Může to být encefalitida?
Ahoj holky, nechci bejt za hysterku. 27.7. mi muž vyndal klíště, žádnej flek nic. Dneska mi od rána bylo nějak divne, ani jsem moc nejedla což je u mě divný a teď večer mám 38°C. Myslíte že to může být encefalitida? Je potřeba jít k Dr už teď? Zjistí se to? Jak se to dá diagnostikovat?
Přemýšleli jsme, že zajedeme na pohotovost, ale zase jen s teplotou nevím jestli zbytečně neplasim...
Děkuji a přeji hezký večer
@andrasce bradu na prsa dám, otočím hlavu do všech směrů. Krční páteř mě bolí pořád.. a hlava ani tělo mě nebolí. Spíš jsem úplně vyřízena unavená...:(
To spíš vypadá na nějakou virózu.. pokud by tě bolela hlava, zvracela si, vadilo by ti světlo nebo hluk.. tak bych vyrazila k lékaři.. kdyby se ti přitížilo jed hned na pohotovost
@andrasce přítel mi to taky říká.
Já měla kdysi boreliózu, přišlo se na ni až po půl roce tak mám z těch klíšťat strach. Ale mám fakt jen tu horečku prostě :(
Chápu, že máš strach. Já mám fobií z klíšťat, takže tě úplně chápu.. já se pro jistotu nechala očkovat na klistovku, ať máš větší klid. Kdyby se ti jen něco nezdálo, radši jed na pohotovost. Ať jsi víc v klidu
@andrasce jo já se určitě očkovat nechám. Byla jsem ale teď těhotná a teď mám 3 měsíční miminko, kojila jsem, takže jsem se očkovat bála. Teď nás určitě naočkuju všechny 🙈😏
Cus. Nejsi vůbec hysterka. Naopak. klíšťovka má totiž dvě fáze. https://www.ockovacicentrum.cz/cz/klistova-ence... . První nastupuje po 7-28 dnech od přisátí klíštěte, trvá asi 5 dní , projevuje se jako viróza (zvýšená teplota, nechutenství, únava). Pak je líp, a po pár dnech nastoupí druhá fáze s bolesti hlavy atd. .. Pro klid bych zašla za Dr, vysvětlila situaci a zkusila se nechat vyšetřit a odebrat krev na protilátky. Ty jsou přítomný už v první fázi nemoci. Držím palce, ať je to jenom blbá viróza 🌹
@odula děkuju ♥️
V noci jsem k tomu měla ještě průjem a divný je že mě chvíli boleli kotníky. Poboliva mě břicho, tak nevím jestli je to nějaká střevní. Horečku teď nemám ale propotila jsem peřinu.
Tam píšou že to přichází 7-14 dní po klíštěti, včera to ale bylo 19. Tak prostě nevím.
Každopádně v pondělí k Dr půjdu pokud to nebude lepší
Jestli jsi prodělala boreliozu,máš sice protilátky,ale to neznamená,že ti nebude ouvej,když se na tebe prisaje klíště s borelkou. Zajdi si k obvodnímu,ať ti vezme krev,jestli máš dost protilatek. Přítel na sobě pozná,jestli klíště mělo to,nebo to. Prodělal oboje. Má chřipkové stavy,jen u encefalitidy mu vystoupí flek na zádech v místě,kde mu dělali lumbalku. Je to zvláštní,ale je to tak...
@amazonkajanik já myslela že boreliózu podruhé dostat nemůžu. To je hrozný svinstvo :( pro jistotu v pondělí zavolám. Děkuju 🍀🙏
Boreliozu můžeš dostat kdykoli, já ji mela už nejmíň třikrát. Encefalitidi myslim už nedostaneš podruhé, tam se ty protilátky vytvoří ucinne
@konidana aha. No to jsem vůbec netušila. A pokaždé jsi to prelecila antibiotiky a bylo to dobré?
Ano pokaždé atb. Jinak mi nic nebylo, normálně jsem fungovala
Myslím, že to může být jakákoliv infekce. Nepřipadá mi, že máš encefalitidu.Nikam bych nešla, uložila bych se do postele a vzala si Paralen. Pokud se to do 3 dnů nezlepší, šla bych k doktorovi. Předtím bych ale zavolala telefonicky a s doktorkou se dohodla co a jak neboť je doba kovidová.
@anonymni No já jsem to docela načítala, protože děti měly nějaký potíže. Hodně dobrej web je klistova-encefalitida.cz. Uvádí že inkubace může být až měsíc. A že člověk by, pokud se u něj objeví příznaky nějakýho hořečnatýho onemocnění v týhle době, měl vždycky kontaktovat lékaře a nejlépe nechat udělat test. Protože jak jsem psala, v ty první fázi se to projeví jako chřipka. Nemusí to nic bejt, a zřejmě to nic není, ale jak se říká "better safe than sorry" ;)
@semanren no tak nějak to mám v plánu. V pondělí případně budu volat k Dr.
@odula taky jsem to četla, ale radila jsem se s kamarádkou doktorkou a ta mi psala, že bych měla určitě potíže s hybnosti krku, vysoké horečky a bolesti hlavy. A že z krve se to nepozná. Tak nevim. Já měla horečku naštěstí jen večer a v noci. Dneska jsem jen unavená a nic víc. Horečku zatím nemám.. každopádně volat Dr asi budu..
Jasný. Hlavně ať jsi v pořádku 🙂
@odula kristalovou kouli nemám, ale buďme trochu normální. Encefalitida-bolesti hlavy, meningealni příznaky, poruchy visu, parestezie, subfebrilie nebo fébrilité, v případě meningokoka nebo pneumokoka i skvrny na kůži Horečka jako taková není nemoc, je to příznak. Toho, že v těle je nějaká infekce. Uložím se do postele a uvidím, jak se to bude vyvíjet. Někdy si s tím imunita poradí sama. Pokud ne, navštíví lékaře. Netřeba být hned hysterický
@semanren já vím já vím. Objednaná jsem zítra na odběry, Dr říkal že to vypadá spíš na boreliózu. Taky nechci zbytečně šílet, ale prostě se těch klíšťat bojím...
@semanren btw bylo by fajn to napsat laicky 😁 půlce tvého příspěvku nerozumím bo nejsem medik 🙊
@semanren Jo. Co popisujes je druhá fáze. První fáze- horečka, bolesti svalů, bolesti kloubů, únava, nechutenství, nevolnost. Pak přechodné zlepšení. Při jakýchkoliv horečnatých příznacích cca 1 měsíc po přisátí klíštěte se doporučuje navštívit lékaře a seznámit ho se skutečností že měl člověk klíště. Zvlášť když incidence klíšťový encefalitidy je v Čechách jedná z nejvyšších v Evropě.
@odula to si taky myslím. No snad to nebude ani jedno a budu ok
Mám z toho docela nahnáno. Doma dve malý děti :(
To chápu. Já si myslím, že to bude úplně v pohodě - je mnohem, mnohem větší pravděpodobnost že jde o nějakou blbou virózu. ale lepší dojít zbytečně, než se pak divit. víš co - psala jsem to ne kvůli tomu abys měla strach, ale abys byla ostražita. Aby to na člověka nepadlo aniž by věděl co dělat. Je dobrý o tom, že to tak je, vědět a podniknout příslušný kroky. Ty jsi udělala co bylo třeba, Dr už o tobě ví (a předpokládám že tě neměl za hysterku?), takže žádnej strach. 🙂
@odula ne doktor byl úplně v pohodě. Ale dneska se celej den motám, vše dělám dlouho..
Necítím se prostě dobře. Ale taky tady litá počasí. Tak si pořád říkám, že to snad do pár dní přejde a bude fajn.
Koukala jsem do papíru na odběry a mám tam že nejdřív půjdu na cpr a sedimentaci a za měsíc přímo na testy na borelii, nevíte proč?
Borelie se tak brzy neobjevi. Jinak ja mela taky kliste a presne po 14 dnech mě bylo blbe, bez horecky. Spala jsem dva dny, velka bolest svalu a kloubu, hlavy...sla jsem na krev a doktorka mě rikala, že kdyby se to zhorsilo a pridala se horecka, tak okamzite do nemocnice na infekcni. Je to hnus, chytla jsem ho ve meste.
@petrak15 a jak to dopadlo? Nic se nedělo?
Taky mě zajímá, po jaké dobe můžu být už v klidu že to encefalitida určitě není? Po měsíci od klíštěte? Nevíte?? Díky
Pry ten měsíc určitě sledovat. Me nakonec ta krev vysla negativni. Drzim palce.
Ja zazila neco podobneho a navic ve 4tydnu, taky jsem plasila protoze asi 14 dni po klisteti, bolest v krku, bolest svalu, horecka. Dr uplne vklidu ze to rozhdone nesouvisi a tim to zhaslo. Tim te ale nechvi od neceho odrazovat jen rikam jak to bylo u me no.

Jsi unavená a bolí tě celé tělo? Bolí tě hlava(pokud ne je to velice málo pravděpodobné, že bys měla encefalitidu)? Dáš bradu na prsa(zda jsi meningealni)?