Štítná žláza - problémy v těhotenství
Ahoj holky,
prosím o vaše zkušenosti. Na začátku roku jsme se začali snažit o druhé mimčo. Ale sama jsem už delší dobu cítila, že něco není ok (po ránu takový ten vnitřní třes, pocení, špatný spánek, nechutenství, přibrala jsem, zimnice v noci), tak jsem včera poprosila doktorku o krevní testy a dnes mi přišlo, že nejsou úplně v pořádku testy na štítnou žlázu. Podle sestřičky asi spíše lehce a normálně by to hned neřešili, ale tím, že chceme dítě, tak chce hned nasadit léky a po otěhohotnění kontroly na endokrinologii. jaké s tím máte zkušenosti? Děsí mě brát léky v těhotenství😢 Mám s těhu čekat a vrátit se na čas do práce nebo je to už dnes standardní a jen mě budou s těmi léky hlídat..? A neohrozím tím opravdu dítě..?
Taky mám problém se žlázou, beru euthyrox už cca 12 let 🙂 Teď jsem ve 23tt, prášky beru pořád, chodím na kontroly a vše je v pořádku 🙂 Právě naopak, kdyby se v těhotenství prášky nebrala, bylo by to špatně. Ničeho se neboj. Pokud říkají, že by to normálně neřešili, tak ty hodnoty nemáš asi zas tak špatný 🙂 Ničeho se neboj a buď v klidu 🙂
Neboj se toho, jsem na začátku těhotenství a léky taky zobu, žádné vedlejší účinky nemají, jenom dodáváš tělu hormony, v těhotenství se to upraví podle hodnot krve. V pátek mi doufám těhotenství potvrdí lékař a domluvím se s endokrinologem na odběru krve, kde mi upraví dávky, občas zajdu na krev a všechno bude v pohodě 🙂. Hypofunkci máme v rodině a všechny dětičky jsou zdravé, 🙂
Díky holky, dost jste mě uklidnily. S dcerkou jsme si dost prožili, protože měla a částečně pořád má podezření na epilepsii, takže ten strach, aby dítě bylo zdravé je o to větší..😢
@lennisek1 To chápu, ale se štítnou žlázou, když jsi kompenzována hormony a hlídaná na endokrinologii se nemůže nic stát 🙂. My jsme se snažili o miminko dlouho a mám pocit, že až potom co mi lékař hodnoty navýšil se povedlo. Problém by mohl nastat spíše v tom případě, že o tom nebudeš vědět. Takže buď v pohodě.
@lennisek1 Mám to stejné.
Mam lehounlince zvýšenou ŠŽ. u "normálního člověka" by to nerešili,aletím že chceme otěhotnet (snažíme se 2 roky o první mimi, mam zasebou dva potraty), musím být POD tou horní hranicí.
Uzívám tedy "symbolicky" půl tabletky a jeste ob den.
Normalně tabletky užívám, k tomu obyčejnou listovku, snažíme se dál a vcera jsem byla na druhé inseminaci.
ŠŽ musí být v pořádku PŘED otěhotněním, nejlépe, na čemž tedy pracujete.
Až otěhotníš kontroly budou na endokrinologii častější a budeš "hlídana".
@lennisek1 Se sniženou funkcí štítné žlázy se léčím už od puberty a léky, které beru jsou vlastně jen hormony, které tělu chybí. nemají žádný vedlejší účinek. Léky beru každý den a i přesto jsem odnosila dvě zdravé děti. Ničeho se neboj, otěhotnět klidně můžeš i s léky na šž. Jen budeš chodit občas na krev kde budou kontrolovat hladinu hormonů šž.
Díky holky, zítra jdu hned ráno k dr pro recept, tak uvidíme, co řekne. Ale jsem dilky vám o dost klidnější👏

Léky jsou tělu vlastní hormony. Nemají vedlejší účinky. Dítě bez nich může být mentálně postižené.