icon

Na co se připravit při lumbální punkci? Zkušenosti maminek

15. lis 2021

Ahojte. Zítra mě čeká lumbalni punkce, napište prosím někdo zkušenosti, na co se připravit, čeho se vyvarovat, jaké jsou NU atd. Budu mít s sebou 14 denní miminko na pokoji. Předem moc děkuji, mám z toho strach.

Strana
z4
autor
17. lis 2021

A teď katastrofa..... Asi mě Dohnal postpunkcni syndrom.... Pomooooc, jak dlouho vám to trvalo. Já už se z toho zblázním.

apokalismus
17. lis 2021

U mě postpunkcni začal 24 hodin po a dva dny to bylo fakt krutý, musela jsem fakt ležet. Ale prý pri velkých bolestech tam můžou dát nějakou zátku po které je uleva hned...

autor
17. lis 2021

@apokalismus nj já už jsem doma 😫

apokalismus
17. lis 2021

Aha, tak leda pokud se to nezlepší a bude to fakt k nevydrženi tak se tam s tím vrať nebo tam minimálně zavolej,kor jestli ti to dělali nekde v tvojí okresní nemocnici... Já to mela do motola skoro dvě hodiny,tak jsem se to snazila vydržet a po dvou dnech to polevilo. Na netu píšou že nejhorší čtyři dny... Zkoušela jsi nějaké léky? Mě teda nakonec pomohl obyčejný paralen.

autor
17. lis 2021

@apokalismus no kvůli kojení mužů jen paralen ale ten je k ničemu a do toho mi nasadili antibiotika.... Asi preventivně i když zatím zánět potvrzen není

apokalismus
17. lis 2021

Mě zabral,ale až večer druhej nebo třetí... zkoušela jsem pak ataralgin a ten ani omylem... Tak musíš vydržet, opravdu ležet, pít kolu, kofein zabírá prý taky,i když nevím jak u tebe když kojis... Ale celkově hodně ležet a pít

katule1990
17. lis 2021

Měla jsem postpunkční syndrom po spinálu při císaři, byla to horší bolest než to rozřezaný břicho, brečela jsem bolestí, když jsem musela přebalovat, koupat a převlíkat novorozence. Pak jsem šla na krevní zátku do zad a úleva naprosto okamžitá. Léky na bolest nepomohly vůbec žádný, a to mi je posílali kanylou do krve. Jen ležet pomáhalo. Jestli se to nezlepší, zavolala bych si, jestli ti neudělají tu krevní zátku.

autor
17. lis 2021

@katule1990 uvidím, kdyžtak jim zavolám a zeptám se, o této možnosti mi vůbec nerekli

katule1990
17. lis 2021

Když to bude nesnesitelný, určitě se na to zeptej, anesteziolog to bude umět udělat, je to zákrok na 10 minut a nijak to nebolí. Mně pak akorát bolely záda po vpichu, ale proti hlavě pohoda. Jakmile člověk vstane z lehátka, bolest je pryč, úplný zázrak. Jo a radili mi předtím hodně pít, co to jde. Mně to teda nepomohlo, ale můžeš to zkusit 🙂.

dixi86
18. lis 2021

Při kojení sem mohla Algifen. Seděl mi a snášel se lépe, jak je tekutý.

autor
18. lis 2021

@dixi86 je na předpis?

autor
18. lis 2021

Jinak jen ležím jak mrtvola, nic nezvládám. Ráno jsem tak 15 minut fungovala, víc nedám. Deti vlčí, manžel musel už do práce a já začínám mít černé myšlenky, už mě to nebaví.

apokalismus
18. lis 2021

Vydrž holka vydrž, případně opravdu zkus tu nemocnici kvuli té krevní zátce, každý říká že je pak úleva, než abys trpěla pokud to opravdu nepolevuje... Už to máš druhý den takhle moc,to už celkem stačí...

autor
18. lis 2021

Jinak tuhne mi krk, nemůžu otáčet hlavou, ale to je u lumbalky normální? Díky za zkušenosti.

autor
18. lis 2021

@apokalismus no když to shrnu, tak ta posrana hlava mě trápí od porodu, takže už toho mám taky dost, ale tohle je bomba

apokalismus
18. lis 2021

Krk mi netuhnul, otazka je jestli tam není nějaká blokace... Na tu postpunkcni ti právě ta zátka pomůže, na tu tvojí holt musíš zkusit nějaké vhodné léky... Ti nějaké nedoporučili?

autor
18. lis 2021

@apokalismus paralen ☹️ Kojim, jenže mě bylo při propuštění prijatelně. Do toho mám atb. I když se zatím zánět nepotvrdil.

apokalismus
18. lis 2021

Často je lidem při propuštění přijatelně a za den dva se vracejí pro tu zátku. Nevím jak ty, ale já to měla třeba i napsané v papírech že v případě potíží se mám vrátit... Takže se tam klidně vrať, oni ti to udělají a uleví se ti...

autor
18. lis 2021

@apokalismus musím se dobelhat pro papíry kdyžtak zavolám manželovi, je teda daleko, aby mě tam odvezl.

dixi86
18. lis 2021

Bohužel ano, ale poslední roky beru jen ten.

autor
18. lis 2021

@dixi86 hmmm tak u mě atraumaticka jehla byla úplně k ničemu. Zítra budu skemrat o tu možnost zátky, nebo vyskocim z okna 😬

autor
19. lis 2021

Ať žije současné zdravotnictví. .... Výsledky nevíme zavolejte si v pondělí (na můj dotaz) rezonance po novým roce... Na můj dotaz co mám dělat že nejsem schopná vstát z postele aniž bych netrvala bolesti a téměř se nepoblila, odpodooved.... Přinejhorším na urgentní, ale když kojite, tak vám stejně nic nedají. .... Bezva.... Takže já jsem mimo provoz, jen ležím, nejsem schopna ani vyskladat nádobí do myčky, prostě nic. ..o děti se nestaram... A nezájem... Bude jednodušší chcípnout. A pak po mě chce někdo uctu k lékařům. ....

apokalismus
19. lis 2021

To je divný,to bylo přímo to oddělení na kterém jsi ležela? Nechápu že ti tu možnost zátky odmítli...ptala jsi se přímo na to? Můžu se zeptat co to bylo za nemocnici?

autor
19. lis 2021

@apokalismus neptala jsem se přímo na možnost zato, protože vím, že doktori nemají rádi, kdyz jim někdo určuje diagnózu. Ne volali mi oni z toho čísla, na které jsem měla volat já až kolem 13:00 kdo to byl nevím, nepředstavila se, ale asi moje neurolozka ne.

apokalismus
19. lis 2021

To je škoda že ne tvoje neuroložka. Každopádně to prostě nechápu, nevím jestli té doktorce vůbec došlo že jde o postpunkcni syndrom a ne jen o ty prvotní bolesti. Pořád se to vůbec nezlepšuje? Už by pomalu mělo i když nějaké bolesti zůstat můžou, ale mělo by to polevovat... Ještě mě napadá jedna věc, jestli neuvažit přestat s kojením abys mohla brát silnější léky na bolest a ulevilo se ti. Ale samozřejmě chápu že to je to poslední co bys chtěla... Jo a nebo prostě zkusit sehnat tu tvojí neurolozku, nevím jestli funguje přímo v nemocnici nebo má svojí ambulanci a poradit se s ní... Takhle se brzy sesypes ☹️

katule1990
19. lis 2021

Zavolala bych tam znovu a řekla, že jsou to bolesti po tom zákroku, předpokládám, že ta bolest přechází vleže, to jim taky řekni. A klidně bych si i "určila diagnózu" a řekla o tý zátce. Na to, co si budou myslet, bych se vyprdla, když jsi v takovým stavu. Mně v nemocnici říkali, že ta postpunkční bolest může trvat 3 dny, ale taky třeba 14 dní. To bych nepřežila, počitala jsem minuty do tý zátky.

autor
19. lis 2021

@apokalismus i nad tím už prymslim taky, ale na mě to působí tak, že lékaři mě už ani řešit nechtějí. Prostě klasika, dokud nezaklepes backorama, tak se třeba, zvencni. Vlastně ani nevím, jestli ta lumbalka vůbec k něčemu byla, jestli když budu mít problém, to vůbec budou řešit.

autor
19. lis 2021

@katule1990 ano v leze je mi lépe. Ve stoje jak když mi hlavu řeže cirkularka

apokalismus
19. lis 2021

Oni doktoři bolest hlavy neradi řešej, jeden mi to narovinu řekl že to nerad léčí protože to neumí... bohužel to je věc co není vidět... Každopádně jestli jsi nezduraznila že teď aktuálně převládá postpunkcni bolest ( což odpovídá tomu co píšeš že se to zhoršuje když se postavíš a zlepší při lehu) tak ji to ani napanout nemuselo. Určitě souhlasím s katuli, nenech se odbít, o zátku si řekni, buď tam volej, nebo tam přímo zajeď!!! Hele teď se nemocnice plní a ta péče vude celkově horší protože toho mají moc. Třeba u nás v okresní nemocnici udelali kovid oddělení z neurologie! Takže určitě kdo není akutní roho lifruji pryč, to teď asi bude vše... Ale fakt se nenech odbít...

katule1990
19. lis 2021

Přesně tak. Podle mě je to jasná postpunkční cefalea, prostě tam zavolej, popiš, že je to ve stoje naprosto neúnosný a musíš se starat o děti. A že vleže to je o hodně lepší. Slyšela jsi o krevní zátce a chtěla bys je o ten zákrok požádat. Je to zákrok na 10 minut a okamžitě se zvedneš bez bolesti. Opravdu to za to stojí.

Strana
z4