Vysvětlení lékařské zprávy: Kdo mi pomůže?
Vysvětlí mi někdo tuhle zprávu prosím?

Tak řekla bych že google umí otevřít každej... to by tady nemusela být založena pomalu žádná diskuze. Ale pokud chceš odborné vysvětlení, proč to nenapíšeš do poradny?
Tady jsou to jen laické názory nebo kopírování z goooglu 😀
Je tam napsané, že se vyřízl kousek kůže s bazaliomem, uvedená velikost toho kousku a popsaná vzdálenost bazaliomu od okrajů a "dna" vyřízlé kůže.
@rajdamajda Právě že bylo zhoubné. Díky
@rajdamajda Právě že nechodím 😞 doktor říkal že by v tuhle chvíli to mělo být už v pořádku, ale právě mě vyděsilo jak je ve zprávě že ta vzdálenost méně než 0.1 mm, tak jestli mi to vyřízli dobře celý...
@klokanka31 Jo, to by se mi tam taky nelíbilo.
@j.a.n.i Ale kdyby to bylo nějak blbý, tak by chtěli vyříznout ještě další kus ne?
@klokanka31 njn ale u kožních záležitostí je to vždy, řekněme ošemetné... nikdy přesně neodhadnou, jestli udělali dostatečný okraj a vzali toho dost, je to odhad...a co je zhoubné, tak mega problém, šíří se to dál... a narušením okrajů se to zhorší. Bohužel až po vyříznutí se to dá poslat na histologii a podle výsledků se postupuje dál.
Co přesně je dostatečný bezpečnostní lem je pro každý druh nádoru jiné a to ti řekne jen ten chirurg/kožař, který excizu dělal
@rajdamajda Ne, jen mi dal doktor zprávy pro praktickou doktorku, a dal mi doporučení abych si i s výsledkem z histologie zašla na kožní, že tam mě okoukne celou, jestli po těle nejsou další špatná znamínka, aby se zavčas taky odstranili.
On viděl že jsem vyklepaná a prý se teď už bát nemusím, ale stejně tam je pochybnost 😞 My máme v rodině dědičnost k rakovině kůže, babička mi na to umřela v 45 letech.
@klokanka31 Bazaliom je zhoubný, ale málo nebezpečný nádor, roste jen v místě vzniku, prakticky nikdy nemetastazuje, stačí ho jen vyříznout a toť vše.
Lem je sice velmi těsný, ale vzhledem k lokalitě bych doporučovala jizvu pravidelně sledovat a reexcizi dělat až v případě recidivy.
Měla bys v každém případě být pravidelně sledovaná na kožní ambulanci, kontrolovat jizvu + celý tělní povrch. A měla by ses důsledně chránit před sluncem a neopalovat se.
@klokanka31 ja jen doplním, ze bych zkoušela hledat kožního co má digitální dermatoskop. Chodím 1x ročně, sice si to platím, ale za mě super.
@veroniquecz Já si budu chtít určitě zaplatit vyšetření přístrojem fotofinder. Prý to zachytí všechna znamínka na těle a je to lepší než klasické vyšetření na kožním.

Bazaliomy jsou nejméně nebezpečný typ kožních nádorů, ale pokud zůstanou neléčeny, mohou bazaliomy růst a destruovat okolní kůži a struktury pod ní. Proto je doporučována včasná léčba bazaliomů, která ložisko chirurgicky odstraní nebo se na ložisko aplikují lokálně destruktivní látky. Riká google