Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

zpetula
23. únor 2016

Zdravím všechny a jdu si pro radu 🙂 před cca dvěma lety jsem byla na odběrech kvůli štítné žlázy, ale hodnoty byly v normě, tak se to dál neřešilo. Min týden (29tt) jsem si šla k obvodní doktorce pro razítko do průkazky a ta na mě vlítla, že se to mělo hned kontrolovat a kdesi cosi. Objednala jsem se tedy znovu na endokrinologii a podle výsledků mi ihned nasadili Euthyrox 75 a za 3 týdny kontrola. Nic víc mi neřekli a já mám strach co malá, jestli z toho nemůže mít nějaký problém, pokud ta štítná je špatná už delší dobu. Máte s tím někdo zkušenosti? Bylo vše v pořádku, nebo z toho mělo mimi nějaké potíže? Podle všech vyšetření a screeningů bylo vždy vše v pořádku. Děkuji za rady 🙂

olivie14
24. únor 2016

Ahoj Zpetulo, nemám zkušenost, s tím, že by se na to nepřišlo takhle pozdě, naopak dva měsíce před prvním otěhotněním, jsem dostala první Euthyrox, ale vím, že můj lékař na endokrinologii, taky velmi upozorňoval že když otěhotním měla bych do šesti týdnů nejpozdějí přijít, abyse to řešilo, a zvyšovali se dávky euthyroxu. No upřímně jsem na to že jsem těhotná přišla až po šesti týdnech, a objednávala se teprve v osmém týdnu. Dostala jsem vynadáno, a prášky mi zvedli o kousek, ale na dceři se to nijak neprojevilo, je úplně v pořádku. Pravdou je, že v prvních měsících to má vliv na potrat, to u tebe už nehrozí, a ve vzácných případech by nedostatek unkce žlázy mohl způsobit zhoršení soustředěnosti u dětí či při vážné formě( což si nemyslím, že s euthyrox 75 je tvůj případ) snížení IQ. Rozhodně tě nechci strašit, spíše naopak a doporučuji vše probrat se svým endokrinologem na příští prohlídce.

andysebesta
24. únor 2016

Lecim se se stitnici pres deset let.budou vas ted vic hlidat a po porodu taky,ale tema lekama jen dodavaji potrebne hormony.a ty by podle me nicemu vadit nemely,ba naopak.nebojte se niceho.kdyz doted bylo vsechno ok,ted uz bude az do narozeni😋😊

soleilll
24. únor 2016

@zpetula Ničeho se neboj. Taky se léčím se sníženou fcí štítné žlázy už 10 let a v těhotenství se to jen víc hlídá - dělá se víc odběrů krve, aby bylo jasný, že jsou hladiny hormonů v pořádku. Podle toho, co vím, může být neléčená hypofunkce příčinou neudržení emrya nebo potratu, ale jen v začátcích těhotenství. Jinak myslím, že to nemá žádný drastický a zásadní vliv na plod. Prostě budeš jíst Euthyrox, občas zajdeš na krev a nic se neděje.

zpetula
autor
24. únor 2016

Děkuji za zkušenosti 🙂 teď když už to ví a budou to hlídat jsem v klidu, mám jen strach že na to přišli pozdě a jestli to malé v začátcích nechybělo, snad bude vše v pořádku 🙂

bianca_86
24. únor 2016

Pokud můžu, připojím se se svou otázkou: včera jsem měla pozitivní těhotenský test, ke gynekologovi se ale chystám až později, aby bylo něco vidět. Mám ale podezření na sníženou fci štítné žlázy, nedávno jsem kvůli tomu byla u obvodní lékařky, ale ta mě odmítla poslat na vyšetření. Co mám teď dělat? Může mi krevní testy udělat i gynekolog? Bojím se o miminko

zpetula
autor
24. únor 2016

Mě dělal taky prvně na požádání gynekolog 🙂

billythekid
24. únor 2016

Holky, já mám mám špatnou ŠŽ taky a to už cca 10 let, ale doteď nevím, který typ to je... před těhotenstvím jsem brala Letrox 50 a v průběhu těhotenství jsem chodila na kontrolní odběry, kdy mi pro sichr dávku lékař zvýšil až na 100. Dokonce mi před zjištěním těhotenství řekl, že jakmile budu mi podezření, že jsem těhotná, mám okamžitě přijít a bude mě sledovat.

Takže utíkejte k lékaři, vyšetření si u obvodního lékaře vynuťte (jako já kdysi) a nejlépe si zajděte k endokrinologovi...

olivie14
24. únor 2016

@bianca_86 Tak zaprvé gratuluji, a za druhé, pokud o krevní testy požádáš, prostě by ti je udělat obvodacka měla, mě je tedy udělala poprvé alergoložka, protože je velmi pečlivá, ale přesto bych si trvala na svém, případně pokud požádáš gynekoložku.

bianca_86
24. únor 2016

No, obvoďačku jsem o krevní testy požádala, bohužel jsem jako jeden z příznaků uvedla bezdůvodné přibívání, výsledek byl, že nevidí žádný důvod proč by mi měla testy dělat, a že si příště můžeme pohovořit o nedostatku pohybu 🤐 . Tak já zítra zavolán gyndaři, ten je vždy ochotný.

olivie14
25. únor 2016

@bianca_86 To je snad vtip.... napadlo mě jedno sprosté označení pro paní obvodacku, no to bych se s ní asi trochu chytla, mimochodem přibírání na váze je jeden z faktorů. Pokud máš větší důvěru v gynekologa (vzhledem k tomu co jsi uvedla se ani nedivím), popros opravdu jeho.

bianca_86
25. únor 2016

@olivie14 tak jsem tam dnes volala a bez problémů mi nechá udělat krevní testy. Prý se vůbec nemusím strachovat, i kdyby se tam něco našlo, tak to prý těhotenství nijak neohrozí, takže jdu za 14 dní.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru