Taky jste (po nástupu do práce) neustále nemocní?

nupta
2. kvě 2023

Ahoj děvčata, budu ráda, když mi napíšete, pokud jste na tom byla stejně jako já.

Když jsem po mateřské nastupovala do práce, tušila jsem, že budou děti často nemocní, protože ta mladší jde prvně do kolektivu. Už starší občas něco přinesl, ale na dolních cestách to bylo jen jednou a já se tomu kupodivu vyhnula. Teď jsem druhým rokem v práci a letošek je snad ještě horší než loňský rok - 3x antibiotika, 2x průdušky a občas nachlazení (mluvím jen o sobě, děti na tom byli trochu lépe). Když nemám horečku, do práce jdu s rouškou, ale bývám totálně vyčerpaná.
Když jsou nemocní děti, trávím s nimi celé dopoledne, potom jdu do práce a hlídání přebírá manžel. Je to fajn, že se takto můžeme vystřídat, ale já odcházím do práce totálně vyčerpaná a často nevyspalá a je jen otázkou času, kdy onemocním já. Je mi to blbé i v práci, někteří kolegové občas něco podotknou, že jsem často nemocná. Chápu, že jsem v řečech, ale já si svoji zameškanou práci (kdy jsem byla na neschopence) nahrazuji po práci nebo o víkendu. Ale víc než poznámky od kolegů mě samozřejmě trápí nemocnost.
Když jsem byla s dětmi doma, chodili jsme na výlety, obě moje děti chodili plavat, ale jakmile se objevil covid, vše se zavřelo a my chodili jen do přírody. Tak nevím, zda-li tohle je ten důvod, proč jsem tak oslabená, ale už jsem z toho zoufalá.

emillyhk
2. kvě 2023

@nupta Zatím jsem na RD, ale před dítětem jsem vždycky bývala často nemocná, když jsem byla psychicky i fyzicky vyčerpaná. Z toho tvého popisu mi přijde, že jsi na tom stejně - staráš se o nemocné děti, chodíš do práce i přes vlastní nemoci, jedeš dost naplno. Odpočíváš někdy?
Taky jsem od kolegyň poslouchala, že jsem často nemocná. Neschopenku jsem měla jen když mi odešly hlasivky a jednou po přechozené nemoci jsem už víceméně nevstala z postele, ukázalo se, že zlatý stteptokok, ATB, totální fyzické vyčerpání, tři týdny neschopenka, kdy jsem opravdu jen ležela, spala a občas se najedla. To mě hodně probralo, že takhle se dlouhodobě jet nedá... Potom přišel covid, těhotenství, jsem už skoro tři roky doma a za tu dobu jednou nějaký moribundus, co nám přinesl děda. Nechytla jsem to od něj, ale až od dítěte, se kterým jsem probděla tři dny a noci. Takže se mi potvrdilo, že u mě nedostatek odpočinku a stres snižují imunitu. A myslím, že ty na tom budeš stejně.
Poradila bych ti při příští nemoci to nelámat přes koleno a v rámci možností se prostě vyležet, dopřát tělu čas a klid na regeneraci. Péči o děti deleguj manželovi, práce se taky nějak udělá (teď tam chodíš a makáš i nemocná a stejně to nikdo neocení, tak si přeci kvůli nim nezhuntuješ zdraví). Držím palce, ať je brzy líp 🍀

nupta
autor
2. kvě 2023

@emillyhk Děkuju, máš pravdu, zdraví je přednější - už proto nepřesvědčuju svojí lékařku, ať mě uschopní dřív. Takže když jsem marod, tak vždy 2 týdny. Ale na druhou stranu mě práce baví víc než před dětmi a ráda bych si jí udržela.