icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

autor
9. dub 2020

@anina32 potěš koště... A test předpokládám taky nebude

anina32
9. dub 2020

No to vůbec, ten dělají až kdy jsou prokazatelné příznaky.

autor
9. dub 2020

V Moravskoslezském kraji se dneškem rozbíhá projekt chytré karantény. K dispozici má kraj šest mediků, kteří mu budou pomáhat s vyhledáváním kontaktů u pozitivně testovaných na covid-19. Po dnešním jednání krizového štábu to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).
@marcicek84

mourovatakocka
9. dub 2020

@anina32 Wow, slušné! Tak vám doma přeju lehký průběh, pokud by byl kontakt přece jenom dost dlouhý...

autor
9. dub 2020

@marcicek84 budete plošně testování, dej pak echo, jak to probíhalo.... Nás teda vynechali...

Moravskoslezský kraj chce ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, hygieniky a univerzitami připravit projekt plošného testování v regionu. Zaměřil by se zřejmě na tři oblasti - Bruntálsko, které je nákazou covid-19 nejméně zasažené, a pak také na Ostravsko a Frýdecko-Místecko.

marcicek84
9. dub 2020

Tak to jsem zvedava my jsme Ostravsko, kazdopadne chci ten vysledek znat,takze si zajdu...

autor
9. dub 2020

@marcicek84 já myslela, že jsi z frydeckomístecka... Mno tak či tak budou oba z těchto okresu testovat

marcicek84
10. dub 2020

Anonymni,nerikali okresy ale mesta,mozna nas to mine a taky si nemyslim,ze otestuji cela mesza ale jen nejvic zasazene lokality kvuli kapacity,takze uvidime jak to bude

autor
10. dub 2020

@marcicek84 já z textu pochopila okresy 😅

marketka_m
10. dub 2020
mourovatakocka
10. dub 2020

@marketka_m V Británii dnes rekordní počet mrtvých, asi umřeli na rýmu.

marketka_m
10. dub 2020

@mourovatakocka on to tam vysvětluje...velká nálož infekce

marketka_m
10. dub 2020

@mourovatakocka je to lekar co lecil taxikare..asi uplne mimo nebude..koukni zitra na video..ten debilni nazev clanku je mimo misu...

odula
11. dub 2020

@mourovatakocka hlavně vysvětluje ze pro 80% nakazenych je to "ryma". Evidentně ti co zemřeli nepatřili k těm 80% a neměli lehký průběh. To dá rozum.

autor
11. dub 2020

Dívala jsem se na data ze včera a šok. Včera zemřeli 3 lidé v kategorii 0 až 49. To je strašné 😔 Nevíte, jestli byli nějací nemocní? Přiznám se, nestíhám teď články a online reportáže, takže nevím, ale zarazilo mě to.

odula
11. dub 2020

@marketka_m není to hoax. O těch číslech jsem slyšela z několika -podle mého důvěryhodných- zdrojů. A nemůže být těžké si to ověřit. Nad otázkou cui bono se radši ani nezamýšlím bo je to děsivé (ten totální shutdown společnosti). Tak si říkám jestli zrovna teď nejsme ty žáby co si jaksi nestihly všimnout že je voda už dosti horká :/

pratensis
11. dub 2020

@marketka_m Jen jsem to otevřela a zběžně mrkla na nadpis a první řádky... ale řekla bych, že to hoax je. Viděla jsem data o mortalitě v Itálii, srovnání 2019 a2020, tuším březen, ty rozdíly jsou obrovské. Vložím odkaz na fb jednoho lékaře z HB, MUDr. Štefánek, tam to můžeš dohledat (ne úplně recentní zpráva, je třeba rolovat). Celkově ho teď hodně sleduji, za mě výborně vedené updaty o koronaviru. Dokáže polemizovat a argumentovat kriticky, ale s respektem, což je vzácné a oceňuji... Hodně zajímavých info, dnes mě zaujal článek k ne/spolehlivosti výsledků testů promoření v Německu (takové to, jak se teď rozjíždí u nás v některých městech; v Německu to vyšlo příznivě, ale zřejmě se ukazuje, že to bude mít háček/víc háčků).
https://m.facebook.com/Stefajir/?tsid=0.3488208...

autor
11. dub 2020

@marketka_m @odula NJ, ale 20% je hodně, není se čemu divit, že se lidé bojí, že zrovna onu budou v té 20. Já se třeba hodně bojím. Někdy mám dny, že si říkám, že nebude tak zle, ale někdy to na mě dolehne a mám strach

pratensis
11. dub 2020

@marketka_m Upřesnění: je to v příspěvcích ze 2. a 3. dubna. Taky jsem to četla jen zběžně, když najdeš čas na bližší zkoumání a objevila nějaký zádrhel, nesrovnalost, dej prosím vědět.

odula
11. dub 2020

No víš co. Já mám teď strach z jiných zdrav. problémů ( nechci specifikovat). Ale pointa je - skolit nás může cokoliv. Rakovina nepřestala existovat, infarkt, mrtvice... Dobře - je menší šance že tě teď někdo srazí na přechodu 🤪 ale náš život nemáme pod kontrolou nikdy, neustále nás něco ohrožuje (nemoci, úrazy... you name it). Koròna nám to jenom připomněla -že nemáme věci pod kontrolou. Tudíž nevidím důvod proč se bát o život víc teď než před půl rokem.... 🤷 Nechci zlehčovat oběti - vědomí, ze se kdykoliv může s nami stát cokoliv, neumensi bolest obětí ani pozůstalých... Ale prostě - nejsme na tom s covid hůř. Jen jsme si tak nějak bezprostredneji uvědomili ,jak na tom vlastně jsme 24/7. Strach je pochopitelnej - ale obávám se že je to vlastně jenom probuzení do reality. Teď je otázka jak s tím budem pracovat. A už mlčím 🙊

odula
11. dub 2020

@pratensis no já jsem se o tom slyšela od jednoho lékaře. Tak kdo ví v jakých vodách lovil. ;) Když se ale podíváš na tenhle graf, tak třeba na přelomu roku 2016 2017 byl opravdu znatelnej peak. https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_pooled.html na techhle mapach je taky zajímavá statistika z přelomu let 2016-2017. https://www.euromomo.eu/outputs/map.html a ještě jeden - tohle jsou grafy jednotlivých zemí i podle věkových skupin. https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_... Samozřejmě ze to nejde interpretovat tak, že se nic neděje. Děje a je to evidentní. Ale otázka je, jestli je totální zastavení chodu společnosti adekvátní reakce. 🤷 kdyby ses stihla na ty grafy mrknout - zajímal by me tvuj názor ;)

pratensis
12. dub 2020

@odula Ahoj, děkuji za odkazy, ráda mrknu, jen teď přes Velikonoce už nestihnu. Kdybych se pak neozývala, budu vděčná, když mě pošťouchneš, nerada bych zapomněla.
Je tak z voleje jedna námitka: kdyby byla úmrtí srovnatelná s předchozími lety, jak je možné zahlcení nemocnic, nedostatek dýchacích přístrojů apod.
Před chvilkou jsem zas byla na fb dr. Štefánka, kde je shodou okolností odkaz na tento článek z NY. Četla jsem jen nadpis, pokud odpovídá obsahu, tak to je úplně protichůdné zjištění ohledně té mortality...
https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/10/...

Ale jak říkám, určitě kouknu i na tamty odkazy, zajímá mě to.

odula
12. dub 2020

@pratensis ja jsem četla rozhovor s jedním medikem (českým), který teď pomáhá v nemocnici, a ten říkal že problém je v tom, ze těžkej covid pacient potřebuje dýchací přístroj dýl než těžkej chřipkovej pacient. Takže JIP se plní, ale pacienti neodchází, nové není kam umístit, zvyšuje se tlak na zdravotní zařízení a zvyšuje se tím pádem i mortalita... Ale nevím.🤷 Jak jsem koupila tak prodávám. Ty grafy jsou zajímavý. Vzdycky je otázka jak je nakonec interpretovat. Navíc asi bude potřeba je hodnotit spíš zpětně, s komplet udajema atd. Ale zajímavý jsou 🙂

autor
12. dub 2020

@odula toho rizika kdykoli, kdekoli a na cokoli jsem si byla vědoma i před Covidem. Spíš mám obavy z kombinaci, díky tomu se zvětšuje pravděpodobnost. Každopádně, co se má stát, to se stane. Člověk se může zabarikádovat před Covidem, ale může stejně dobře zakopnout a blbě spadnout. Ale jít Covidu naproti je taky blbost... Jasně, že jsou jiné nemoci. Ale to je taky problém Covidu, nejde pomalu jít ani na vyšetření toho, co tě trápí, protože Covid a vše se odsouvá na dobu neurčitou. V tom osobně taky vidím problém

odula
12. dub 2020

To jo. To je velkej problém protože to ve výsledku může mít dlouhodobý negativní důsledky. Nemluvě o těžký krizi ve v zdravotnictví, která po tomhle přijde - v těch víc zasažených státech.

autor
13. dub 2020

@odula sama to cítím na vlastní kůži, měla jsem termíny, na které jsem dlouho čekala, aby se mi zablokovaly kazy na zubech a ho*no, ho*no, Zlata Rybko... Sic dostanu pak termíny nové, ale budu muset čekat než se uvolní ty už obsažené a nově obsažené... Snad se to do té doby nezhorší...

Strana