icon

Štítná žláza - problémy v těhotenství

lennisek1
8. led 2019

Ahoj holky,
prosím o vaše zkušenosti. Na začátku roku jsme se začali snažit o druhé mimčo. Ale sama jsem už delší dobu cítila, že něco není ok (po ránu takový ten vnitřní třes, pocení, špatný spánek, nechutenství, přibrala jsem, zimnice v noci), tak jsem včera poprosila doktorku o krevní testy a dnes mi přišlo, že nejsou úplně v pořádku testy na štítnou žlázu. Podle sestřičky asi spíše lehce a normálně by to hned neřešili, ale tím, že chceme dítě, tak chce hned nasadit léky a po otěhohotnění kontroly na endokrinologii. jaké s tím máte zkušenosti? Děsí mě brát léky v těhotenství😢 Mám s těhu čekat a vrátit se na čas do práce nebo je to už dnes standardní a jen mě budou s těmi léky hlídat..? A neohrozím tím opravdu dítě..?

klea81
8. led 2019

Léky jsou tělu vlastní hormony. Nemají vedlejší účinky. Dítě bez nich může být mentálně postižené.

tercasv
8. led 2019

Taky mám problém se žlázou, beru euthyrox už cca 12 let 🙂 Teď jsem ve 23tt, prášky beru pořád, chodím na kontroly a vše je v pořádku 🙂 Právě naopak, kdyby se v těhotenství prášky nebrala, bylo by to špatně. Ničeho se neboj. Pokud říkají, že by to normálně neřešili, tak ty hodnoty nemáš asi zas tak špatný 🙂 Ničeho se neboj a buď v klidu 🙂

tulikiss
8. led 2019

@lennisek1 obe tehotenstvi sem letrox na stitku brala, teda beru ho i po tehu. je to dobre ze na to prisli, protoze kdyby se to nezjistilo, tak by hrozil potrat nebo poskozeni plodu.

marketa1218
8. led 2019

Neboj se toho, jsem na začátku těhotenství a léky taky zobu, žádné vedlejší účinky nemají, jenom dodáváš tělu hormony, v těhotenství se to upraví podle hodnot krve. V pátek mi doufám těhotenství potvrdí lékař a domluvím se s endokrinologem na odběru krve, kde mi upraví dávky, občas zajdu na krev a všechno bude v pohodě 🙂. Hypofunkci máme v rodině a všechny dětičky jsou zdravé, 🙂

lennisek1
autor
8. led 2019

Díky holky, dost jste mě uklidnily. S dcerkou jsme si dost prožili, protože měla a částečně pořád má podezření na epilepsii, takže ten strach, aby dítě bylo zdravé je o to větší..😢

marketa1218
8. led 2019

@lennisek1 To chápu, ale se štítnou žlázou, když jsi kompenzována hormony a hlídaná na endokrinologii se nemůže nic stát 🙂. My jsme se snažili o miminko dlouho a mám pocit, že až potom co mi lékař hodnoty navýšil se povedlo. Problém by mohl nastat spíše v tom případě, že o tom nebudeš vědět. Takže buď v pohodě.

biedronca
8. led 2019

@lennisek1 Mám to stejné.
Mam lehounlince zvýšenou ŠŽ. u "normálního člověka" by to nerešili,aletím že chceme otěhotnet (snažíme se 2 roky o první mimi, mam zasebou dva potraty), musím být POD tou horní hranicí.
Uzívám tedy "symbolicky" půl tabletky a jeste ob den.
Normalně tabletky užívám, k tomu obyčejnou listovku, snažíme se dál a vcera jsem byla na druhé inseminaci.
ŠŽ musí být v pořádku PŘED otěhotněním, nejlépe, na čemž tedy pracujete.
Až otěhotníš kontroly budou na endokrinologii častější a budeš "hlídana".

irena1111
8. led 2019

@lennisek1 Se sniženou funkcí štítné žlázy se léčím už od puberty a léky, které beru jsou vlastně jen hormony, které tělu chybí. nemají žádný vedlejší účinek. Léky beru každý den a i přesto jsem odnosila dvě zdravé děti. Ničeho se neboj, otěhotnět klidně můžeš i s léky na šž. Jen budeš chodit občas na krev kde budou kontrolovat hladinu hormonů šž.

lennisek1
autor
8. led 2019

Díky holky, zítra jdu hned ráno k dr pro recept, tak uvidíme, co řekne. Ale jsem dilky vám o dost klidnější👏