Smíšená úzkostná a depresivní porucha

mmonni
8. led 2016

Dobrý den. Tuto poruchu mi diagnostikovali teprve nedávno, mám ji již ale řadu let. Několikrát za život jsem z vlastní iniciativy navštívila psychologa, nikdy mi ale nikdo neřekl, že tuto poruchu mám. Vzhledem k tomu, co jsem se dočetla na internetu je pravděpodobné, že buď ji u mě nepoznali a nebo ji poznali a neřekli mi o ní. Přitom mi docela hodně ovlivňuje život a věřím, že kdybych o ní věděla už dříve, mohla jsem některé věci ve svém životě udělat jinak, právě proto, že bych o ní věděla a měla bych více informací. Docela mě to mrzí, že jsem se o ní dozvěděla spíše náhodou, až po tolika letech, zvlášť, když mi tak ovlivňuje život. Rychlá unavitelnost, nevydržím běžné zatížení, mám dny nahoru, dolů. Nevydržím větší psychickou zátěž. Problém asi trochu spočívá i v tom, že jak je napsáno na internetu, spousta pacientů projde ordinací nerozpoznaných, je závažná a přitom je podceňovaná. Svými vlastnostmi je horší než velká depresivní porucha, usuzuji, že je to tím, jak člověk s tímto postižením působí na okolí, i když se necítí dobře a jen sám ví, jak mu komplikuje život. Já bych touto cestou ráda poznala někoho s touto poruchou, nejlépe si tady našla kamarádku s podobnou zkušeností, abych se o této poruše dozvěděla více. K mému zklamání mi nikdo o ní nic neřekl, začínám si o tom trochu myslet, že mě berou opravdu jen jako pacienta, ne jako člověka, není to zrovna příjemné zjištění, já bych přitom ráda některé věci ve svém životě změnila. Ale při tom se teprve pomalu dozvídám, kdo vlastně jsem já. Další věcí, proč mě to tak mrzí je, že mám syna a chtěla bych, aby mým postižením nějak netrpěl. Já jsem trochu tušila, že jsem v něčem jiná, ale vždy jsem si to dávala za chybu, za vinu a styděla jsem se za to, že se málo snažím, že málo vydržím, že ybch se měla chovat jinak, jen jsem přesně nevěděla, co mi vlastně je.

fiiii
3. dub 2016

Dobrý den, trpím poruchou osobnosti v emociální stránce. Jediné východisko jsou psychoterapie-artterapie,behaviorlní terapie,muzikoterapie či skupinové terapie,na které docházím jednou za čtrnáct dní. Také jsem přišla na to,že u psychiatra dostanu jen léky,ale když nejsou terapie léky jsou na nic,jen trochu utlumí. Na to abych začla chodit na terapie a aby mi vůbec zjistili diagnozu mě pomohlo okolí a otevřelo mi oči. Většinou každá porucha je v člověku navždycky,ale každý se s ní může naučít žít a dostat se do tzv."normálu". Sice jsem udělala jen malý krůček dopředu,ale vidím to o špetku všechno pozitivněji. Základ všeho si umět všechno co se ve mě odehrává pojmenovat.
Držím palce v životní cestě 🙂

martule20
13. čer 2016

Hodně záleží na životní situaci. Mám tuto poruchu diagnostikovanou už cca 17 let, je to nahoru dolů podle toho, jak se se mnou zrovna život mazlí nebo nemazlí. Měla jsem období bez antidepresiv, teď je nepřetržitě beru už tři roky a asi mě jen tak neopustí. Naopak to vypadá, že to budu muset navýšit dávku, abych ty svoje stavy přežila ☹

ejmi2
30. led 2018

@mmonni ahoj mám něco podobného, jak jsi na tom tet?

ella1113
13. říj 2022

Ahoj, mám tuto poruchu diagnostikovanou od 14 let, ale taky se mnou o ní nikdo nikdy nemluvil, nic mi nevysvětlil a na internetu je ve srovnání s jinými poruchami taky jen minimální info. Navíc diagnostické kritéria jsou dost vágní a taky si moc neumím představit, že bych nikdy nesplňovala kritéria pro plnohodnotnou úzkostnou poruchu, když jsem kvůli úzkostem měla jeden čas i problém vyjít mezi lidi, chodila jsem za školu a postupem času se mi také rozvinuly panické ataky. Kromě toho mám v anamnéze spoustu dalších diagnóz, které jsou sice aktuálně v remisi, nicméně pořád na mě nějaký efekt mají a některé další symptomy jsou doteď přehlížené. Přesto, že jsem zpočátku byla zastánce psychiatrie, už jsem v ní naprosto ztratila důvěru, přijde mi, že přidělují diagnózy hodně nepřesně. Jinak jsem vyzkoušela už skoro všechny typy AD: SSRI, SNRI, nyní mám NDRI, také jsem vyzkoušela atypická antipsychotika (hrůza), různá anxyolitika včetně benzodiazepinů, na které jsem si vybudovala návyk a šla jsem na detox. Aktuálně beru z anxyolitik lyriku, která mi zatím dost vyhovuje, nyní jsem poprvé za hodně dlouho téměř bez úzkostí. A lardon za dlouhý příspěvek, ale chci aby na internetu bylo více zmínek o této poruše.