Štítná žláza v těhotenství. Poradíte?

michaela666
10. zář 2020

Ahoj, jsou tady mezi námi lékařky i zdravotní sestry...Mám otázku.

Po přestěhování jsem se zaregistrovala u jediné obvodní lékařky, která tady ve městě ještě brala nové pacienty. Hned na vstupní prohlídce se na mě ode dveří podívala s tím, že mám nemocnou štítnou žlázu a jak dlouho se léčím. Neviděla žádnou moji předchozí dokumentaci, seděla ode mě asi 4 metry a hned určila diagnozu. Nikdy předtím mě na to žádný doktor neupozornil, vždycky vypsal žádanku na odběry krve a potom řešil co bylo potřeba. Štítná žláza se nikdy nezmiňovala. Poslala mě tedy na odběry a sono štítné žlázy. Podle výsledků „ hodnoty skoro normální, ale preventivně to přeléčíme polovinou Letroxu každé ráno.“ Sono úplně v pořádku.
Asi je to moje chyba, ale na ten Letrox jsem se po týdnu užívání vyprdla, s tím že preventivně do sebe nic cpát nebudu a pokud budou další výsledky horší začnu s tím poctivě.
Od té doby pokaždé když přijdu už ve dveřích řeší paní doktorka moji strašně špatnou štítnou žlázu, o čemž předtím nepadlo ani slova. Pokud jdu s problémem ten neřeší skoro vůbec nebo je to ze stresu. To, že jsem byla třeba na pohotovosti s totálně zablokovanou krční páteří bylo taky v mojí hlavě a ze stresu, takže na uvolnění svalů jsem dostala léky, které byli na lepší psychiku a vedlejší účinek bylo to uvolnění svalů. Jiný doktor mě bohužel nevezme, ale obvolávám pravidelně.
O co mi jde? Zítra jdu tedy znovu odběry krve, výsledky v úterý. Vyslechla jsem si řeči o tom jak už teď ve 23 tt může mít dítě trvalé následky a být dementní. Opravdu jsem to mohla tak zadrbat svojí hloupostí a tím, že jsem nebrala půlku miniaturního prášku preventivně?

Kdyby se našla nějaká dobrá duše, které by mi potom řekla svůj ODBORNÝ názor na výsledné hodnoty byla bych vděčná. Ať vím jestli je to vážné a paní doktorka se trefila nebo je její oblíbená diagnoza právě tohle ( jak jsem slyšela od jiných co od ní odešli).

stastnamatka07
10. zář 2020

@michaela666 Jakmile sem otěhotněla já, tak sem léky přestala brát. Brala sem Euthyrox 50. Když sem šla v půlce těhotenství na kontrolu, dostala sem brutálního sprda za to, že prášky neberu a můžu tím prý ohrozit i dítě... Ale já sem se léčila se štítnou žlázou tak od 12ti a u tebe to není jisté, ale když ti to předepsala tak to ber. A nebo si zajdi někam jinam na vyšetření štítné žlázy.

michaela666
autor
10. zář 2020

@stastnamatka07 a malé je v pořádku nebo ho to vysazení léků nějak ovlivnilo?

hankaviki
10. zář 2020

Někteří doktoři poznají poruchu štítné žlázy podle vypouklých očí. Moje máma taky. Před mnoha lety viděla fotku Lucie Bílé a právě taky řekla, že má snad něco se štítnou žlázou. Za nějakou dobu byl článek, že s s tím Bílá léčí.

shaun40
10. zář 2020

Napiš poštu uživatece @drep je lékařka třeba bude ochotná poradit.

michaela666
autor
10. zář 2020

@hankaviki u mě to prý bylo kvůli ohryzu, který mi teda přijde normální...nijak velký nebo výrazně vystouplý...Ale říkám si, že kdyby to bylo opravdu na léčení, tak by mi to řekla normálně hned co viděla výsledky. Ne jen tak mezi řečí, že to preventivně přeléčíme...

jana_zofie
10. zář 2020

Nějak jsem nepochopila, podle čeho si je tak jistá, že máš nemocnou štítnou žlázu. Já byla na sonu a odběrech během dospívání tuším 2x, taky podle pohledu, ale všechno ok (asi mám prostě jenom tlustý krk, či co). V těhotenství jsem si radši nechala udělat odběry na štítnou a ok, i podle referenčních mezí pro těhotné. Asi bych se normálně nechala odebrat na štítnou žlázu u gynekoložky a zařídila se podle výsledků.
Jinak ano, onemocnění štítné žlázy je v těhotenství dost nebezpečné.

stastnamatka07
10. zář 2020

@michaela666 Mám ročního zdravýho raracha ale Bůh ví jestli to je tím, že sem začala brát léky nebo ne.

michaela666
autor
10. zář 2020

@jana_zofie Zavolám si doktorce na gyndu, jestli by mi mohla dát žádanku nebo musím hledat nějaké specializované pracoviště. 🙂 Protože spojení " dementní krypl v kočáru" mi důvěru v obvoďačku opravdu nedodal.

jana_zofie
10. zář 2020

@michaela666 Ty odběry jsou doporučované v 9-11. týdnu, teď zpětně bys to už neovlivnila, bohužel, ale pokud by ti to vyšlo dobře, byla bys aspoň psychicky v klidu. Možná si je ale budeš muset zaplatit. Jinak dost záleží na tom, jestli tě doktorka podezřívala z hypotyreózy nebo hypertyreózy (snížená/zvýšená funkce). Špatné jsou obě, ale ten "dementní krypl v kočáru" hrozí, mám pocit, při hypotyreóze a pokud tě diagnostikovala pohledem, tak bych si tipla, že se jí spíš nelíbila zvýšená funkce (tam pak ale hrozí jiné problémy, především v 2. a 3. trimestru a při porodu, takže bacha na to, a pokud něco opravdu najdou, už nepodceňovat).

michaela666
autor
10. zář 2020

@jana_zofie Takže je možné, že když mi v 10 týdnu dělali větší odběry ( tuším 4 ampule), měli by mít i hodnoty právě na štítnou žlázu? Nebo se to dělá jenom na vyžádání? Odběr brala přímo sestra na gynekologii, takže žádanku jsem do ruky nedostala.

jana_zofie
10. zář 2020

@michaela666 Není to jisté. Ty 4 ampule ti naberou stejně, z jedné se k tomu dá dodělat štítná žláza. A moje gynekoložka mi ji teda automaticky nenabídla.

karla2015
10. zář 2020

Nechala bych si od obvodacky naspat zadanku na endokrinologii a resila vse tam (krev, sono, vysledky)...ja pred otehotnenim byla jen sledovana bez leku, jen sem nahlasila, ze se snazime a musela sem zacit brat letrox 50 jeste pred otehotnenim (hodnoty hranicni, ale pry se posuzuji jinak u tehotne a netehotne) + vit. D a pri kojeni jeste jod. Nebo pokud mate normalni gynekolozku, at vam zadanku napise ona.

zavodnice
10. zář 2020

Podle mě teda obvoďačka nemá co předepisovat tyhle leky. Ať ti rovnou vypíše žádanku na endokrinologii, kde ti udělají sono a odběry. A pokud ti vyšly testy ok, tak nechápu, co má za problém.

drep
10. zář 2020

Já nejsem endokrinolog, jsem holka s autoimunitn thyroiditidou a mimo jiné též praktik na částečný úvazek. Ty informace jsou hodně kusé. Nicméně, mně mou tyreopatii poznala doktorka, co nás učila interní propedeutiku ve škole, kdy ma první pohled řekla, že mám strumový krk. Nikdy jsem neměla ani klinickou, ani laboratorní hypotyreozu (snížení funkce), ale mám autoprotilátky. Tzn že má všechny odběry normální, sono normální a přesto beru léky. Moje endokrinoložka říká, že podle studí malá substituce Letroxem zpomalí ten zánět a oddálí destrukci té žlázy. Takže i přes normální hodnoty beru letrox a ten jsem v graviditě o třetinu navyšovala, protože je třeba pokrýt i nároky plodu. A ano, vysadit potřebnou substituci thyreopatie zrovna v těhotenství je tedy opravdu docela blbé.
Jinak nekomplikovanou hypotyreozu může léčit i praktik, na sono lze poslat, to není fakt žádná složitost. Že se o tom nevědělo dříve je normální, není důvod jen tak pro nic za njc dělat odběry na štiltnici, takže to mohla být první doktorka, která to zjistila.
Předpokládám, že nejde o hyperfunkci, ta se léčí jinak a dělá fakt velké problémy.

mamio
10. zář 2020

@drep ahoj, můžu se zeptat, to máš asi to co já? Od malička mám bouli na krku, ikdyz jsem hubenour, do me puberty to neřešili pak jsem začala brát Letrox 50 a ted uz od den 70.Nebot po porodu se me zvětšila zase, funkce není narušena, jen to prostě vypadá blbě na krku, mám tam malý cystoidy a uzlík, tak me hlídají. Doktorka a jedna moje známá tvrdí, že ročník jako já to má většinou z Černobylu ty krky.

michaela666
autor
10. zář 2020

Děkuji za reakce holky, zítra si skočím s žádankou na odběry a uvidíme. 🙂 Mám hlavně vnitřní problém s tou doktorkou. Jako ženská mi přijde strašně super, ale jak je nějaký problém a je potřeba něco řešit ,budí ve mě hrozně flegmatický dojem. Jsem strašný stresař co se týče doktorů odjakživa, no teď v těhotenství se tím vším zaobírám ještě víc a hned mám pocit, že jsem něco strašně potento.

mamio
10. zář 2020

@michaela666 mám to stejný jsem hypochondr, nebo spíš nějaká úzkost už odmalička, podle mě to mám z toho že je u nás moc úmrtí v rodině.Minule jsem se tak vyschizovala kvůli výsledkům krve že se me udělal opar na prdeli 😂😂😂magor no asi...

michaela666
autor
10. zář 2020

@mamio Dnes jsem byla na vyšetření kvůli srdíčku miminka, na screnningu se doktorce něco nezdálo. Kdyby se mnou nejel manžel, který už ví jak na mě, asi by mě je*lo ze stresu. 😀😀 Všechny fotky z ultrazvuku na první pohled připomínají nějaké zvířátko, on už v čekárně polemizoval co to bude dneska, jestli zase křeček nebo kuře. Pozornost to odpoutalo dokonale, ale v momentě kdy doktor začal s vyšetřením a on viděl malou tak do ticha pronesl jenom králík nebo závodní chrt 😀. Já vysmátá, stres byl pryč a všechno naštěstí v pořádku.

mamio
10. zář 2020

@michaela666 tak super a kterej ses týden? 😃Já v sobotu 8 týden, doma už mám 4letaka...

mamio
10. zář 2020

@michaela666 jo teď koukám 23 tak to mám ještě dost před sebou ještě oproti tobě 😃nejhorší je ten 1 trimestr

drep
10. zář 2020

@mamio taky jsem ročník 1986😂

mamio
10. zář 2020

@drep tak to bude prej asi ten strumovej ročník no 😃podle moji endokrinolozky, zajímavý.... No teď jsem těhotná znovu, tak jsem zvědavá co me to udělá zas, uz se stydím za ten krk, mám tam bouli, jak kdybych ho měla opichanej vcelama😂a to jsem si za ty roky furt nezvykla 🙄

daasqua
10. zář 2020

Já měla v cca 7tt zvýšenou aktivitu, brala jsem prášky, v cca 12tt snížená aktivita, pořád jsem brala stejné ( jen méně), pak v 15tt ok, potom už jsem nechodila na krev, endokrinolog obecné flegmatik, nic moc by neřešil, ani těhotnou, dávkování vybíral pohledem z okna, ze začátku mi předepsal celkem dost, po mém upozornění na těhotenství to změnil na polovic, no bordel...já si to nakonec dělala dle svého selského rozumu, zvlášť když jsem měla najednou na chvíli sníženou aktivitu. Dcera je naprosto zdravá a nikdy nebyly sebemenší problémy a to ty hodnoty z krve vypadaly pro laika děsivé.
Doktor ale nejsem, takže takto jen má zkušenost.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru