Trhání mrtvé šestky s infekcí: Mám se obávat?
Ahoj,
čeká mne trhání šestky dole vpravo. Mám tam rozsáhlý zánět v již poslední fázi a to pěkně dlouho. Zub vůbec nebolí, nevím prakticky, že tam je. Občas se ozve. Problém je ten, že i když je mrtvý tak se tam pořád hromadí bakterie které můžou zasáhnout ostatní zuby.
Má někdo zkušenost z trhání šestky dole s tímto zánětem. Prý nefunguje anestezie jak má.
Mám ze zákroku panickou hrůzu, už 5 dnů jsem pořádně nespala, pořád na to musím myslet ve dne v noci.
Asi jsem psychicky na dně, že jo?
Bud schopná oedjít po svém? A jak to bolí po odeznění anestezie?
Děkuji za rady a podporu.
A opravdu nejde zachranit?? Vycisteni pod mikroskopem zubar nenavrhl?? Ano neni to lacine jako trhani zubu, ale sestka je dost zasadni zub. A pokud neni ve stavu neopravitelnem, coz podle popisu jeste není, tak bych sla touhle cestou. Dokazou se zuby docela zazraky.
@levandule_k Asi mášter pravdu. Já se totiž vždy strašně bojím.
@klpoiu Tak dle RTG je zub naprosto neopravitelný. Mohla bych se ještě dotázat zda by tam šance byla i kdybych si dost zaplatila, ale sama vím, že to může dopadnout tak, že investuji dost peněz do vyčištění, ale stejně to skončí extrakcí. Jednou za půl roku se mi udělá váček, který vymačkám. Nic nebolí, jen je ten zub trochu citlivý na skus. Ale co vím je dole zahnisaný, takže chronický zánět, který může kdykoli při snížené imunitě přejít do znova akutního stavu. A už tuším, jak to asi nastalo: mám na zubu asi kovovou korunku, která přiléhá na dáseň, a nejde to tam pořádně vyčisti, takže tak. Vytržení nervů a čištění kanálků bylo děláno hodně dlouho v minulosti kvůli akutnímu stavu zánětu.
@jkoncek Cisteni pod mikroskopem je ale mnohem preciznejsi. Navic je treba i mozne,ze tam zůstal jeden kanalak nevycisteny( nemusi byt na rtg videt) nebo se zubař nedostane az na dno kanalku. Pak to samozřejmě casem dela neplechu. Mikroskop vidi i co videt snad nejde. Pokud neni zub prasklý a stale je koren zachovan, poprosila bych o doporuceni a alespon se tam objednala na konzultaci. Ono bohuzel co jeden zubar povazuje za totalku, druhy vidi treba uplne jinak.
Mně trhali dva zuby moudrosti. Po prvním mě to bolelo tak středně, ale čekala jsem mnohem horší, dala jsem si jeden Paralen. Druhý mě po odeznění injekce nebolel vůbec, ani trošičku, dost mě to překvapilo.
Mě trhala rozštíplou sedmičku nahoře. Sice ji to přes hodinu trvalo, páč jak byl rozpadlej, nešlo ji to ven, ale byla jsem statečná 🤣 pokud máš zub venku, tak bych se tak nebála, horší jsou ty schovaný osmičky.
@jkoncek Já zažila jak klasické trhání tak vyndavání moudráků z čelisti na zubní chirurgii. Vždy jsem odjela domů normálně mhd. Vždy jsem dostala na bolest něco silnějšího na předpis. Doma je dobré ledovat, aby to neoteklo.
@jkoncek Kvalita zubařů je různá a někteří umí zachránit i to, co někteří trhají. Já samozřejmě chápu, že pokaždé, když si prdneš tak z tebe nevyletí tisícovka, ale dala bych na radu @klpoiu a zašla si někam na konzultaci, kde umí pracovat s mikroskopem.
Jen tak ze zvědavosti, jsem položila tvůj dotaz umělé inteligenci, ta mi odpověděla, že
Ano, zánět v zubu může ovlivnit účinnost anestezie při extrakci zubu. Pokud je zub nebo okolní tkáně zánětlivé, může to mít několik důsledků:
Změna pH: Zánět může změnit pH v oblasti, což může ovlivnit účinnost lokální anestézie. Lokální anestetika fungují nejlépe v neutrálním pH; pokud je pH sníženo (což se může stát při zánětu), anestetikum může být méně účinné.
Zvýšená vaskularizace: Zánětlivé tkáně jsou často více prokrvené, což může vést k rychlejšímu odbourávání anestetika a tím pádem k jeho kratší účinnosti.
Psychologický faktor: Bolest a nepohodlí spojené se zánětem mohou také zvýšit vnímání bolesti i po podání anestetik.
Z těchto důvodů je důležité, aby zubní lékař pečlivě posoudil stav zubu a okolních tkání před podáním anestézie a mohl případně zvážit alternativní postupy nebo další dávky anestetika.
Tedy můj závěr, zubaři to ví, že to může být méně účinné a klíčové je podle mě to slovo může. Každý reaguje trochu jinak. A pak samozřejmě psychika. Kdyby to bolelo během zákroku, neboj se ozvat. Mně při té extrakci říkal, že pokud by mě to bolelo mám se ozvat, že můžu cítit tah, nebo tlak, to je normální, ale bolet to nemá.
@levandule_k Děkuji, jsem ze zubařem domluvená. Pokud by to bolelo, okamžitě ruku nahoru a pošle mne někam kde mají anadolescenci nebo co.
@petulkadodo Děkuji, mne taky dnes říkal, že mi předepíše něco na bolest. A vymámím z něj ještě ATB pro jistotu proti zánětu.
@levandule_k Ano, máš pravdu. Objednala jsem se na konzultaci.
@jkoncek jeslti je zanet v kosti, moc bych to neoddalovala.
Me zubar nekolik let posilal na "preventivni" vytrzeni osmicky, ze se tam jednak nevejde a jednak tvori nejaky vacek a driv nebo pozdeji tam ten zanet na tuty bude. Mel pravdu, zanet se udelal. Lokalni anestetika zabrala bez potizi, ale s akutnim zanetem to bolelo jako cert - problem byl v jejich aplikaci. Cokoli se okoli zubu dotklo strasne bolelo, takze pri aplikaci anestetika jsem chtela skocit z okna + to slo cele blbe, protoze jsem mela pusu nateklou - to ale neni tvuj pripad!!! Tebe to ted neboli, takze ti proste daji anestetikum a smitec. I me zabralo a necitila jsem pri trhani vubec nic. Penize bych investovala spis do imlplantatu, budes mit klid..
@tereza0111 Právě, že zánět v kosti již je a proto říká, že nejde opravit. Ná příští čtvrtek mám domluvěnou extrakci. Mám tam jít anebo počkat ještě na konzultaci ohledně záchrany zubů?
@jkoncek ridila bych se tim, jestli sezenes nekoho na konzultaci v brzke dobe (treba v ramci 14 dnu max). Jestli nesezenes, sla bych na extrakci, at z toho neni maler a nenapadne ostatni zuby, ale je to jen nazor, zubar nejsem.
@tereza0111 Díky za rady. A můžu se zeptat jakou osmičku Ti trhaly? Vrchní nebo spodní? A dala se zvládnout v pohodě rekonvalescence? Já mám strach právě, že se v mém případě jedná o šestku dole (bylo mi řečeno, že je mrtvá) - mám ji cca 20 let a vůbec o ní nevím, neboť před cca 20 let jsem měla na ni akutní zánět tak se čistily kořínky, udělala se taková kovová korunka, která doléhá na dáseň a zřejmě za tu dobu se tam dostal bordel a způsobil chronický zánět a můžu si čistit zuby jak chci, akorát je zdrojem různých bakterií atd., které se šíří a musí ven neboť mne již ohrožuje na životě. Co se týče náhrady zubu tak to se uvidí, záleží asi na kosti, ale v každém případě půjdu co nejspíš do dočasné protézy ať tam něco je a potom se uvidí.
@jkoncek trhali mi spodni, siiilene jsem se bala, na chodbe jsem byla krok od toho bud zvracet strachy nebo utect (proto jsem to taky tak odkladala..), ale krom aplikace toho anestika (kde jsem si za to, ze to bolelo mohla vlastne sama, proste to bylo v akutnim zanetu..), tak to bylo v pohode.
Citis tlak jakoby ti nekdo hodne shora tlacil na zuby, prijemne to neni, ale boles ne. Zub i pres komplikovany, zahnuty koren byl do 5 minut venku (maximalne). Stomatochirurg kde jsem byla mi tam jeste zasil nejaky priplatkovy valecek, ktery rovnou obsahuje atb, takze se pak nemusi brat a urychluje hojeni.
Domu jsem se odvezla po zakroku sama autem (cca 20 minut jizdy). Tak po hodine to zacalo prichazet k sobe, to jsem citila a nebylo mi uplne fajn, ale ibalgin to vyresil. 2 dny jsem mela ohlasene volno, ale bylo to nadbytecne. Na tvari jsem mela "sacek s hraskem" na chtlazeni ten prvni den zakroku, ale nebylo to nic strasneho, uprimne pro sebe jsem se chtela mozna spis politovat :D. Druhy den uz vyrazne lepsi. Ibalgin jsem teda chvilku zobala, ale na zubech mam 0 toleranci na bolest 😅
@tereza0111 Tak super. No uvidíme jak to půjde s tou mojí šestkou dole, je to přeci jen největší zub v dolní čelisti - mám prostě strach. Navíc pokud je již mrtvá tak se může zlomit - z toho mám husí kůži. No představ si, dneska mne volali z Brna, mám přijet v pondělí na konzultaci tak to se mi hodí. Ten příplatkový váleček může být dobrý.
@jkoncek tak to je super, jak budes mi druhy nazor, tak mas jistotu, ze jinak to proste neslo! Strach uplne chapu.. Me s tou moji osmou taky hodne strasil, ze koren je zahnuty + mam malou pusu a neda se k ni poradne dostat, ale dobry. Jak to maji z tech rentgenu prohlednute, tak vedi kde to chytit. Drzim palce at to bud jde zachranit nebo at to mas brzy za sebou - neni to tak hrozne jak se vypravi! 🙂
@klpoiu to asi prave moc nejde ne, jestlize je zanet v kosti? Ta zachrani zub ktery se odrolil, byl spatny v horni casti, ale v kosti je zdravy a drzi pevne - tady je v kosti problem. Ale to uz ji reknou lepe ti zubari, ma sehnane dva, kdyz se shodnou, tak asi neni duvod jim neverit

Extrakce moudráků, co byly v kosti, tak jsem měla po jednom kombinaci ibalginu a občas to doplnila paralenem. Brala jsem to 5 dní, pak mě začal z ibalginu bolet žaludek.
Po druhé extrakci, tak jsem měla aulin, brala jsem ho týden, ale to byla komplikovaná extrakce. Tak náročné to mít určitě nebudeš. Pokud se bojíš bolesti po zákroku, tak se zeptej, co ti může dát na bolest.
Jestli jsi tak v háji, nech si napsat neurol. Řekla bych, že ten strach bude větší než to trhání.