Štítná žláza po porodu, setkaly jste se s tím?

kaimic
17. únor 2016

Maminky,setkala jste se některá se štítnou žlázou po porodu?

kulatakosticka
17. únor 2016

@kaimic já v těhotenství a mám problémy i po porodu, tak asi nejsem přesně ten případ, nicméně endokrinolog mi říkal, že toto období je náročnější na hormonální změny.

beruska_zuzanka
17. únor 2016

Mám 7letou dceru. V těhotenství se mě objevily problémy se štítnou žlázou a brala jsem léky. Po porodu se to dalo do normálu. Měla jsem klid až poslední rok a půl se opět objevily problémy a od té doby beru léky. Mám sníženou fci. Ale problém se štítnou žlázou máme i v rodině.

lupinek82
17. únor 2016

Jsem 2,5 roku po porodu a ted mi na odběru krve na alergie nahodne objevili zánět stitne žlázy. Problémy nepocituji, jsem objednana na endikrinologii, tak ještě moc nevím.

tehulka1167
17. únor 2016

@beruska_zuzanka mam to same od včera beru Letrox.

tyna_as
17. únor 2016

Ahoj, jaký problém máš konkrétně na mysli? U mně po prvním porodu zjistili zvýšenou funkci, ale přišlo se na to víceméně náhodou z krevních testů, žádné přáznaky jsem u sebe neřešila. Rychle jsem hubla, ale osobně jsem to přičítala spíš stresu, rozcházli jsme se v té době s dcerky otcem a taky jsem ještě kojila. Nasadili mi léky, které mi to spravily, brala jsem pak už jen nízké dávky až už je nepotřebuju po ca roce vůbec. Teď čekám každým dnem druhé, sledují mě celé těhotenství, ale vše je v pořádku, tak uvidíme po porodu. Pokud k tomu máš dědičné dispozice, může být porod spouštěčem.

k1k1k
17. únor 2016

ahoj, já byla po porodu šíleně utahaná, padaly mi vlasy a nabírala jsem aniž bych něco jedla a přitom kojila co 2 hodiny - moje mamka mi pořád říkala, že jsem utahaná po porodu a že nejsem zvyklá a bla...bla... nakonec jsem nabrala během 6ti nedělí 20 Kg, šla na kontrolu, hned mě poslali na krev a zjistili nefunkční š.žlázu....tak nějak no, s práškama se to spravilo, ale kila dolů musím shodit sama 😠

kaimic
autor
18. únor 2016

Ptám se z toho důvodu, že jsem teď 7 měsíců po porodu a již už 10 dní trpím na motání hlavy,bolesti hlavy, návaly, dělá se mi špatně a kolikrát mi i buší rychle srdce, cítím se strašně slabá a unavená, a padají mi šíleně vlasy. Byla jsem u obvodní a ta po zkontrolování řekla,že to právě může být štítná žláza. Vzala mi krev a zítra budu mít výsledky. Byla jsem na EKG a tam mám vše v pořádku. A ptám se z toho důvodu,že kojím,tak jestli nebudu kvůli tomu muset přestat.

kulatakosticka
18. únor 2016

@kaimic nene, nebudeš. Já mám hypofunkci štítné žlázy s autoimunitním zánětem a letrox beru většinu těhotenství a i po porodu a normálně kojím.

lafemme
18. únor 2016

@kaimic já mela stejně potíže, ale z krve mi byla zjištěna anémie.. Se SŽ by me taky zajímalo, jak na tom jsem, bohužel mého dr ani nenapadne toto zkontrolovat...:-/

kami1984
18. únor 2016

Pul roku po porodu se mi rozjela stitka,hodne jsem zhubla.mela jsem hyperfunkci.leky mi to sniziki a ja zacala nabirat.objevili autoimunitni zanet a Graves-Bqsedowu chorobu.musela jsem na uplne odstraneni stitky.po druhem porodu jsem nabrala.ted diky tomu vsemu mam o 15kg vic;(((

kaimic
autor
18. únor 2016

Koukam děvčata,že to také nemáte lehké. Po porodu jsem dostala na váhu 60 kil,a níž jsem se nedostala. A ted během těch 10 dni 2 kila dole.. A to jim stejně.Tak se zítra uvidí co krev ukáže.

mrshka
18. únor 2016

tak kdybyste chtěly vědět, tak já mám problém s anémií i sníženou funkcí štítné ještě před otěhotněním - je to super kombinace 😀 a také důvod, proč jsem na rizikovém PN, a to se s anémií léčím už třetím rokem a se štítnou tedy prvním.

kulatakosticka
18. únor 2016

@mrshka 😊 anémii jsem měla též, já vůbec druhé těhotenství měla lahůdkové. Anémie, nově objevená štítná, velmi nízký tlak, tvrdnutí břicha... Docela jsem se o prcka bála.

mrshka
18. únor 2016

@kulatakosticka anémii mám zjištěnou asi 10 let, ale bohužel si mysleli, že mi ji vyléčili, takže se vrátila a v horší formě.. štítná je super, tu mám dědičnou jsem zjistila, hodnoty, kterými se ani nevlezu do tabulky (natož teď těhotná), nízký tlak mám od vždycky a teď ještě klesá, jen to tvrdnutí břicha mě minulo 😀 (ťuk ťuk)

kulatakosticka
18. únor 2016

@mrshka taky dobrý, mě kromě tlaku zjistili vše v těhotenství, skoro každý test, na který jsem vlezla, byl pozitivní (kromě pohl. Chorob 😁 a cukrovky snad), ale anémii už nemám a štítná je stabilizovaná. Jen doufám, že malý nemá následky - přišlo se na to kolem 10-11 týdne, což je prý štítná žláza matky nejvíce třeba pro plod...

mrshka
18. únor 2016

@kulatakosticka v těhotenství je to prý "normální", že se tyto hodnoty různě posunují. horší je to před, resp. když chcete otěhotnět a ono to prostě nejde, protože hodnoty jsou fakt příšerné! takže já jen závidím všem zdravým nebo těm, co to mají jen v těhu, protože já mám strach, jestli vše v pořádku vydržíme a také co všechno to chúdě malé po mně zdědí ☹

kulatakosticka
18. únor 2016

@mrshka mě to právě zůstalo, uvidím časem, mám to autoimunitní a doktor se divil, že jsem první z rodiny... Možná jsem to měla už déle, netuším. Tak snad bude prcek v pohodě ❤

kaimic
autor
19. únor 2016

Tak je to štítná žláza, akorat prášky jsem nedostala tom že kojim. Za 3 měsíce mám přijít na kontrolu a uvidí se jestli se to rozjede nebo ne.

kaimic
autor
21. únor 2016

@tyna_as Mužů se zeptat? Mám také hyperfunkci, ale prej jen zvýšenou. Prášky jsem nedostala,protože kojim. Mám za 3 měsíce jit na endokrinologii. Je mi sem tam špatně,ale zaznamenala jsem ted, že hodně hubnu. V úterý jsem měla 58kg,v sobotu 56,6 kg a dnes 55,4.Měla jsi to také tak?

vashti
26. únor 2016

@kaimic Jestli jsi prášky nedostala, tak to nebude tak zlé. Samozřejmě je lepší při kojení žádné léky nebrat, ale já brala,protože bych jinak asi ani nemohla vstát z postele, brala jsem sníženou dávku, která ještě neprostoupí do mléka, větší nešly kvůli tomu, že bych mohla skrz kojení utlumit štítnici i miminku. Po půl roce jsem přestala kojit a zaléčili mě pak normálně.

kami1984
26. únor 2016

@kaimic chce to hned leky... Cele tehot.,kojeni 17mes beru euthyrox.ted 134ku. Uplne s vystavis

vashti
26. únor 2016

@kami1984 @kaimic No jenže jestli máš štítku venku, tak ten euthyrox či jiné léky na hypofunkci nejsou takové sajrajty a nevadí tolik. Já beru propycil a ten třeba v těhotenství nevadí tolik, protože se nedostane přes placentu, ale u kojení už poměrně vadí, to jsem mohla max. 4 prášky denně. Jestli ti je ale zle zavolej na tu endokrinologii, ať tě vezmou dřív. Protože to má @kami1984 pravdu, že pojedeš na dřeň... Víš,jaké máš hodnoty?

kaimic
autor
27. únor 2016

Byla jsem na interně v nemocnici, protože na endokrinologii mají plno. Tam mi řeky, že pokud pokojim,tak mi prášky nedají. Že bych tím poškodila malého štítnou žlázu. Vysetril měl dr. a řekl,že na krku mám to trochu zvětšený. A že ty hodnoty nejsou moc vysoké. Řekla jsem mu své příznaky a jak mi je. Na buseni srdce mi dal prášky.A ve zprávě mám napsáno,že mám lehkou hyperfunkci ŠT. Říkám si,že když ji mám lehkou,tak jak asi musí být cloveku, který ji má hodně. Stopla jsem se teď na 55kg. Sem tam je mi špatně. Teď mi malej nedávno omylem bouchl do krku a to mě bolelo. A nebylo to nějak hodně. Bouli velkou nemám,ale když na něj sahnu,tak tam něco citim.

kaimic
autor
27. únor 2016

Tohle napsali do záznamu...

vashti
27. únor 2016

@kaimic No, tak nevím... já jsem teď cca na 45 FT4 a považuju to za úspěch, vím, že mi bylo mnohem hůř (to se moje hodnoty ani nevešly do laboratorního měření). 25 podle mě docela jde, tak zkus se příliš nezatěžovat (jezdi výtahem, neběhej, odpočívej) vzhledem k tomu, že kojíš, tak jíš asi pravidelně, tak snad už váha dolů nepůjde.

kaimic
autor
27. únor 2016

No prý je to lehčí zvýšení. Ale špatně se mi kdykoliv udělá. Dnes dopoledne také,a to z toho důvodu,že mi přišlo,že je teplo doma..a jak píšeš,že se nemám zatěžovat,tak to ani nejde..hned je mi pak zle.Snad to bude dobrý a zmizí to. Malej je zavislák na kojení 🙂

tyna_as
15. dub 2016

@kaimic Ja jsem hubla, pred tehu ca 57kg, potom asi necelych 51. Ale když se na to prislo, uz jsem nekojila. Po lecich jsem zase pomalu nabrala na tech 56+-. Brala jsem je ani ne rok, pak se to samo zlepsilo a znovu jsem otehotnela. Ale mela jsem male davky. Hubnuti jsem pripisovala stresu, rozchod s partnerem a ostatni priznaky nebyl čas na sobě pozorovat, mela jsem sama s malou dost fofr... Asi jsem vic mela hlad a obcas slabost a taky jsem mela menší potrebu spanku - jak prave ta stitka jede na plno - coz mi vyhovovalo, mohla jsem po večerech pracovat. A v dalsim tehu jsem jen chodila častěji na kontroly a ted jsem zvedava, jestli se mi to nerozjede znova (ještě kojim a nehubnu, tedy ted bych docela i chtela 😉)

tyna_as
15. dub 2016

@kaimic Brala jsem Thyrozol, ale tobe ho tedy nenasadili? Napred jednu tabletu denne, pak pulku a nakonec jen pulku obden.

kaimic
autor
18. kvě 2016

@tyna_as Tak dnes jsem byla na kontrole a dostala jsem Thyrozol a mám brát půl tablety ráno a odpoledne.Tak snad to bude lepší...Říkal mi dr, že když to teď mám v tom stádiu,že se to nelepší ani nehorší, že to jde pak na srdce.

andreaandrejka
18. kvě 2016

Já mám funkci sníženou,zjistily mi to ted v těhotenství,chybí mi nějaký hormon beru prášky, jsem hlídaná, po porodu se prej uvidí..tak jsem sama zvědavá.