Velké problémy po hysterektomii. Máte podobnou zkušenost?
Ahoj, jsem 6 týdnů po hysterektomii s ponecháním vaječníků. Je mi 50 let. Ale nemohla jsem mít děti, tak žiju takový život pořád jako v tak ve 30, sporty (celkem adrenalinové), kluci, párty. Mám to ráda a nějak si tím kompenzuji, že nemůžu mít rodinu. Načež cca ve 45 mi našla gyn.myom, taková starší paní, a že mě pošle na hysterektomii i a vaječníky. Načež mě tak vyděsila, že už jsem k ní asi 3 roky nešla. Stejně jsem podle mě tajně doufala, že nějak zázračně otěhotněním. Pak jsem o tom mluvila s kamarádkou, že jsem nebyla na prevenci, a že má gynekoložku, co má ordinaci s primářem nemocnice,že si mám skočit k ní. Ta zjistila, že myom pomalu roste. Jenže já jsem s ním neměla absolutně žádné potíže, menses na den přesně,cca 2-3 dny, s bolestí na jeden Brufen první den. Takže jsem to zas odložila cca rok a nakonec jsem se rozhoupala, že půjdu. Tak strašnou věc jsem ve svém životě nezažila, bolest po probuzení z narkózy byla jako by mě porazilo auto. Do týdne po operaci jsem dostala teploty. V nemocnicí mi udělali krev, moč, bez nálezu, že další týden špinění, stěr s nějakým malým nálezem a dali mi boraxové globule a dle nich se to hojí hezky a na Utz vypadá vše v pořádku. Po dalším týdnu jsem měla bolesti a podle nich to mohlo být z ovulace, ty jsem mívala i předtím. Další týden to vypadalo nadějně a pak zase 2-3 denní bolesti,takže opět návštěva nemocnice se stejným výsledkem, že mám být v klidu, že to může trvat déle. A teď šestý týden, řezavá bolest podobná zánětu močáku. Ovšem CRP opět nic na Utz také vše v pořádku. Po všech návštěvách a komunikaci s nemocnicí a OG mi volala gynekoložka, že mluvila s primářem, že by udělal laparoskopické vyšetření, zda je tam něco v nepořádku. Já jsem se totálně zhroutila, protože to co jsme zažila nechci opakovat a mám potíže, které jsem nikdy neměla a taky jsem nikdy nebyla lítostivá nebo tak něco, to vůbec neznám a teď brečím a strašně toho lituji, že jsem si zničila zdraví, když jsem neměla žádné zdravotní potíže. Dočetla jsem se, že pacientky do toho tlačí zejména z finančních důvodů, má z toho obvodní i operatér profit, nikdo nezmíní psychickou stránku a následky, které jsou mnohem fatálnější než pomalý růst myomu, který lze údajně zastavit i jinak. Ještě bych zmínila vysoký tlak, který není jen poslední týden, když jsem fakt na dně, ale zvýšil se hned po operaci. Prosím napište, jestli jste prožil /prožíváte někdo něco podobného. Moc děkuji
Zažila jsem něco jenom vzdáleně podobného - v nemocnici po operaci (CS) jsem se budila "v kaluži krve", jenže ráni jsem si nechala vyměnit podložku, všechno a doktor, že jizva je nádherná, skoro vypadal, že mi s tou kaluží ani nevěří. Ale že jestli na tom teda trvám, objedná mě na UTZ. No a tam se objevilo obří ložisko tekutiny pod jizvou (tuším seroton či co). A že jsou dvě možnosti - buď to celé přešít nebo otevřít jenom trošku a čistit a čistit a čistit. Běhala jsem měsíc pravidelně na čištění a vše bylo ok. Ale ten problém, co prostě nebyl vidět jinak než UTZ, tam byl.
Dělali ti aspoň ultrazvuk? Ale i s ním nemusí být vidět vše - a pak je holt nutné se "podívat" nějak líp. Což chápu, že už je operace, mě takhle zlobí koleno, ale zatím to není tak zlý, aby se někdo musel "dívat" (vím přesně, o co jde - po úraze mám vadné křížové vazy - jen jak moc se bez operace nedá zjistit, ale zatím chodím, tak to neřeším).
Pokud to kontrolovali ultrazvukem, pořád nemusí vidět vše - a může to být nějaká i banalita, kterou ale bez podívání se nezjistí. Držím palce.
@merope a není nejdřív možná nějaká jiná varianta kouknutí, jako třeba cystoskopie močáku, rentgen, magnetická rezonance, CT? Chápu, že když najdou nějaký problém, že to bude třeba odstranit, ale koukat se jen tak zase laparkou v totální narkóze a řezem mi přijde bez diagnózy šílené 😭😭😭
@merope a není nejdřív možná nějaká jiná varianta kouknutí, jako třeba cystoskopie močáku, rentgen, magnetická rezonance, CT? Chápu, že když najdou nějaký problém, že to bude třeba odstranit, ale koukat se jen tak zase laparkou v totální narkóze a řezem mi přijde bez diagnózy šílené 😭😭😭
@danielll To bohužel netuším. Něco je vidět na ultrazvuku, ale nevím, jestli už to zkoumali. Tady je jedině možné se vyloženě ptát nějakých gynekologů.
@danielll Bohužel nemám jak poradit, jen mohu říct, že se opravdu dělají diagnostické laparo operace. Je to velmi šetrná metoda jak zjistit co se tam děje. Pokud tam jsou třeba srůsty (ty taky dokáží pozlobit) myslím že CT ani Magnetická by to neukázala, ale to musí říct lékař.
@danielll jste krátce po operaci bolesti jsou půl roku cca tělo se uzdravuje ,vše se usazuje teď je otázka vzali jen dělohu nebo úplně vše a možná se může te mít ložiska endo ,srůsty ,ten močový měchýř někdy dosti bolí zašla bych na urologynekologii ,pak na lepší vystreni co se tice té litosti to je od hormonálního šrumu který je teď po operaci normální jak jsem už psala vyzkouset bylinky + magnézium forte ...netlacit na sebe uvnitř máte stehy a tělo potřebuje klid nic nezvedat do 5kg po dobu 6 měš...
Měla jsem po hysterektomii komplikace, vysoké horečky, CRP 200 a počínající sepsi, takže jsem šla po 4 dnech na revizi, po které jsem měla silné nevolnosti a všechny projevy s tím spojené. Co se týče bolesti, 6 týdnů je relativně krátká doba na zahojení. Přece jen, vše si tam sedá, místo po děloze se musí nějak upravit, vše si sednout. Co si pamatuju, tak špinila jsem určitě 2 měsíce, odcházely vnitřní stehy. Různé bolesti jsem měla asi 3 měsíce, a to jsem byla doma a nic nedělala. Taky jsem byla minulý prosinec na odstranění cyst na vaječnících a po této relativně krátké a snadné operaci jsem pociťovala bolesti asi 4 měsíce, ačkoliv bylo dle krve, moči a UZ vše v normě.
Dej si prostor pro odpočinek a pro uklidnění, tvoje tělo potřebuje rekonvalescenci, stále je to krátká doba. Pokud tě trápí vysoký tlak, neboj se léků na něj, to není žádná ostuda.
Měla jsem po hysterektomii komplikace, vysoké horečky, CRP 200 a počínající sepsi, takže jsem šla po 4 dnech na revizi, po které jsem měla silné nevolnosti a všechny projevy s tím spojené. Co se týče bolesti, 6 týdnů je relativně krátká doba na zahojení. Přece jen, vše si tam sedá, místo po děloze se musí nějak upravit, vše si sednout. Co si pamatuju, tak špinila jsem určitě 2 měsíce, odcházely vnitřní stehy. Různé bolesti jsem měla asi 3 měsíce, a to jsem byla doma a nic nedělala. Taky jsem byla minulý prosinec na odstranění cyst na vaječnících a po této relativně krátké a snadné operaci jsem pociťovala bolesti asi 4 měsíce, ačkoliv bylo dle krve, moči a UZ vše v normě.
Dej si prostor pro odpočinek a pro uklidnění, tvoje tělo potřebuje rekonvalescenci, stále je to krátká doba. Pokud tě trápí vysoký tlak, neboj se léků na něj, to není žádná ostuda.
@dura175 děkuju za odpověď. To budou mít v práci radost, že to bude třeba 3 měsíce, ale to mě tak netrápí, spíš, jak jsem sama, tak mi chybí třeba vínko s kámoškama. Pořád jen píšou, jak mi je a já pořád blbě. Prášky na tlak taky mám, ale mám ho vysoký i po nich.

Zažila jsem něco jenom vzdáleně podobného - v nemocnici po operaci (CS) jsem se budila "v kaluži krve", jenže ráni jsem si nechala vyměnit podložku, všechno a doktor, že jizva je nádherná, skoro vypadal, že mi s tou kaluží ani nevěří. Ale že jestli na tom teda trvám, objedná mě na UTZ. No a tam se objevilo obří ložisko tekutiny pod jizvou (tuším seroton či co). A že jsou dvě možnosti - buď to celé přešít nebo otevřít jenom trošku a čistit a čistit a čistit. Běhala jsem měsíc pravidelně na čištění a vše bylo ok. Ale ten problém, co prostě nebyl vidět jinak než UTZ, tam byl.
Dělali ti aspoň ultrazvuk? Ale i s ním nemusí být vidět vše - a pak je holt nutné se "podívat" nějak líp. Což chápu, že už je operace, mě takhle zlobí koleno, ale zatím to není tak zlý, aby se někdo musel "dívat" (vím přesně, o co jde - po úraze mám vadné křížové vazy - jen jak moc se bez operace nedá zjistit, ale zatím chodím, tak to neřeším).
Pokud to kontrolovali ultrazvukem, pořád nemusí vidět vše - a může to být nějaká i banalita, kterou ale bez podívání se nezjistí. Držím palce.