icon

Proč je kontrola rizikového znaménka až za půl roku?

katka900
19. bře 2022

Ahoj, zeptám se pro uklidnění . Jsem 3,5 měsíce po porodu . Před 14 dny jsem byla na kompletní kontrole znamének. V pátek mi volala, že jedno je rizikové a že kontrola po půl roce. Jsem z toho nervózní . Myslíte, že je to v pohodě? Půl rok čekání je šílený. Proč se čeká půl roku? Není to na škodu ?Díky

vendelinka08
19. bře 2022

Nevím, ale nechala bych si ho odstranit...

hezz17
19. bře 2022

@katka900 byli jsme v lednu. Obs nas pozvala za2 tydny navyriznuti. Ale jak se to dela jinde nevim.

katka900
autor
19. bře 2022

@hezz17 a po vyříznutí ok?

hezz17
19. bře 2022

@katka900 ano, ja 3. Mamzel 3. Nervy jsem mela taky.

palja
19. bře 2022

@katka900 já bych si to nechala vyříznout a poslat na histologii. Na tu jsem čekala 14 dní. Naštěstí z toho vyšel nějaký pigmentový névus. Myslím že je lepší to odstranit hned než čekat.

katka900
autor
19. bře 2022

@hezz17 a dopadlo to dobře? Ještě mi říkala, že to může souviset, že jsem brzo po porodu. Hormony nebo tak nějak.

katka900
autor
19. bře 2022

@palja a to odstranění mi musí napsat ona? A kojení tomu nevadí ?

hezz17
19. bře 2022

@katka900 byla jsem poprve mesic po porodu a to bylo vsechno v poradku. Letos- po 2 letech se ji 3 nezdaly. Vyrezavala je ona za dva tydny. Kojeni nevadilo.

palja
19. bře 2022

@katka900 když jsem s tím byla já, tak mi doktor řekl, že tři znaménka jsou riziková. Sám řekl, že by bylo dobré je odstranit. Poslal je na histologii. Výsledek mi poslal mailem. Kojení nevadí. Já jsem měla ta znaménka malá, takže jen vyřízl a zašil. Stehy jsem si vytáhla sama po 10ti dnech. Neco mělo 1 steh, něco 2. Pokud by byla rána větší, tak říkal, že by dal profilakticky antibiotika.
Pokud se bude u podezřelého znaménka čekat, tak se někdy může stát že se zvrhne do toho zhoubného.

katka900
autor
19. bře 2022

@palja já právě nepochopila, že kontrola za půl roku.
Prý kdyby něco, tak mě pošle hned vyříznout říkala sestra. Prý to může být i porodem..změny atd. Ale jsem z toho vyplašená

palja
19. bře 2022

@katka900 no to mi taky přijde divné. Mně právě říkal, že vyříznout hned.

katka900
autor
19. bře 2022

@hezz17 ano, taky já byla před 2 lety a tehdy vše ok. Teď po porodu jedno se jí nezdá , nicméně prý jen kontrola.

hezz17
19. bře 2022

@katka900 tenkrat po porodu jsem ji upozornovala na jedno nove, hodne tmave. Rikala ze to mohlo byt hormonalnimi zmenami, ze se ji zda v poradku. Ale letos uz mi ho vyrizla. Bylo porad stejne tmave, malinke ale pri prosviceni se ji uz neco nezdalo.

katka900
autor
19. bře 2022

@hezz17 histologie dopadla dobře? Já se trochu uklidňuji, že kdyby to bylo akutní, tak mě sama ženě na vyříznutí okamžitě ..ale jsem nervózní . Hodně si zakládám na prevenci . Jen min.rok v těhotenství jsem nebyla.

hezz17
19. bře 2022
kakamila12
19. bře 2022

@katka900 Zřejmě je "jen" potencionálně rizikové. Po půl roce zkontrolují, jak se to vyvíjí, buď nechají anebo odstraní. Nebojte, kdyby tam byl nějaký větší problém, odstraní vám ho hned 🙂

katka900
autor
21. bře 2022

@kakamila12 paní doktorka mě uklidnila, že to může být pouze těhotenstvím . Nicméně mi napíše žádanku a půjde vyřezat.