Laserová operace očí, máte zkušenost?

vcelkalenka
18. kvě 2018

Ahoj,ráda bych znala zkušenosti s laserovou operaci očí.Přemýšlím nad ní.Kde jste ji podstoupili,jak jste spokojeni atd.Uvažuji nad klinikou v Praze Duovize.Nemate náhodou někdo s nimi zkušenost?Mám -8 na jednom oku a na druhem -9.5😞.

jocelyn77
18. kvě 2018

Ja byla v Praze v Gemini a naprosta spokojenost. Mela jsem -7,5 na jednom a -6,5 na druhem. Jsem 3 roky od operace a porad nadhera. Mam na to dozivotni zaruku. Rano v 8 jsem tam prijela a ve 12 jsme odjizdeli a ja uz precetla spz auta pred nami

vcelkalenka
autor
18. kvě 2018

@jocelyn77 moc díky za info,na Gemini jsem také koukala.Je to těžké se rozhodnout kam případně nakonec člověk zavítá.Proto díky za každou informaci.

vicky007
18. kvě 2018

tchyně byla ped Vánocemi v Očním centru Praha a byla tam nadmíru spokojená. Byla tedy na odstranění šedého zákalu na obou očích. Jeden týden první oko, za týden druhé.

srnec
18. kvě 2018

Ahoj! Jednoznačne odporúčam najprv sa porozprávať aj s odborníkom, ktorému dôveruješ a nie je z kliniky, kde ťa budú operovať - dozvieš sa toho viac a budeš si vedieť urobiť objektívnejší názor.
Ja som z tých, ktorí nie sú až takí nadšení, aj to sa stáva a treba s tým rátať. Mala som -6, po operácii som mala komplikácie, na pravom oku mám ten rez ešte výrazne viditeľný, čo spôsobuje mierne problémy s videním v tme a v šere, pocit cudzieho telesa v oku. Navyše, 5 mesiacov po operácii mám 0,75 a 1,0 naspäť, čo je síce stále celkom ok, ale pri šoférovaní to napr. vadí. Pričom v mojom okolí poznám asi 10 ľudí, ak nie viac, ktorí na tom boli, z nich je niekoľko blízkych a nemali vôbec, ale vôbec žiadne problémy a už 10 rokov vidia v pohode, max sú citlivejší na svetlo alebo majú sem tam suché oči. Čiže napriek mojej osobnej štatistike a asi miliarde recenzií a názorov, ktoré vyzerali pozitívne, kedy som si nepripúšťala negatívne výsledky, to u mňa nie je úplne ok.
Až teraz, keď som s tým išla v Nemecku k inej očnej (kedysi inak tiež pracovala aj v laserovom centre), som sa od nej dozvedela veci, ktoré by som možno bola radšej vedela pred operáciou:

1. niekedy sa stane, že napriek tomu, źe je očná vada pred operáciou stabilná (môj prípad), telo sa po "zrezaní" rohovky snaží "regenerovať", t.j. dostať sa do stavu pred operáciou, čiže relatívne rýchlo zas naskáču nejaké dioptrie. To, ako naše telo bude reagovať sa nedozvieme, až kým neprebehne operácia). Podľa pani lekárky to ale nie je úplne ojedinelé.
2. ak operovať, tak jednoznačne po tehotenstve, To mi napríklad na laserovej klinike nepovedali, aj keď som sa na to pýtala - hovorili že štatisticky je málo žien, ktorým sa po pôrode zrak zhorší.
Táto lekárka vravela, že síce pri pôrode nemusia naskákať dioptrie, ale zmenou pomeru vody v tele poćas tehotenstva nastávajú aj zmeny v obsahu vody v rohovke, oku, kedy sa zrak môže dočasne zhoršiť aj o 2 dioptrie, pričom po pôrode sa to vráti do normálu, Avšak operované oko sa môže chovať inak.
3. dajú ti na výber pravdepodobne 2 druhy operácie - pri jednom sa vyreže lamela, odklopí sa a pod ňou sa rohovka sploští laserom. Pri druhej, obvykle drahšej, sa v hlbšej vrstve oka odlaseruje taká "čočka", ktorú potom lekár cez mini rez vytiahne. Je to lepšie, keďže pri tej druhej verzii nevzniká taký veľký rez ako pri prvej (ktorý sa nikdy nezahojí), Ako som písala vyššie, ten rez je nerovnosť na povrchu oka, ktorý bežne nevadí, pretože je mimo oblasť zreničky, avšak keď sa zreničky roztiahnu v tme, môže zavadzať, inak sa cez ten rez láme svetlo. Preto je lepšie mať tú drahšiu verziu, kde síce dlhšie trvá, kým sa zrak ustáli (namiesto 1 dńa asi týždeň), ale uštreí sa veľa problémov, ktoré vznikajú v dôsledku toho, že na oku zostávajú po operácii stopy vo forme toho rezu.
Toto všetko mi v centre nepovedali, skôr som dostala informácie o pomere cena výkon, ako prebiehajú jednotlivé zákroky, doba hojenia, atď. čo sú tiež dôležité informácie, ale vedieť toto všetko pred operáciou, čo aj dnes, tak by som išla do 1. drahšej verzie 2, poćkala by som na obdobie po tehotenstve.
Priprav sa teda na to, že ak to nedopadne úplne špičkovo, môžeš mať nejaké dioptrie naspäť (menej, ako si mala, samozrejme, ale vadiť môžu) a zároveň budeš pociťovať aj následky operácie - suché oči, citlivosť na svetlo atď - tieto veci človek oželie, pokiaľ mu zrak funguje, berie to ako nutnú súčasť, ale pokiaľ sa k tomu všetkému ten zrak znova zhorší, tak je to fakt nešťastná kombinácia).
Zároveň pozor asi na výber kliniky - daj na intuíciu - skús určite konzultáciu vo viacerých, aspoň dvoch. Mne sa napr. stalo, že boli tak profesionálne milí, všetko v pohode, káva grátis :D a tak, ale keď nastali komplikácie, s ktorými som nakoniec musela ísť na pohotovosť, nevysvetlili mi poriadne nič, neboli trpezliví, nepostupovali naozaj profesionálne. Preto verím, že ľudia, ktorí mali operácie bez komplikácií, sú s klinikou veľmi spokojní, ale ozajstná profesionalita sa prejaví až keď nastanú problémy - a s tou som sa bohužiaľ stretla až na očnej pohotovosti. Zásada znie - nenechaj sa opiť rožkom :D.
Držím palce v rozhodovaní, určite ťa od operácie nechcem odrádzať, je to super vec, mnohým ľuďom naozaj pomohla, mám ich hneď v okolí. Ja som evidentne trocha smoliar, ale aspoň môžem poradiť, na čo si dať pozor. Veľa šťastia 🙂

adelinda89
18. kvě 2018

@vcelkalenka Za mě doporučuji Gemini. V červnu to budou 3 roky po operaci a pořád vidím skvěle, vše i po operaci bylo bez problémů. Jinam bych nešla už kvůli panu prim. Stodůlkovi, který je celosvětově uznávaný odborník. Mám také doživotní záruku.

snahnah
18. kvě 2018

Doživotní záruka je jen reklamní trik. Nelze do oka zasahovat neomezeně opakovaně. Záleží na tloušťce rohovky. Navíc po odstranění dioptrií laserem stejně časem (cca ve 40 letech+) přijde presbyopie. Takže buď rovnou dát fakickou čočku nebo vyměnit čočku za umělou. To má taky svá pro a proti. Ne všude se o tom zmíní.

jocelyn77
18. kvě 2018

To me samozrejme upozornilo, ze v pripade zhorseni to pak bude chtit jinou metodu. Ze laser nemuzou pouzivat do nekonecna. To je samozrejme a vsechno mi bylo vysvetleno

cinam
18. kvě 2018

Já byla v Plzni v Oftě, je to už deset let. Měla jsem -10,5 a -10. Dnes -0,75 a 0. Mám ale problémy v noci. Rozpiji se mi světla, takže třeba řízení je za tmy blbé, hlavně tam kde to neznám. Naopak mi ale úplně zmizela seroslepost. Nelituji, šla bych znovu 😊

bervidova
19. kvě 2018

Ani já nelituji a jsem ráda,že operaci mám za sebou. Byla jsem ve FNHK a byť mám levé oko 21 let po operaci, vidím jako rys 🙂 Na druhé jsem šla před deseti lety,protože jsem si na to holt musela nejdřív našetřit 🙂 U druhého se mi výsledek nezdál tak dobrý,takže jsem po necelém roce šla na reoperaci (samozřejmě zdarma).

barchen
19. kvě 2018

@vcelkalenka Tady musím souhlasit se @srnec. Spoustu věcí se nedozvíš, od kliniky vůbec, na netu pouze částečné informace a většinou vůbec ne v češtině. Samozřejmě tvoje dioptrie jsou vysoké a s největší pravděpodobností ti je podstatně sníží, je možné, že odstraní úplně. To ale neznamená, že po pár letech se k brýlím znova nevrátíš a také, že nebudeš mít různé vedlejší následky, většinou trvalé. Je to 7 let, co mám operaci za sebou. Dioptrie 5 a 3. Víc než rok po operaci jsem měla pocity suchých očí, zejména ráno, ale natolik, že po probuzení, jsem si kapala kapky denně a několik minut intenzivně mrkala aby to přestalo. Dodnes v noci po probuzení se musím postupně rozkoukávat než se mi oči rozlepí. Od operace nevidím dobře ve tmě, trpím v šeru a v noci intenzivními halo a glare efekty (doporučuji vyhledat na netu). Tohle je velice nepříjemné zejména, pokud řídíš auto, nebo pracuješ v noci. Už nikdy se to nezlepší. Tedy, nabízeli mi další bezplatnou operaci (to je ta doživotní záruka, ale to neznamená, že můžeš ty operace opakovat několikrát), jenomže u té první mi říkali, že mám tenčí rohovku a další operaci už nedoporučují. Když jsem po pár měsících byla na klinice se poradit, co s tím, tak pan doktor byl nepříjemný a řekl, že co jako chci, že to není nic strašného. Že mi teda udělají další operaci když tak moc chci. To jsem odmítla. Po těch letech se mi oči malinko zhoršili, asi tak o 0,5 a 1 dioptrii. Brýle nosím na řízení auta a v noci téměř neřídím. Nejhorší je to v zimních měsících. Když se mne někdo zeptá, jestli bych do toho šla znova, tak nedokážu odpovědět. Na jednu stranu jsem se těch brýlí zbavila na poměrnou část doby ale část doby trpí jinými následky. Můj bratr absolvoval za posledních 15 let dvě operace. Pokaždé úspěšné, na nic se nestěžuje, prý vidí jako ostříž jak přes den, tak v noci, má náročné povolání kde oči hrají největší roli a funguje to. Z mého pohledu je to velice velký obchod. Jsou lidi, co jim tohle zpříjemní život a doslova je osvobodí, jsou lidi, kteří jsou na vážkách a pak jsou lidi, co trpí. (pár z těch jsem potkala na zahraničních diskuzích, kde řešili následky). Je to na zvážení a hlavně hledání informací zejména v angličtině. Ať víš, co všechno se může stát. Třeba před léty neprováděli operace lidem s astigmatizmem. Dnes to už kliniky dělají. Ale o následcích nemluví.

jancaroul
19. kvě 2018

Já byla před 4 lety na operaci očí v Duovizi - odstraňovali mi -6 dioprií na každém oku a zatím spokojenost. Nejprve jsem podstoupila asi 2 hodinové vyšetření přímo u nich, kde zkoumali vše možné - dioprie, tlak v očích, tloušťku rohovky atd., pak proběhla konzultace nad výsledky s lékařem. Kromě dioptrií mi byl zjištěn i astigmatismus, který doposud nikdo neřešil. Operace probíhala naprosto v poklidu, za cca 15 minut na operačním sále bylo hotovo, celkově jsem tam strávila okolo 3 hodin s předoperačním vyšetřením, vyšetřením po zákroku, po zákroku tě někdo musí odvést, první den oči bolely, druhý den už to bylo podstatně lepší a už jsem krásně ostře viděla. První měsíc jsem měla problémy s ostřením na blízko, ale poté se to srovnalo (to mi říkali i v Duovizi), cca týden jsem kapala atb kapky a asi měsíc kapky proti vysychání očí. Po zákroku jsem byla asi 3x na kontrole přímo v Duovizi, kde kontrolovali výsledek zákroku. Za mě profesionální přístup, i s vysvětlením rizik (nemusí dojít k odstranění všech dioptrií).

jenni4
19. kvě 2018

S výběrem kliniky v Praze neporadím, já jsem byla před měsícem a něco v Brně na klinice Lexum. Naprostá spokojenost se vším - od přístupu, přes operaci, péči před i po zákroku až po cenu. Měla jsem 5,5 dioptrií do dálky a teď vidím perfektně. Co se týče rizik, tak s těmi jsem byla docela podrobně seznámena. Při úvodním vyšetření byl odhalen syndrom suchého oka a před operací jsme nejdřív řešili s doktorem toto. Líbí se mi, že neudělají zákrok za každou cenu a opravdu se snaží člověka připravit a udělat vše pro nejlepší výsledek. Nakonec se ukázala ta nejlepší varianta, že stačilo pár týdnů nenosit kontaktní čočky a oči se zlepšily natolik, že jsem se mohla domluvit na operaci. Samozřejmě je to zásah do těla a s tím jsem tam i šla. I kdyby se mi něco vrátilo, určitě nebudu litovat. Pro mě je důležité vidět, předtím jsem neviděla bez brýlí skoro nic. Co se týče samotné operace, tak jsem pořád čekala, kdy to bude hrozný, ale nic se nekonalo, prostě jen trochu nepříjemný pocit, že se někdo šťourá v oku. Pár hodin po operaci jsem měla trochu nepříjemný pocit v očích, čekala jsem to mnohem horší. Viděla jsem hned ten den ostře a mohla jsem normálně fungovat. Týden jsem kapala antibiotika a měsíc umělé slzy. Suché oči mám jen po probuzení, nic hrozného a každým dnem se to lepší. Ale toto je velmi časté a počítala jsem s tím. Podle mě záleží nejen celkově na klinice, ale taky na šikovnosti a zkušenostech lékaře. Pracuji ve zdravotnictví, tak vím, že záleží, na koho natrefíte 😉

vcelkalenka
autor
20. kvě 2018

Ahoj vsem,ktere jste přispěly.Moc moc dekuju za informace,dojmy a zkušenosti.Je to těžké se rozhodnout zda operaci podstoupit.Manžel by chtel,abych šla.Nakonec jsem se rozhodla objednat do Hornich Pocernic na kliniku.Ptali jsme se v okolí lidi a doporučovali ji .Zacatkem června jedu na první vyšetření,tak uvidím co mi nabídnou.Zkouším teď nosit kontaktní čočky,nikdy jsem je neměla.Ale bojuju s jejich vyndavanim😣.

snahnah
20. kvě 2018

@vcelkalenka S kontaktními čočkami bojovali snad všichni 🙂 Ze zkušeností cca měsíc každodenní manipulace, než to šlo dobře a rychle.

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
h_lucie
20. kvě 2018

@vcelkalenka Nosila jsem před operací kontaktní čočky několik let a málem mě neoperovali, kvůli hodně suchým očím, které jsem díky čočkám získala. Naštěstí operace byla v pořádku a teď už jen občas musím kapat umělý slzy. Takže s čočkami opatrně.. Nenechávat v očích déle, než je nutné a prokapávat.