Když se do půl roku neprokáže otcovství, dítě je manžela?

dolby
24. srp 2011

Chci se zeptat,do půl roka od narození je prý možnost popřít otcovství.Pokud jde o manžele,tak to musí vyvrátit manžel(exmanžel) a nebo manželka.Je to tak?
A pokud to do půl roka neprokáže ani jeden,tak dítě zůstává manžela,ano?
A po tom půl roce je nějaká možnost,že by třeba ta žena chtěla po skutečném otci platit alimenty?Může dodatečně prokázat otce a nebo je tam jen ta lhůta půl roku od narození?

pelenka
24. srp 2011

Ahoj, víš to správně, ta lhůta je skutečně půl roku. Po půl roce ještě možnost je, ale je opravdu malá - a to podáním návrhu nejvyššímu státnímu zastupitelství, které to důkladně zkoumá a vyhoví jen v opravdu vzácných případech, kdy je prokázáno např. že v zákonné lhůtě z objektivních důvodů nemohl být návrh podán, otec byl klamán apod. Takovému návrhu bývá prý vyhověno opravdu málo kdy a jen, je-li to skutečně v zájmu dítěte. Domnívám se však, že tuto možnost mají pouze "otcové", kteří přece jen jsou vždy nejistí🙂.
Takže ty jako matka si budeš muset rozmyslet, co vlastně cheš, a kterého tatínka chceš. Pozor, biologický otec se může svého otcovství i domáhat.
Pokud už dojde k podání návrhu a prokáže se změna otce, pak ten nepravý, který dítě do té doby ( v dobré víře) vyživoval (ty spory se mohou táhnout i rok a víc) má právo po tom nově určeném otci ty peníze vymáhat, ale bere se to tak, že dítě už je jednou dostalo.

dolby
autor
24. srp 2011

PELENKA-dík za odpověď.Naštěstí se tento problém netýká mě,ale mého kamaráda 🙂