Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Ještě k těm testům:
Laboratoř Bioinova vyzkoušela citlivost devíti antigenních testů, které je možné sehnat na českém trhu. Ukázalo se, že jsou mezi nimi velké rozdíly. Nejnižší citlivost mají ty, které se stát rozhodl použít ve školách. Zdaleka to však neznamená, že tyto testy jsou horší než jakékoli jiné na trhu. Dostupných a povolených testů je 704, nikoliv 9. Jedná se jen o výsledek jedné zkoušky 9 z 704 testů. Test Lepu 2019-nCoV uvádí citlivost 95,06 % a specificita je 99,62 %. Hangzhou Singclean COVID-19 Antigen Test má citlivost 98.56%, specificitu 99.03%.
Falešná pozitivita:
vysvětlení pojmů citlivost (senzitivita) a specificita: co chybí na senzitivitě do 100% jsou falešně negativní (neohalení). co chybí na specificitě do 100% jsou falešně pozitivní (plané poplachy). V souvilostí s Ag testy veřejnost řeší hlavně to druhé- jak je vidět v závěru příspěvku, v obou případech jde o hodnotu přes 99%. takže maximálně 1 ze sta je falešně pozitivní. Samozřejmě, třeba ve školách to může dělat problém (mám 5 tříd po 25 žácích, tak statisticky jeden test vyjde pozitivní i když ho pak PCR test nepotvrdí), ale je to řešitelné.
No uvidíme, jak to bude v praxi....
Bylo někde info, kdy by případně měl nastoupit druhý stupeň ZŠ?
@marcicek84 “temer” neznamena, ze to “je” z nosohltanu, jak jsi psala. Neni. A neni to ani v navodu k tem testum. Fakt jsem si dala tu praci, oba typy testu nasla a navod k nim. Muzes byt bez obav. Je to JPP
@marcicek84 těch 2,5 cm je hodně orientační.... Odběr si udělá dítě v pohodě samo bez jakýchkoliv negativních pocitů. Nedramatizovala bych to....
Což neznamená, že s testováním souhlasím....
Toto je moc hezké čtení....https://drive.google.com/file/d/1bJcdG4cYsWihKw...
@hojda v rámci testování ve firmách mám zkušenosti jak s LEPU tak se Singclean. A pak s x dalšími testy, co jsme různě zkoušeli na pozitivních lidech. LEPU je za mne fajn, žádný falešně pozitivní a vždy ukázal pozitivitu. Singclean je na dvě věci, i u prokazatelně pozitivních osob se projevuje jako negativní, jako řada dalších... Místo toho, aby bez dostatku lidského vzorku byl vyhodnocen jako neplatný, vyjde negativní. Ale to tedy dělá i LEPU. Výhoda Singclenu je, že mí příjemnější odběrovou štětičku, je užší a jemnější, ale použití zase alá malý chemik a výsledky jak jsem psala.....
@marge_s
@blondynka400 Já si myslím, že ten údaj 2,5cm je brán pro dospělé osoby, není to návod speciálně pro děti, každý má jinou stavbu a velikost obličeje, je potřeba se dostat na určité místo v nose, u malého dítěte to třeba bude jen 1 až 1,5 cm, 2,5 cm bude u dospělého.
@blondynka400 Díky za postřehy z terénu!
@blondynka400 vsak to vime,ze to narizeni nemuze obstat a dojde na soudy...tak nedramatizova,zamezi na tom uciteli,pokud se nejde jeden aktivista,tak ten hloubkovy odber po diteti muze vyzadovat,rodic si to obvykle ohlida...
@marge_s tak ses tam jiste docetla o tech centimetrech ,jak jsem psala,diteti nikdo nestrci zadny svepravny rodic steticku hloubeji nez 1 cm.
@hojda ted jsi na to kapla v tom navodu totiz je,ze to nema byt v dosahu deti,takze ty sada vubec pro samotestovani deti urcene nejsou. Jak je k tomu tedy nejake narizeni muze nutit? Porad se ti to zda v poradku? Jednou bude muset jit nekdo s deckem zbytecne na PCR a v tu ranu se to tak rozmazne,ze to az pekne nebude,nedej boze,kdyz to bude dite,ktere to nesnese a bude z toho mit psychickou ujmu.A v narizeni ani pokynech pro skoly neni nic,ze muzou umoznit alternativni test,takze nikdo nevi,jestli to byt muze nebo ne.
@hojda taky si myslím, že těch 2,5 je orientační. Prostě je potřeba to jakoby vytřít ze stran cca v půlce nosu. Ono se to blbě popisuje. A ideální to vzít i z druhé dírky.
Já testy hodně řešila, protože když už se to v rámci firmy dělá, tak chci alespoň testy, které jsou relevantní, ale v provozu se musí snadno použít. Zatím jsme protestovali cca 8000 testů, takže z toho jsou docela relevantní výsledky 🙂
@blondynka400 a ty myslis,ze ucitel nebo rodic vi,ze to ma byt z pulky nosu?Ani jeden neni zdravotnik,bude to fraska,cela testovaci akce...
@blondynka400 Je to toto místo? Nad tím "oboučkem" na nose? Okraj nosu je totiž sušší a není tam ten sekret. Výběr se má udělat z obou nosních dírek.
@marcicek84 já nevím jak jinde, ale u nás si to bude dělat každé dítě samo, a rozhodně si nemyslím, že učitel je bude nějak zvlášť kontrolovat a požadovat "hluboký" odběr...
PCR a psychická ujma? 😀 Vždyť každá normální laborka už šťourání v nose nemá, jede se na odběr z krku (který je totální pohoda) a nebo plivací...
@marcicek84 tak návody jsou na to docela dobré..... Na to nemusíš být zdravotník 😀 A LEPU umí i když si to strčíš na kraj nosu 😀 Singclean je za mne marný, takže tam je jedno, kam si to strčíš 😀
Za mne bude většina testování o ničem, ale ne kvůli tomu, kam se to má strčit, ale kvůli výběru testů (Singclean je prostě špatný, ale asi cena 32 kč za test byla top) a další problém je to, že u dětí antigen ukáže pozitivitu až v případě, kdy jim fakt mají 1-2 příznaky, což je už prostě pozdě..... A u bezpříznakových neukáže nic, bohužel.
@hojda jojo, to by odpovídalo. Ono to poznáš, když uděláš odběr dobře, ta štětička jakoby zvlhne. Tak jak píšeš, když to strčíš jenom na kraj, zůstane to suché
PCR a psychická újma? Jak pojmenuješ případ, kdy je pro potravinářský průkaz nutný výtěr z krku, nosu a konečníku?😂
@hojda někde chtějí na potraviňák výtěr z konečníku? 😲😂
@blondynka400 Někde ano.
@blondynka400 jj,fraska to bude,ucitele to mozna ani nestihnou uhlidat a dite si to da tak jak zvladne...mne je to uprimne burt,me to ani nezajima jak se to ma delat ty sunty,tak hluboko jak tu davala hojda obrazek bych to decku nestrkala,at si to dela proskolena osoba - zdravotnik...
@hojda U OČR to tak vypadá, smysl by to mělo a logiku taky... Jinak o druhém stupni se mlčí, poslední zmínka byla že jsou až ve třetí části, takže květen/červen nebo asi spíš září dle toho co vyplodil nový ministr zdravotnictví 😂
Potravinářský průkaz už dávají pomalu na počkání a je to spíše poučení, že když se z toho všeho pos... tak nemáš chodit do práce, výtěry už snad nedělají nikde, ne? 😎
@hojda já mám tedy potraviňák platný už asi 20 let a stále je platný. Což považuji za největší paradox. Ale o tom, že by někomu dělali tyto odběry vůbec nevím. Jako ono za mne by to dávalo smyls.... Navíc někteří doktoři dávají na dobu určitou a někteří stále na dobu neurčitou.....
@hojda tys zazila vyter z konecniku? 😂
@marcicek84 chápeš, že si to udělá dítě samo? Já to třeba svým dětem vysvětlila. Vše jsem jim doma ukázala, zasmály jsme se u toho a pohoda...... Testy mi až tak nevadí, ač si o tom myslím své, vadí mi ty roušky, s tím se moc smířit nedokážu. Ale do školy půjdou, je to na nich děsně vidět, že to potřebují.... Nechat je doma, poškodí je to ještě víc.... (a nejde o vědomosti, to zvládají levou zadní)
@marcicek84 Já někde píšu, že já????
@blondynka400 skolkove dite ze si to udela samo? My mame uplne odlisnou situaci. Ve skolce ma udajne dite testovat sam rodic.
@gramar
@blondynka400 Asi záleží na doktorovi a já vím i jednom, který to tedy nešidí😂
@hojda tolik zkusenosti,ony nejsou tve vlastni? 😉😂

@gramar Tak ve zprávách jsem slyšela, že OČR bude jen ve dnech, kdy nebude výuka ve škole. Kdo se rozhodne děti nechat doma očr nedostane.