlivnit natlakem zastupitelu mesta...a ze zvazuji,ze se odvolaji...

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 veta “bez ockovani nesmis domprace” neni pravda. Mohla si vybrat test.

No dyk, at se odvolaji. To ma jako dokazat, ze maji pravdu? 🤣🤣🤣

Ale jooo, tak se boj, ja jdu neco delat.

marcicek84
23. bře 2021

@gramar nemas pravdu. Nikdo te muze nutit do ockovani a pokud jev v pripade urcitych profesi.A Nelze tam dosadit kde co,o to se tady nekteri snazi...ani to testovani neni pro tebe povinne,mas hodne vysoko postaveno pravo odmitnout jakykoli lekarsky vykon se kterym nesouhlasis...

marge_s
23. bře 2021

@gramar ti to rikam, marci to musi vedet, neee 😀

marcicek84
23. bře 2021

@marge_s nezlob se na me,ale uz mas tou koronou doslova vymyty mozek,chces se nechat ockovat,nechapu tvuj postoj,proc mas potrebu buzerovat zbytek obyvatelstva,kdyz budes chranena,kazdy tu moznost v Izreali ma,je tedy blud psat neco o sireni nemoci,kdyz ma kazdy moznost a kdo to nechce,proc ma byt nuceny,navic kdyz k imunite staci 60-70 procent obyvatelstva,proc bys uvitala deleni lidi na obcany horsi kategorie,tak si predstavujes zivot po korone?Sila docela 😳😳😳🙈🙉🙊

gramar
23. bře 2021

@marcicek84 stejně tak má zaměstnavatel právo tě v takovém případě nezaměstnávat.
Jistě máš právo rozhodnout se sama za sebe, ale není povinností okolí se tvému právu podřídit. Nefunguje to tak "já mám právo a ty se podělej". Když odmítneš zákrok v nemocnici, vystavuješ se riziku fatálních následků, když odmítáš nařízení zaměstnavatele, vystavuješ se riziku postihu/výpovědi. Demokracie a právo by nemělo (v optimálním světě ani není) jen o tvých právech ale i povinnostech. Buď se s tím smíříš, nebo ne to už je problém každého z nás, ale každý z nás si potom ponese následky svých rozhodnutí...
Když budeš dělat výškové práce pro firmu a odmítneš jištění lanem, protože na to máš právo, tak ti zaměstnavatel nedovolí nikam šplhat, protože když se zdrbeš dolu a polámeš si kosti v těle, tak on si to ještě brutálně odskáče, právně finančně... Tak začneš podnikat ve výškových pracích jako OSVČ, nebudeš používat jištění jednou se zdrbeš, polámeš se dostaneš pokutu za nedodržování bezpečnosti práce a každá pojišťovna do které jsi léta dávala peníze ti řekne sorry tady máme kolonku kdy plnění nebude v případě že si úraz způsobíš svou nedbalostí... Efekt v takovém případě bude že zůstaneš polámaná, bez peněz a tvůj partner a děti ti poděkují...

Vždy máš právo volby, ale musíš počítat i s tím že nejsi jediná kdo to právo má a že tvé rozhodnutí bude mít důsledky které se ti nebudou líbit...

gramar
23. bře 2021

@marcicek84 Za jedno ta kolektivní imunita u proočkovanosti 70% je do určité míry odhad, s ohledem na to že covid si tak nějak dělá co chce, další věc je že těch 30% jsou lidé kteří se z důvodu zdravotních očkovat nemohou, dále jsou tam děti atp. Tedy u nás to tuším vychází že je potřeba naočkovat celou dospělou populaci, protože jinak tohoto čísla nedosáhneme (někde jsem četla přesná čísla, ale tak nějak to bylo).
A očkování nezavdává automaticky 100% imunitu proti nemoci a s ohledem na to že se snaží nemoc srazit na minimum, v lepším případě úplně vymýtit (důvod jsou možné mutace vlivem očkování a další průsery). Takže říct někomu jdi se očkovat a nemel není úplně relevantní argument, zvláště v zemi kde nejsou naočkované ještě ani rizikové skupiny a dle nějaké kalkulačky já se dostanu na řadu nejdříve v únoru a to je další rok v prdeli... 😎

marcicek84
23. bře 2021

@gramar taky nemáš úplnou pravdu, záleží právě na těch právních předpisech a pouze u těch povoláních, kde existuje důvodné riziko ohrožení velkého množství lidí to můžou dát do podmínky, v ostatních případech nikoli. Zaměstnavatel tě má právo nezamsěstav pak jen v těchto specifických případech, v ostatních případech a ještě navíc pokud máš platnou smlouvu a nikam nepřecházíš toto právo skutečně nemá. Zde vyhrává právo na odmítnutí lékařského zákroku, kterým je očkování neschválenou vakcínou, která je v experimentální formě a nikdo neví co to s ním udělá.
Zase jiná situace bude, pokud ta vakcína bude mít schválení a bude zařazena mezi vakcíny povinné, to ale bez potřebných schválení a jen při podmíněném schválení nejde.
Takže ano do budoucna to přijít může, ale zase budeme vědět o té vakcíně více, a opravdu za předpokladu experimentální použití se nejde bavit o vyžadování vakcíny jako povinnosti.

marcicek84
23. bře 2021

@gramar a tys proč tak najednou otočila, ještě nedávno jsi byla strašně proti...až nastane jdi se očkovat a nemel, tak až mi stát zajistí dlouhodobou bezpečnost, tak až pak to může navrhovat, bez toho bohužel nemůže nikoho k tomu nutit a moc dobře to vědí, otázkou je, zda sis už taky nechala vymluvit díru do hlavy a aby vše přestalo necháš se přemluvit k čemukoli, nebo si dokážeš stát za svým. Ty prostě popisuješ situaci, plně schválné bezpečné vakcíny, v této fázi ještě nejsme a už se objevuje v některých státech nucení k něčemu neetickému. Nutit někoho k lidskému experimentu a když odmítneš být pokusný králík, tak nebudeš mít práci, tak to jako sorry, ale zrovna se ohánět něčím jako šíření nakažlivé nemoci v příměru s riziky očkování, to si musí zvážit svobodně každý sám jedinec a nemůže být u toho pod žádným nátlakem, na to je taky paragraf.

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 fakt te nutim se ockovat? No nekecej....tak sorry, ze na tebe tak tlacim, ze se z toho hroutis 🤷🏾‍♂️ To jsem nechtela 😢

marcicek84
23. bře 2021

@marge_s veřejně s tím systémem vyjadřuješ sympatie, takže zřejmě budeš jedna z těch podporovatelů a ne, nehroutím se, proč bych měla, jenom mě nepřestane udivovat, jak někdo sympatizuje s bezprávím, což v případě experimentální vakcíny a nucení bezpochyby je. A taky chápu, že ne každý je ochoten akceptovat nějaké nesmyslné testy, proč by měl, když skončí nouzový stav? Testují se snad ostatní nakažlivé choroby, proč pravidelně nejsou vyžadovány testy na žloutenku, HIV a proti dalším nemocem, kdy jejich šíření je trestné...takže je to covid šílenství a mnohým už ten lockdown zatemnil mozek.

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 budliky budliky

hojda
23. bře 2021

@marcicek84 Můžeš vakcínu nahradit testem, takže to opravdu není nucení, ale jak bylo řečeno několikrát, někteří lidé dělají dost pro to, aby to povinnost byla.... Čekám, který stát přestane první bavit pořád dokola řešit vakcínu nechci, testovat se nenechám, roušku nosit nebudu atd. atd. ostatní už se jen přidají.

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 na to se totiz snad nic jineho neda rict. Ano, i ostatni nakazlive choroby se v nekterych zamestnanich testuji. Navic musis na pravidelne prohlidky k zavodnimu.
Dokonce i pred porodem ti testovali HIV, syfilis atd....aby nedoslo k prenosu. Jo pardon, tam jde vlastne o tvoje blaho, kdezto my se bavime o testovani, ktere ochrani ostatni. Ty te nezajimaji. Tak to nebyl dobry priklad 🤔

hojda
23. bře 2021

Zajímavá reportáž o poslanci volném, bojovník za svobodu jak vyšitý: https://cnn.iprima.cz/vytrhane-zabradli-a-lepen...

hojda
23. bře 2021

Teď koukám, že jsem napsala volný s malým v, ale u něj to opravovat nebudu, to si nezaslouží😂.

marcicek84
23. bře 2021

@marge_s ale to, že tě otestují při těhotenství, tak za rok to může být jinak, že jo, taky tě pravidelně netestují, což se docela divím, při té rozvodovosti a volnosti, se kterou si to nikdo moc neláme hlavu...

marge_s
23. bře 2021

@marcicek84 ja ti nerozumim 🤔 mpzna musis vic polopate 🤔

gramar
23. bře 2021

@marcicek84 jenže v tomto případě v rámci EU a zvláště ČR se o budoucnu bavíme, ty argumentuješ současností což není reálné minimálně proto, že tu vakcínu nemáme ještě ani pro lidi co jí chtějí dobrovolně...
Podsouváš něco co jsem neřekla, za jedno od začátku tvrdím že v dohledné době očkování v plánu nemám, ale ani jednou jsem neřekla že ho zavrhují na vždy, to jsi si odvodila od vlastního postoje, ne z toho mého. A taky jsem relativně od začátku říkala že tato situace dříve či později přijde (povinnost očkování), což ale nemusí znamenat změnu mého současného názoru, ale je to pouze konstatování toho co se děje kolem a toho co je nejpravděpodobnější, na tento poznatek nemusí být člověk zrovna lumen, aby mu to došlo...

A ohledně Izraele, to co oni si tam schválí je jejich věc, jejich právní úprava a jejich postoj a hodnoty, které se mě nijak netýkají a do okamžiku než se například rozhodnu že tam budu žít, nebo pojedu na dovolenou je postoj Izraele naprosto mimo můj momentální zájem a věřím že jim je i můj názor na věc ukradený... Na druhou stranu je to jedna ze zemí kde to zvládají v podstatě ukázkově, mají nejvyšší procento očkovaných, relativně nízké procento nakažených a s tím i nízkou úmrtnost, za zamyšlení tedy stojí, jestli právě jejich přístup není lepší než náš hokus pokus který jak vidno nefunguje vůbec v ničem... 🤔

gramar
23. bře 2021

@marcicek84 na žloutenku a HIV ti nevymře v tak krátkém horizontu tolik lidí, nezruší ti ekonomiku nehrozí nekontrolovatelné šíření, zahlcení nemocnic a kolaps na celém světě. Navíc když máš nového sexuálního partnera, nebo si najdeš hodinovou známost na baru, tak pokud nejsi fakt hovado, tak pouziješ gumu jako prevenci, proti žloutence je možnost očkování a v celku funkční léčby a také se jí slušné dá předcházet... Takže to co jako prevenci děláš naprosto automaticky, u covidu vlastně iracionálně odmítáme protože "máme SVÉ právo" a přitom jde technicky vzato úplně o prd, místo použití kondomu v tomto případě používáme roušky, u žloutenky stejně jako teď dodržujeme hygienické minimum... Když budeš chtít po partnerovi test na HIV a on odmítne, budeš s ním spát bez ochrany? Není to tak dávno co odsoudili přenašeče AIDS který ho záměrně šířil...

gramar
23. bře 2021

Jinak nechme spát Izrael a vraťme se domů. Nevíte někdo jak to bude od šestého s tím testováním OSVČ? To máme koupit test, otestovat se a ten test týden vozit u sebe pro případ že to někdo bude chtít vidět a kdo to může kontrolovat...? Jsem z toho trochu paf 🤯😀

Strana