icon

Strach z nemoci, tetanie, RS, úzkostná porucha

30bar
8. zář 2018

Ahoj maminky, není mým zvykem zakládat diskuzi, ale jsem už zoufala a potřebuji si s někým "promluvit". Je mi 34let, loni v květnu jsem nastoupila po mateřské do práce a začala mě brnět pravá noha na stehně. Toto mě trápilo každý den, ale jen v práci, nepřikládala jsem tomu váhu. Bylo období, kdy jsem "něco" na noze cítila, období, kdy jsem necítila nic. Jednalo se ale hlavně o tu nohu, občas mi "zabrnělo" v zádech, na obličeji. Jednalo se ale ve většině případů o pravou stranu těla. Teď v květnu jsem ale začala "brnět" více. Chvílema stehno, chvílema lýtko z přední strany, chvílema líčko, pravá ruka, ne celá, chvíli paže, chvíli malíček, začaly mě pálet oči, jsem méně soustředěná, jakoby v mlze...V červnu, červenci s částečně v srpnu jsem měla klid, nyní mám ale opět stejné potíže...Samozřejmě si googlim a čtu na internetu a mám obavy z RS. Sleduju jak chodím, ale mám pocit, že se na chůzi zaměřuju, sleduju jak zvedám pravou nohu a z toho důvodu mám pocit, že chodím špatně...Podobné problémy s brněním jsem měla již před šesti lety, kdy tyto potíže začaly po psychicky náročném období, rozchod s přítelem po 10 letech, kdy přítel byl despota a psychicky mě ničil. Byla jsem uzlík nervů, brnělo, pálelo mě tělo všude možně. Byla jsem na neurologii, na vyšetření eeg a emg a byla mi stanovena diagnoza tetanie a zároveň i úzkostná poruchu. Brala jsem cca rok cipralex. Nevím jestli to brnění ve stehně mám připisovat pouze nástupu do práce a stresu, který jsem po MD měla. Letos jsem měla taky náročné období, jsem poměrně citlivý člověk a vše si beru..Jsem už z toho všeho vyřízená, ráno se cítím hrozně, jsem pláčtivá. Ta pláčtivost mě trápila i letos v květnu, když mě brnělo všechno možné, už jsem si říkala, že jsem zralá na AD, ale pak se mi nějak silou vůle podařilo z toho dostat. Do toho roku 2012, kdy jsem začala brát cipralex, pak jsem AD brát přestala až po nástup do práce mě žádné brnění netrápilo..Občas mě tedy brněly během mateřské záda v místě, kde mi byl píchnut epidurál z důvodu CS,ale to bylo jen takové zašimrání...I teď když píšu, tak cítím jak mi pravou rukou prostupuje takové brnění, divný pocit. Ve stresu to cítím daleko více...Máte někdo podobnou zkušenost? Jinak už se dva dny snažím objednat na neurologii, ale čekací lhůty jsou hrozné..první termín, který mi byl nabídnut je 1.11.

Strana
z3
sar87
8. zář 2018

@30bar Kromě proklepávání a poskakování v ordinaci na jedné noze atd. prostě fyzikální vyšetření, ale hodně pečlivé, ještě takový ten test jak přiškrtí ruku páskou a cosi měří počítač - tím našli tu tetanii. Nevím, jak se to jmenuje. Jinak psychická nemoc je proto nemoc, že se může objevit i v situaci, kdy se Ti objektivně vzato houby děje. Já to tak měla, v rodině klid, žádné extra stresy... a stejně. Pomohly až ty menší dávky antidepresiv. A ten hořčík s Bčkem.
Já bych se na Tvém místě objednala k psychiatrovi a k neurologovi, když bude v normě základní vyšetření, tak bych zkusila ty AD a hořčík. Nejspíš zaberou 🙂

stazinka2018
8. zář 2018

Ja to mam taky tak. Dokud mi doktori nevyvrati nejakou tu nemoc, tak jsem nervozni, co mi vse muze byt a z toho se pak zhorsuji tetanicke projevy. Takze se objednej vsude mozne, sice se budou doktori tvarit blbe, ale kdyz ti nakonec reknou, ze je to jen psychicky, budes klidnejsi. Ale nemocna psychika je taky samozrejme problem a na ni pomahaji ruzne druhy antidepresiv. Ja mivala nejake na podporu serotoninu. A bylo mi lepe. Nelibi se mi, ze stale spousta lidi povazuje ad za navykove svinstvo...a pritom do sebe hazi vselijake jine leky, cigarety, alkohol...zkombinovat s rel. Technikami, pravidelnym pohybem, zdravou stravou, horcikem, nic moc jineho nam takovym jedincum asi nepomuze. Brneni jsem mivala od drobnych, po silne, v hlave, v koncetinach, u srdce, v brise, na obliceji, vsude. Od klasickeho brneni az po divne a neprijemne pocity. Toho horciku vyzkousej vicero z lekarny a neboj se mnozstvi. Tabletka sumaku denne neni nic. Jakkykoliv doktor muze napsat magnosolv, ale v kombinaci s mlekem je dost projimavy. Nejlepsi pro me byl horsik v tabletach na predpis Magnerot. Jen se na nej hodne doplaci. Ale po nem mi nikdy nic nebylo. Necti si uz zadne clanky, to ti to ted akorat zhorsi. Toho psychiatra doporucuju. A chce to prijit na jine myslenky..nejaka dovolena nebo super vylet..

barbiel
8. zář 2018

@30bar doktorka mi říkala, hlavně nehledat na netu, zbytečně se vystresuješ 🙂 Víš co, může to být hromada věcí, zkus se od toho oprostit, vím, jde to blbě, ale psychika dělá hrozně moc. A jinak nemáš zač. Držím Ti pěsti, ať to nic není 😉

hanula311
9. zář 2018

@30bar nebyla jsem, chodim k psycholozce jsou to stavy,bolesti z deprese.

diamanta
9. zář 2018

@30bar nechci aby to teď vyznělo nějak zle, ale pravda je, že tohle je tvoje zdraví. Tvůj lékař půjde pak domů, ale ty se vrátíš z ordinace do svého života, těla. Tedy je i na tobě, jak ho "donutit" udělat testy pořádné. Nakonec, jde udělat i testy samoplátce. Chápu, že mu "do toho nechceš kecat", jenže tohle je přesně ten špatnej přístup ohledně chronických potíží u naprosté většiny doktorů. My jim do toho musíme kecat, ukázat, že i my jsme částečně informovaní a přebíráme aktivní zodpovědnost za své zdraví. A já když vím, že kvalitnější testy existují, a on mi je nenabídl, tak si to přeci vydupu... Krom toho, borelioza je též někdy zaměňována za RS, v lepším případě se RS vyklube "jen" borela, v horším může borela sama do RS i vyústit....

guinea
9. zář 2018

@30bar v těle je všechno provázaný, to není divný že tě brní stehno, když sedíš křivě a klikáš myší. Určitě zkus i nějakého dobrého fyzioterapeuta!

jerry009
9. zář 2018

Ahoj, vím, jak se zhruba cítíš. Mně minulý podzim začalo cukat víčko, protože jsem byla v totálním vyčerpání, zhubla jsem po porodu za rok 20 kg a dcera v noci téměř nespala, do toho mi začaly každou noc brnět prsty a to mám doteď. Byla jsem u několika fyzioterapeutů, brala jsem všechny možné vitamíny, byla jsem na různých krevních testech, na rehabilitaci, u 2 neuroložek.. Nejvíce mi zatím pomohly injekce vitamínu B12, brnění to dost zlepšilo. Co mám s tebou společné je strach z RS a úzkostnou poruchu. Dělala jsem to samé co ty - pozorovala jsem se při chůzi, zkouším chodit po rovné čáře a podobné věci, to je ale nejhorší! Naopak je lepší se vůbec nepozorovat! A prostě jen tak být, žít.. Strach ničemu nepomůže. Dost mi pomáhá se v okamžiku kdy mě přepadne strach okamžitě zastavit a říct si, jestli jsou mé obavy opodstatněné, nebo jestli se ztotožňuji s příběhem někoho, co jsem někde přečetla, nebo jestli je to výplod mé fantazie. A pak si řeknu, že není žádný důvod se hroutit, že se vlastně ještě nic nestalo. Koncem září mě čeká magnetická rezonance, to, čeho jsem se celou dobu bála. Snad dopadne dobře a mně se psychicky uleví. Tobě doporučuji v první řadě doplnit hořčík a vitamíny skupiny B, zajít si na krev - kompletní mineralogii, cukr atd. A zajít si na základní neurologické vyšetření. Ale hlavně zkus eliminovat strach a nepozorovat se! Pokud by se jednalo o nemoc (jakože ti moc přeji, aby se o žádnou nemoc nejednalo), tak se stejně projeví, ať už se pozorujeme, nebo ne. Všechno bude dobré! Hlavně se fakt nepozoruj, nepřemýšlej nad nemocemi, naopak v klidu dýchej, jez dobré jídlo, pij dobré pití, chod na dlouhé procházky, sportuj, užívej si času s rodinou a vše se vyřeší. 😊

priefi
9. zář 2018

@30bar mam tetanii a priznaky stejne, nekdy i horsi. Kdyz je nejhur, dam si par dnu magnosolv a je lip. Neodpovedela jsi mi, zda beres horcik 😉 rs nemas

30bar
autor
10. zář 2018

@guinea Já jdu zítra k praktickému lékaři, tak se s ním případně domluvím, že bych chodila na nějaké rehabilitace. Bolí mě hrozně i bedra, tak myslím, že by mi to pomohlo..

30bar
autor
10. zář 2018

@priefi Promiň, že jsem ti neodpověděla. Hořčík beru jen rozpoustný z Lidlu, chci si koupit nějaký kvalitnější. Byl mi doporuovaný supermag B6 citrat nebo nějaký od značky jamieson, takže dneska si objednám. V lékarně neměli ani jeden. Ale mám pocit, že co beru ten rozpustný z Lidlu (dávám si dva denně,), že to brnění je lepší. Brní mi ovšem i ucho. Cítím jako by mi hořelo trošku. Jako když je člověk nervozní. Navíc mám pocit, že mám i takové unavené nohy (cítím to když jdu po schodech) a mám takovou slabší levou ruku..Čistím synovi zuby a hned mě bolí, v práci, když píšu, tak musím povolit a protřepat. Před necelým rokem jsem doma malovala a musela jsem si dávat chvilkama pauzu, protože jsem začínala chytat křeč do ruky...A ty máš za sebou vyšetření MR? Já jdu zítra k praktickému lékaři, tak mu všechno řeknu. Byla jsem i na odběry krve na štítnou žlázu, veškeré minerály tak uvidím jak dopadnu..

30bar
autor
10. zář 2018

@priefi JO a ještě jsem si vzpomněla, že cítím pořád takové teplo v pravé plosce nohy...už několik let mě toto trápí. Tak mám strach, aby to s tím nemělo nějakou souvislost... ☹

30bar
autor
10. zář 2018

@jerry009 Děkuji za povzbuzující zprávu. Takže neurolog tě poslal na MR vyšetření jo? O těch vitamínech B jsem slyšela, že pomáhají. JO já se právě hrozně pozoruju. Jestli nezvedám tu pravou nohu tak nějak nepřirozeně. A na vyšetření emg a eeg (na tetanii) jsi byla? Taky ti moc přeji, at výsledek z MR dopadne dobře a tvůj strach tě opustí.. K praktickému lékaři jdu zítra. Na odběry krve jsem už byla, tak jsem zvědavá jak zítra dopadnu..Víš co, mě to brnění na stehně trápí už vlastně přes rok s přestávkami. Ale teď mě začal ještě navíc štípat oči, mám pocit, že mám tu levou ruku takovou slabší, unavenější, začala jsem se více v těch přiznacích RS hrabat a to je pak začarovaný kruh...Prostě se psychicky necítím vůbec dobře. Já to na sobě poznám, že nejsem fit. Jsem jinak dost aktivní, doma chci mít uklizeno, peču, vařím, věnuju se synovi a minulý týden jsem ho vedla do školky, ráno po probuzení jsem si pobrečela, pak jsem ho odvedla a měla jsem sto chutí se vrátit domů a nejít ani do práce. žádný pořádný důvod jsem k tomu neměla, jen prostě se mi nechtělo, chtěla jsem se doma asi trápit nebo nevím no ☹

jerry009
10. zář 2018

@30bar S rukou mi něco povídej, já zkouším i takové blbosti, jestli mi přijde hrnec s vodou stejně těžký v jedné ruce i v druhé. 😂 Teď už se tomu směju, ačkoliv pořád nevím, jestli mi něco je, nebo ne, ale dřív mi do smíchu nebylo. Teď už je psychika mnohem lepší, důležité je pojmenovat ten problém (úzkost) a říct si takto ne.. Zasmát se sám sobě. Zastavit se když přijde strach a stopnout to. Dýchat a jen tak být. 😊 Ještě si na Facebooku lajkni stránku Mgr.Lucie Mucalová, má tam výborné zamyšlení a motta, strašně mi to pomáhá. A poraď se s lékařem na dalším postupu, vše mu řekni. A hlavně klid a úsměv, když se budeš brát vážně, tak se sobě zasměj. Děkuji, že mi držíš palce s MR. Ano, neuroložka mě tam poslala, ale až druhá, prvně jsem byla u jiné a ta mi neudělala ani základní vyšetření, tak jsem chtěla mít jistotu, že je vše ok (snad!). Drž se. 😊

jerry009
10. zář 2018

@30bar Jo a na eeg, ani emg jsem nebyla.

priefi
11. zář 2018

@30bar dg tetanie mi byla stanovena po tom, co jsem opet malem omdlela. Pak mi dali docela doat otazek a dg pry jasna tetanie bez dalsich vysetreni. Jen mi delali ekg, protoze jsem jsem mela rychly tep a silne buseni srdce, ktere bylo hodne neprijemne. Krece a brneni rovnez me doprovazely, slabost v nohou atd.atd. nejhorsi ale byly ty mzitky pred ocima, pripadne celkove omdleni. Predepsali mi horcik, naucili me pracovat s dychanim. Tehdy pro dg.tetanie nebylo treba dalsich vysetreni. Dostala jsem magnosolv, ktery mi hradila ZP a bylo mi hned lip. Pozdeji to ovsem zacal byt problem, ZP proplacela magnosolv jen u prokazane tetanie na zaklade testu, ktere mi nedelali, jelikoz jsem otehotnela, pak kojila atd.radeji jsem si vyzadala recept na magnesolv, ktery jsem si uhradila, zp nedoplacela nic, nebo jen malinko. Ted jsem opet tehotna, takze na zadna vysetreni nejdu, ale z duvodu, ze mi brni koncetiny, dostavam do noh krece a zacinaji se mi skubat, gynekolozka mi magnosolv zase muze predepsat (obvodak treba by remcal,.ze nema podklady). Kdyz beru magnosolv, je mi dobre. Na zacatku, kdyz mi diagnostikovali tetanii, obvodacka mi predepsala i ad, ale nebrala jsem je, jen kdyz jsem mela totalni navaly paniky a citila jsem, ze to tak nejde a horcik nezabiral. Takze za me si rekni o magnosolv, obvodak Ti ho predepise, pokud mas podlozenou tetanii na zaklade predchoziho vysetreni a nekupuj uz lidl horcik a zbytecne nevyhazuj penize za horcik, ktery muzes mit zdarma nebo za nizsi poplatek diky receptu. Tva chyba byla, ze kdyz jsi zacala mit problemy, ze nsi nezacla brat poctivy horcik, tim se problemy jen zhorsovaly a Tve strachy a navaly uzkosti jak by smet a dostala ses do bludneho kruhu, ktery to prohlubuje. Tetanie neni zivotu nebezpecna, ale je sakra neprijemna. Takze k dr.pro mognosolv, pij sacek nebo 2 denne, zalezi, co Ti doporuci dr.a obejdes se bez ad a bude Ti lip. Chce to jen rad.

denulkaapavlik
28. kvě 2019

@30bar Ahoj, můžu se prosím zeptat co ti nakonec zjistili? Děkuji...

30bar
autor
3. čer 2019

@denulkaapavlik Ahoj, byla jsem vyšetřena neurologem, zjistil vysokou nervosvalovou dráždivost (to už jsem vlastně i o sobě věděla) nicméně dle vyšetření krve mám hořčíku dostatek. Neurolog mi ale k tomu řekl, že v krvi může být zjištěn dostatek hořčíku a i přesto ho v těle může být nedostatek. Své obavy jsem probrala s neurologem a proto, že je to starší a uznávaný neurolog věřím mu, že mé brnění bylo z tetanie. Myslím, že v mém případě hrála velkou roli psychika a prostě jsem si něco vsugerovala. Brnění jsem přestala řešit a ono samo nějak odeznělo...Myslím, že jsem to vše měla prostě ze stresu. Takže teď se cítím dobře a brnění neřeším 🙂

zelenaesmolda
3. čer 2019

@30bar
psychika ma u tetanie velkou roli,spoustecem je casto stres.
navic se casto muzes dostat do kruhu,ze se ti udela spatne v autobuse a priste zachvat prijde jenom co bus vidis.
brneni je jeste v klidu,ja mela stavy na omdleni,krece v nohach takove,ze jsem nebyla schopna dojit ani na wc,bylo mi neuveritelne zle...

30bar
autor
3. čer 2019

@zelenaesmolda No to já nemám takové stavy, že by se mi dělalo špatně v dopravních prostředcích nebo někde jinde. A ani ty křeče teda. Mě trápilo jen to brnění. A teď na sobě pozoruju, že když mám stres jde se mi hůře nadechnout. To prý ale taky souvisí s tetatnií. No snažím se sebe nějak extra neřešit, brát si hořčík a občas relaxovat..

zelenaesmolda
3. čer 2019

@30bar
tak to bud rada

priefi
4. čer 2019

@30bar nj, kdyz krev je ok, tak to obvodak neresi a ok... neurologa,.aby si clovek vydupal. Az dokojim nase male mrne, mam v planu uderit na obvodacku, aby mi dala zadanku na neurologii. Chvili pred otehotnenim me moje tetanie dohnala zase ke kolapsovym stavum a pomalu mi nechteli predepsat ani horcik, ze se pocka na krevni testy... no... krevni testy a ja sezobala veskery horcik, co jsem nasla doma, abych neomdlivala a oni pak chteji delat testy? No bez komentare. Samozrejme v krvi horciku dost (jak jinak)... takze jsem v ocich dr.simumant... no krasa... takze az si odbydu sve s kojenim, hura na dr.kolecko, at mam klid, protoze ta tetanie jak se ozve, tak mam dost. Ted mam zasobu horciku diky tehotenstvi, takze neni duvod resit

priefi
4. čer 2019

@zelenaesmolda o busu mi ani nemluv 😅 ja nevedela, ze mam tetanii, vsichni to prehlizeli, i kdyz jsem byla z toho na nervy. Az kdyz jsem pracovala, tak konecne se toho moje dr.chytla, driv nezajem. No a kdyz jsem jezdila do skoly, tak jednou ,ani nevim proc, me to chytlo v buse, vse se se mnou tocilo, bylo mi na zvraceni, skoro jsem pres mzitky nevidela a mela pocit, ze sebou v tom buse slehnu, srdce bilo, jako o zivot. Tehdy jsem nevedela, jak pracovat s dychanim, abych mela kontrolu. Pak jsem mela strach jet busem 😥Hrozny pocit.... a krece? Celozivotne... ty nikdo neresil.... no boze krece... ve slapkach, v lytkach.... des... kdyby se to uz drive resilo, mohlo to byt vse pro mne mnohem mene stresujici a hlavne bez omdlyvani... nikdo me ale neposlal na zadne testy, proste mate tetanii a budete dostavat horcik a tim to haslo. Jenze pak se zmenila legislativa a najednou mi horcik nesmeli predepsat, protoze jsem dg.nemela potvrzenou klinicky. Jelikoz jsem otehotnela a dostavala horcik kvuli problemum v tehu, mela jsem.ho dost. Ale pak dosel... a tetanie se znovu ozvala... a postup viz vyse

loafeer
29. bře 2020

Ahoj holky, prosím o radu...
již před 8mi lety mi byla diagnostikovaná Úzkostná porucha, ale celkem jsem to zvládala.
Týden před vánoci jsem se dozvěděla, že po 9ti letech nastupuju hned v lednu do práce ( i když mi má nadřízená tvrdila, jak pro mě dřív jak na jaro místo nebude )...byl to pro mě docela stres- nová práce, v novém měste, nový kolektiv, 9 let jsem byla na RD, vše nové plus si vyřídit závazky v bývalé práci, domluvit školku pro malou, domluvit družinu pro nejstaršího, do toho vánoce.....zhruba plus mínus v té době mi začaly brnět prsty na nohách i rukách, občas mírně kolem rtů nebo i jazyk, mrtvit malíček na ruce....nebylo to pořád, občas několikrát za den, pak třeba několik dnů klid....časem jsem přišla na to že nejvíc mě to trápí, když sedím u pc, jak jdu něco dělat, je to dobré....Jednou v noci jsem měla pocit, ž se mi hůř dýchá, že mám asi embolii a umírám....byl to hrozný pocit, fakt jsem si myslea, že je to můj konec, chtěla vzbudit manžela, aby mi zavolal rychlou....nakonec jsem to nějak rozdýchala....ted se mi pár dní zdá, jakobych hůř viděla na jedno oko, takže mě napadlo, že to bude určitě roztroušená skleroza, že je semnou konec...i když píšu tohle, úplně se klepu celá, sama ani nevím proč....do toho ten koronavirus, to mi asi taky nepřidá a to jsem s detmi doma, kde mi toale přijde nejhorší...Když přijde kamarádka nebo jdu ven, jsem v pohodě....
Ani bych neřekla, že jsem nějak výrazně unavená- prostě úměrně třem dětem, domáctnosti, nové práci, s koordinací problémy nemám...spíš fakt to občasné brnění a ten strach,,,

K lékaři se asi budu muset vypravit, až mě někde vemou, ale jen ta představa, že toto budu muset řešit, že mi něco najdou ( RS, nádor ), ve mně vyvolává bolesti břicha, bušení srdce, prostě hrůzu....
myslíte, že by se podle vyse pospaneho mohlo vůbec jednat o latentní tetanii?
Díky, kdo dočetl až sem

priefi
29. bře 2020

@loafeer hořčík, hořčík a ještě jednou hořčík! Ale ne obyčejný, ale lékařský, nejlépe magnosolv (ten je ale jen na předpis), nebo např. Tento
https://www.google.com/search?q=lekarsky+horcik...
To, co píšeš je typický projev nedostatku hořčíku u tetanie. Případně ještě by mohl být na vině vápník. Ale tipovala bych hořčíkovou tetanii

loafeer
29. bře 2020

@priefi měla jsem 4 sacky Magnosolvu a sem tam vemu 2tbl Mg Lact...to je asi malo, ze?Snad to ta tetanie bude, bojim se jeste nejakych nadoru a te rsky:(

priefi
29. bře 2020

@loafeer hořčík se má brát každý den po delší časovou osu, někdo ho musí brát pořád. Není to o jednorázovém doplnění. Je třeba opravdu pravidelně. Mi bylo řečeno, že pokud nepomůže hořčík, pak na řadu přijdou antidepresiva. Myslím, nebo lépe řečeno, jsem přesvědčena, že se občas zbytečně. Je to tetanie jako vyšitá, která umí vyvolávat záchvaty paniky (+další příznaky, které popisujete). Já třeba ještě měla i mžitky před očima a dokonce jsem i omdlela. Pokud budeš cítit nával paniky, dychej do sáčku nebo do dlaní, pomůže Ti to. Ale základ je hořčík

loafeer
29. bře 2020

@priefi no tak mzitky taky,mela jsem pocit,ze mi litaji musky pred ocima nebo ze hur vidim,ze ziju jakoby v mlze-ale na to mi zabiraji masaze....ale neni to porad a rozhodne se to nehorsi....ten zachvat jsem mela asi 2x v zivote...ale stacilo teda.....tak doufam,ze mi to u dr potvrdi a mago bude stacit,i kdyz uz bych se asi ani AD nebranila,kdyby to melo pomoct...dekuju za trochu zklidneni

priefi
30. bře 2020

@loafeer ja měla doslova černo před ocima, že jsem neviděla absolutně nic. Určitě to bude dobré. Nenech se ale odbyt jen krevními testy, ty totiž nejsou průkazné, obzvláště, když používáš hořčík. Chtěj žádanku na neurologií

loafeer
30. bře 2020

@priefi dneska jsem volala dr, jak jsem mu popsala priznaky, tak hned ze magnezium a vapnik a pry jestli piju.....což nepiju, jedno kafe a dost....zatim mi to posle e- receptema zbytek doresme, jak se vyklidni situace s koronavirem.....
Víš, já bych ideálně, kdyby mi Mg a Ca zabraly a na zadnou nerolu bych nemusela....

priefi
30. bře 2020

@loafeer pokud bys chtěla, aby ti lékař předepisoval hořčík, musíš mít ofiko DG.

Jj, kofein, alkohol a tein tetanii rovněž zhoršují

Strana
z3