icon

Nechají mi miminko se mnou v nemocnici?

jana_toula
3. kvě 2019

Prosím o radu, je možné, že mi nedopadnou dobře výsledky krve a ja bych zůstala par dní hospitalizována v nemocnici. Konkrétně s trombozou. Mam 8m dceru, kterou stale kojím a samozřejmě chci kojit dál. Nevíte, jestli mi ji nechají? Případně pokud jste někdo takhle řešil trombozu, nechali vas doma? Pichat injekce si umim, tak soi říkám, že by v tom nemusel snad být problem. Děkuji

danny36
3. kvě 2019

Asi tak. Zvažte. Pokud byste musela až pro tak špatné výsledky do nemocnice, znamená to naprostý klidový režim. Nebudete moct běhat kolem dítka. Protože pokud vás přijmou, tak z důvodu, že hrozí uvolnění tě krevní srazeniny a to je průser. Nemusí být. Podle výsledků si můžete jen píchat injekce nebo jist léky. Pokud byste sama injekce nezvládla nebo by byla možnost být doma za cenu klidoveho režimu a injekci (posouzení lékaře), můžete zkusit přes nemocnici nebo obvodního lekare domácí péči, která je hrazena pojišťovnou. Pokud to vás zdravotní stav dovolí, tak vám sestra z domácí péče může jezdit zajišťovat péči domu a můžete v klidu kojit. Do nemocnice bych dítko netahala. Může se něčím nakazit nebo se bude nudit. Nestrasim, ale pokud by testy opravdu byly tak spatne, jste momentálně na prvním místě VY. Nebo taky už nebudete kojit ani chovat dítě vůbec. Nestrasim, to je prostě fakt.

eviicka
3. kvě 2019

@jana_toula ještě mě napadla jedna věc k zamyšlení, a to jestli léčba, kterou budeš podstupovat je vůbec slučitelná s kojením (možná už máš zjištěno).

Jinak, jak jsem tady četla, že není něčí problém přetížený personál..., tak abych řekla pravdu, trochu se bojím, že to problém nás všech je, protože s tímhle přístupem nás za chvilku nebude mít kdo léčit.

A samozřejmě slušnost, vzájemné pochopení a úcta by měla být na všech stranách, pak jde všechno jednodušeji.

lnk84
3. kvě 2019

@jana_toula S trombozou být doma můžete..babičce jsem pichala injekce já doma.. Známá měla po porodu embolii, musela byt v nemocnici a malou u sebe mit nemohla, zakázali jí i kojení.

vineta
4. kvě 2019

@lnk84 Záleží na rozsahu trombózy, určitě nejde říct, že s ní může být doma, protože babička byla. Já trombozu měla, na hospitalizaci to nebylo, ale než jsem warfarinem naředila na patřičnou hladinu, tak jsem ležela. S péčí o dítě by to tak jako tak dohromady moc nešlo. Kamarádka též měla trombozu, ležela měsíc v IKEMu a prodělala několik operací. Takže asi tak.

tahejhula
4. kvě 2019

Tady je zbytečné takovou otázku pokládat, když ti ještě někdo zvesela odpoví, že pak už dítě nebude chtít prs. Požádej o vstup do té skupiny na FB, tam získáš relevantní informace.

tahejhula
4. kvě 2019

@jana_toula, mléko se ti nemusí dařit odsát ani odstříkat. Určitě mléko nepodavat lahví, jinak je riziko bojkotu kojení. Lze podat třeba lžičkou, z kalisku, apod. Držím pěsti. 🙂

ariadna12
4. kvě 2019

@lnk84 neni tromboza jako tromboza. Nekdy je bohuzel hospitalitace nutna.

janule1940
5. kvě 2019

@jana_toula dobrý den,matka a dítě jsou ze zákona neoddělitelni.pokud nemáte infekci nemoc a nelezite na infekčním,dítě muže být s vámi 7/24.samozrejme uslyšíte od doktoru kde co,jak to nejde atd.,ale pokud budete znát svá práva a budete si za nimi stát,povede se vám mít dceru s sebou.idealne by bylo dobre zaplatit si nadstandard,aby vam mohl chodit pomáhat třeba tatínek.doporucuji skupinu na fb podpořte mě v osvete,tam vám určitě profesionálně poradi.

janablizka
5. kvě 2019

Je těžké být bez nimča v nemocnici chápu to,ale určitě jak se tu píše je plno nemocí v nemocnici a můžeš dítě ohrozit a za další jak ty tak ostatní pacienti potřebují klid a díte určitě celý den nebude v klidu nemůžeš přece okolo něj skákat.Raději bych si zařídila babičku nebo otec má nárok v době tvé hospitalizace na OČR.

merope
5. kvě 2019

Jen pár poznámek:

- trombóza = klidový režim, kdo se bude o dítě starat?
- pokud řeknou, že "nejde kojení", zjisti si, proč! Mě takto chtěli zastavovat laktaci kvůli šílenému tlaku, týden jsem odstříkávala a vylévala, tlak se dorovnal tak, že stačily léky slučitelné s kojením a po dalším týdnu už ani nebyly v MM, tak to mohl drobek pít a kojím už asi 6 týdnů. Zpočátku ne 100%, má to problémy, že odstříkávám, sám si toho vysaje málo, ale má moje mlíko.
- nemocnice už snad mají ledničky, takže mléko jde dávat tam, doporučuji elektrickou odsávačku dá se i půjčit
- byla jsem na neonatologii s malým, nebáli se bakterií zvenku, báli se těch nemocničních kolem - 8 měsíční dítě, které olíže, na co přijde, bych se i trošku bála do té nemocnice vůbec tahat

ilonne
5. kvě 2019

@jana_toula já jsem byla hospitalizován, když bylo dceři 8m - na neurologii. Řešila jsem to odsávání. Popravdě mi ani nenapadlo mít ji tam sebou. Když přišli na návstevu, vážně jsem nebyla nadšená jak tam lezla po podlaze a pokoušela se vše olizovat. Pak taky je dobre si uvedomit, že se tam jdeš léčit a tudíž by jsi se neměla celý den starat o miminko. V neposlední řadě jde také o to, že to zkomplikuje nejen personálu, ale i ostatním pacientům.
@terry1512 předně a bez emocí si uvědom, že nemocnice není hotel a chodí se tam za účelem uzdravení. Pak také, že demokracie jednoho konci tam, kde začíná demokracie druhého. Nechci tě nijak urážet ani napadat, ale to, co píšeš jednoduše sobecke je. Nemocnice ani nemusí mít vhodné prostory ani dostatek personálu. Jen proto, že máme děti a že je kojime nejsme "nadlidi" a k ostatním bychom se měli chovat se stejnou toleranci a úctou jakou vyzadujeme od druhých. A pleteš se, skutečně nikdo není povinen snášet v nemocnici rozmary nás a našich dětí, vyjma oddělení k tomu určených, např. Dětské.

ilonne
5. kvě 2019

@jana_toula A ještě poznámku o té psychice dítěte. Zrovna jsme to řešili ve škole v rámci vývojové psychologie - teorie attachementu - je dobre si uvědomit, že 8m dítě už je dost vnimave a jak na něj působí nemocniční prostředí. Jasně, že navazane je především na svoji mámu, ale v případě, že máma prostě z nějakého důvodu není, třeba právě kvůli hospitalizaci, nastoupí otec, babička atd., kdo tu "milující náruč na nutnou dobu nahradí". Opravdu bych se nebála o jeho psychiku v případě, že má mámu, kdo zastoupit. Oni "milující náruč" poznají velmi rychle a jsou spokojeni. Spíš bych řešila, co s ním udělá případný pobyt v nemocnici, kdy bude přítomno i veškeré u vyšetření a ošetřování mámy.

terry1512
5. kvě 2019

@ilonne pleteš se jako 90% prispivajicich zde. Nemocnice je povinna zajistit místo vhodné pro matku s dítětem,a to že na to nejsou uzpůsobeni není problém matky,ale nemocnice.
Matku a dítě může oddělit pouze soudni rozhodnutí.
To že nemocnice na to nereflektuji, a vlastně ani neznají zákony, nebo je vědomě porušují je k tíži pouze jim.

O vhodnosti se tu nebavime. To je na zvážení každé maminky.

sudylichozrout
5. kvě 2019

@terry1512 muzes mi prosim citovat zakonna ustanoveni? Dik moc.

terry1512
5. kvě 2019

@sudylichozrout které přesně?
O tom kdo může oddělit dítě od matky?
Nebo že nemocnice nesmí nepřiměřeně zasahovat do rodinného života?

sudylichozrout
5. kvě 2019

@terry1512 ze ma nemocnice povinnost zajistit vhodne misto pro matku i dite. Pokud je to jeji povinnost, tak na to musi byt jednoznacny paragraf. Dekuji.

terry1512
5. kvě 2019

@sudylichozrout to vychází z Listiny základních práv a svobod.

Toto tvrzení lze v ústavní rovině podepřít  o Listinu základních práv a svobod a to především o článek 32 v odstavci 4), kde stojí: „Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona.". Nemocnice tak na základě tohoto ustanovení Listiny základních práv a svobod není oprávněna k omezování péče rodiče o dítě a nemá právo Vám péči o dítě neumožnit.

vineta
5. kvě 2019

@terry1512 Podle týhle logiky se můžeš dožadovat vstupu dítěte s matkou i do bordelu.

terry1512
5. kvě 2019

@vineta můžeš.
Akorát tam už to pokud tě někdo napráší zavání trestným činem ohrožení mravní výchovy dítěte.
Navíc,,bordel" je soukromý podnik.
To je diametrálně odlišné od nemocnice.

sudylichozrout
5. kvě 2019

@terry1512 Víš, ono je tak. Moje máma celý život dělá v právu, je jí 64 a pořád ještě pracuje. A za těch x let, co s ní ty její pracovní a právní hatmatilky sdílím jako vrba, jsem se naučila jednu věc. Pokud má někdo "povinnost", vyplývá tato povinnost vždy a v každém případě z jasně definovaného zákona a konkrétního paragrafu, nebo z nějakého smluvního vztahu. Viz v zákoně třeba oznamovací povinnost, která je velmi jasně definována a je jasně řečeno, jaká sankce za její nesplnění hrozí. Což v tomto případě není, takže nelze říci, že nemocnice mají povinnost a hrozily by jí sankce, pokud by to nesplnily. Dle úmluvy nelze matku od dítěte oddělit, ale snad každý soudný člověk chápe, o čem úmluva hovoří. Opravdu nehovoří o povinnosti nemocnic měnit se na hotelová zařízení.
Pokud se chceš ohánět takovými termíny, jako je povinnost, zákonný nárok a podobně, měla bys to mít alespoň trochu vyfutrované konkrétními paragrafy.
Nemocnice žádnou takovou povinnost nemají.

vineta
5. kvě 2019

@terry1512 Hele, já se nepopírám to, že když to jde, má být dítě s rodiči, kojený dítě s mámou. Ale jsou situace, kdy je jak pro matku, tak pro dítě, další lidi nevyjímaje, lepší, když je dítě s otcem, který zvládne péči stejně. Vyžadování toho mít dítě u sebe při hospitalizaci je prostě ve spoustě případů nerozum a neohleduplný vůči ostatním, včetně toho dítěte. V nemocnicích k tomu nejsou uzpůsobený podmínky, jak zázemí, tak personální, nemocná matka se má léčit a ne hlídat a pečovat o batole. Nad tímhle mi fakt zůstává rozum stát.

alicie_k
5. kvě 2019

@sudylichozrout Já to tady sleduju už od začátku a divím se ti, že ještě na tyhle "moudra" stále reaguješ 😉 Mě teď udivilo, že 90% přispívajících se tu plete. Z toho vyplývá, že paní spadá do 10% co jsou předurčeny spasit naše středověké zdravotnictví plné nenávisti a nepochopení ke kojícím matkám, ať už mají dg. jakoukoliv. Třeba i rakovinu apod.

sudylichozrout
5. kvě 2019

@alicie_k to vis, ja porad doifam, ze ji dojde, ze rika blbiny... Jsem idealista, co? 🙂

alicie_k
5. kvě 2019

@sudylichozrout Konkrétně v tomto případě velký idealista 😀 tady je už na místě jen staré známé "moudřejší ustoupí" 😉

terry1512
5. kvě 2019

@sudylichozrout
Třeba tento
(1) Poskytovatel je povinen zajistit

a) aby byl pacient seznámen se svými právy a povinnostmi při poskytování zdravotních služeb a vnitřním řádem; vnitřní řád nesmí zasahovat do práv pacienta nad míru, která je nezbytně nutná zejména pro řádný chod zdravotnického zařízení a respektování práv ostatních pacientů,
(dále jen „vnitřní řád“),

Dále toto

§ 28

(3) Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo
e) na
3. přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem,

a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb; to neplatí, jde-li o osoby ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence; tím není dotčen § 47 odst. 1 písm. b),

@vineta motáš dohromady právo, a vhodnost.
Právo maminka má, o tom kde a kdy je to vhodné se tady vůbec nebavime.

terry1512
5. kvě 2019

@alicie_k jj, moudřejší ustoupí.
Většina tady motá dohromady právo, a vhodnost to právo uplatnit.
To je celi.
V podstatě ani já bych tam asi dítě nevzala, pokud by nebyl nadstandard. To ovšem neznamená že na to nemám právo..

alicie_k
5. kvě 2019

@terry1512 A díkybohu za tu většinu, kterou tys téměř odsoudila, aspoň vidím, že svět je ještě aspoň trochu v pořádku. Jako zdravotní sestra ti mohu zcela upřímně napsat, že bych tobě a i sobě přála, abys svá "práva" v nemocnici nemusela nikdy uplatňovat.

vineta
5. kvě 2019

@terry1512 Jenže tady právě to právo často naráží na limity řádného chodu daného oddělení. Nemotám dohromady právo a vhodnost, upozorňuji právě na tu vhodnost, která by se podle mě měla řešit na prvním místě, až poté si případně vynucovat to právo, pokud to vhodné je.

teeerez
5. kvě 2019

@terry1512 nemas na to pravo, zakon se neda vykladat ad absurdum o coz se vyse uvedenymi paragrafy snazis. Ano, pokud by maminka prisla do nemocnice vybavene na deti jako doprovod a pecovatelkami o ne a teto mamince jako jedine by pravo na vstup s ditetem odpirali, bylo by to poruseni jejich prav.
Pokud jde ovsem do normalni nemocnice, nemocnice pravdepdobne velmi snadno zduvodni proc s ni dite byt nemuze a opravdu to nebude porusenim nicich prav. Staci si ty vyse uvedene pragarafy opravdu precist a vsimnout si pasazi jako "nenarusi-li pritomnost těchto osob poskytnuti zdravotnich služeb" apod.

terry1512
5. kvě 2019

@alicie_k nikoho jsem neodsoudila. Svoje právo naštěstí uplatňovat nemusím, děti jsou už v celku velké a nekojene.

Právo dítěte na moji přítomnost jsem už obhajovat musela, když byla hospitalizována dcera. Toho času 18 měsíců.

Strana