Nechají mi miminko se mnou v nemocnici?
Prosím o radu, je možné, že mi nedopadnou dobře výsledky krve a ja bych zůstala par dní hospitalizována v nemocnici. Konkrétně s trombozou. Mam 8m dceru, kterou stale kojím a samozřejmě chci kojit dál. Nevíte, jestli mi ji nechají? Případně pokud jste někdo takhle řešil trombozu, nechali vas doma? Pichat injekce si umim, tak soi říkám, že by v tom nemusel snad být problem. Děkuji
@rebe Víš, podle mě se to tu celkově prostě zbytečně vyhrotilo. Myslím, že nikdo nerozporuje, že pokud to jen trochu jde, mělo by být kojené dítě s matkou, zakladatelce diskuze já osobně moc přeju, aby ty zdravotní problémy nebyly natolik vážné, že by vůbec musela být hospitalizována, popřípadě aby mohla být v nemocnici i s dítětem, ale zde už se dostáváme k tomu, že ubytovat malé dítě v potenciálně infekčním prostředí už je zapotřebí zvážit. Plus zvážit i to, jestli nebude dítě rušit ostatní, na interně třeba i vcelku dost vážně nemocné pacienty. A tam někde vznikl názor, že na tohle se jako poučené matky pojďme vykašlat, protože matka má PRÁVO být s dítětem nebo dítě s matkou, whatever, a nemocnice MUSÍ. Tady nejde o to, že bychom chtěly matce a dítěti zatrhnout kojení a překazit jim vztah a způsobit trauma, ale o to, že je na každém, aby zvážil všechny věci z toho plynoucí, včetně svýho zdravotního stavu, včetně ohledů na ostatní pacienty, a zachoval se rozumně, ať už to v konečném důsledku znamená dítě vzít s sebou nebo ne.
@rebe Ano píšu tu spoutu scénářů, které vás mnohdy ani nenapadly. Protože si vůbec neumíte představit, že by VAŠE dítě mohlo někoho obtěžovat.
Poznámka pod čarou: To je upřímně řečeno úplně stejné jako v restauracích a podobně. Dítě ječí, vyvádí totální cirkus, ale maminky si povídají u kafíčka a nechávají dítě běhat mezi stoly, strhávat ubrusy... protože přeci respektující výchova. Tohoto jsem byla svědkem 26.12., když jsme byli na našem tradičním výletě a zašli do jedné restaurace. Celá restaurace plná lidí a dvou nevychovaných dětí, které opravdu obtěžovaly. Maminkám to nějak necvaklo.
@rebe A o tom to celé je. Zkusit se zeptat. Ne hned tazatelce odpovědět "nemocnice musí", nebo "máš na to nárok a nemocnice povinnost "...
@oveckaluky tak tak. Ale obavam se, ze jim to fakt nevysvetlime.
Nicmene test: pokud bych nekdy byla hospitalizovana a toto by se resilo, byla bych durazne proti. Mam na to pravo 🙂 A vubec by me nezajimalo, jestli matka bude kojit a bude se svym ditetem ci ne. Mam na to pravo, pro me je zakladem se uzdravit a pohodli cizich by mi byly u zadku.
To je tak hrozne, kdyz to prevedu do tehle roviny. Esence sobeckosti.
Damy, tady mate zrcadlo.
@vineta No a vidíš, mně zase připadá, že se totu zvrhlo v názor Vůbec na to ani nemyslete, co kdyby třeba náhodou vaše dítě někoho rušila a vy byste ho nechala řvát a řvát a řvát, protože vy ho chcete mít u sebe. Nechápu, z čeho pramení názor, že máma, která se ptá, jestli je možné mít u sebe kojence, kašle na jeho potřeby i na lidi okolo sebe. Moje zkušenost teda je, že na dítě i lidi okolo sebe spíš kašlou lidé, kteří se na zájmy a práva svého dítěte neptají.
@sudylichozrout Ne, to, co popisuješ, není respektující výchova. Je to spíš pravý opak respektující výchovy. Možná by nebylo od věci si o věcech něco zjistit, než je začneš kritizovat.
@rebe neboj, zjistovala jsem dost. Respektujici vychova je teorie, kterou si bohuzel ruzne maminky vykladaji ruzne. A to same plat i o pravech a povinnostech.
@sudylichozrout Bohužel, právo rozhodovat o tom, kdo další bude hospitalizován po dobu tvé hospitalizace a jestli za ním budou chodit návštěvy nebo rodinní příslušníci, ti nedává vůbec žádný zákon, úmluva, vyhláška ani zdravý rozum. Nejhorší na tom je, že se klidně může stát, že někdo v nemocnici své blízké bude mít a ty si toho vůbec ani nevšimneš...
@rebe Jsem přesvědčená, že právě @sudylichozrout si věci zjišťuje, ověřuje, v žádné diskuzi jsem nečetla její názor, který by vnucovala druhým jen na základě svých mléčných žláz.
@rebe ale dava. Mam pravo na lecbu a zotaveni. To mi nesmi byt naruseno. Takze si piskej, ze bych mohla klidne stropit ve spitale scenu, odkazovat se na ombudsmany, vykrikovat neco o diskriminaci, strhnout na svou stranu ostatni pacose a donutit nemocnici k vyexpedovani kojence. Byla bych krava, kdybych to udelala. Ale mohla bych. A o tom to je. Kdyz se spolecnost zacne chovat sobecky, je to vzdy spatne. Premyslejte o tom.
@sudylichozrout A jak se o tom dítěti dozvíš? Co když odjede s tatínkem domů ještě předtím, než stihneš ztropit povyk? Nebo budeš řvát pokaždé, když po ulici pod tvým oknem projde někdo s dítětem, protože by možná třeba mohl přijít do nemocnice?
@rebe Nic jste nepochopila... absolutně nic...
@rebe a ja ze tu vymyslim silene scenare 😃 Ty si fakt myslis, ze lze pritomnost kojence na oddeleni utajit? 🙂 To opravdu leda za pouziti odvaru z makovic 🙂
Nic ve zlem, mnohdy si s tebou rozumim, uz to tady fakt nechci s tebou sroubovat ad absurdum. Svoje jsem si k tomu rekla, ty taky. V tomto se ale neshodneme.
@alicie_k Diky, nacelniku, ze ses me zastal 🙂
@sudylichozrout Já bych byla schopna sprdnout i ty děti v restauraci... protože ano, mám právo na klid u jídla.
@oveckaluky Ne, to asi opravdu nepochopila 🙂 Já bych v takové situaci prostě hledala nemocnici s volným nadstandardem, kde bych mohla být i s manželem a miminkem, spali bychom spolu v posteli úplně stejně jako v porodnici, kojila bych ho, a když by se mu tam nelíbilo a plakalo by, odjelo by s tatínkem domů. Opravdu nechápu, proč by jiným pacientům moje dítě, o kterém by se ani nedozvěděli, mělo vadit. Takže jo, opravdu to nechápu.
@rebe Ano, ale o tomhle tu mluvíme celou dobu. 🙂 Ta diskuze se zvrtla, protože tu někdo stále vykřikuje něco o právech a povinnostech nemocnice vůči pacientovi. O neexistujících povinnostech. O právech a povinnostech pacienta vůči ostatním pacientům už se ale nezmiňuje.
@oveckaluky my jsms nimi zkouseli resit, ale nepomohlo to. Bylo nam receno, ze Maxik i Honzik potrebuji prostor pro kreativni tvoreni. Na muj argument o hristi bylo odpovezeno sproste. Nicmene pak za nimi prisla i obsluha, asi se jim to uz zdalo taky moc. Tak se damy zvedly a za staleho frflani odkracely. Myslim, ze na te restauraci na FB nenechaly nit suchou 😀 Proste blbky, no. Jsem presvedcena, ze kdyby tu byly, rvaly by tu tez neco o pravu 🙂 To je proste urcity typ zenskych.
Mame sousedku, uz si z ni delame srandu, protoze to je neco ukrutneho. Mama od petilete holky a neustale si na neco stezuje, neustale donqujichotsky bojuje s vetrnymi mlyny. V osm vecer uz triska do topeni, ze ji rusime, kdyz tady normalne fungujeme. Vyrvala si prehozeni kontejneru na sklo, protoze ji to rusi. Takze vsichni musieli chodit se sklem jiam nez s ostatnim recyklem. A ji bylo uplne jedno, ze vetsina by chtela ten kontejner zpet. No asi se neco semlelo, protoze uz zpet je. Dnes jsem sousedku potkala a uz z dalky prskala, ze ti delnici, co tu rekonstruuji ulici, prilis prasi 😀
@rebe tvoje dite. Ale tvoje dite muze taky delat randal. Nebo dite Jarky Novotne, ktera si to vyrve po tobe.
@sudylichozrout No jasně, může dělat randál. Akorát že ty předpokládáš, že v tom případě si já strčím špunty do uší a budu dělat, že pohoda. A já předpokládám, že usoudím, že to pro něj teda není dobré tam se mnou být a pošlu ho s tatínkem domů, takže bude reálně rušit třeba 5-10 minut. A teď: co je víc? Které právo? Podle mě je v pořádku upřednostnit potřeby mého dítěte a aspoň to zkusit, byť za cenu, že bude 10 minut někoho rušit. Protože dobře vím, že doma by beze mě proplakalo noci i dny a rušilo by sousedy v celém domě. Pravděpodobnost proti jistotě. Zase ho neutopím, aby náhodou někoho nerušilo, že jo...
@rebe No vidíš, podle mě je zase v NEMOCNICI na prvním místě právo všech nemocných na klidný a nerušený průběh hospitalizace. Čili se zkrátka jedinec musí podřídit prostoru a přání ostatních lidí, kteří tam s ním jsou. Zejména tehdy, kdy je to přání ostatních jediné - mít klid.
@sudylichozrout A jak to víš, že je to přání všech ostatních? Dvakrát jse rodila ve Švýcarsku. Tam není šestinedělí pod zámkem, všechna oddělení spolu sousedí a jsou volně průchozí. A pacienti z ostatních oddělení si chodívali sednout k nám na oddělení: koukat na miminka, poslouchat jejich pláč. S několika z nich jsem se bavila, říkali mi, že je nebaví povídat si se spolupacienty a poslouchat o zdravotních obtížích, že raději poslouchají dětský pláč, protože děti jsou radost.
@oveckaluky Prosím vás, úplně bokem, ale jak se stane matce od čtyř dětí, že se dostane do restaurace, kde ji ruší cizí dítě? :D
@rebe No, tak když si zas vezmu svojí zkušenosti a zkušenosti svých příbuzných, tak ti byli hospitalizováni tehdy, kdy jim bylo opravdu ouvej. A jsem si naprosto jistá, že takových lidí je v nemocnici většina. Jako kouknout na jiné oddělení, když chci, proč ne, ale mít za zdí plačící miminko imrvére, to fakt ne.
@sudylichozrout Podle mě je to dost individuální, my jsme letěli s prckem ve čtyřech měsících a na hotelu se lidi okolo divili, že tam je ubytované nějaké dítě. Malý prostě vůbec neplakal, večer s náma usnul v posteli a sice se budil, ale bezhlesně se nakojil a spalo se dál. Teď v roce jsme takhle letěli i celou noc a opět jsme nikoho nerušili. Dokonce se jeden pán přišel podívat, jak nám tam dítě roztomile spinká (mně v náručí). V osmi měsících by to bylo v klidu, to už by to bylo horší teď, to věřím, že by občas ječel, kdybych mu zakázala šahat na něco, na co nesmí.
Naopak když jsem byla hospitalizovaná v nemocnici, tak mě rušilo něco furt. Sestry, vizity, měření teploty, sténající spolupacient (to teda bylo na ARO, tam se s tím asi počítá). Vlastně pro mě je nemocnice neuvěřitelně rušné místo, asi by to tak být nemělo, ale v tom pláči bych neviděla až takový problém.
@sudylichozrout mas naprostou pravdu. Egoizmus a sobectvi vede do pekel.
@bayt ale to rušení je špatně a konkrétně u nás se fakt hodně klade důraz na to, aby pacienti mohli v noci v klidu spát. A jsem taky aro. Takže v deset zhasnuto a ticho, šéfové to chodí namátkově kontrolovat. Ale samozřejmě s akutně přijímaným pacientem vždycky vznikne hluk i světlo. Ale když je klid, mají pacienti spát. Stejně tak jako mají být adekvátné nastavené alarmy, aby přístroje nehoukaly zbytečně, pacienti mají mít léčenou bolest, aby nesténali (to bych byla asi dost běsná, kdybych po službě zjistila, že někdo v noci trpěl bolestí. Dobrý spánek, nejlepší prevence delíria kriticky nemocných 😉
@bayt Fakt se mi to párkrát stalo. Jako jasně, jsou to děti a do jisté míry mi nevadí ani kravál. Ale když jsou fakt nevychovaní (dneska se říká "osobnost"), tak to už mi fakt trochu vadí, no... Nechci se nikterak chválit, s našimi dětmi jsem se nikdy nikam nestyděla jít. Prostě dítě musí znát mantinely. Samozřejmě u miminek je to jiné, než když po restauraci pobíhá a řve nebo se vzteká tříleté dítě 😉
@bayt Jenomže ten provoz člověk eliminovat jako rušivý element nemůže. Prostě ve špitále je a bude vždy do jisté míry cvrkot. Proč ten hluk ještě násobit, respektive zvyšovat riziko násobení? Ale já když tady nad tím tak uvažuji, tak mám pocit, že celý spor vyplývá už z podstaty přístupů k dítěti. Znáš mě osobně, takže víš, že nejsem krkavčí matka. Přesto jsem ale daleko více zaměřená na to, dát dát dětem volnost a prostor. Celá naše výchova dětí se nese v duchu toho, aby byly holky obě samostatné, aby se nebály v kolektivu, aby se nebály samy někde bez nás (prarodiče, školka...), aby si dokázaly užít to, že tu volnost mají. A aby si uměly poradit samy s tím, že my děláme záchytnou síť. Nestojíme jim zkrátka pořád za zadky. Jsou putovní, občas je hlídají dokonce i úplně cizí lidé (manželovi zákazníci, u mě zase různí asistenti lidí, se kterými mám schůzky), když jsme u nich a pracuje se. Tenhle náš přístup se pak samozřejmě promítá i do té fixace, respektive do neprovádění mnoha různých věcí, které jsou tady na koni (a i jinde) dost velkým trendem. Já neříkám, že moje cesta je správná a ta ostatních nikoliv, to ani náhodou. Jen vidím určité rozdíly a všímám si, že mámy, které si děti na sebe hodně fixují si pak taky hodně stěžují, že nemají chvilku klidu, že jim děti nespí jinak, než xyz a podobně. Možná máme jen kliku a v našich dětech se sešla naše neuvěřitelně extrovertní povaha, ale myslím, že je to prostě částečně dané i tím, že máme extenzivní výchovu 🙂

Chvíli tam dítě prostě bugr dělat bude, než to ženské dojde a pošle je pryč. A už vidím, jak ve dvě ráno balí věci, ječící dítě v autosedačce táhnou přes chodbu k východu z oddělení a pak dalšími prostory nemocnice. Prostě těch negativ, která se dotýkají dítěte (změna prostředí, riziko nákazy) a okolí (hluk a cvrkot) je více, než pozitiv. Ale těžko to vysvětlit lidem, kteří prostě budou kojit a prostě mají právo a prostě můžou a prostě dup, dup! I kdyby padaly z nebe vejce s háčky.
A jen tak mezi řečí, když bude matka hospitalizovaná 6 týdnů, to tam chce mít to miminko po celou dobu? Jako že fakt zdravé dítě na šest týdnů zavře do špitálu, aby jakože netrpělo bez ní? Tohle je na hraně zdravého rozumu... ale jak říkáte, matka na to právo má a dítě též... chudák dítě.