icon

Rakovina štítné žlázy

svetluseeee
8. pro 2025

Ahoj holky, 3 roky se léčím na sníženou funkci štítné žlázy před rokem jsem měla na pravé straně nějaké malinké ložisko doktor říkal že se musí hlídat, otěhotněla jsem a během celého roku mi nedělal ultrazvuk pouze odběry krve.. před pár dny jsem byla na ORL jelikož jsem postoupila 2× operaci mediální krční cysty. Byla jsem odeslána na ultrazvuk a na pravé straně kde bylo jedno malinké ložisko před rokem jsou nyní 3 ložiska každá okolo 2cm.. tlačí mě krk mam trošku otekly jsou hypoechogeni prokrvené dělali mi biopsii ale už dvakrát byla zmíněna rakovina.. je tady někdo kdo má zkušenosti? Co mě čeká atd? Kdyz se to potvrdí.. chci o tom vědět vic a taky mě zajímá po jaké době jste otěhotněli je to vůbec možné?

lgsk
8. pro 2025

@svetluseeee doporučuju na FB skupinu Štítná žláza...je tam dost zkušeností s operací, léčbou... Sama mám obavy, že mě to čeká do budoucna. Mám ve štítné žláze cysty a uzly..máme to v rodině. Zatím jsem sledována, take mám sníženou funkcí.

jancazao
8. pro 2025

Měla jsem uzel, který rostl, při 2 cm mi utlačoval dýchací trubici a musel ven i s polovinou štítné žlázy. Taky padlo slovo rakovina, naštěstí se nepotvrdila 🍀
Přeju, ať je to u tebe stejné 🍀

anonym_777143
8. pro 2025

Uzlíky na štítné žláze, zjištěno na utz, poté operace. Před operací to v krku tlačí úplně všude při dýchání i polykání. Nikdo niky nevyslovil slovo rakovina. Uzlíky jsou zcela běžné.

svija
10. pro 2025

@svetluseeee - já měla uzel ve štítné zlaze ze kterého se vyklubala po biopsii rakovina. Normálně sem pak po léčbě otěhotněla, donosila dvě zdravé děti. Takže pokud je dobře nastavena substituční léčba (hormony), problém nebývá.

sinorina
Včera v 07:24
@svija

@svetluseeee - já měla uzel ve štítné zlaze ze kterého se vyklubala po biopsii rakovina. Normálně sem pak po léčbě otěhotněla, donosila dvě zdravé děti. Takže pokud je dobře nastavena substituční léčba (hormony), problém nebývá.

@svija můžu se zeptat v čem spočívá léčba? Nejspíš mě to čeká. Lékař se při biopsii vyjádřil, že to bude rakovina. Čekám na výsledky, které mají být každým dnem.

svetluseeee
autor
Včera v 08:46
@svija

@svija jak dlouho trvala léčba? Mohla jste normálně pracovat? Čím vším jste musela projít.. pokud vám nevadí o tom mluvit

pinkninja
Včera ve 13:33
@svetluseeee

@svija jak dlouho trvala léčba? Mohla jste normálně pracovat? Čím vším jste musela projít.. pokud vám nevadí o tom mluvit

@svetluseeee Pokud si dobře vzpomínám. Rakovina štítné žlázy se řadí mezi dobře léčitelnou chorobu (až na agresivní typy, které jsou celkem vzácnější). Léčba spočívá v chirurgickém odstranění a aplikaci radiojodu 131. Lze (při splnění podmínek) podat ambulantně. Pokud se jedná o typ, co neakumuluje radiojod, léčí se (po operaci) chemo, ozařováni. Ale typicky je první pripad. Léčba radiojodem patří svou podstatou k těm nejšetrnějším… Takze záleží hlavně na histologii. Drzim palce! Nález může být nezhoubný.
Doufám, ze jsem si vzpomnela správně…🥴

svetluseeee
autor
Včera ve 14:50
@pinkninja

@svetluseeee Pokud si dobře vzpomínám. Rakovina štítné žlázy se řadí mezi dobře léčitelnou chorobu (až na agresivní typy, které jsou celkem vzácnější). Léčba spočívá v chirurgickém odstranění a aplikaci radiojodu 131. Lze (při splnění podmínek) podat ambulantně. Pokud se jedná o typ, co neakumuluje radiojod, léčí se (po operaci) chemo, ozařováni. Ale typicky je první pripad. Léčba radiojodem patří svou podstatou k těm nejšetrnějším… Takze záleží hlavně na histologii. Drzim palce! Nález může být nezhoubný.
Doufám, ze jsem si vzpomnela správně…🥴

@pinkninja Moc děkuji, takže samotná operace nestačí? Pak tedy následuje buď radiojod nebo chemoterapie..

pinkninja
Včera ve 14:57
@svetluseeee

@pinkninja Moc děkuji, takže samotná operace nestačí? Pak tedy následuje buď radiojod nebo chemoterapie..

@svetluseeee Opět: Pokud si dobře vzpomínám, tak pri záchytu prvního stadia (u příznive varianty)staci operace a sledování. Ale záleží proste na histologii a klasifikaci. Následuji jasné guidelines pro léčbu. 👍🏻 Ale nepředbíháme moc? Hodne zdaru a samé dobré zprávy!

svetluseeee
autor
Včera v 15:41
@pinkninja

@svetluseeee Opět: Pokud si dobře vzpomínám, tak pri záchytu prvního stadia (u příznive varianty)staci operace a sledování. Ale záleží proste na histologii a klasifikaci. Následuji jasné guidelines pro léčbu. 👍🏻 Ale nepředbíháme moc? Hodne zdaru a samé dobré zprávy!

@pinkninja Uvidime co bude.. každopádně moc děkuji

svija
Včera v 16:49
@sinorina

@svija můžu se zeptat v čem spočívá léčba? Nejspíš mě to čeká. Lékař se při biopsii vyjádřil, že to bude rakovina. Čekám na výsledky, které mají být každým dnem.

@sinorina - já mám za sebou operaci a následnou léčbu radioaktivnim jodem. Ale uz je to přes 20 let. V té době mi bylo 19, byla jsem na vysoké skole v prvním ročníku. V té době byla na obojí nutná hospitalizace, ale dnes už snad je možne na ten radiojod být doma. Pak jsem normálně dodelala školu, díky lekum na štítnou žlázu ziju normální plnohodnotny zivot. Otěhotnění a dvě těhotenství úplně v pohodě, a to jsem se bála, že mi nepůjde otěhotnět. Někdy se po aplikaci toho jódu musí pár let počkat než lékaři těhotenství dovolí.

svija
Včera v 16:54
@svetluseeee

@svetluseeee- už jsem odpovídala v předchozím prispevku, ale klidně ještě doplním, co by vás zajímalo. Ptala jste se na tu práci. Rozhodně operace a pooperační období pracovat nejde, s tím radiojodem teoreticky ano, kromě prvních pár dnů, kdy je člověk "radioaktivní " a měl by být někde stranou od ostatních členů rodiny a nemít u sebe moc svých věci, at nejsou radioaktivni taky 🙂.