Má smysl jít na test Covid?
Dobrý den, zkusím se zeptat tu,třeba někdo bude mít podobnou zkušenost.
V pondělí mě začalo bolet v krku,v úterý večer 37,7 bolest svalů a kloubu.To už jsem tušila...ve středu jsem sice už neměla teplotu a cítila se lépe ale za to jsem ztratila čich a chuť a měla zazivaci potíže.Doktor mi ještě ve středu odeslal zadanku na covid test.bohužel jsou přetížení a na výtěr jdu až v úterý.tedy za týden od prvního priznaku.Má vůbec smysl tam chodit? Na 99% to asi je covid,karantenu dodrzujeme cela rodina.Myslím že v zo úterý už budu třeba bez příznaků,je možné že vir bude ještě prokazatelný?
@lalolita pokud vim, tak bez testu je karantena 14 dni a clovek ji muze svevolne ukoncit az kdyz nema tri dny (?) zadne potize (ztrata cichu se, dle zdejsich komentaru, nepovazuje za potize, ale jako nasledek). Pokud uz jsi v karantene 10 dni po objeveni potizi (kdyz to vezmu zpetne az ke kontaktu, coz je jeste nejmene predchozi tri dny, ale pokud nevis, kdy to presne bylo, tak je ti tato informace k prdu), tak uz bys mela mit teoreticky po karantene. Ale pokud mas jeste potize, tak je to na kozultaci s dr.
@lalolita
Já to chápu tak, že máš nárok na jeden test proplacený pojišťovnou. Když na něj půjdeš moc brzy, může vyjít falešně negativní. Doporučuje se chodit na něj později. Doktorka ti doporučila jít na něj po skončení karantény. Když bude negativní, můžeš mezi lidi. Tak jsem to měla já, když byl v září pozitivní manžel a nenakazila jsem se. Když ti vyjde pozitivní, musíš být doma ještě minimálně dalších 10 dní, z toho alespoň poslední 3 dny bez příznaků. Na další test už nejdeš, leda si ho sama zaplatíš.
Pokud je pozitivní jeden z rodičů, vypisují se žádanky i dětem.
Když nad tím ještě přemýšlím, tak si myslím, že tvoje doktorka ti dala nesprávné instrukce - jako by jsi byla rizikový kontakt (např. byl pozitivní třeba tvúj manžel). Ty jsi ale nejspíše nakažená, máš jasné příznaky a jsi první v rodině, tak bys měla jít na testy v nejbližších dnech a ne až na konci karantény.
@lenkamen
@prejeta_zaba
Dnes jsem šla darovat plazmu (Zlín), ale nechtěli mě. Neměla jsem těžký průběh a jsem už rodička. Takže omlouvám se, ty podmínky jsou různé. Všude čtu jen těhotné a kojící ne, ale očividně někde je to i přísnější. Manžela také nechtěli, protože měl lehký průběh.
Můj manžel je se svou anamnézou jako dárce nevhodný a já s lehkým průběhem a jako rodička nejspíš také. A lidi, kteří to prodělali na jaře, už jsou nejspíš bez protilátek a těch, co to prodělali v srpnu a v září a měli těžší průběh, je určitě málo. Tak to se nedivím, že nemocnice mají málo plazmy a shánějí dárce.😕
Holky, a nevíte, jak je to s vysetrenim protilátek? Manžel měl kontakt a pozitivním kolegou v práci, nikdo nás nekontaktoval, jsme v dobrovolné karanténě. Přišlo nám zbytečné chodit na test, manžel neschopenku nepotřebuje má HO, já jsem na RD, takže ten test je pro nás prakticky zbytečný, jen další čárka do statistiky... navíc u nás se má testy skoro týden čeká, takže roli hraje i to, že teď už je týden doma, další skoro týden by čekal na test, což už by mel už karanténu skoro za sebou... test by s největší pravděpodobností stále pozitivní, i když infekční už by nebyl, ale stejne by musel znovu na 10 dni do karantény... ale nebyl jste někdo na testu protilátek jen abyste si potvrdili, že to opravdu byl kovid?
@tynka9 Švagr byl, ale výsledky byly tak neprůkazné, že nakonec se vlastně nic nedozvěděl. Měl kontakt s pozitovním, za pár dnů mu bylo jako na začátku chřipky. Testy odhalily, že proběhla nějaká imunitní reakce na úrovni nosohltanu, jinak nic. Na konci karantény šel na test covid a ten byl negativní. Tak nevím, jestli jsem ti pomohla...
@tynka9 můj švagr též měl ten samý příklad jako uvedla @lenkamen
Měl kontakt v práci s paní, která měla jasné příznaky, ale odmítala na testy. Jelikož na ty testy z nosohltanu byla čekací doba týden, tak si první zaplatil ten test na protilátky, tam měli místo hned za dva dny. Na výsledky čekal déle než týden. Výsledek byl neprůkazný, nějaké stopové množství tam bylo, což může znamenat, že buď to prodělal už kdysi dávno a mizí mu protilátky, anebo naopak nástup nemoci, anebo nic. Takže vlastně se nedozvěděl nic a ještě na to čekal věčnost.
Nakonec měl výsledky z výtěru měl hned druhý den po odběru - negativní.
Můj syn byl pozitivní na Covid a na test jsme nikdo nešli. Příznaky jsme měli jen dva dny škrábalo nás jen v krku bylo to 7.-8.září na test se syn dostal 15.září. , protože musel (nařízení že školy).
23.září mi volali z hygieny, že bychom měli jít na test i my. Odmítla jsem kamkoliv chodit po 15 dnech.
Dcera má nařízený test ze školky, paní z hygieny mi tvrdila, že nesmí hodinu a půl před testem jíst a pít. Jsou jí tři roky, což o to, jídlo zvládneme, ale pití?? Vážně to musí být tak dlouho? Ani pediatr nám o ničem takovém neřekl, jsem trochu zaskočená.
Jinak mi test přijde zbytečný, 14 dní karantény bych uvítala raději, ale prý se dcera nesmí testu vyhnout. Tak nevím, asi by nás mohli v nouzovém stavu popotahovat...
A jak vaše děti test zvládaly? Mám z toho obavy, dcera už má za sebou gynekologické vyšetření, bohužel, a bez entonoxu to nešlo. Tak si říkám, jak budou trpěliví pracovníci tady. :( Nerada někoho vypruzuju, na druhou stranu je to malé dítě.
@eithelwing malymu jsou 3, je to sice udelany rychle, ale plakal a doma z toho zvracel. A kdyz videl ve zpravach v Tv jak delaji vytery tak rikal ze uz nechce.
@eithelwing Dcera (4,5 roku) taky kvůli školce musela na test, udělali to hodně rychle, ve chvíli kdy zajeli hlouběji a ona ucukla hlavou, tak už to vyndavali. Neplakala, prý to zabolelo jen trochu, ale prohlásila, že znovu už nepůjde ani náhodou. Takže jednou to asi ty malé děti zvládnou, ale když už pak ví o co jde, tak podruhé se jim asi moc chtít nebude.
@eithelwing tříletá mi seděla na klíně,s úsměvem od ucha k uchu se nechala postourat a odešla. Mimino jsem držela v kleštích,ale ta si nenechá vyčistit ani zuby. Pětiletý si sednul,štětka mu zajela do nosu,on se začal bránit,musela jsem ho taktéž sevřít do kleští. Takže co dítě,to to jinak snáší. Ale ani jeden už si tuhle nepříjemnost nepamatuje,dostali odměnu a tím to pro ně skončilo. Dopředu jsem jim vysvětlila,co je čeká,řekla jsem jim,že to nebolí,ale příjemně to není,já byla ten samý den,ale dopo,takže jsem měla čerstvou zkušenost. Jo a taky se mi z toho navalovalo při tom stourani.

@alcar přepisují, co mi řekla moje obvodni. Taky jsem byla zarezena, pořád nad tím přemýšlím. Jestli jsem teďka pozitivní a už teď mám karanténu,pak budu mít další??? Sama se v tom nevyznám....