Má smysl jít na test Covid?
Dobrý den, zkusím se zeptat tu,třeba někdo bude mít podobnou zkušenost.
V pondělí mě začalo bolet v krku,v úterý večer 37,7 bolest svalů a kloubu.To už jsem tušila...ve středu jsem sice už neměla teplotu a cítila se lépe ale za to jsem ztratila čich a chuť a měla zazivaci potíže.Doktor mi ještě ve středu odeslal zadanku na covid test.bohužel jsou přetížení a na výtěr jdu až v úterý.tedy za týden od prvního priznaku.Má vůbec smysl tam chodit? Na 99% to asi je covid,karantenu dodrzujeme cela rodina.Myslím že v zo úterý už budu třeba bez příznaků,je možné že vir bude ještě prokazatelný?
@elencze Toto potvrzuji, právě se děje i nám. Jsme 20 dní preventivně doma a doktorka nás najednou žene na testy, že se změnila pravidla. Opruz.... Jen podotýkám, že já na test musela, kontaktovala mě hygiena po rizikovém setkání (na pracovišti).
@takyjedna já tady ale neřeším že nechci na testy.na testy samozřejmě půjdu.jen jsem se ptala jak dlouho je prokazatelný vir🤷🏻 jak dlouho se vir udrží v nosohltanu.Myslím že to tady vůbec nikdo nepochopil,ať zijou diskuze 🤘 kontaktovala jsem všechny sama,než by to po více jak týdnu udělala hygiena tak to vesele všichni roznáší dál,nejsem blba...
@misar91 mam od znameho, co byl na testech, ze vir muze mit v sobe klidne dva tri mesice,ale nakazlivy je jen deset dni proto od pozitivniho testu deset dni doma, nemel priznaky, kdyz je mas bud doma deset dni a pak muzes zas fungovat a tomu znamemu to rikala samotna hygiena
@misar91 zkus zavolat znovu na hygienu, jestůi nemají dřívější termín, že už máš příznaky a není ti dobře. Kamarádka měla termín za týden a když se jí objevili příznaky a bylo jí fakt zle, tak jí nakonec vzali hned další den.
Jinak když vidím, kolik lidí s jasnými příznaky dělá, že nic, dokonce s tím chodí do práce, testy odmítají. K tomu na testy některé lidi neposílají a nestíhají... 🙈 Tak to bych to číslo doopravdy nakažených vynásobila 10 a doma budem zavřený až do velikonoc 🙈🙈🙈🙈🙈
@misar91 já ti rozumím jak to myslíš. Udělala jsi vše správně. Na test bych šla. Jestli tam vir bude těžko říct. Myslím si že spíš jo. Aspoň budeme vědět jak to s ním je 🙂. Jsem zvědavá. Takže bez a pak dej vědět. Opravdu mě to zajímá. Já jsem šla čtyři dny od prvních příznaků. Dnes je to sedmý den od testu a čich a chuť stále nemám...
Tak ja aktuální info,ráno jsem volala doktorce,ta mě poslala na testy,že prý ihned (první příznaky ve středu),že po určité době může vyjít,že jsem negativní a přitom jsem to prodělala (měla jsem jít původně až ve čtvrtek,dřív nebylo volno na objednání). No my nakonec byli celá rodina v Krci a bez front.
@hanve ja nevím kde ty fronty média pořád fotí a berou. Já s kým jsem mluvila tak všude bez front. Bulovka, Vinohrady, Krč... My byli v Benešově a taky nic
@novamamina no tchýně hlásila asi před měsícem 3hodiny čekání na Bulovce... Tak já nevim
@hanve tak já věřím že někdy tam fronty jsou, ale asi ne 24h denne
fronty nevím... ale můj táta s jeho manželkou mají příznaky (ona se nakazila zřejmě v domově důchodců, kde pracuje a mají tam výskyt) a testy termín nejdřív koncem příštího týdne (Chomutovsko :( ), jsou izolovaní na neschopence, ale s kolika lidma se potkali před vypuknutím příznaků, netuším
Tak po týdnu od příznaků ukázal test stále pozitivni výsledek.začíná nám tedy dneškem 10ti denní karanténa...
Asi už přispívám s křížkem po funuse, ale třeba to někomu pomůže.
Jsem také covid-pozitivní a jsem během 4 týdnů už podruhé v karanténě. Poprvé byl pozitivní manžel, a já plus děti na konci karantény jsme byli negativní. Vrátila jsem se do práce a tam se nakazila od kolegy. Na mého muže se teď už karanténa nevztahuje, protože se počítá s 90-denní imunitou od prodělání covidu (měl už pozitivní test). Takže já být tebou bych na ten test šla - je to jednak Tvoje povinnost ze zákona, pokud bude výsledek pozitivní, budeš mít na 3 měsíce pak klid od karantén a pokud bude negativní, tak budeš také spokojená, že můžeš konečně ven.
Dětská doktorka mi nyní vypsala žádanky na testy pro děti - je to prý její povinnost je vypsat - pokud je rodič pozitivní, testují se i děti. Já namítala, že volné termíny jsou až za týden a jsme stejně pořád doma, ale říkala, že jestli tam s nimi půjdu nebo ne, to nechá na mě.
Ja mam aktualni zkusenost, ze pokud je zadanka vypsana kvuli podezreni na covid (priznaky) a ne po kontaktu s nekym, tak jde uplne normalne zrusit. U dcery jsem takto rusila a na testy jsme nakonec nesli. Nikdo nam zadnou pokutou nevyhrozoval. Jen tu zadanku nase prakticka musela zrusit primo na hygiene.
@becicka Nám i našim známým a jejich dětem všechny žádanky vypisovali lékaři, hygiena se ozvala třeba až po týdnu nebo vůbec. A čekat, že se ozvou a pak další týden čekat na volný termín odběru, to už tam nemá ani smysl chodit... Brno má nyní nejbližší volný termín pro odběry dětí na 2.11. - za 11 dní...
Máme ty samé příznaky celá rodina už druhý týden. Doktorka po telefonu vyhodnotila, že si myslí, že Covid to není, ale viróza nebo zánět průdušek, takže muž dostal antibiotika, my ostatní nic. (Kdyby někdo chtěl namítat, že po telefonu nemá co takhle ordinovat, muž antibiotika od dětství neměl a v podstatě než aby mu to sedlo na plíce, radši ať jedny využívá.) Na testy kdybychom chtěli jít, tak na konci října. To je nám platné jak mrtvému zimník. Takže nikam nechodíme a léčíme to v podstatě stejně ať už je to Covid, viróza nebo bůhví jaký sajrajt. Je to stále stejné. 🤷♀️ Ráda bych se nechala potom otestovat na protilátky, ať kdyžtak můžeme dávat plasmu, jinak je mi to vlastně jedno, co máme.
@prejeta_zaba Já se také koukala na to darování plazmy, ale chtějí spíše muže. U žen vadí, že byly v minulosti těhotné, a to kvůli riziku výskytu takzvaných HLA protilátek, které by mohly ohrozit pacienta. Navíc mám (naštěstí) velmi mírný průběh, takže protilátek se asi moc neutvoří. Manžel zase bere dlouhodobě kortikoidy, tak o jeho plazmu by asi také nestáli.
Já se dostala rychle na odběry tak, že jsem neustále číhala u rezervačního systému na netu (od dvou brněnských nemocnic) až někdo zruší rezervaci a rychle místo obsadila. Zkus to taky, ať víte na čem jste. Já si také myslela, že jsem nastydnutá z prochladnutí...
@prejeta_zaba
@lenkamen s tím těhotenstvím to není úplně tak přesně, to by nemohla skoro žádná žena darovat 🙂. BĚHEM těhotenství a při kojení nelze, pak až půl roku po porodu se může darovat.
Ale jinak dobrý nápad 👍. Sestra byla pozitivní a byla darovat plazmu 14 dní po karanténě.
Manžel se prý v pondělí zeptá svého lékaře, jestli může darovat plazmu a pokud půjde, tak bych šla ráda darovat s ním.
Jinak odkaz na článek o povinnosti nechat testovat děti
https://www.emimino.cz/clanky/na-test-musi-povi...
@misar91 asi pozdě přispívám, nicméně já mám od pondělí příznaky a mám karanténu na 10dni, doktorka mi řekla do telefonu,že až budu 3dny bez příznaků, půjdu na testy. Doma zatím dcerky a přítel v pohodě. Já mám průběh jak na houpačce, v pondělí hrůza,včera lepší, během dne ovšem kašel, dneska katasrofa- slabost,bolest kloubů šílený kašel,zimnice.....

@misar91 Tak proc jsi kontaktovala doktora, kdyz nechces na testy? Pokud bych si byla jistá, ze je to covid a cela rodina jsme se mohli doma izolovat, tak bych se na nejaky testy vyprdla, akorat budes mit nekonecnou karantenu. Ted kdyz uz mas zadanku, tak tam musíš.