icon

Tlak 230/180/150. Je důvod k obavám?

30. dub 2025

27 let, muž
Byl jsem na interním vyšetření kvůli vysokému krevnímu tlaku as obtížemi jako jsou: bolest pálení na hrudi, tlak na hrudi, bolest hlavy vzadu i krk.
Vyšetřili mě, udělali EKG, EKG byl v pořádku.
tlak jsem měl 160/90/130. Dali mi 24h holter. Údaje byly ve dne: 160/100/135, 150/100/125, 142/90/110.
V noci byly hodnoty: 110/70/80, 120/80/80, 130/80/90.

Když jsem měl na sobě holter, tehdy jeden den jsem se velmi rozčilil, extrémně, a řekl jsem doktorce čas kdy to bylo, a podívala se jsem měl tehdy tlak: 230/180/150. Po pól hodině jak jsem se uklidnil jsem měl 175/110/120 po hodině 155/90/100.

Mám strach z tlakoměření možná proto jsem měl takové vyšší údaje. Dostal jsem vysoké dávky hořčíku, o 3 měsíce ke kontrole.

Měli jste někdo tak vysoký tlak když jste se znervóznovali? Je to vážné? Zatím mi nedala pilulky neboť těch 230/180/150 bylo jen jednou naměřeno takové hodnoty, ostatní hodnoty jsou v normě...

Mám se obávat? Co říkáte? Mám panickou poruchu, mám tetání

kakba
30. dub 2025

Zase? Ale odpovim ti. Muj muz, kdyz je ve stresu ma pres 200. V normalnim stavu ma okolo 175. Takze ma prasky a je mu hej. Nevim, co resis.

autor
30. dub 2025
@kakba

Zase? Ale odpovim ti. Muj muz, kdyz je ve stresu ma pres 200. V normalnim stavu ma okolo 175. Takze ma prasky a je mu hej. Nevim, co resis.

@kakba Já když jsem ve stresu mám 155
Když jsem se rozculil měl jsem 230 a to si neměřím krevní tlak

miryp
30. dub 2025

To je s tebou stále dokola a fakt je to otravné. Doporučuji ti přečíst si pravidla MK. Zakládat stále nové diskuze na stejné téma je tu zakázané a řada uživatelů byla odejita, protože to nerespektovala.
Doporučení - přestaň tady trollit, nech se hospitalizovat v léčebně, abys tam mohl podstoupit intenzivní individuální i skupinovou terapii. Ambulantní péče ti nezabírá.

klokanka31
30. dub 2025

A proč ti nenapsali antidepresiva?

jancazao
30. dub 2025

Nechej si napsat antidepresiva a budeš mít tlak ukázkový.

levandule_k
30. dub 2025

Nevím, jaký mám tlak ve stresu, neměřím se, když se rozčílím. A tlak je vyšší při fyzické zátěži, rozčílení, extrémním stresu, to je normální reakce těla.

Najdi si terapii, psychologa. Jsi velmi nervózní ze svých představ a jedeš šílené scénáře. Jsi tak vystresovaný z toho, že ti změřili vysoký tlak, že máš představu, že z toho zemřeš. Umřel v rodině někdo na infarkt, nebo nějakou podobnou nemoc?

Doplňuj hořčík, vitamíny skupiny B, to je důležité pro nervy. Zkus cvičit jógu, tai-chi - nějaké východní cvičení, které harmonizuje mysl. Soustřeď se na hluboké dýchání, choď do přírody. Pití alkoholu ve větších dávkách v dlouhodobém horizontu způsobuje vyšší tlak, takže vynechej alkohol. A začni míň solit.

izz76
30. dub 2025

Nevim, neměřím si tlak kdyz se rozčilím,ale je se skoro nerozčiluju. Na preventivních prohlídkách mam tlak vždy 90/60.

lv
30. dub 2025

Pokud to není na léčbu vysokého tlaku, tak to není nijak vážné. Řeš tu psychiku, díky ní se cítíš tak zle, kde co tě bolí, straší

mirecka.jaroscakova
30. dub 2025

Můžu se zeptat co je ta třetí hodnota toho tlaku? Jinak hypertenze je nad 140/90, takže bych to na nějakou medikaci viděla. Plus lexaurin k tomu by myslím prospěl .

lv
1. kvě 2025
@mirecka.jaroscakova

Můžu se zeptat co je ta třetí hodnota toho tlaku? Jinak hypertenze je nad 140/90, takže bych to na nějakou medikaci viděla. Plus lexaurin k tomu by myslím prospěl .

@mirecka.jaroscakova puls, píše to takto dohromady. Lexaurin nebo jiný BZD je lepší spíš jako podpora u nasazování AD, nebo v krizi, dlouhodobě to však není řešení

mishak1111
1. kvě 2025

Ahoj,
chápu, že tě ty čísla vyděsila – ono to vypadá hrozně, ale pokud se tak vysoký tlak objevil jen v extrémním stresu a jinak máš hodnoty v normálu, tak to opravdu může být jen reakce těla na silné emoce. V tom hraje velkou roli panická porucha a celkový psychický stav.

Důležité je, že se to dál sleduje. Doporučuji teď pracovat hlavně na té psychice – dechová cvičení, klidový režim, pokud možno omezit situace, které tě rozčilují, a klidně i psychoterapie. Hořčík je dobrý krok, a pokud by se to opakovalo, léky by ti mohly opravdu pomoct dostat se do větší pohody.

Držím palce, ať je líp – nejsi v tom sám.