Operace pupeční kýly: Jak dlouho ji lze odkládat?
Dobrý den, mam pup.kýlu. Prý malou.. cca před 2 roky jsem byla v kylní poradně a je to na operaci, ale neni to pry nic akutního a tak jsme se s dr domluvili, že až nebudu kojit ( v tu dobu jsem kojila) a dam si do poradku lehkou diastazu skrz rehabilitace, tak ze prijdu a udelaji mi operaci. Ale bude to ted uz dva roky cca a jeste jsem u dr nebyla 🙈. Uz sice nekojím ale od brezna nastupuji do nove práce a tak se uplne nehodi, abych hned mela neschopenku, tak bych to smerovala spis na zari cca… ale zajima me, jestli jste nekdo byl s kylou takto dlouho. ( je mozny ze ji mam uz od detství ( podle fotek ) ale po porodu se to zhorsilo.
Vím že hrozi uskrinuti ale dle dr nic akutniho proto i rikal ze se operace udela cca za rok az nebudu kojit.. tak jsem z toho malicko nervozni, ale ted tam jit nemuzu protoze bych byla tak 6 tydnu na neschopence ( mam fyzicky narocou praci) . Mate s tim prosim nekdo zkusenot a operaci jste dlouho odkladali? Dekuji a hezký den.
Jeste by me zajimalo, jestli se s tím muze cvicit, i posilovani bricha atd.) abych si neublizila. to nikde nemuzu dohledat. dekuji
ke cvičení, chodím do fitka, aktivně se věnuju thaiboxu, plavu, kolo, běhám.. chodila jsem na fyzio, abych si neškodila.. co teda od porodu nedělám vůbec je cvičení přímého břišního svalu, soustředíme se s trenérkou na core a mobilitu kyčlí
@dashyyy moc děkuji, takze mate klasickou pup.kýlu? Nerozumim moc té prasklé stěne. Jakože skrz tu stěnu vylézá ta kýla ? Omlouvam se, jestli se blbě ptam 😃
nemám ji přímo v pupíku, ale dva cm nad a ano, praskla mi břišní stěna a tlačí se tam tuková vrstva, naštěstí ne žádný orgán, kde by hrozilo uskřinutí.. je to myslím označováno jako liparokéla - druh kýly a když se najím tak mi vyleze boulička velikosti pingpongáče
@dashyyydekuji za vysvětlení. Teď jsem četla schválné lekarskou zpravu a pise se tam : drobná umbililalni liparokéla.
Ja taky nemam primo v pupku ale malicko nad pupikem mam bouličku. Ale nic mi teda po jidle nevylézá jeste vic.
byla jsi na utz?? tak to máš stejný ksindl jako já.. doporučuju fyzio pro matky po porodu, já k tomu mám i diastázu (většinou jdou ruku v ruce s kýlou) a je potřeba srovnat držení těla a fungování core.. pač operace řeší následek, ale ne příčinu a mohlo by se to opakovat i případně po operaci
Babička na to má nějaký pás přes břicho, co by měla nosit. On ji teda dost otravuje, tak ho nenosí, ale na sport bych se po něm asi poptala. U ní už operaci kvůli kýle nikdo ani neřešil (je jí 97 a má to už docela dost let).
@dashyyy nene na utz jsem nebyla. Dr rikal ze vysetření staci pohledem a pohmatem. Diastazu jsem mela taky malou, ale srovnala se mi po tom, co jsem asi pul roku chodila na rhb.
@merope dekuji. O tom jsem neslysela. Zkusim si zjsitit 🙂
A co zkusit fyzio, která umí pracovat se středem těla? Já mám pupeční kýlu už víc jak 5 let. Chodím k fyzio, je to podstatně lepší. Cvičím na střed těla, vysvětlila mi, co můžu a nemůžu dělat, jak poznat, když jde při nějaké aktivitě nebo cviku tlak do kýly a s tím hned přestat a kýlu mi tejpuje ona nebo to umím i já doma. To mi taky ukázala. Na operaci mám jít v plánu jen pokud mě to začne bolet a omezovat, jinak ne.
pás je pasivní podpora a mně ji doktor vyloženě nedoporučil, jinak teda mně okamžitě poslal na utz, aby se podíval jak velká ta prasklina je, takže díkytomu vím, že je to těch 7mm a kdyby se to zvětšovalo, tak kudla
@merope pás určitě ne, to by zhoršilo celkový stav těla a tím i tu kýlu. Chápu to u staré osoby, ale u mladé určitě ne.
Jinak autorko, to cvičení by vám právě vysvětlil i ten fyzio. Mě přímo ukazovala, jak si to na sobě poznat, co ano a co ne. Cvičím jógu, jezdím na koních, na kole a ani v běžném životě mě to vůbec v ničem neomezuje. Jsou cviky, které nedělám ani v józe, ale sportovně aktivní jsem úplně normálně.
@merope fyzio by měl vysvětlit. Pás se nedoporučuje, ale při cvičení je potřeba hlídat správné zpevnění středu těla. Když tam ta kýla je, je to hrozně důležité, aby třeba nezvedala závaží a neměla u toho povolený střed. Pak je břicho "rosolovité" a jde všechen tlak z břicha do kýly a kýla se může snadno zvětšit, začít bolet i mimo cvičení nebo může dojít k tomu skřípnutí střeva. Je potřeba, aby si to ale vyzkoušela a aby ze začátku někdo, kdo tomu rozumí ukázal a pohlídal, jestli to dělá správně.
@cherie24 dekuju za rady. Musim rict, že fyzio me teda vubec nenapadla…. Chodila sem k ní skrz tu diastázu ale o kýle mevubec nic nenaučila a ani o tom vubec nemluvila… myslela jsem ze kýla je proste chirurgicka zaležitost. Kazdopadne, zkusim se někde objednat.

mám 7mm prasklou břišní stěnu, v podstatě je kýla jen tuk, mám ji takto 4 roky, je to dle dr. kosmetická vada, mě nijak neohrožuje.. pokud by to bolelo nebo se zhoršilo půjde okamžitě pryč, ale dělám s tím úplně všechno.. do operace se mi vůbec nechce, tak to zatím nechávám být