PREDIABETES - STAV PŘED CUKROVKOU. JAK JSTE ZAČALI S REŽIMEM DIETNÍM?
Před Vánocema jsem se dozveděla nemilou zpravu zvýšená glykemie nalačno 5.7 hodnota
okamžitě navrhnuta dieta a kontrolní odběry...nečekalka jsem to tak brzy je mi teprve 36
v rodine ze stany otce silna cukrovka u dědy a babička taky slabší měla. Otec v pozdějším věku taky, tak jsem to nějak čekala ale člověk si to nepřipouští.
za 4 roky narust 8 kilo, myslela jsem ze je to stiznou žlazou mám sniženou funkci...z mých normalních 50 kilo na 58 současná váha )neřeste bmi) to vychazi normalne ale když už jde na měření tuky a svalu tak mi tam vycházi nadvaha (ano i s touto vahou)
nikdy jsem nedrzela diety, sladkemu uplne nepropadám, ale neřešila jsem že ho v podstatě nemužu vůbec.
najednou jsem ze sne na den postavena před hotovou věc, prý si mužu vzít 2 vaniklové rohličky aby se neřeklo (to mě rozesmálo) nevedela jsem že je to až tak zlé a přísné
navic me vžy přes den tiží cas pracovně a jim i dost mimo domov a ted vůbec nevím na co se zaměřit...respektive jak na to? umím číst na internetu...
ale mate rady jak to funguje v reálu? čím jste potraviny nahradily? jak vaše tělo reagovalo, jak moc jste byli striktní a přísní...nechci zase at jsem z toho psychicky na prašky, že jsem si tam dala 2 deci vína atd...
jak se z toho nezblaznit a jíst co nejvice normalních věcí aby to tělu neubližovalo...dale třeba přidavali jste si i tinktury z boruvek atd? proste neco co snizuje hladinu cukru?
děkuji
1. Hodně pomůže pohyb. Naroste svalová hmota a sníží se tuková složka. Ale s tím začít až po schválení lékařem!
2. Co se týká jídla, tak si vař sama. Nauč se propočítávat jídelníček. Dodržovat množství sacharidů i tuků a hlavně dostatek bilkovin! Pokud si nebudeš jistá, diabetolog ti určitě doporučí zkušenou nutriční terapeutku, která to s tebou projde.
Prediabetes není ještě tak hrozný, je to spíš varování. Buď ráda, že se na to přišlo takhle včas!
Co se týká alkoholi, tak občas sklenička vína ti neuškodí, ale každý den by to být nemělo a tvrdý bys měla taky vyřadit. Jinak je dobré naučit se vybírat jídlo z běžných potravin, nedoporučují se diabetické potraviny.

@europa00 já nejsem diabetik, ale jsem doktor, mám s tím zkušenosti z druhé strany 🙂 já svým pacientům říkám, že říct mi někdo: “ nikdy nesmíš, vždycky musíš, nikdy, zakázáno atd”, že to budu dodržovat měsíc a pak se na to vybodnu, protože to nebude k životu. Takže ač jim toto nejspíš říká diabetolog, já budu ráda, když budou dodržovat rozumný životní styl navždy než naprosto striktní půl roku. A že já malé hříchy povoluju, ale musí být fakt malé (kopeček zmrzliny, jeden dortík, ne narozeninový dort na posezení), málo často (a ještě nejlépe uprostřed cyklistického výletu) a vědomé (mám hroznou chuť, tak si dám, ne nudím se, tak si dám dort nebo je tu raut, tak sním co vidím).A že naprostý základ je mít fyzickou aktivitu jako nedílnou každodenní součást života. Pak se významná část (pre)diabetiků obejde bez metforminu.